Locus

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.

Moderatorzy: Zachu, GPS Maniak, Azzie

Re: Locus

Postprzez sdsyc » Śr, 20 maja 2015 20:12

Mam taki ulubiony szlak, którego graphHopper nie lubi, a BRouter lubi, więc po pobieżnej kanapowej zabawie głosuję za BRouterem.
Szlak (onegdaj znakowany) prowadzi kilka razy w bród potoku, może dlatego trasa nie jest kalkulowana przez graphHopper-a?
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2783
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Locus

Postprzez gavia » Cz, 21 maja 2015 21:29

Próbowałem znowu z Hopperem , jakoś nie widzę różnicy na plus ( może taka, że nie trzeba myśleć przy pobieraniu danych routingowych tylko wybieramy kraj).Nie wiem czy ,, lepsze '' drogi wybiera , ciężko wyczuć.

Na minus to że
- chyba za każdym razem musimy odpalać HrapHoppera i zmieniać ,,dane routingoe''.

Np. mam ustawione Polska OSM i chcę wykreśłić trasę w Austrii albo w Czechach to wywala błąd. Ale trasę przez 2 kraje( np. Polska Czechy) spokojnie kreśli. Tak mi sie zdaje, że jak mamy zaznaczone Polska to początek naszej trasy musi być w Polsce , dalszy przebieg nie ma znaczenia o ile mamy ściągnięte dane innych krajów ( np .Czech).

Jak zmieniłem w Hopperze na Austria OSM to juz kreśli trasę rozpoczynającą się w Austrii ale rozpoczynającej się w Polsce już nie .Jakaś wielka trudność to nie jest ale zawsze. Może tylko u mnie taka przypadłość?!
- nie widzę opcji żeby dane routingowe z Graphoppera umieścić na karcie MicroSD ( przy Kit Kat) Locus/Ustawienia/Różne ... nie widać opcji z Graphopperem
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Locus

Postprzez GPS Maniak » Pt, 25 lis 2016 17:20

Dawno nie aktualizowałem map wektorowych w Locusie, ale wykorzystując fakt, że chciałem sprawdzić jak wygląda sprawa zakupu map Compassu dla Locusa (wątek: viewtopic.php?f=2&t=8282&start=480#p195112 ), odświeżyłem też oryginalną mapę Polski. Data kompilacji aktualnej wersji nie powala z nóg (28.08.2016), ale ponieważ poprzednią miałem dużo starszą więc pobrałem mapę. Ciekawostka. Mapa (prawie 1 GB!) ma wbudowaną bazę adresową, dzięki czemu adresu możemy szukać w trybie offline. Ba! Informacje adresowe dostępne są też "pod kursorem". Trzeba tylko trochę dłużej przytrzymać paluch na ekranie Coraz milej ... :D

Nowy-1.jpg
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez jatu4 » Pn, 28 lis 2016 8:49

Jak nazywa się ta mapa?
W terenie: Garmin Oregon 450
W mieście: Locus
Avatar użytkownika
jatu4
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): Pn, 17 sie 2009 11:56

Re: Locus

Postprzez GPS Maniak » Pn, 28 lis 2016 11:33

To jest oryginalna mapa "Poland LoMaps"- zakupiona w sklepie Locus:

Nowy-1.jpg
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez traper_24 » Pn, 28 lis 2016 11:48

Czy mapy ze sklepu Locusa też się wyświetalają równie ślamazarnie - tj. z częstym nienadążaniem w ładowaniu kafelków - co ściąnięty na telefon poprzez ww. aplikację UMP albo OSM?
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
traper_24
Bywalec
 
Posty: 342
Dołączył(a): So, 27 mar 2010 22:41

Re: Locus

Postprzez GPS Maniak » Pn, 28 lis 2016 12:25

Sorry, Nie bardzo pomogę :( Trudno mi to porównać, bo aktualnie nie używam innych wektorów niż oryginalne. Mogę za to odnieść się do mojego Oregona. No i przy takim porównaniu nie mogę narzekać na odświeżanie ekranu w Locusie, bo wygląda to znacznie lepiej niż podczas przesuwania mapy w Oregonie 600 :wink: Przynajmniej w "praktycznych skalach" tj. zbliżonych do 1:50k.

OK. Locus nie przesuwa mi mapy w 100% płynnie. Zawsze wyskakują białe pola. Nie ma znaczenia czy to raster czy wektor, chociaż raster jest odświeżany chyba nieco sprawniej. Jest to widoczne szczególnie przy szybkim przesuwaniu mapy na większe odległości tzn. przy przesuwaniu typu: " energicznie mazgnij paluchem i puść". Przy czym, przy takim energicznym przesuwaniu, odświeżenie mapy w Oregonie, tj. zabudowanie całego ekranu kafelkami trwa ok. 1-2 sek. w przypadku PL_Topo oraz ok. 3 sek w przypadku rastra JNX, a w Locusie ekran jest zapełniany kafelkami praktycznie "od ręki". Przy wolnym przesuwaniu typu: "zobacz co jest za krawędzią ekranu" efekt białych kafelków jest u mnie w Locusie praktycznie niezauważalny, a już na pewno nie przeszkadza. Zarówno w przypadku rastra jak i wektora, czego niestety o Oregonie powiedzieć nie można :(


PS. Postaram się zrobić jakiś filmik pokazujący jak to wygląda.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez PiKa » N, 15 paź 2017 6:55

GPS Maniak napisał(a):To jest oryginalna mapa "Poland LoMaps"- zakupiona w sklepie Locus


Rozumiem, że ona ma informacje o wysokości i pozwala np wytyczyć szlak (nawigacja) i zobaczyć profil wysokości?

Czy są jakieś mapy darmowe które to mają? Ewentualnie sposób dodania tych informacji do dowolnej mapy?

Aha, i jak oceniasz tą mapę Polski lomap?
PiKa
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): N, 15 paź 2017 6:44

Re: Locus

Postprzez GPS Maniak » N, 15 paź 2017 9:14

W Locusie dane wysokościowe są niezależne od mapy. Uproszczoną wersję danych wysokościowych dla danego regionu, Locus sam sobie ściągnie z netu (jeżeli ma dostęp do sieci) po wytyczeniu trasy. Lepsze dane, trzeba ściągnąć samemu. Była o tym mowa w bieżącym wątku: viewtopic.php?f=32&t=12663&p=183685#p183685
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez r_michal » Pt, 26 sty 2018 10:59

Witajcie,
czy istnieje jakaś nakłdka albo inna możliwość dodania do Locusa numerów oddziałów leśnych? Oczywiście numery oddziałów są w TOPO PL ale coraz rzadziej wyciągam z plecaka Garmina. Funkcjonalność Locusa wydaje się być coraz lepsza - szczególnie kiedy idzie to w parze z coraz lepszymi smartfonami.

Dziekuję i pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam Michał
eTrex 30
r_michal
 
Posty: 41
Dołączył(a): Wt, 04 gru 2007 20:34

Re: Locus

Postprzez Junga » N, 28 sty 2018 18:50

r_michal napisał(a):czy istnieje jakaś nakłdka albo inna możliwość dodania do Locusa numerów oddziałów leśnych?


Taka możliwość istnieje:
1.
Dodajesz nową mapę WMS (opcja ręczna), wpisując adres serwera
http://mapserver.bdl.lasy.gov.pl/ArcGIS ... /WMSServer

screen1.png


Otrzymujesz dostęp do warstw serwera.

Screen2.png


Wybierasz warstwy jakie mają być wyświetlane

Screen3.png


Drugi sposób, to pobranie, bezpłatnie, ze strony Banku Danych o Lasach (należy wysłać odpowiedni formularz) mapę oddziałów i wydzieleni w postaci plików shp.

https://www.bdl.lasy.gov.pl/portal/udostepnianie

Przy pomocy odpowiednich programów zrobić z tego mapę rastrową i przekonwertować ją na format Locusa.
Edward
GPS12, Oregon 450T, Mio P350, Modecom MX3, Evolveo Q7(Android)
PL Topo, Vmapa,
Avatar użytkownika
Junga
 
Posty: 53
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 13:05
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Re: Locus

Postprzez Junga » N, 28 sty 2018 18:52

A tak wygląda mapa WMS na mapie Popeja

Screen4.png
Edward
GPS12, Oregon 450T, Mio P350, Modecom MX3, Evolveo Q7(Android)
PL Topo, Vmapa,
Avatar użytkownika
Junga
 
Posty: 53
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 13:05
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Re: Locus

Postprzez r_michal » Pn, 29 sty 2018 22:03

Dziękuję! To jest dokładnie to o co mi chodziło. :D
Aż nie mogę uwierzyć że to może być aż takie "proste" w wykonaniu.

Raz jeszcze bardzo dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam Michał
eTrex 30
r_michal
 
Posty: 41
Dołączył(a): Wt, 04 gru 2007 20:34

Poprzednia strona

Powrót do Garmin a konkurencja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości

cron