Garmin - Asus Nuvifone M10

O nüvifone, seriach 10 i 20, iQue oraz aplikacjach nawigacyjnych Garmin StreetPilot, Mobile XT, Que i Mobile PC. Czyli o nawigacji Garmina w PDA i telefonach (w tym Andriod, iOS, Windows Mobile i Symbian) lub na przenośnych PC. Także o mapach cityXplorer i użytkowaniu GPSów w miejskim buszu.

Moderatorzy: wojtek, sdsyc, Spider

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez GPS Maniak » Śr, 28 gru 2011 12:33

W dawnych dobrych czasach, kiedy używałem iGO-2006 miałem do wyboru: objazd 1km, objazd 2km, objazd 5km, objazd 20km (czy jakoś tak), a to oznaczało, że powrót do pierwotnie zaplanowanej trasy następował odpowiednio: nie prędzej niż za 1km/2km/5km/20km. Teoretycznie fajnie. Pod warunkiem jednak, że miałem info jak długi jest korek, a że z reguły nie miałem, bywało z tą opcją różnie i w końcu z tego zrezygnowałem :wink:
W NUVIm funkcja objazd działa tak beznadziejnie, że zrezygnowałem z niej od razu :lol:

Odpowiedź na Twoje pytanie: Gdy muszę korzystać z objazdu używam mapę w widoku 2D, oddalam zoom by widzieć większą perspektywę i przechodzę na nawigację "wzrokową" - czyli wariant 4, co najwyżej wyciszając Jadźkę, by mnie nie denerwowała z tym swoim: "Zawróć" :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez epkchmiele » Śr, 28 gru 2011 12:46

Dziękuje za podpowiedź. Używając CB mam wiedzę na jakiej długości jest korek , do jakiej miejscowości się kierować i w którym miejscu wyjechać . A nawet tubylcy potrafią swoim samochodem poprowadzić po bezdrożach na hasło: kto chce za mną jechać to na prawy pas jestem np. białym busem (Polecam nie wiem czy nie lepsze od TMC). Niestety dużo można zrobić z garminem , ale w fotelu , a nie za kierownicą, kiedy szybko trzeba podjąć decyzję. Miałem właśni taki przypadek jak jechałem rok temu do Zakopanego , nawigacja nie poradziła sobie z w/w objazdem. Do dnia dzisiejszego zastanawiam się jak by można było to usprawnić
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez beetle-m » Śr, 28 gru 2011 12:49

GPS Maniak napisał(a):W dawnych dobrych czasach, kiedy używałem iGO-2006 miałem do wyboru: objazd 1km, objazd 2km, objazd 5km, objazd 20km (czy jakoś tak), /.../
W NUVIm funkcja objazd działa tak beznadziejnie, że zrezygnowałem z niej od razu :lol:
Dobre czasy wracają Lechu.

Screenshot z nuvi 3490T:
Objazdy_zaawansowane.png
nuvi 34xx - zaawansowane opcje objazdu
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6697
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez epkchmiele » Śr, 28 gru 2011 13:07

GPS Maniak napisał(a):Odpowiedź na Twoje pytanie: Gdy muszę korzystać z objazdu używam mapę w widoku 2D, oddalam zoom by widzieć większą perspektywę i przechodzę na nawigację "wzrokową" - czyli wariant 4, co najwyżej wyciszając Jadźkę, by mnie nie denerwowała z tym swoim: "Zawróć" :wink:

Po dłuższym zastanowieniu to rzeczywiście może być rozwiązanie problemu . Widzę mapę i oto chodzi, widzę trasę od której się oddalam i miejscowości do których zmierzam a nawi sama w końcu zaskoczy i zamiast kombinować z poi itp to skupiam się na drodze. No proszę niektóre problemy są takie łatwe do rozwiązania, jeszcze raz dzięki GPS Maniak.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez GPS Maniak » Śr, 28 gru 2011 13:33

Czasami rozwiązania najprostsze najtrudniej odkryć. Tak po prawdzie to technika jaką przeniosłem do samochodu z turystyki pieszej, gdzie bywa iż mam na ekranie wyznaczoną trasę, albo gotowy ślad, których podczas wędrówki wcale nie trzymam się "na sztywno". Korzystam ze swobodnych skrótów czy wariantów alternatywnych, ale z zachowaniem możliwości powrotu do pierwotnie zaplanowanej trasy wycieczki, którą cięgle widzę na ekranie. Tyle, że w odbiornikach turystycznych jest to łatwiejsze, gdyż są wyposażone w opcję: "Nie rekalkuluj gdy poza trasą" (w nowszym modelach jest to trochę inaczej rozwiązane, ale efekt można uzyskać identyczny). Tak więc podczas moich swobodnych wędrówek trasa na ekranie jest constans i dzięki temu wiem dokąd mam się kierować gdy znudzi mi się wędrówka na skróty. NUVI natomiast ma tę niemiłą przypadłość, że od razu przelicza trasę, co powoduje, że nie widzimy pierwotnego wariantu trasy i wówczas łatwiej popełnić błąd w ocenie sytuacji.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez epkchmiele » Śr, 28 gru 2011 14:16

Garmin ogólnie jest specyficzny i pomimo że inne nawigacje mają lepsze rozwiązania( np. w tym konkretnym przypadku automapa , gdzie jest możliwość wyboru czy przez punkt ma prowadzić , czy przez okolicę tego punktu poi ), ale mnie coś do niego ciągnie . Będąc w górach i poruszając się po szlakach wkurzało mnie ciągłe patrzenie w mapę i sprawdzanie jak daleko do celu po nierównościach to można sobie język przygryść :D , a rozwiązanie było o wiele bardziej proste wystarczyło zapisać metę w ulubionych i tam już miałem czas i odległość i kierunek a jak się zatrzymałem to mogłem sobie w mapę lukać i dziobać.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez jackk7 » Śr, 28 gru 2011 14:48

podoba mi się do czego doszliście, w zasadzie to ja też tak robię. Tj. wersja 4, jadę sobie objazdem i czekam kiedy Garmin (ale i Automapa - na ogół mam włączone równolegle - AM - głos Hołka i Garmin - kobita po angielsku - wtedy ogarniam kto i co sugeruje) zaskoczy. Często jednak do końca pokazuje jakieś bzdury więc trzeba być odpornym. Optymalne jest oczywiście jak ktoś Cię kieruje przez CB. Raz tak mi się zdarzyło, że zamknęli drogę od Szaflarów do Zakopanego) Jakiś super przemiły człowiek w busiku zaproponował mi pomoc - pilotował mnie przez podwórka, skróty i wioski, było super i szybko i bezpiecznie - na koniec dostałem życzenia udanego wypoczynku. Jednak na ogół właściciele busików nie chcą pomagać, boją się korka na objeździe - spróbujcie objechać w piątek wieczorem Kołbiel - nikt nic pomoże. No ale wtedy wracamy do Navi :) Niekiedy trzeba zatrzymać się i ogarnąć.
jackk7
 
Posty: 25
Dołączył(a): So, 25 wrz 2010 9:16

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez epkchmiele » Śr, 28 gru 2011 15:00

jackk7 napisał(a):. wersja 4, jadę sobie objazdem i czekam kiedy Garmin (ale i Automapa - na ogół mam włączone równolegle - AM - głos Hołka i Garmin - kobita po angielsku - wtedy ogarniam kto i co sugeruje) zaskoczy. Często .

No to ładnie dwie nawigacje ,cb i może jeszcze kobieta po prawej jak Ty to ogarniasz :D .
Co do pomocy przez tubylców to ja również nieraz słyszę narzekania na turystów :bo jak jadą to całą watachą , ale nieraz się znajdzie taki co pomoże, a napewno poinformuje o korku.
Jeśli chodzi o zmianę tego klucza (klucz w rejestrze HKEY_LOCAL_MACHINE \ Drivers \ BuiltIn \ WaveDev \ EnableAGC , "EnableAGC" = dword: 00000001 zmiana na 0 .) to zaobserwowałem , że musiałem zciszyć telefon podczas rozmowy bo rozmówca powiedział że do niego krzyczę , ale jeszcze potestuję.
Automatyczna regulacja wzmocnienia (AGC)- oznaczało by że wartość 0 wyłącza ją.

Edit :już wiem na 100% co ten klucz powoduje wyłącza automatyczną regulację głośności i mikrofonu. Przez to jesteśmy słyszeni lepiej i my słyszymy lepiej. Ale jak to będzie w praktyce w różnych warunkach np. hałasu to już nie wiem zobaczymy, może mieć negatywny wpływ na rozmowę.
Ostatnio edytowano Śr, 28 gru 2011 16:29 przez epkchmiele, łącznie edytowano 1 raz
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez jackk7 » Śr, 28 gru 2011 15:16

@ epkchmiele
Jak mam dosyć to wyłączam radio - to FM <rotfl>
jackk7
 
Posty: 25
Dołączył(a): So, 25 wrz 2010 9:16

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez ememek » Pn, 09 sty 2012 23:58

jackk7 napisał(a):jadę sobie objazdem i czekam kiedy Garmin ... zaskoczy

Raz znałem dwie trzecie trasy więc jechałem po swojemu, nuvi szybko zgadzał się ze mną po każdym zjeździe z trasy. Zbliża się terra incognita i nagle o drugiej w nocy nuvi zrzuca mnie z drogi wojewódzkiej na lokalną :roll: bo przypomniał sobie, że tak będzie bliżej do pierwotnej trasy: skok w bok kilkaście km :mrgreen: Ja się okazało, odległościowo nie straciłem, droga na szczęście była prosta i dobrym stanie, ale dlaczego zrzucił mnie z prostej drogi DW (droga powrotna była właściwa)?
jackk7 napisał(a):Często jednak do końca pokazuje jakieś bzdury więc trzeba być odpornym.

Nie masz szans. Tylko pasażer z atlasem papierowym Cibie uratuje :lol:
Nüvi-765
ememek
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 25 lip 2009 21:07
Lokalizacja: Wrocław

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez epkchmiele » So, 18 lut 2012 11:57

Dla tych co chcą sobie ulepszyć trochę M10 załączam dwa pliki . Nie lubię bajerów na telefonie, ale te są bardzo pomocne.
Pierwszy to SRS M10 , zanjdują się tam dwa pliki . Plik security_off należy zaistalować jako pierwszy , następnie SRS WOW i restart. Są to nowe sterowniki dla karty dźwiękowej . Ustawienia do tego wyświetlą się Menu/Ustawienia/system. Polecam naprawdę dobry efekt , oczywiście nie usłyszymy tego przez głośniczek , ale dobre słuchawki sobie poradzą. Jestem na tym punkcie uczulony i bez tych sterów mam wrażenie , że muzyka jest jak przez watę . Nie powodują , żadnych konfliktów .
Drugi to HTCSensor , należy wrzucić plik do folderu Moje Urządzenie/ Windows- oczywiście po rozpakowaniu i sam plik z rozszerzeniem dll. Są to biblioteki do czujnika ruchu, za pomocą których będzie można używać czujnika do gier. Ja osobiście nienawidzę gier więc sprawdziłem działanie na poziomicy. Co prawda nie spowoduje to , że pojawi się u nas kompas elektroniczny( próbowałem - nieda się :( ) , ale powinno działać przy np.grach . Przy odpaleniu np. gry korzystającej z czujnika ruchu wyskoczy komunikat czy uruchomić te biblioteki , naciskamy ok i już więcej się nie będzie pytał. Nie powoduje , żadnych konfliktów.
Miłego testowania.
Edit W przypadku SRS WOW urządzenie samo wykryje , że np. ma podłączone słuchawki i sam przestawi ustawienia dla słuchawek, dlatego nie należy regulować obcji Internal/Headphones bo i tak je przestawi na odpowiednie.
Załączniki
SRS M10.rar
(74.73 KiB) Pobrane 127 razy
HTCSensor.rar
(2.13 KiB) Pobrane 126 razy
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez epkchmiele » Pt, 21 wrz 2012 19:30

Witam. Ostatnio nowe aktualizacje CN pokazały że używanie M10 stało się dość uciążliwe . Nowa mapa CN 2013.20 NT ustabilizowała ten zatrwarzający spadek szybkości działania M10 (przestało przeliczać trasy powyżej 2000 km) to jednak nadal są problemy z wyszukiwaniem poi. Ja jestem na 100 procent przekonany że winne są nr telefonów. To znaczy jeśli wejdzie się do szukaj / punkty szczególne/(np.)gastronomia to wyszuka błyskawicznie , następnie kiedy się naciśnie jakieś poi to już trwa z minutę żeby wyświetlił ekran co mam dalej robić( czy zadzwonić , mapa czy jedź) . Oczywiście minutę trwa otwieranie nowego pulpitu jak poi ma w swoich zasobach nr telefonu, bo w innych przypadkach panel otwiera od razu. moje pytanie do osób zajmujących się mapami , gdzie szukać i skąd zaciąga ten nieszczęsny numer telefonu? Aktualizacja FW napewno by pomogła , ale na garmina to nie mogę liczyć.
ps. @popej -M10 na CN liczy po czwórkach, chyba , ale napewno wybiera główne. Np z Świnoujścia do Suwałki po (krótki czas ) przeliczy przez Warszawę dopiero (najkrótsza) przeliczy jak na screnach w starszych urządzeniach. Czyli garmin wpadł na doskonały pomysł eliminacji starszych odbiorników które nie obsługują FastRouting.
Zauważyłem to kiedy pilnie chciałem wrócić z Drobina do Włocławka . Wówczas pokazał mi że muszę przejechać 140 km. Myslałem że to jakiś bład i pojechałem tak jak ja chciałem.
Paweł
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez Marko » Śr, 14 lis 2012 8:44

Pytanie odnośnie POI Loadera i M10:
Czy w tym Nuvifonie można na mapie wyświetlić ikony punktów POI załadowanych POI Loaderem?
Konkretnie mam na myśli słupki pikietażu.
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez epkchmiele » Śr, 14 lis 2012 9:02

Tak, można. Wyswietlają się przy zbliżeniu mapy do 50m. Tak samo jak fotoradary, słupki też. Podczas jazdy same się pojawiają. Ale pika przy każdym. Wiem że można to wyłączyć ale ja się nie bawiłem.
Paweł
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Postprzez Marko » Śr, 14 lis 2012 21:08

@Epkchmiele
Dzięki za potwierdzenie. Czyli w A10 już 3 rzeczy nie działają w stosunku do M10, tzn. (1) brak symulacji, (2) nie działa JCV, (3) nie działa wyświetlanie+alarmy "Custom POI's", zapisanych w plikach gpi.
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na urządzenia mobilne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość