Garmin víago

O nüvifone, seriach 10 i 20, iQue oraz aplikacjach nawigacyjnych Garmin StreetPilot, Mobile XT, Que i Mobile PC. Czyli o nawigacji Garmina w PDA i telefonach (w tym Andriod, iOS, Windows Mobile i Symbian) lub na przenośnych PC. Także o mapach cityXplorer i użytkowaniu GPSów w miejskim buszu.

Moderatorzy: wojtek, sdsyc, Spider

Re: Garmin víago

Postprzez popej » Pt, 10 paź 2014 10:59

A może tu nie ma sprzeczności?

Teraz viago ma CNEU 2014.40. Czyli następna wersja powinna być 2015.20, taka jak dzisiaj w nuvich. Ale do viago dostaniemy ją gdzieś na początku przyszłego roku :)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garmin víago

Postprzez jziemba » Wt, 21 paź 2014 12:33

popej napisał(a):Garmin udostępnił aktualizację Viago.

Z nowości: pojawił się "Bonus Package" dający możliwość konfigurowania wyglądu - tematy i ikony pojazdu. Pakiet jest darmowy za cenę rejestracji. Ponadto pojawił się dodatek Urban Guide, czyli nawigacja za pomocą środków transportu miejskiego. Działa tylko on-line (zmarnowane 15zł).



.... a czy można już przy instalacji wybrać miejsce, czy też nadal instaluje się w podstawowej pamięci telefonu ?
Automapa, Sygic, Aponia, Be-on-road, OSMAnd, Mapfactor, Here i 7ways z UMP na Androidzie.
Automapa, Navitel na WinMobile.
jziemba
 
Posty: 48
Dołączył(a): Wt, 17 sie 2010 7:00

Re: Garmin víago

Postprzez beetle-m » Wt, 21 paź 2014 12:51

Można wybrać miejsce instalacji.
viago_1.png
Ostatnio edytowano Wt, 21 paź 2014 12:53 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6697
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Garmin víago

Postprzez jziemba » Wt, 21 paź 2014 12:53

beetle-m napisał(a):Można wybrać miejsce instalacji.


i co można zainstalować na karcie ? i aplikację i mapy ?
Automapa, Sygic, Aponia, Be-on-road, OSMAnd, Mapfactor, Here i 7ways z UMP na Androidzie.
Automapa, Navitel na WinMobile.
jziemba
 
Posty: 48
Dołączył(a): Wt, 17 sie 2010 7:00

Re: Garmin víago

Postprzez beetle-m » Wt, 21 paź 2014 13:09

Jeśli już wybierzesz "gdzie" wtedy wszystko zostanie wgrane do katalogu: \Android\data\com.garmin.android.apps.viago\files\Garmin tej wybranej lokalizacji.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6697
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Garmin víago

Postprzez GPS Maniak » Wt, 21 paź 2014 13:26

Podejrzewam jednak, że w przypadku Android 4.4.2 KitKat może to nie zadziałać.
Przy okazji sprawdzę.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin víago

Postprzez beetle-m » Wt, 21 paź 2014 13:33

O ewentualnych różnicach pomiędzy wersjami Androida nie pomyślałem :oops:

Na Androidzie 4.2.2 (i instalacji viago na SD) wystarczy chwilowo odinstalować kartę by przekonać się, że aplikacja nie chce się uruchomić bez dostępu do danych. Czyli nie działa wtedy nawet w trybie off-line.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6697
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Garmin víago

Postprzez GPS Maniak » Wt, 21 paź 2014 14:02

Z 4.4.2 KitKat sytuacja jest dość skomplikowana. Chodzi o to, że system nie pozwala aplikacjom zewnętrznym na zapis na karcie pamięci. Inaczej - dla aplikacji zewnętrznych (instalowanych np. z GooglePlay) karta pamięci jak też ewentualne nośniki USB są ReadOnly :evil:

Nie oznacza to, że użytkownik nie ma możliwości zapisu na karcie. Jest taka możliwość. Ale wyłącznie poprzez skorzystanie z systemowego menadżera plików, bo inne menadżery, w tym mój ulubiony FX nie potrafią tego zrobić.

Tak więc np. wszystkie eBooki, mapy do Locusa etc. mam na karcie, bo skopiowałem to menadżerem systemowym, ale już zapis śladu z Locusa może odbywać się wyłącznie w pamięci wewnętrznej. To samo dotyczy wszelkich aplikacji do obróbki grafiki. Nie da się zapisać obrazka na karcie, ale skopiować/przenieść na kartę menadżerem - owszem. Problem oczywiście można ominąć grzebiąc w plikach systemowych, z tym że to wymaga zrootowania urządzenia, co w przypadku wielu urządzeń z KitKatem jest albo niemożliwe, albo mocno ryzykowne.

Wracając do viago. Być może przeniesienie tego wszystkiego na kartę menadżerem systemowym zadziała - tak jak zrobiłem to np. z Locusem czy Brouterem, ale automatyczny zapis danych na karcie wykonany przez apkę na niezrootowanym urządzeniu może nie zadziałać. No chyba że programiści Garmina ominęli jakoś zabezpieczenia systemowe, ale o taką finezję kogo jak kogo ale programistów Garmina nie podejrzewam :wink: A tak poważniej - sprawdzę i dam znać czy się udało.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin víago

Postprzez jziemba » Wt, 21 paź 2014 14:20

... i mapa UMP działa bez problemu ? bez konieczności zakupu map komercyjnych ?
Automapa, Sygic, Aponia, Be-on-road, OSMAnd, Mapfactor, Here i 7ways z UMP na Androidzie.
Automapa, Navitel na WinMobile.
jziemba
 
Posty: 48
Dołączył(a): Wt, 17 sie 2010 7:00

Re: Garmin víago

Postprzez Zachu » Wt, 21 paź 2014 14:22

Poczytaj temat zanim zapytasz.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7732
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin víago

Postprzez GPS Maniak » Wt, 21 paź 2014 15:42

Nie mówię, że zawsze tak musi być, ale u mnie pytania o miejsce instalacji ni było. Ba! Nawet późniejsze przeniesienie na kartę jest niemożliwe:

Screenshot_2014-10-21-16-25-19.jpg

Mapy jak widzę też ciągnie do pamięci. Jak skończy, zobaczę czy da się je przenieść.
Być może gdybym w systemie zaznaczył domyślną pamięć: Karta SD, byłoby inaczej, chociaż nawet przy takim ustawieniu np. FX nie potrafi zapisać pliku na karcie. Sądzę więc, że ten domyślny zapis dotyczy raczej aplikacji systemowych - np. Aparatu. Ale nie ma co gdybać. Odinstaluję apkę i sprawdzę. Teraz ciągnę mapy - do pamięci wewnętrznej.

Dodam, że aplikację instalowałem "od zera".
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin víago

Postprzez jziemba » Śr, 22 paź 2014 8:05

Ja też potwierdzam, że na LG L7II instaluje się w pamięci telefonu a nawet jak się ręcznie przeniesie aplikację na SD to wraca przy starcie do pamięci tel. Czyli nic nie zmienili, jest tak jak w pierwszej wersji.
Automapa, Sygic, Aponia, Be-on-road, OSMAnd, Mapfactor, Here i 7ways z UMP na Androidzie.
Automapa, Navitel na WinMobile.
jziemba
 
Posty: 48
Dołączył(a): Wt, 17 sie 2010 7:00

Re: Garmin víago

Postprzez meridian » Śr, 22 paź 2014 8:39

Z pewnych względów korzystam z systemu Android 4.1.2 i na razie nie ma zamiaru go zmieniać. Sytuacja jest skomplikowana tak jak na większości systemów
Android, Viago instaluje się w urządzeniu w pewnym sensie nie jest to problem, bo mam 11 GB dostępnej pamięci.
Jedyne rozwiązanie żeby przenieść Viago na kartę SD, to root-wannie systemu, ogólnie root kojarzy się ze zmiana oprogramowania,
ale można uzyskać uprawnienia administratora w sposób pośredni bez zmiany oprogramowana. Ja ma dwie działające aplikacje Viago, jedna na Sdcard0
czyli w pamięci urządzenia a druga na extSDCard (karta SD). Korzyść jest taka, że po przełączeniu mogę uruchomić Viago z pamięci lub z karty.
W każdej aplikacji Viago mam inną mapę.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Garmin víago

Postprzez beetle-m » Śr, 22 paź 2014 8:57

Aby ponownie uzyskać pytanie w viago o miejsce zapisu musiałem:
- zatrzymać, wyczyścić cache i dane aplikacji,
- odinstalować aplikację,
- usunąć wspomniany folder z mapami (lub zmienić na karcie SD jego nazwę),
- ponownie zainstalować aplikację.
Bez wykonania tych czynności odinstalowywanie i ponowna instalacja viago nie przynosiła zapytania o lokalizację instalacji.
Tak było po ostatniej aktualizacji viago na Androidzie 4.1.2 oraz teraz na wersji 4.2.2

Może warto w ten sposób spróbować u Was (pomijam przypadek Lecha na wersji 4.4.2).
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6697
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Garmin víago

Postprzez meridian » Śr, 22 paź 2014 9:02

Mnie takie rozwiązane jakie mam zastosowane zadowala w pośredni sposób uzyskałem możliwość zmiany mapy.

Ps
beetle-m napisał(a):Tak było po ostatniej aktualizacji viago na Androidzie 4.1.2 oraz teraz na wersji 4.2.2)

To znaczy ? , że jeżeli ktoś instalował pierwszą wersję Viago, to pytania o lokalizację instalacji nie było.
Nie mam pewności może było pytanie, ale teraz nie przypominam sobie czy podczas pierwszej instalacji miałem wybór.
Ostatnio edytowano Śr, 22 paź 2014 9:31 przez meridian, łącznie edytowano 1 raz
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na urządzenia mobilne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość