W krótkim, 60 sek. filmie Komoot przedstawił działanie, którego aktualnie jestem beneficjentem:
https://youtu.be/p-J3FT2m4Bo?si=nzqh2pV4-qZf_RvrNa tym filmie przedstawiono pełną obsługę śladów generowanych w systemie Komoot (integracja strony internetowej, aplikacji Komoot i aplikacji Garmin) w zakresie licencji "Map" (koszty wymieniłem powyżej).
W tym zakresie, jedyną wartością dodaną (w
Oregonie 700) są
komunikaty zwrotów - "routing" w nawigacji wg śladu (Ś.P. GPSManiak zapewne przewraca się w grobie). Gwoli wyjaśnienia: żaden ręczniak tego nie potrafi.
1. Przykładowy ekran zwrotu w Oregonie 700 (wymagany min.
Single Region OSM):
2. Zejście z kursu: Komoot vs TwoNav (wiem, kompas ześwirował)
3. Subtelne różnice: Komoot w Garminie pokazuje zwroty zgodnie z OSM, z kolei TwoNav pokazuje odległości do "punktów kursu" (albo w Garminie: Waypointów w pobliżu śladu).
Z "Komoot w Garminie" z grubsza wiadomo, co nas czeka: Ulica, Ścieżka, Droga rowerowa czy Single track (bo Komoot w Garminie opiera się na klasyfikacji dróg na mapie OSM w chmurze Komoot):
PODSUMOWUJĄC:
a) z aplikacji Komoot w Garminie możemy korzystać w pełni za darmo tylko i wyłącznie w opcji "Map" (co jest mylące, bo tylko z generacją zwrotów, ale bez możliwości wyświetlania mapy Komoot w Garminie) w ramach pobranego po zarejestrowaniu obszaru "Single Region",
b) de facto płacimy (jeśli konieczne jest dokupienie obszarów map) za możliwość "routingu" (generowanie komunikatów zwrotów) dożywotnio (podobno) dostępne TYLKO i WYŁĄCZNIE w CHMURZE (online),
c) po ściągnięciu śladu w aplikacji Garmin Komoot, ślad pozostaje dostępny (z rzeczonymi komunikatami zwrotów) w Oregonie 700 "offline" bez potrzeby ponownego parowania ze smartfonem (to duży plus).
Dodatkowo: w ramach subskrypcji
"premium" za 279.99 zł/rok można wyświetlić mapę OSM Komoot na ekranie Garmina, co być może jest zachętą dla użytkowników bezmapowych zegarków, takich jak np. Garmin Instinct 2. Niemniej jednak ja tej opcji nie testowałem i nie wiem, czy w tej cenie jest to w ogóle "gra warta świeczki".