TwoNav Cross Plus, to jeden z nowej serii ręczniaków hiszpańskiej marki TwoNav.
W dobie zegarków, TwoNav konsekwentnie buduje swoją pozycję na rynku poprzez kolejne wersje ręczniaków GPS.
O historycznych modelach tej marki można przeczytać m.in. na tych stronach:
a) GPSManiaka ("ręczniaki": Aventura i Sportiva),
b) bobiko (model Anima +).
Obecnie mam dwa takie odbiorniki: Anima+ z 2015 roku oraz nowy Cross Plus z 2023 roku.
Co się zmieniło na przestrzeni 8 lat i co skłoniło mnie teraz do zakupu Cross Plus?
Różnic jest wiele:
1) Anima+: ekran dotykowy rezystancyjny; wymienna bateria; złącze micro-USB; tylko system GPS; a od strony oprogramowania: bardzo rozbudowane możliwości konfiguracyjne w menu;
2) Cross Plus: ekran pojemnościowy; bateria wbudowana; złącze USB-C; GPS + Galileo + Glonass + Beidou; Wi-Fi 5G; Bluetooth.
Z mojego punktu widzenia, Cross Plus daje możliwość sparowania ze smartfonem: otrzymywania powiadomień, ale przede wszystkim: zgrywania plików GPX ze smartfona.
Mapy można zgrywać po kablu, albo bezprzewodowo po wi-fi.
Ten ręczniak ma oczywiście w stosunku do Garmina pewne braki, takie jak np.: brak aż tak rozbudowanych i konfigurowalnych profili wysokościowych, brak odpowiednika ClimbPRO.
Dodatkowo, w najnowszym oprogramowaniu v. 5.5.1, możliwości konfiguracyjne są bardzo okrojone w porównaniu do oprogramowania sprzed 10 lat i to, co mi najbardziej póki co doskwiera, to brak możliwości automatycznego uruchomienia zapisu śladu - aby ślad się zapisał, tak jak w seri Edge, trzeba wcisnąć dodatkowo przycisk "Start".