Garmin - Asus Nuvifone A10

O nüvifone, seriach 10 i 20, iQue oraz aplikacjach nawigacyjnych Garmin StreetPilot, Mobile XT, Que i Mobile PC. Czyli o nawigacji Garmina w PDA i telefonach (w tym Andriod, iOS, Windows Mobile i Symbian) lub na przenośnych PC. Także o mapach cityXplorer i użytkowaniu GPSów w miejskim buszu.

Moderatorzy: wojtek, sdsyc, Spider

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Wt, 13 mar 2012 13:53

epkchmiele napisał(a):Jak robiłem testy to przy wyłączonym ekranie( co godzina ekran uruchamiany na 15 minut i raz przez 30 minut ) to wyszło 8h , ale wystarczyło by na 9h bo w M10 przy 20% krzyczy , ale jeszcze potrafi długo trzymać. Kiedyś przy 20% to mi wytrzymał 24h (oczywiście tylko jako telefon).

Po 6 godzinach w trybie "dataloggera" (wyłączony ekran) wskaźnik baterii spadł o "dwie kreski", z 85% na 65%, więc Nuvifone powinien sprawdzać się jako datalogger również na szlaku.
Jaką baterię ma M10? W A10 założono baterię o pojemności 1500mAh.

Jeszcze dwie uwagi n/t "inteligentnego menu":
1. POI można wybierać nie tylko z menu POI, ale również przełączać na ekranie; tutaj: 4 stacja benzynowa z 50-ciu w pobliżu:
Screenshot-1331643437339.png

2. Tryb nawigacji zależy od odległości, tzn. przy większych dystansach automatycznie włącza się tryb samochodowy.

i... trochę "dziegdziu" (dot. tras):
1. Brak możliwości importu tras utworzonych w Nuvifonie do MapSource i vice-versa: nie można przesłać tras z MapSource do A10.
2. Przy nawigacji wg trasy, do punktu początkowego trasy prowadzi automatycznie w trybie pieszego... nawet jeśli jest do odległość np. Gliwice - Poznań.
Ostatnio edytowano Wt, 13 mar 2012 17:54 przez Marko, łącznie edytowano 2 razy
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez asandrzej » Wt, 13 mar 2012 16:12

@ Marko

Czy w A 10 występuje podobny problem z wyświetlaniem niektórych map, tak jak w M10
viewtopic.php?p=137517#p137517

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Wt, 13 mar 2012 18:02

@Asandrzej
Walker faktycznie wyświetla się tak jak w M10. Góry_PL lepiej.
Ciekawostka: warstwice wyświetlają się w stopach... nie za bardzo umiem znaleźć zmianę jednostki.
Screenshot-1331662055356.png

Sprawdziłem jeszcze pliki gpi. Czyta wszystkie, pod dowolnymi nazwami, ze zdjęciami.
Screenshot-1331662140095.png
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » Wt, 13 mar 2012 21:37

Witam. Bateria w m10 i a10 to ta sama bateria, poza tym procesor też . Czymś sie muszą różnić bo wielcy tego świata nie potrafią uruchomić romu a10 na m10. Ale dla ciekawostki podam , że już potrafią garmina z m10 uruchomić na urządzeniach CE pomimo , że jest inna rozdzielczość. Ale to nie był dla nich problem . Największy to był taki że m10 do wyświetlania map potrzebuje tzw karty graficznej i odpowiedniego środowiska 3D,ale jakoś sobie poradzili.
Dla ciekawostki i porównania w sieci znalazłem dokładny test m10 ( pewnie również dotyczy a10 skoro te same bebechy -wiem android powinien wypaść lepiej ) jest tam między innymi o procesorze i GPS i tu mam prośbę do ekspetów bo ja patrzę na te kreski na drodze i to mi nic nie mówi (chodzi o gps ) jak to wygląda ?
http://www.frazpc.pl/artykuly/414921,As ... e_M10.html
Marko , aż mi się głupio zapytać więc zapytam się tak , może nikt nie zrozumie what is gpi? What's that mean datalogger ? Czy to oznacza że Gps był przez cały czas włączony :shock: Ten test u mnie był z włączonym GPS non-stop
Co do zmiany jednostek to podpowiem tylko , że w przypadku m10 dużo zależy od kraju z którego pochodzi . Ja mam coś takiego jak Ustawienia regionalne( dotyczy systemu ) . Może wtym kierunku szukaj
Ostatnio edytowano Wt, 13 mar 2012 22:03 przez epkchmiele, łącznie edytowano 1 raz
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez sdsyc » Wt, 13 mar 2012 22:01

epkchmiele napisał(a):może nikt nie zrozumie what is gpi?

Pliki zawierające POI wyprodukowane przez POILoader
epkchmiele napisał(a):What's that mean datalogger ?

Rejestracja śladu
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2840
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » Wt, 13 mar 2012 22:05

A jednak ktos zrozumiał ech... Czyli ten tak zwany przewodnik, ale to jest płatne jak mogę to sprawdzić u siebie ?
Co do datalogger to jak to w a10 wygląda , jak się odczytuje z pozycji navifona ? Fajne to musi być-szkoda, że nie ma backtrack jak w twonav.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Śr, 14 mar 2012 8:09

epkchmiele napisał(a):Co do datalogger to jak to w a10 wygląda .

Tak:
Nowy obraz.png

epkchmiele napisał(a):Czyli ten tak zwany przewodnik, ale to jest płatne jak mogę to sprawdzić u siebie ?

http://www.garmin.com.sg/richpoi/support/
epkchmiele napisał(a):Ustawienia regionalne( dotyczy systemu ) . Może wtym kierunku szukaj

Gdzie zmienić Ustawienia regionalne pod Androidem 2.1?
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez sdsyc » Śr, 14 mar 2012 10:16

epkchmiele napisał(a): Czyli ten tak zwany przewodnik
Pliki gpi mogą zawierać przewodniki (np. zbliżasz się do punktu i włącza się słowny komentarz), alarmy (np. radary z ump) lub po prostu punkty (gdzie nie mamy problemów z limitem ograniczającym ich liczbę). Poczytaj wątki o POILoader oraz szukaj hasła TourGuide.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2840
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Śr, 14 mar 2012 10:18

@Sdsyc
Dla siebie nazwałem pliki gpi jako "POI-mapy".
Ładujemy do katalogu Garmin/GPI pod dowolnymi nazwami *.gpi.
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez sdsyc » Śr, 14 mar 2012 14:11

Marko napisał(a):"POI-mapy"

Ryzykowne ;-) bo POI są także zawarte w mapach :-)
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2840
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Śr, 14 mar 2012 15:41

Różnice w stosunku do M10:
1. Karta microSD z boku, bez potrzeby wyjmowania baterii:
a10.png

Z lewej A50, z prawej A10.
2. W A10 jedynie możliwość zapisu jednego śladu bieżącego.
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » Śr, 14 mar 2012 17:34

Marko u syna znalazłem w menu/ustawienia/ustawienia lokalne i tekst/wybierz ustawienia lokalne i tam u niego jest Polski. Dzieki za link , ale u mnie to chyba nie działa pomimo że w szukaj mam ikonkę przewodnik podróżny. Jeszcze podłubie.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Cz, 15 mar 2012 20:21

epkchmiele napisał(a):Co do datalogger to jak to w a10 wygląda .

Wszystkie ślady zostają zapisane (również w trybie "uśpienia") w pliku Current.GPX.
Plik ten zawiera ActiveLog-i. Każdy ActiveLog odpowiada jednej sesji zapisu (aktywności modułu GPS).
Nowy obraz (31).png


Aparat fotograficzny w A10 nie zapisuje danych z kompasu.

Zastosowanie tego telefonu w turystyce jest możliwe, ale - jak napisał wcześniej Andrzej - potrzebne będzie wiaderko prądu.
Bez podświetlenia bowiem używanie na słońcu zupełnie odpada, głównie dlatego, że Android 2.1 nie ma możliwości ustawienia czasowego podświetlenia np. 15 sek.

Co cieszy, to możliwość zoomowania mapy w TwoNav, bocznymi klawiszami podświetlenia (czyli jak w eTrexie).
Co również cieszy, to rewelacyjna praca kompasu i błyskawiczny obrót mapy tak w Garminie, jak w TwoNav.
Przyda się do przeglądania map w schronisku ;)
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez asandrzej » Cz, 15 mar 2012 20:59

Marko napisał(a):Bez podświetlenia bowiem używanie na słońcu zupełnie odpada, głównie dlatego, że Android 2.1 nie ma możliwości ustawienia czasowego podświetlenia np. 15 sek.


W Swif-cie mam system Android 2.1, mam podświetlane czasowe,
tak, że nie zleży to od systemu, telefon fabrycznie był z systemem Android 1.6
czasowe podświetlanie było od początku.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » Cz, 15 mar 2012 22:04

Dobre to w A10, ciekawe jak to wygląda z m10 . Kiedyś testowałem zapis śladu i wróciłem z wycieczki z zapisanym całym śladem pomimo że nacisnąłem przycisk na górze (tryb uśpienia).Może błędnie doszedłem do wniosku że skoro tryb uśpienia to i gps kaput . Nie testowałem tego dalej . Widzę że ten GPS jest fajnie zarządzany przez system robota
Profesjonalny test i szacun dla kolegi Marko bo w internecie nie spotkałem się z taką analizą tematu.
To co zauważyłem w m10 to ślad jest zapisywany według jakieś aktywności, a póżniej jest ślad sztucznie dostawiany( tak jak na scren Marko), ale ja przekreśliłem od razu zapis śladu w m10 jako datalogger z uwagi na system WM( czyli jak coś włączamy to jesteśmy tego świadomi -ogólnie rzecz biorąc) .Jeszcze raz to przetestuję i dam znać.
No dla mnie rewelka jeśli chodzi o zapis śladu . Do szczęścia brakuje funkcja powrót śladu tak jak twonav , ale nie można mieć wszystkiego .
Co do kompasu i M10 : No totalna lipa , ale dla otarcia łez powiem wystarczą 2-3 kroki ( nie dotyczy budynków) żeby mapa się kręciła. Antena GPS zajmuje 1/4 tylnej pokrywy.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na urządzenia mobilne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość