Garmin víago

O nüvifone, seriach 10 i 20, iQue oraz aplikacjach nawigacyjnych Garmin StreetPilot, Mobile XT, Que i Mobile PC. Czyli o nawigacji Garmina w PDA i telefonach (w tym Andriod, iOS, Windows Mobile i Symbian) lub na przenośnych PC. Także o mapach cityXplorer i użytkowaniu GPSów w miejskim buszu.

Moderatorzy: wojtek, sdsyc, Spider

Garmin víago

Postprzez Zachu » Wt, 17 cze 2014 13:24

Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7763
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin víago

Postprzez tboniasty » Wt, 17 cze 2014 14:09

Pierwsze wrażenia.
Wygląd ascetyczny.
Możliwość wyboru wielu pól danych.

Domyślne ustawienie współrzędnych jest z sekundami...
Głosy dociąga się z sieci...
TTS i budynki 3D kosztują 29.99 PLN.
Mapy offline tyle samo.

By uzyskać cieniowanie terenu trzeba pobrać wspomniane powyżej mapy offline (pewnikiem dane dem zawierają).

Tyle z testów bo klapła bateria w tablecie...

Jestem ciekaw w jakim formacie będą te mapy offline :-)
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Re: Garmin víago

Postprzez tboniasty » Wt, 17 cze 2014 16:20

Format to img :-)

Struktura folderów jak w Nuvi...

Niestety cieniowanie 3d to kolejne 30zl...
Ostatnio edytowano Wt, 17 cze 2014 17:30 przez tboniasty, łącznie edytowano 1 raz
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Re: Garmin víago

Postprzez popej » Wt, 17 cze 2014 16:55

Jest nawet normalna mapa bazowa gmapbmap.img. A cała Europa kosztuje 30zł. Trzeba długo ściągać, bo to 3.3GB ale można wybrać mniejsze kawałki, jak w CNEU. Zobaczymy, co z tego będzie, ale dopiero za jakąś godzinę.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garmin víago

Postprzez tboniasty » Wt, 17 cze 2014 17:15

Europa to:
Kod: Zaznacz cały
F: PID 1, FID 3223, CN Europe NTU 2014.40


Plik z DEM i (nie)stety wyświetla się jak w 3760 - cieniowanie jest, ale nie ma prawdziwego 3d.

cieniowanie.jpg


Po ściągnięciu mapy, przy renderowaniu nie wykorzystuje też natywnej rozdzielczości wyświetlacza, tak jak to miało miejsce w przypadku map zaciąganych online...

EDIT:

Wszystkie pliki (główny img, jcv, reszta) mają identyczny rozmiar jak CNE 2014.40 NTU w 3490...

Nie wyświetla mi także budynków 3d (fundamenty jakby widać).

Zmiana formatu współrzędnych w menu nie owocuje zmianą sposobu ich wyświetlania po tapnięciu na mapie (nadal są sekundy). Cóż, wersja 1.0 to trzeba poczekać aż dojrzeje :-)

Nota bene - ciekawe czy zakup mapy jest jednorazowy czy to jakieś lifetime???
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Re: Garmin víago

Postprzez sdsyc » Wt, 17 cze 2014 18:12

No to pierwsza próbka UMP pełna w ViaGo
ump_w_viago.jpg
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2846
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Garmin víago

Postprzez tboniasty » Wt, 17 cze 2014 18:15

Plik jakoś specjalnie nazywałeś czy folder Map?
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Re: Garmin víago

Postprzez sdsyc » Wt, 17 cze 2014 18:24

Na razie sprawdziłem w folderze \Karta pamięci\Android\data\com.garmin.android.apps.viago\files\Garmin\ standardowe nazwy: gmapprom.img oraz gmapsupp.img. Jedno i drugie działa przynajmniej w tym sensie, że pokazuje mapę.

Edycja:
:arrow: viewtopic.php?p=178213#p178213
Akceptuje także inne inne nazwy plików img
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2846
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Garmin víago

Postprzez popej » Wt, 17 cze 2014 18:25

A mi nic nie działa. Przez chwilę miałem widoczną kupioną mapę ale wszystko było po angielsku. Brak menu do ustawienia języka. Wybrałem ustawienia domyślne i po restarcie przeszedł na język polski ale zginęły mapy. Tzn. kupiona Europa nadal jest na karcie, tylko program pokazuje biały ekran.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garmin víago

Postprzez sdsyc » Wt, 17 cze 2014 18:35

A mnie się coraz bardziej podoba
trasa_wr_wa.jpg

Kiepską mapę kupiłeś :-)

[edit]
W porównaniu z OsmAnd kalkulacja trasy błyskawiczna.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2846
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Garmin víago

Postprzez popej » Wt, 17 cze 2014 18:47

Chyba program wykazuje typową inteligencję dla produktów Garmina. Po wybraniu z menu "ustawienia domyślne" przeinstalował się z karty SD na pamięć telefonu. I oczywiście zgubił przy okazji wszystkie mapy.

Po usunięciu i ponownej instalacji znowu się instaluje w pamięci telefonu. Pewnie wybiera obszar, gdzie jest więcej wolnego miejsca. A na SD miejsca jest mniej, bo tam jest mapa, którą ściągnął. Po usunięciu mapy i przeinstalowaniu jest znowu na karcie i po angielsku.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garmin víago

Postprzez tboniasty » Wt, 17 cze 2014 19:07

gmapprom.img oraz gmapsupp.img.


Mnie działać z tymi nazwami nie bardzo chce , ale sprawdzałem vmapę, a nie ump...
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Re: Garmin víago

Postprzez popej » Wt, 17 cze 2014 19:18

Pewnie trzeba jeszcze z rok poczekać, zanim program znajdzie mapę.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garmin víago

Postprzez Artur » Wt, 17 cze 2014 19:19

A ja w ogóle nie mogę znaleźć gdzie jest zainstalowana ta aplikacja (Xperia J). Fakt, że nie mam zbytniego pojęcia o androidzie - gdzie tego szukać lub jak zainstalować na karcie?
Edit:
Przy odpalaniu pojawia się komunikat, że treść Garmin znajduje się /mnt/sdcard/.. i ścieżka jaką podał sdsyc
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: Garmin víago

Postprzez Peter » Wt, 17 cze 2014 19:31

Wrzuciłem wersję pełną UMP w podaną przez sdsyc ścieżkę (zarówno bezpośrednio do \Garmin jak i do \Garmin\Map) i dalej widzę tylko bazówkę :?
Co jeszcze muszę zrobić, żeby cieszyć się UMPem?
60CSx + VistaCx + NokiaN82 + Nuvi 860 + UMP PcPL + GPMapa2009.3 + CNE 2010.20
Obrazek
Peter
Bywalec
 
Posty: 169
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:26
Lokalizacja: Kraków

Następna strona

Powrót do Na urządzenia mobilne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość