garmin i WINCE 5.0

O nüvifone, seriach 10 i 20, iQue oraz aplikacjach nawigacyjnych Garmin StreetPilot, Mobile XT, Que i Mobile PC. Czyli o nawigacji Garmina w PDA i telefonach (w tym Andriod, iOS, Windows Mobile i Symbian) lub na przenośnych PC. Także o mapach cityXplorer i użytkowaniu GPSów w miejskim buszu.

Moderatorzy: wojtek, sdsyc, Spider

garmin i WINCE 5.0

Postprzez marcels » Wt, 13 maja 2008 8:53

czy coś z graminowych aplikacji do turystyki (np mapy gpsmaniaka) będą chodzić na urządzeniu z wince 5.0 ?

najlepszy byłby garmin que ale wygląda na to że nie da rady.......

może coś innego ? najlepiej z routingiem - jeśli można (ale mapy do turystyki IMG)

chodzi coś ?


pozdrawiam
M
marcels
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 13 maja 2008 8:48

Postprzez popej » Wt, 13 maja 2008 9:48

Tutaj można zobaczyć zdjęcia Mobile XT chodzącego pod WinCE:
http://pdaplus.hu/content/view/2145

Ale chyba nikomu nie udało się powtórzyć tej operacji.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: garmin i WINCE 5.0

Postprzez GPS Maniak » Wt, 13 maja 2008 9:54

marcels napisał(a):najlepszy byłby garmin que ale wygląda na to że nie da rady.......

Nie martw się. Garmin Que nie nadaje się do obsługi moich map. Szlaków i tak nie widać.
Topo_Pl_100 chodzi za to na GarminMobileXT, ale ten na 99% nie wystartuje na Win_CE. Przynajmniej tak było jeszcze jakieś 2-3 miesiące temu.
Dla MobileXT Potrzebny jest pełen WindowsMobile.

Inna rzecz, że MobileXT (zresztą podobnie jak QUE) ma funkcjonalność ustawioną na nawigację samochodową i wykorzystanie tego softu w terenie w aktywnej turystyce jest - moim zdaniem - wysoce nie zadowalające. Pomijam tu nawet sprawy hardwerowe.
No, ale ja mam porównanie - wiem jak to wygląda w rasowych outdoorowcach.
Znam ludzi, którzy nie mając porównania z outdoorowym Garminem są zadowoleni z Topo_PL_100 na MobileXT.

Podsumowując. Sądzę, że nie posiadając Windows Mobile musisz sobie podarować korzystanie z zalet map wektorowych w turystyce i przejść na soft do obsługi rastrów - map skanowanych.

Przy okazji - Topo_Pl_100 na MobileXT w moim MIO169:

Obrazek
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez nietonie » Wt, 01 lip 2008 14:39

Należy użyć: http://www.geocities.co.jp/SiliconValley-Cupertino/2039/ExecutabilityCheck.zip
aby sprawdzić brakujące biblioteki dla GarminXT,
dograć brakujące biblioteki (nie wiem skąd, ale od czego są google) do katalogu pliku wykonywalnego GarminXT albo kto wie gdzie?? (nie znam wegierskiego) .... i być może GarminXT ruszy nam na CE5.x.
nietonie
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 01 lip 2008 14:34

Postprzez popej » Wt, 01 lip 2008 15:11

Jak na razie, nikt nie wie skąd wziąć potrzebne biblioteki :-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Alferek » Wt, 01 lip 2008 20:57

Popeju sprawa nie jest już beznadziejna, bo sporo bibliotek do Windowsów CE okrojonych do wersji Core można pobrać tutaj:
http://www.speedyshare.com/data/776726515/9499946/53895540/DLL-e%20dla%20MIO269%20%20do%20AM%20i%20innych.rar

A prawdziwa kopalnia bibliotek i to w różnych wersjach znajduje się tutaj:
http://luccas.boo.pl/wince/gps_wince_dlls_loader.php?sftid=dlls1

Niestety nie mam w tej chwili pod ręką Akiry, więc nie mogę przetestować.
Ale może ktoś w międzyczasie dojdzie do tego :)

W każdym razie te 3 biblioteki, które widać na węgierskim obrazku jako brakujące są do pobrania w tych paczkach.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Avatar użytkownika
Alferek
Bywalec
 
Posty: 504
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 12:33
Lokalizacja: 49°55'N 19°01'E

Postprzez popej » Wt, 01 lip 2008 21:33

Nie będę w tym grzebał. Jeszcze mam Simpada i wiem, jaki jest kłopot z tymi bibliotekami :-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez SP2BZW » Wt, 01 lip 2008 21:48

popej napisał(a):Jeszcze mam Simpada i wiem, jaki jest kłopot z tymi bibliotekami :-)

jeszcze działa :?: jak rozebrałem rok temu żeby zabudować moduł GPS Trimble to tak leży... akku pewnie już zdechło :evil:
SP2BZW
 

Postprzez popej » Wt, 01 lip 2008 22:25

Nie wiem, czy działa. 2 sztuki lezą pod stołem :-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez PouchX » Wt, 01 lip 2008 22:30

A ja mam 3x Mio C310 i 2x C210... ale jakoś nie mam czasu na ekperymenty z WinCE. Bo dużo prawdziwych Garniaków czeka w kolejce na serwis ;)
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Alferek » Śr, 02 lip 2008 10:11

A ja się pobawię tym tematem w przyszłym tygodniu, tak dla sportu jedynie, bo jakoś nie wyobrażam sobie latać po górach z Akirą.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Avatar użytkownika
Alferek
Bywalec
 
Posty: 504
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 12:33
Lokalizacja: 49°55'N 19°01'E

Postprzez wojtek » Cz, 03 lip 2008 12:33

Problem nie leży jedynie w brakujących dll'kach.
Wygląda na to, że niektóre dll'e z WM realizują inny/większy zakres funkcji niż analogiczne z WinCE. Jeśli zwyczajnie podmienimy/dodamy dll'e to i tak soft nie ruszy ... póki co :wink:

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Alferek » Wt, 15 lip 2008 15:58

"Nadejszła" wiekopomna chwila:

Obrazek
Obrazek

i uruchomiłem Garmin Mobile XT na Akirze "z Biedronki" z Windows CE 5.0 Core.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Avatar użytkownika
Alferek
Bywalec
 
Posty: 504
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 12:33
Lokalizacja: 49°55'N 19°01'E

Postprzez Mariusz63 » Wt, 15 lip 2008 18:02

Alferek brawo Obrazek dobrze że nie było tego postu zanim kupiłem swoją 60-kę bo pewno kombinowałbym ze swoją akirą :mrgreen:
pozdrawiam Mariusz
GPSmap 60CSX Topo_PL_100, UMP-pcPL, Katowice_PL_Bike
Avatar użytkownika
Mariusz63
 
Posty: 65
Dołączył(a): N, 04 maja 2008 22:56
Lokalizacja: Katowice

Postprzez GPS Maniak » Wt, 15 lip 2008 20:14

Alferek napisał(a):"Nadejszła" wiekopomna chwila:

No, NUVI z tego nie powstał :wink:
Ale na pewno ta informacja ucieszy zwolenników Topo_Pl_100 i innych tego typu wynalazków.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Następna strona

Powrót do Na urządzenia mobilne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość