Garmin - Asus Nuvifone M10

O nüvifone, seriach 10 i 20, iQue oraz aplikacjach nawigacyjnych Garmin StreetPilot, Mobile XT, Que i Mobile PC. Czyli o nawigacji Garmina w PDA i telefonach (w tym Andriod, iOS, Windows Mobile i Symbian) lub na przenośnych PC. Także o mapach cityXplorer i użytkowaniu GPSów w miejskim buszu.

Moderatorzy: wojtek, sdsyc, Spider

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez epkchmiele » Pn, 07 lis 2011 20:30

Dzięki za pomoc bo już mi oczy wypłynęły od przeglądania tego rejestru
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez epkchmiele » Śr, 09 lis 2011 18:52

A oto odpowiedź Garmina na zapytanie o asystenta pasa ruchu:

"Dziękujemy za skontaktowanie się z Garmin Europe.

Bardzo mi przykro Pana rozczarować, ale niestety nadal nie ma rozwiązania tego problemu. Niestety nie mamy również żadnych informacji na temat kiedy moglibyśmy sie tych poprawek spodziewać.

Bardzo przepraszam, za niedogodności jakie to dla Pana powoduje."
Normalnie ku............. ręce opadają szkoda gadać.

__________________________________________

A ja takie coś wysłałem zobaczymy jaka będzie odpowiedź.

"W związku z poniższym w celu zrekompensowania i poprawienia wizerunku Waszej firmy oczekuję uruchomienia na moim koncie opcji Lifetime. Doskonale wiem że ten błąd nie zostanie nigdy naprawiony a na moje zdanie w tej sprawie ma wpływ kilkumiesięczna korespondencja z użytkownikami Waszych urządzeń oraz czas oczekiwania na poprawienie błędu - TO JUŻ BĘDZIE ROK CZASU. Jeżeli nie potraficie naprawić usług które sami oferujecie to zasadnym jest moje oczekiwanie na rekompensatę i włączenie dla mojego konta usługi która działa w moim kraju . Proszę o rozważenie mojego wniosku."
Ostatnio edytowano Śr, 09 lis 2011 19:46 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Połączone dwa kolejne posty usera.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez tamara » Pn, 12 gru 2011 15:22

Witam, kolego "epkchmiele" Garmin jakoś nie jest łaskawy do podarunków, ja też próbowałem otrzymać tą usługę ale dostałem "nie", życze Ci jak najlepiej obyś dostał, teraz rozglądam się na necie za jak najtańszą zdrapką "lifetime" może ktoś ma sprawdzonego dostawcę i po małej kasie.Teraz jak asystent pasa ruchu chodzi to jest sens kupwać CN Europa.
tamara
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn, 13 wrz 2010 7:15

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez epkchmiele » Pn, 12 gru 2011 17:18

Ja chyba jeszcze się wstrzymam z bólami ,bo może w końcu uruchomią funkcję trafic i wówczas taką licencję LMT będzie się bardziej opłacało. Tylko pytanie kiedy oni to uruchomią , wydaje mi się że za mało sprzedali w Polsce tych urządzeń i nie będą sobie głowy zawracać trafickem na nasze M10.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez sdsyc » Pn, 12 gru 2011 17:33

Life Time tj. zdrapka to tylko LMU czyli licencja obejmująca aktualizację map.
sdsyc
Radny
 
Posty: 2822
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez epkchmiele » Pn, 12 gru 2011 18:06

A no tak , masz rację . Tamara znalazłeś coś taniego ? Ja wylukałem za 230 zł w sklepie Azymut
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez epkchmiele » Pt, 23 gru 2011 20:41

Witam ponownie . To co mnie wkurzało w M10 to bardzo rzadkie , ale jednak pojawiające się problemy podczas rozmowy w trybie zestawu głośnomówiącego . Np kiedy dzwonił kolega to mogłem odebrać rozmowę po wyjęciu telefonu z z uchwytu bo inaczej nie rozumiałem co mówi (problem dotyczył tylko jego numeru ) , albo kiedy syn dzwonił do mnie to przerywało u niego w telefonie (dokładnie chodzi mi o problem występujący kiedy telefon jest w uchwycie samochodowym , gdy jest poza ten problem nie występuję ).
Coś zostało skopane i podejrzewam że dotyczy to automatycznego wyłączania mikrofonu. Asus za bardzo sie postarał i stwierdził że jeżeli rozmówca do nas mówi to wyłącza mikrofon w naszym aparacie , kiedy my mówimy to mikrofon się włącza , ale to wszystko nie gra tak jak powinno .
Poszukałem i będę testował należy zmienić klucz w rejestrze HKEY_LOCAL_MACHINE \ Drivers \ BuiltIn \ WaveDev \ EnableAGC , "EnableAGC" = dword: 00000001 zmiana na 0 .
Według rosyjskich braci rozwiązuje to problem rozmów w trybie zestawu głośnomówiącego . Zobaczymy czy mają rację.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez jackk7 » So, 24 gru 2011 6:32

@ epkchmiele: Dzięki za te uwagi. Pojęcie jakości rozmowy jest bardzo subiektywne, ale moja rodzina nie chce ze mną w ogóle rozmawiać jak jestem w trybie głośnomówiącym, mówią, że szumi (myślałem, że samochód) i często jest pogłos (myślałem, że zawinił operator). Ja natomiast słyszę dość dobrze. Cieszę się z twoich testów i czekam na wyniki. Obecnie M10 używam tylko jako nawigację. Telefon to Samsung S1+ - w trybie głośnomówiącym ja słyszę bardzo słabo, natomiast mnie, podobno znacznie lepiej.

BTW u mnie na prowincji, w Lublinie, JCV nie działa, ale byłam parę razy w stolicy i też nie widziałem, czy w Warszawie jest na którymś skrzyżowaniu działa JCV? Chętnie bym sprawdził.
jackk7
 
Posty: 25
Dołączył(a): So, 25 wrz 2010 9:16

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez epkchmiele » So, 24 gru 2011 7:06

A na jakim romie pracujesz jackk7? Na 6.22 występował problem rozmów , ale to naprawili w 6.26 i problem ten dotyczył innych romów , również naszych "braci" Rosjan. Ja na 6.26 mam dobrą jakość rozmów w trybie zestawu głośnomówiącego : ja słyszę dobrze i rozmówca mówi, że też ok. Natomiast zdarzają się przypadki połączeń z podgłosem(wówczas syn musi przyciszyć swój telefon), albo wycina mnie . To jest sporadyczne , ale jednak . Na forach rosyjskich doczytałem , że zmiana tego klucza powoduje poprawę i to znaczną .
Na romie 6.22 ogólnie miałem problem i dotyczył to tylko sieci Era (wiem bo testowałem). Przez to telefon trafił do serwisu Asusa , a tam ponoć wymienili płytę główną i po testach ponownie włożyli moją i napisali że telefon is the best. Na szczęście wyszedł rom 6.26 i już sie naprawiło.
Co do jcv to tylko na autostradach.
Podgłos u rozmówcy może być spowodowany za wysokim poziomem głośności wówczas mikrofon zbiera to co leci z głośnika i się zapętla , może przycisz trochę telefon.
Pamiętam , że w asus p750 miałem taką obcję automatycznego dostowania się przy zbieraniu dżwięku przez mikrofon , w m10 jest to wyłączone i nie ma gdzie tego włączyć, być może ten klucz to robi.
Polecam lekturę http://asusmobile.ru/board/viewtopic.ph ... 0c9e9d8d80, może wspólnie dojdziemy do wniosków i każda dyskusja przybliży nas do telefonu idealnego :D
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez jackk7 » So, 24 gru 2011 7:28

Obecnie mój ROM to M10_V6.22.0_PLK. Oryginalny ROM był taki sam, zmieniłem go na 26 co o ile pamiętam nic nie zmieniło. Potem miałem awarię i wymieniono mi płytę główną, znowu z ROMem 22 i tak zostało. Mój operator to Era (t-mobile), ale używałem też karty Plusa - SimData i nie zauważyłem różnic co do jakości połączeń. Na początku stycznia będę się trochę przemieszczał to potestuję.

Wszystkim GarminManiakom życzę zdrowych, pogodnych i szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia
jackk7
 
Posty: 25
Dołączył(a): So, 25 wrz 2010 9:16

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez epkchmiele » So, 24 gru 2011 7:46

Ja mam 6.26 i już nie ma żadnego problemu w normalnym trybie . Natomiast kiedy jest w uchwycie to nieraz się pojawia . Po zmianie klucza zrobiłem parę testowych połączeń i nie napotakałem błędu , jakoś rozmowy jest na dobrym poziomie nie występowały przerwy , ani podgłos , ale tak jak wcześniej wspomniałem jest to sporadyczne więc zobaczymy co bedzie dalej.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez epkchmiele » So, 24 gru 2011 8:02

jackk7 napisał(a):. Mój operator to Era (t-mobile), ale używałem też karty Plusa - SimData i nie zauważyłem różnic co do jakości połączeń. Na początku stycznia będę się trochę przemieszczał to potestuję.

Skoro masz ten rom to włóż kartę Ery do telefonu , ustaw żeby łączyło się się przez GSM(w opcjach ustawień połączeń wyłącz automatycznie na GSM) i zadzwoń do kogoś to wetdy zobaczysz jaka będzie jakoś rozmów. Na poczatku rozmówca nie będzie nic rozumiał to co mówisz (tak było u mnie, jak telefon tracił zasięg 3g i przechodził w GSM)
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez sdsyc » So, 24 gru 2011 9:13

jackk7 napisał(a):BTW u mnie na prowincji, w Lublinie, JCV nie działa, ale byłam parę razy w stolicy i też nie widziałem, czy w Warszawie jest na którymś skrzyżowaniu działa JCV?
Sprawdź na węzłach autostradowych i zjazdach z autostrad.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2822
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez jackk7 » So, 24 gru 2011 10:07

Sprawdź na węzłach autostradowych i zjazdach z autostrad.

w trybie symulacji działa XD
jackk7
 
Posty: 25
Dołączył(a): So, 25 wrz 2010 9:16

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez epkchmiele » Śr, 28 gru 2011 11:41

Witam ponownie . Chciałbym się zapytać szanownego grona forumowiczów(również tych którzy posiadają inne navi) z jakiej opcji korzystacie przy wyznaczaniu objazdu?
Zakładając , że wyznaczamy sobie trasę i udajemy się w podróż i nagle tworzy się gigantyczny korek. Następnie dzięki SB-maniakowi -tubylcowi otrzymujemy poradę objazdu przez trzy okoliczne miejscowości (bo korek jest tak duży). Mam następujące możliwości:
1. Naciskam objazd - ale garmin wyznaczy krótki objazd, oczywiscie można nacisnąć jeszcze raz objazd i wyznaczy dłuższy , ale nie przez te trzy miejscowości.
2. Wyznaczam poi przez te miejscowości -ale po pierwsze trzeba poi wyznaczyć od tyłu (czyli miejscowość oddaloną najdalej dodajemy jako pierwszą) a ja nie wiem w jakiej są kolejności oczywiście ktoś powie , że można się zatrzymać i zobaczyć -nie realne później nikt nie wpuści do korka :D . A po drugie te poi trzeba zaliczyć .
3. Kształtuj trasę -ale to wymaga dłubania i czasu, którego nie ma ponieważ objazd trzeba wyznaczyć szybko. To można robić w domu w fotelu , a nie za kierownicą.
4. Nie robić nic tylko skręcić -ale garmin z uporem maniaka będzie kazał zawracać pomimo że w obcjach unikania jest to zaznaczone.
Może jest jakieś inne rozwiązanie?
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na urządzenia mobilne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość