proszę o pomoc SPV E650 lub HTC S710

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.

Moderatorzy: Zachu, GPS Maniak, Azzie

proszę o pomoc SPV E650 lub HTC S710

Postprzez marcepanm » Wt, 02 paź 2007 22:57

Witam,
jestem całkowitym Laikiem w temacie GPS i mimo że przegladałem caly dzien forum nie wiele zrozumiałem.....
Do tej pory używałem TOMTOM, ale tam zadnej filozofi nie ma:), jednak teraz wybieram sie na wyprawe do azji i chcialbym uzywac gps. Mam telefon smart HTC S710 pracujacy na windows mobile 6 i wgrana tam automape, chcialbym uzywac na niej mam sciagnietych z map cenetr i pierwsze pytanie:

1. Czy jest mozliwosc przeksztalcenia dla laika jakim jestem map z map center do plikow rozmpoznawanych przez automape.

2. Jesli nie ma takiej mozliwosci to gdzie i w jakiej cenie moge cos wgrac do mojego telefonu cos co rozpozna te mapy i bedzie wspoldziałalo z modułem GPS

dziekuje za wyrozumialosć i pomoc

Marcin
marcepanm
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt, 02 paź 2007 22:46

Postprzez popej » Wt, 02 paź 2007 23:29

Nie da się map Garmina podłączyć do Automapy.

Być może na twoim sprzęcie da się uruchomić Garminowski program Que. Przeczytaj ten poradnik:
http://gps.astronet.pl/new/mapy-GarminQUE.htm

A tu jest trochę rad dotyczących GPSProxy:
http://www.malsingmaps.com/wiki/index.p ... _PocketPCs
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez marcepanm » Śr, 03 paź 2007 9:51

niestety, nie mogę uruchomic GpSProxy na tym sprzecie.....moze inne podpowiedzi???
marcepanm
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt, 02 paź 2007 22:46

Postprzez wojtek » Śr, 03 paź 2007 11:22

marcepanm napisał(a):niestety, nie mogę uruchomic GpSProxy na tym sprzecie.....
Tzn. :?:

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez marcepanm » Śr, 03 paź 2007 15:29

kiedy instaluje z pc, pokazuje sie komunikat na telefonie ze nie moze sie zainstalowac bo nie obsluguje....
marcepanm
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt, 02 paź 2007 22:46

Postprzez soko » Śr, 03 paź 2007 16:17

Jeśli jednak na WM6 i mapy Garmina, to może:
http://gpsvp.garminmapsearch.com/?page_id=5

link podaję, choć osobiście tego softu jeszcze nie sprawdzałem.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez marcepanm » Śr, 03 paź 2007 19:36

soko napisał(a):Jeśli jednak na WM6 i mapy Garmina, to może:
http://gpsvp.garminmapsearch.com/?page_id=5

link podaję, choć osobiście tego softu jeszcze nie sprawdzałem.
Krzysztof


hej, podane przez ciebie program zadzialal...ale nie wiele z tego co wiem..w programie byla załaczona mama world, a ja dolozylem interesujaca mnie mape z map center z rozszeżeniem img, jednak po wgraniu jej widze na tle mapy swita maly zielony punkcik (we wlasciwym miejscu, ale nie moge w niego wejsc, aby powiekszyc...hmm chyba to ponad moje siły...
marcepanm
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt, 02 paź 2007 22:46

Postprzez wojtek » Śr, 03 paź 2007 19:39

marcepanm napisał(a):kiedy instaluje z pc, pokazuje sie komunikat na telefonie ze nie moze sie zainstalowac bo nie obsluguje....
Zgodnie z informacjami w sieci z WM6 powinno zadziałać GpsGate.
http://franson.com/gpsgate/
Niestety to już komercyjne.
Wystarczyć w wersji Express o to 12,95$ :(
Można sprawdzić czy pójdzie u Ciebie (14 dniowy Trial).
Ale może rzeczywiście sprawdź najpierw link, który podał soko

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez soko » Śr, 03 paź 2007 20:31

Ale może rzeczywiście sprawdź najpierw link, który podał soko


Tym bardziej, że program ten, jak mówię , ma wersję na WM6 i nie potrzebuje "pośrednika - tłumacza" tylko bierze sygnał bezpośrednio z GPS-a w PDA.
W efekcie jest BŁYSKAWICZNY jeśli chodzi o fixa, w porównaniu do kombinacji GPSProxy z GarminQUE. trzeba tylko zaznaczyć port COM , na którym jest w PDA GPS.
Myślę jednak, że trzeba pod niego przygotowywać na MapSource'u odpowiednio małe "paczki" map, bo gdy za duża , to strasznie długo ją wgrywa. Prawdopodobnie, w przeciwieństwie do GarminQUE, wgrywa cały plik .img.

Być może plusem tego programu będzie to, że wygląda na będący w fazie rozwoju, stale sie coś poprawia (np. jest wersja na WM6). A GarminQUE stanął na jakimś tam etapie i tyle.
Minusem, że nie pokazuje danych cyfrowych pozycji (chyba, że nie umiem czegoś ustawić). Trochę dziwne.

Dałem tę propozycję z uwagi na zgłaszane kłopoty z instalacją GPSProxy, choć lubię G-Que. Dał mi pełen luz mapowy.

Krzysztof.
Ostatnio edytowano Cz, 04 paź 2007 6:30 przez soko, łącznie edytowano 1 raz
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez soko » Śr, 03 paź 2007 20:44

marcepanm:
dolozylem interesujaca mnie mape z map center z rozszeżeniem img, jednak po wgraniu jej widze na tle mapy swita maly zielony punkcik (we wlasciwym miejscu, ale nie moge w niego wejsc, aby powiekszyc...hmm chyba to ponad moje siły...


użyj zoom in i zoom out i spróbuj wyświetlić mapkę.
Ale podejrzewam, że jest ona być może uboga w treść, więc wgraj na kartę poprzez Map Source jakąś mapkę Polski, albo fragment TOPO PL GPSManiaka i obejrz sobie taką mapkę na tym programie. Najlepiej wgraj z TOPOPL okolicę , gdzie jesteś, o ile jest ujęta na TOPO.
Mapy na Map Center mogą być specyficzne.
Być może trzeba też ustawić "Highest detail".
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez soko » Śr, 03 paź 2007 21:40

Na karcie SD na FS N560 mam trochę mapek pod GarminQue, każda w osobnym katalogu, no tak jak trzeba sobie radzić w GQ.
Zassałem je do tego GPSVP i są widoczne:

Obrazek Obrazek
Obrazek

także sam znalazł i wyświetlił wszystkie kompatybilne mapki:
Obrazek

a po najściu nad jezioro powidzkie wyswietlił moja mapkę mielizn:
Obrazek Obrazek .

Wyraźnie nie chciał zassać plików większych niż ok. 70MB.
Tyle na razie. Na FS N560 działa.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez marcepanm » Pt, 05 paź 2007 17:26

soko napisał(a):Na karcie SD na FS N560 mam trochę mapek pod GarminQue, każda w osobnym katalogu, no tak jak trzeba sobie radzić w GQ.
Zassałem je do tego GPSVP i są widoczne:

Obrazek Obrazek
Obrazek

także sam znalazł i wyświetlił wszystkie kompatybilne mapki:
Obrazek

a po najściu nad jezioro powidzkie wyswietlił moja mapkę mielizn:
Obrazek Obrazek .

Wyraźnie nie chciał zassać plików większych niż ok. 70MB.
Tyle na razie. Na FS N560 działa.



Bardzo dziekuje, za podpowiedzi, wreszczcie zadzialalo:) i nawet mapy azji sa calkiem, calkiem,
jeszcze raz bardzo dziekuje i pozdrawiam
Marcin
marcepanm
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt, 02 paź 2007 22:46


Powrót do Garmin a konkurencja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości