Locus

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.

Moderatorzy: Zachu, GPS Maniak, Azzie

Re: Locus

Postprzez meridian » N, 12 sty 2014 15:58

Ja ją rozpoznałem po tym szczególe.

Załącznik.JPG
Załącznik.JPG (44.52 KiB) Przeglądane 6204 razy

Routing w tym przypadku jest zgodny ze starszym wydanem mapy.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Locus

Postprzez Sosnaone » N, 12 sty 2014 16:03

Locus rozumiem czyta format TwoNav.

Pozdrawiam
Sławek

pozdrawiam,
Sławek

...w planach Oregon 600 + PLTopo
Sosnaone
 
Posty: 27
Dołączył(a): Wt, 19 lut 2013 16:46

Re: Locus

Postprzez meridian » N, 12 sty 2014 16:06

Tak, "czyta" również pliki TB.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Locus

Postprzez Ranger » Pn, 13 sty 2014 19:53

Wiele, ale nie wszystkie pliki TB. Są takie których nie czyta, bo nie potrafi :-)
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: Locus

Postprzez meridian » Pn, 13 sty 2014 21:33

Ranger napisał(a):Są takie których nie czyta, bo nie potrafi.

Nie szkodzi. I tak już wiele potrafi.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Locus

Postprzez gavia » Cz, 29 maja 2014 19:04

W końcu jakieś istotne zmiany w Locusie.
Od ostatniej wersji można sobie wstawić do Dashboardu obok n- danych jak puls,kadencję,nachylenie,dystanse,przewyższenia.. również taki ważny obiekt jak wykres wysokości . Może to być wykres( nawet 2 wykresy) zaplanowanej trasy albo wykres nagrywanej trasy. Mnie akurat bardziej interesuje opcja 1 czyli wykres tego co będzie dalej .

Na razie zmontowałem sobie taki eksperymentalny Dashboard ( pozostaje rozplanować ekran ,dopracować rozmiary ikonki, pola, kolory ...) ale ładnie widać na wykresie ,,kulkę'' pokazującą gdzie w danym momencie się znajdujemy. Jak działa podczas jutro spróbuję sprawdzić.

Obrazek
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Locus

Postprzez GPS Maniak » Śr, 11 cze 2014 22:23

Hmm. Albo czegoś wcześniej nie wychwyciłem, albo jedna z ostatnich wersji Locusa ma nową funkcję: cieniowanie map własnych (rastrowych). Super, bo tak jak w Garminku zdecydowanie wolę mapy bez cieniowania, tak na nieco większym ekranie uważam cieniowanie za wartość dodaną, a jako że nie wszystkie rastry mają cieniowanie (np. seria 14e) to nowa (?) cecha Locusa bardzo mi odpowiada. :D

Jest też - dla mnie - praktyczna korzyść. Otóż mapy topo Czech i Słowacji ciągnięte z sieci z reliefem mają ok. 2x większą objętość niż te bez reliefu. Dzięki "własnemu" cieniowaniu map przez Locusa, mogłem zainstalować mapy bez cieniowania, zyskując tym samym na pamięci urządzenia.

A w ogóle co tu dużo gadać. Locus jako oprogramowanie 7' mapnika współpracującego z garminkiem jest the Best. Szkoda tylko, że Garmin nie ma klasycznego BT i wymiana danych odbywa się tak samo jak to robiłem w 2001r - z użyciem kabelka. No ale życie nie może być zbyt piękne :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez gavia » N, 29 cze 2014 18:26

Myślałem, że ten wykres wysokosci w Locusie (planowanej trasy) średnio przydatny ( jak długa np. 100 km trasa to wyglądał jak ,, prosta'' i nic z niego nie wynikało)

Ale w ustawieniach EdytorPaneli/Edytuj Element można zmienić -nazwane to zostało ''maksymalna liczba widocznych punktów ''

Obrazek

Jak ustawiłem 500 ( co chyba odpowiada 5km , tak przynajmniej możn odczytac z wykresu ) wygląda to nie najgorzej i jest dość czytelne. Domyślna wartość było dużo większa .

Takie przykładowe screenhoty- moim zdaniem nie potrzebne te białe ikonki dotyczące punktów nawigacyjnych ( Zaznaczyłem Przewodnik nie Nawigacja),może jakiś błąd w programie

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Locus

Postprzez ndmystko » Śr, 30 lip 2014 13:47

Zauważyłem, że obecna wersja Locusa z BRouterem daje komunikaty w czasie nawigacji. Wcześniej próbowałem to osiągnąć ale mi nie wychodziło (wcale nie działało?). Taka dobrana para byłaby cenną pomocą np. gdy muszę podjechać rowerem gdzieś w nieznane miejsce na mieście. Komunikaty nawigacyjne działają nawet przy wygaszonym ekranie, gdy telefon leży w kieszeni. Brakuje mi tylko możliwości wymuszenia konkretnej trasy. Potrafię ustalić punkt początkowy i końcowy ale w ten sposób dostaję jedną trasę i koniec. Nie widzę możliwości dodania punktu via przed obliczeniem ani jak zmodyfikować już wyliczoną trasę. Gavia pisał kiedyś o prostej linii łączącej start i koniec, której można było użyć do modyfikacji trasy ale nie widzę nic takiego u siebie. Pomoże ktoś? Jeśli potrzebne są zrzuty ekranu to zrobię i załączę.
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
ndmystko
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): N, 16 maja 2010 13:51
Lokalizacja: Kraków

Re: Locus

Postprzez ndmystko » Śr, 30 lip 2014 16:12

Chyba znalazłem. Mam użyć "Add new route and measure" i na tym zawołać "Navigate To"? Będę testował wieczorem.
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
ndmystko
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): N, 16 maja 2010 13:51
Lokalizacja: Kraków

Locus i Brouter dla pieszych

Postprzez ndmystko » Śr, 27 sie 2014 13:17

Jeśli ktoś korzysta z Locusa i Broutera do wycieczek pieszych lub choćby do ich planowania to może być zainteresowany profilem routingu, który załączam poniżej. Realizuje dwie podstawowe reguły: unikaj głównych dróg oraz preferuj drogi/ścieżki, po których biegnie jakikolwiek szlak pieszy. Te reguły nie są bezwzględne. Obliczona trasa może przebiegać krótkim odcinkiem drogi krajowej lub drogami bez szlaku pieszego jeśli routing po odpowiedniejszej drodze byłby zbyt kosztowny. Czyli preferencje owszem, ale nie kosztem dwa razy dłuższej wycieczki. Bierze również pod uwagę profil terenu (suma podejść) ale z mniejszym priorytetem niż obecność szlaku pieszego. Czyli w górach chcę chodzić po szlaku nawet jeśli istnieje lżejsza ścieżka bez szlaku. Istniejący w Brouterze profil shortest.brf realizuje tylko jedną regułę: jak najkrótsza trasa, dostępna dla pieszego. Nie wiem komu mogłoby się to przydać.
Działanie profilu najwygodniej przetestować online na http://brouter.de/brouter-web/ Treść profilu należy wkleić do okna Profile, nacisnąć Upload i odczekać 2-3 sekundy. Pojawi się komunikat o tym, że profil dostępny jest tylko tymczasowo i ewentualne poprawki należy zapisać lokalnie. Dodatkowo, na liście profili wybrana zostanie pozycja <custom>. Teraz już można powiększyć mapę do wybranej okolicy, kliknąć punkt początkowy i końcowy i zachwycić się efektem 8) Ponieważ trasa prawdopodobnie poprowadzi po szlakach pieszych, warto je wyświetlić w podkładzie aby lepiej ocenić efekt. W prawym górnym rogu należy zaznaczyć Hiking albo przełączyć podkład na Outdoors.
W treści profilu występuje zmienna stick_to_hikeroutes. Jeśli zmienicie jej wartość na 1 to wyliczone trasy jeszcze bardziej będą preferować szlaki piesze choć wciąż nie bezwarunkowo. Można również zmienić consider_elevation na 0 aby zupełnie ignorować rzeźbę terenu. Szlaki piesze w górach zwykle idą grzbietami więc podejścia są nieuniknione. Po każdej modyfikacji profilu należy przycisnąć Upload aby zmodyfikowana wersja trafiła na serwer, zastępując poprzednią.
Profil można pobrać stąd: http://pastebin.com/YLpkGVD4 i zapisać pod dowolną nazwą z rozszerzeniem brf czyli na przykład hiking.brf. Aby użyć profilu w telefonie, należy go wgrać do katalogu brouter/profiles2 i uruchomić apkę brouter aby ją skonfigurować. Jeśli będzie potrzebna instrukcja to napiszę. Nie jestem pewien ale ten profil prawdopodobnie wymaga broutera >= 1.0.0. Aktualna wersja to 1.0.2 i korzysta z nowego formatu danych mapowych z katalogu segments3.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany to mam również profil do jazdy rowerem po większym mieście w Polsce czyli "trzymaj się z dala od główniejszych dróg" oraz "jeśli nie ma bezpiecznej alternatywy to jedziesz chodnikiem", oczywiście jeśli mapa posiada chodniki w danym rejonie. Trasy wyliczone w/g tego profilu znacząco się różnią od tras z domyślnego trekking.brf. Domyślny profil powstał w Niemczech i, moim zdaniem, zupełnie nie sprawdza się w polskich warunkach w mieście. Można go pobrać stąd: http://pastebin.com/ivtSGjXK i tak samo trzeba go zapisać do pliku z rozszerzeniem brf.
Ostatnio edytowano Cz, 04 wrz 2014 8:47 przez ndmystko, łącznie edytowano 1 raz
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
ndmystko
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): N, 16 maja 2010 13:51
Lokalizacja: Kraków

Re: Locus

Postprzez GPS Maniak » Śr, 27 sie 2014 23:13

Dzięki. :P Pierwsze próby pokazują, że działa zgodnie z założeniami.

2014_08_28_00.09.15.png
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez tboniasty » Cz, 04 wrz 2014 13:02

My tu gadu gadu, a zupełnie przegapiłem moment pojawienia się obsługi img'ów w Locusie.

Na tę chwilę Locus ignoruje zupełnie definicje w typ'ie i nadal wiele obszarów wyświetla się na fioletowo (objaw braku definicji typu obiektu w programie).

Myślę, że przydałoby się więcej kciuków ("I like this idea") w temacie: http://help.locusmap.eu/responses/garmin_on_locus

Oczywiście o ile uważacie, że jest sens rozwijania w Locusie tej możliwości :-)
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Re: Locus

Postprzez gavia » Cz, 11 wrz 2014 22:06

Nie wiem czy ktoś już próbował w Locusie nowy wynalazek do OFFLINE Nawigacji GraphHopper , więcej tutaj http://forum.locusmap.eu/index.php?topic=4036.0

Zasada podobna jak w Brouter :sciągnąć dane routingowe, założyć katalog w Locusie i tam je wstawić ( ale tu ważne trzeba rozpakować i potem wstawić ten katalog co jest w środku czyli w przypadku Polski =poland.osm-gh a potem ten katalog gh chyba najlepiej skasować żeby Locus nie zgłupiał) zainstalować akp , potem odpalić tą apk , wybrac mapę , odpalić Locusa , zmienić system wyznaczania trasy na GraphHopper i dalej można już wyznaczac trasę.

Jakie plusy i minusy w porównaniu do Broutera ( na razie bawiłem się1 h więc specjalnie sięnie orientuje ale coś tam zauważyłem)
Plusy
1. Dane zajmują mniej miejsca
2. Wydaje mi się, że ten routing ( OSM) chyba lepszy od tego co w Brouter , przynajmniej w moim okręgu . Sprawdziłem na asfaltowych kawałkach w rejonie Sępiej Góry( Góry Izerskie blisko Świeradów, Rozdroże Izerskie) i ten Hopper właśnie po nich prowadzi kiedy Brouter w ogóle nie widzi tych dróg.
( w załączniku szybko zmontowany gpx , robiłem przez ,, Dodaj trasę i pomiar'' )

Minusy
1. Wygląda na to, że nie da rady wykreśłić trasy przez np. 2 kraje - no chyba że byłaby opcja ściągnąc całą Europę
2. Coś mi się trochę wieszało czasem to kreśłenie trasy

Na razie nie wgłębiałem się co do profili wyznaczania trasy , dawałem opcję ''szybko rower''
Załączniki
sepia_gora.gpx
(53.94 KiB) Pobrane 57 razy
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Locus

Postprzez r_ave_n » Pn, 10 lis 2014 19:24

Mam pytanie, czy w Locusie Pro da się wyznaczyć trasę z kilku waypoint'ów, tak jak to zwykle robię w Garminie? Nawigacja do punktu jest, po śladzie jest, ale tego, o co pytam nie mogę znaleźć. Przeczytałem help Locusa, ale też tego nie znalazłem.
Z góry dzięki za pomoc.
r_ave_n
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 03 kwi 2012 20:40

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Garmin a konkurencja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości