Locus

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.

Moderatorzy: Zachu, GPS Maniak, Azzie

Re: Locus

Postprzez GPS Maniak » Pn, 10 lis 2014 20:57

Osobiście na taką opcję nie trafiłem. Oczywiście trasa może się składać z wielu punktów Via, ale ich wprowadzenie odbywa się poprzez klikanie kolejnych punktów na mapie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez r_ave_n » Wt, 11 lis 2014 4:57

Znalazłem w końcu tą opcje. Działa to tak:
- swoje wcześniej przygotowane waypointy dodajemy przez dłuższe prztrzymanie ikony "dodaj waypoint". Wtedy pojawia się menu z wyborem waypointa/adresu/współrzędnych itd
- następnie klikamy ikonę nawigacji i wybieramy tryb pieszy, rower itd.
r_ave_n
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 03 kwi 2012 20:40

Lokus - dane wysokościowe całej Polski

Postprzez świadziu » Śr, 12 lis 2014 15:11

Witam,
gdzie mogę pobrać najbardziej dokładne dane wysokościowe całej Polski do Locusa + Brouter i w jaki sposób je zapisać w locusie ?
Kolejne pytanie jaką opcję aby obok krzyżyka w locusie pojawiała się aktualna wysokość ?
Z góry dzięki za pomoc.
grzegorzswiadek.pl - wędkarstwo i grzyby
świadziu
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 18:29

Re: Lokus - dane wysokościowe całej Polski

Postprzez meridian » Śr, 12 lis 2014 16:10

Przeczytaj viewtopic.php?p=157358#p157358
Zaznacz wysokość dynamiczną Ustawienia > mapa obiekty style.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Lokus - dane wysokościowe całej Polski

Postprzez GPS Maniak » Śr, 12 lis 2014 16:16

Wskazane przez meridiana pliki hgt wrzucamy do folderu Locus/data/srtm

Edit: Locus jak to Locus. Menu i grzebanie w nim, grzebanie w ustawieniach wymaga nieco cierpliwości, więc w sytuacji gdybyśmy nie zawsze chcieli korzystać z wyświetlania wysokości przy krzyżyku, zamiast każdorazowo wchodzić do ustawień, można to załączanie wpiąć do "szybiego menu", wywoływanego np. z prawego panelu:

1.png
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez meridian » Śr, 12 lis 2014 17:01

Panel boczny można również użyć do umieszczenia "skrótu" do dowolnej aplikacji zewnętrznej.

Panel.jpg


świadziu napisał(a):gdzie mogę pobrać najbardziej dokładne dane wysokościowe całej Polski .

Pobrać możesz ze wskazanego linku, dane wysokościowe masz również na mapie ( jeżeli korzystasz z turystycznych lub topograficznych map rastrowych).
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Locus

Postprzez świadziu » Śr, 12 lis 2014 20:00

Panowie,
dzięki za pomoc, otworzyłem ten link http://dds.cr.usgs.gov/srtm/version2_1/SRTM3/Eurasia/ ale jakie konkretnie mam pobrać pliki wysokościowe dla plików segments3:

Segments.jpg



Jeśli chodzi o moje mapy to mam tylko takie:
2014-11-11-2764.jpg

2014-11-11-2765.jpg



Kilka pytań:

1. Jak włączyć cieniowanie map w locusie ?

2. Może ktoś mi wyjaśnić czym się różnią mapy:

- rastrowe ( jaki typ pliku i do jakiego katalogu je wkleić )
- mapy turystyczne ( jaki typ pliku i do jakiego katalogu je wkleić )
- mapy samochodowe ( jaki typ pliku i do jakiego katalogu je wkleić )
- jakie inne są jeszcze dostępne na Locusa ?

3. Czy na każdej z powyższych rodzajów map mogę nawigować na kreskę ?

4. Na jakich mapach ( jaki typ pliku ) mogę używać nawigacji samochodowej ?

Co do skrótów które pokazuje GPS Maniak i Meridian to nie mam zielonego pojęcia jak je dodać :( Nie widzę ich w Locusie.
grzegorzswiadek.pl - wędkarstwo i grzyby
świadziu
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 18:29

Re: Locus

Postprzez meridian » Śr, 12 lis 2014 20:14

świadziu napisał(a):Co do skrótów które pokazuje GPS Maniak i Meridian to nie mam zielonego pojęcia jak je dodać :(

Więcej > Ustaw prawy panel > Szybka Zmiana ( zaptaszkować) > na ekranie mapy w panelu boczny pojawi się nowa ikona >
kliknąć > kliknąć ołówek > wybrać odpowiednie funkcję.

Skróty do aplikacji zewnętrznych :
Więcej > Ustaw prawy panel > Dodaj aplikację > wybrać odpowiedną aplikację.

świadziu napisał(a):1. Jak włączyć cieniowanie map w locusie ?

Ustawienia > Mapa zaawansowane > Cieniowanie map.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Locus

Postprzez GPS Maniak » Śr, 12 lis 2014 20:34

@Świadziu. Z tymi plikami z danymi wysokościowymi, to nie wiem czy pytasz poważnie, czy nas wkręcasz? :wink:
Nazwy plików są dość charakterystyczne. Przykładowo Poznań (po zaokrągleniu do pełnych stopni) ma współrzędne E17°N52°, czyli leży w obszarze jaki jest zawarty w pliku E17N52, itd, itd.

Rodzaj mapy z jakimi użyjesz pliki hgt nie ma znaczenia. Czy to będą mapy wektorowe czy rastrowe, a widzę że masz jedne i drugie, zarówno cieniowanie jak też "wysokościowy opis kursora" zadziała. Przynajmniej w wersji PRO tak jest.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez świadziu » Śr, 12 lis 2014 20:50

Leszku,
nie wkręcam Was, po prostu nie mam zielonego pojęcia co mam pobrać. Do wybrania odpowiednich plików które pobierałem do folderu segments3 użyłem:

Mapa.jpg


Już nie raz pisałem że jestem laikiem jeśli chodzi o gps-y, aplikacje, itd. W jaki prosty sposób mogę sprawdzić że dany plik na stronie http://dds.cr.usgs.gov/srtm/version2_1/SRTM3/Eurasia/ odpowiada np. e15 n45 ?
Mam pliki które przedstawiłem w powyższym poście i chciałbym do nich pobrać dane wysokościowe.
Może do tego celu moge użyć ponownie Mobile Atlas Creator - tylko jak mam tam ustawić opcje abym wiedział że dany plik z http://dds.cr.usgs.gov/srtm/version2_1/SRTM3/Eurasia/ odpowiada danemu regionowi ?
Pozdrawiam
grzegorzswiadek.pl - wędkarstwo i grzyby
świadziu
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 18:29

Re: Locus

Postprzez meridian » Śr, 12 lis 2014 20:56

@Świadziu
Bez mapy ( katalog Maps jest pusty) wyświetlanie wysokość jak również wyznaczanie trasy ( w ciemno) też będzie działać,
więc jaką wyświetlisz mapę jest bez znaczenia.

Załącznik.jpg


Edycja:

świadziu napisał(a):W jaki prosty sposób mogę sprawdzić że dany plik na stronie http://dds.cr.usgs.gov/srtm/version2_1/SRTM3/Eurasia/ odpowiada np. e15 n45 ?

Jeżeli w Locusie najedziesz kursorem na ten obszar, to przy kusorze wyświetli się wysokość n.p.m.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Locus

Postprzez GPS Maniak » Śr, 12 lis 2014 21:16

@meridian. Po to by zobaczyć wyświetloną wysokość - także bez mapy - trzeba najpierw te dane mieć w programie, a z tym kolega ma problem.
świadziu napisał(a):W jaki prosty sposób mogę sprawdzić że dany plik na stronie http://dds.cr.usgs.gov/srtm/version2_1/SRTM3/Eurasia/ odpowiada np. e15 n45 ?

OK. Pliki rd5 czyli dane routingowe do Broutera obejmują obszary obejmujące po 5° szerokości i długości. Pliki z danymi wysokościowymi obejmują obszary po 1°. Zatem na pokrycie 1 pliku rd5 potrzebnych będzie 25 plików hgt. Dla przykładowego e15n45.rd5 potrzebne będą pliki N45E15, N45E16 ... N45E19 oraz tak samo (czyli od E15 do E19) dla N46, N47, N48, N49. Przypomnę - pliki wrzucamy do folderu Locus/data/srtm - po uprzednim rozzipowaniu.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez świadziu » Śr, 12 lis 2014 21:20

Leszku,
teraz wszystko jasne - takiego prostego wytłumaczenia potrzebowałem.
Pozdrawiam Grzegorz
grzegorzswiadek.pl - wędkarstwo i grzyby
świadziu
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 18:29

Re: Locus

Postprzez meridian » Śr, 12 lis 2014 21:24

GPS Maniak napisał(a):@meridian. Po to by zobaczyć wyświetloną wysokość - także bez mapy - trzeba najpierw te dane mieć w programie,

Jeżeli kolega chce sprawdzić czy plik e15 n45 jest odpowiedni, to chyba ma ten plik w katalogu "srtm" :wink:, jeżeli nie ma pliku, to sprawdzi podanym przeze mnie sposobem jak pobierze plik.

Ps.
Nie wiem, czy dane wysokościowe znacznie się różną, czy są to te same dane, które można pobrać bezpośrednio w Locusie,
wystarczy wyznaczyć trasę (włączone Wi-FI) przejść do wykresu i pobrać dane online ( dla danego obszaru).
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Locus

Postprzez r_ave_n » Śr, 12 lis 2014 22:29

meridian napisał(a):@Świadziu
Bez mapy ( katalog Maps jest pusty) wyświetlanie wysokość ...


Sorki za offtopic, ale Garniak jest chyba ostatnim forum na świecie, gdzie przypadkowy człowiek znajdzie rzeczową pomoc. Tak trzymać!
r_ave_n
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 03 kwi 2012 20:40

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Garmin a konkurencja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość