Locus

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.

Moderatorzy: Zachu, GPS Maniak, Azzie

Re: Locus

Postprzez GPS Maniak » Śr, 12 lis 2014 23:13

meridian napisał(a):przejść do wykresu i pobrać dane online ( dla danego obszaru).

Jesteś pewien że dla danego obszaru? Od czasu, kiedy autor Locusa udostępnił obsługę srtm offline, a było to kilka lat temu, nie bawiłem się tym w trybie online, więc mogę się mylić. Wydaje mi się jednak że dane nie są pobierane "dla obszaru" a wyłącznie dla konkretnej trasy.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez meridian » Śr, 12 lis 2014 23:18

GPS Maniak napisał(a):Jesteś pewien że dla danego obszaru?

Tak, jestem pewny, że dane zostaną pobrane dla obszaru.
Edycja: Jeżeli pobierałeś trasy a nie pobierałeś pliku .hgt to miałeś dane wysokościowe tylko dla konkretnej trasy.

Trasa posiada dane wysokościowe niezależnie, czy do katalogu "srtn" zostały pobrane dane wysokościowe.
Jak pobrać dane wysokościowe z poziomu Locusa.

Załącznik.jpg
Ostatnio edytowano Śr, 12 lis 2014 23:35 przez meridian, łącznie edytowano 1 raz
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Locus

Postprzez GPS Maniak » Śr, 12 lis 2014 23:33

meridian napisał(a):Trasa posiada dane wysokościowe niezależnie, czy do katalogu "srtn" zostały pobrane dane wysokościowe.

Trasa tak. To wiem, bo używałem Locusa jeszcze w czasach zanim autor wprowadził obsługę srtm. Ale nie o to pytam. Pytam czy jesteś pewien, że dane pobrane dla trasy dotyczą "obszaru", o którym wspomiałeś wcześniej, czy tylko trasy, która nie jest obszarem lecz linią, czy - precyzyjniej - zbiorem punktów opisujących linię. Krótko mówiąc interesuje mnie co miałeś na myśli używając sformułowania "dla obszaru"?

Zapytam inaczej: czy po wyznaczeniu trasy i dodaniu do niej danych wysokościowych online, po ustawieniu kursora POZA TRASĄ zobaczysz (bez danych srtm) "dynamiczną wysokość"?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez meridian » Śr, 12 lis 2014 23:37

meridian napisał(a): przejść do wykresu i pobrać dane online ( dla danego obszaru).


GPS Maniak napisał(a):Pytam czy jesteś pewien, że dane pobrane dla trasy dotyczą "obszaru"

Nie wiem, czy dane pobrane dla trasy dotyczą obszaru ja pobieram dane wysokościowe (online) dla obszaru, z których korzystam offline.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Locus

Postprzez GPS Maniak » Śr, 17 gru 2014 13:50

Kolejne udogodnienie dla tych, którzy w terenie preferują rozwiązania offline. Mapy wektorowe dostarczane przez "sklepik" Locusa są uzupełniane plikiem db, zawierającym OSM-owe POI. W efekcie otrzymujemy funkcjonalność znaną z Garmina:
* informacje "pod kursorem" - po kliknięciu paluchem w punkt,
* wyszukiwanie POI (na razie w wersji beta) z podziałem na kategorie.
Dodatkowo wybrane POI można wyróżnić na mapie.

Niestety dane wysokościowe punktów nie są zapewne zapisane w bazie, lecz są pobierane na bieżąco z pliku SRTM, co skutkuje pewnymi przekłamaniami, a w Wysokich Tatrach znanymi dziurami, co widać na screenie :(

2014_12_17_13.42.27.png

2014_12_17_13.30.37.png

2014_12_17_13.31.38.png
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez popej » Śr, 17 gru 2014 15:46

GPS Maniak napisał(a):z pliku SRTM, co skutkuje pewnymi przekłamaniami, a w Wysokich Tatrach znanymi dziurami, co widać na screenie :(

Jakie dziury? Wgraj aktualne SRTM, wersja 1-sekundowa też działa.
https://lpdaac.usgs.gov/data_access/data_pool/

rysy-srtm.png
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Locus

Postprzez GPS Maniak » Śr, 17 gru 2014 20:17

OK. Ściągnąłem te dane. Objętość folderu srtm wzrosła10-cio krotnie. Dziury zniknęły.
Dokładność wysokości szczytów w Wysokich Tatrach naprawdę niezła, chociaż informacja o rzeczywistej wysokości przydałaby się jednak w nazwie, tak jak mamy to w mapach dla Garmina.

01.jpeg


254.jpeg
254.jpeg (14.44 KiB) Przeglądane 8254 razy
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez traper_24 » Cz, 25 gru 2014 22:08

Do końca roku Locus Pro taniej o 45% (16.5 zł.).

https://play.google.com/store/apps/deta ... .pro&hl=pl
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
traper_24
Bywalec
 
Posty: 342
Dołączył(a): So, 27 mar 2010 22:41

Re: Locus

Postprzez gavia » So, 03 sty 2015 17:21

Dynamiczny wykres wysokości ( np. tego co przed nami) w Locusie działa dobrze. Aby na wykresie nie widać było ikonek nawigacyjnych wystarczy podczas tworzenia trasy odznaczyć ,, Przelicz instrukcje'' w okienku w którym mamy wybór trasy ( szybka, krótka,...piesza to kiedy liczy brouter) .

Ale co oznaczają na mapie liczby które na poniższych screenach wziąłem w kółko .

Obrazek

Obrazek

Poza tym z ciekawostek czujniki ANT działają juz od dawna ale ostatnio sprawdzałem na Galaxy S4 MINI technologię BLE -puls ,kadencja,prędkość... i też jest wszystko jak należy.
Warunki: komórka musi mieć bluetooth 4.0 + Androida- wersja co najmniej 4.3 no i trzeba kupić właściwe sensory. Fajne są dwusystemowe wahoo ant+BLE http://eu.wahoofitness.com/wahoo-blue-sc-speed-and-cadence-sensor.html albo http://eu.wahoofitness.com/devices/hr/w ... rap-1.html . Teraz dla maniaków pulsu , kadencji - pojawiła się alternatywa .Ant+ to generalnie tylko Sony miało a Bluetooth 4.0 to już większość nowszych modeli posiada.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 652
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Locus

Postprzez pelsta » Wt, 03 lut 2015 8:26

gavia napisał(a):Ale co oznaczają na mapie liczby które na poniższych screenach wziąłem w kółko .

Może to jest odległość do następnego punktu trasy?
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 890
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: Locus

Postprzez ndmystko » Wt, 03 lut 2015 10:02

popej napisał(a):Jakie dziury? Wgraj aktualne SRTM, wersja 1-sekundowa też działa.
https://lpdaac.usgs.gov/data_access/data_pool/

Podałbyś proszę jakiś prosty przepis co należy ściągnąć? Pod tym linkiem jest faktycznie cały Data Pool i nie wiem co wybrać. Chciałbym dokładniejszy SRTM dla południowej Polski.
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
ndmystko
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): N, 16 maja 2010 13:51
Lokalizacja: Kraków

Re: Locus

Postprzez meridian » Wt, 03 lut 2015 10:18

Dane wysokosciowe można pobierać online z poziomu aplikacji Locus.
viewtopic.php?p=182000#p182000
Ostatnio edytowano Wt, 03 lut 2015 10:20 przez meridian, łącznie edytowano 1 raz
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Locus

Postprzez GPS Maniak » Wt, 03 lut 2015 10:19

@ndmystko. Te dokładniejsze są tu: http://e4ftl01.cr.usgs.gov/SRTM/SRTMGL1.003/2000.02.11/ Ściągamy zipy plików hgt. Nazwa pliku odpowiada kwadratowi obejmującemu teren o określonych współrzędnych geograficznych. Np: N49E016.SRTMGL1.hgt.zip po rozzipowaniu da nam plik: N49E016.hgt obejmujący obszar N49-N50/E16-E17.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez ndmystko » Wt, 03 lut 2015 11:10

Wszystko jasne, 16 kafelków do ściągnięcia. Dzięki!

@meridian: te online w Locusie używam od dawna ale skoro dostępne są dane SRTM o większej rozdzielczości to się przesiadam. Przydadzą się choćby do dokładniejszej sumy przewyższeń dla śladu zarejestrowanego smyrofonem.
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
ndmystko
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): N, 16 maja 2010 13:51
Lokalizacja: Kraków

Re: Locus

Postprzez sdsyc » Wt, 03 lut 2015 11:11

GPS Maniak napisał(a):Te dokładniejsze są tu: http://e4ftl01.cr.usgs.gov/SRTM/SRTMGL1.003/2000.02.11/

http://e4ftl01.cr.usgs.gov/SRTM/SRTMGL1.003/2000.02.11/ napisał(a):This US Government computer is for authorized users only. By accessing this
system you are consenting to complete monitoring with no expectation of privacy.
Unauthorized access or use may subject you to disciplinary action and criminal
prosecution.

:wink:
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2833
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Garmin a konkurencja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość