Locus

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.

Moderatorzy: Zachu, GPS Maniak, Azzie

Re: Locus

Postprzez meridian » Wt, 03 lut 2015 15:11

ndmystko napisał(a):Wszystko jasne, 16 kafelków do ściągnięcia.

W Locusie można wyznaczyć ( długą- zygzakowtą) trasę na interesujących nas obszarach pobrać dane wysokościowe
w ten sposób uzyskamy listę plików, które będą nam potrzebne. Pobiermy pliki ze wskazanego linku według "listy"
( nawy plików są te same) przy kopiowaniu pliki zostaną nadpisane.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Locus

Postprzez pelsta » Wt, 03 lut 2015 23:15

GPS Maniak napisał(a):Kolejne udogodnienie dla tych, którzy w terenie preferują rozwiązania offline. Mapy wektorowe dostarczane przez "sklepik" Locusa są uzupełniane plikiem db, zawierającym OSM-owe POI. W efekcie otrzymujemy funkcjonalność znaną z Garmina:
* informacje "pod kursorem" - po kliknięciu paluchem w punkt,
* wyszukiwanie POI (na razie w wersji beta) z podziałem na kategorie.


Jakoś nie mogę sobie z tym poradzić.
Poprzez sklepik pobrałem pliki poland.osm.db i poland.osm.map. Zainstalowały się one w lokalizacji \Locus\mapsVector\europe\.
Gdy kliknę i przytrzymam palec na mapie to, przy niedostępnym internecie, wyświetla mi się informacja "Nieznany adres" :(
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 889
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: Locus

Postprzez GPS Maniak » Wt, 03 lut 2015 23:53

Może niezbyt precyzyjnie o tym napisałem. Analogia do Garmina nie jest 100%. Nie chodzi o wskazanie dowolnego punktu na płaszczyźnie mapy. Locus (jeżeli ta opcja jest aktywowana) faktycznie stara się pobrać adres wskazanego miejsca via internet. Informacje "pod kursorem" dotyczą konkretnych punktów. Dotyczą POI mapy, które po zainstalowaniu pliku "db" są jakby dodatkowow widoczne na tle mapy.

002.png
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez pelsta » Śr, 04 lut 2015 9:21

A ja nie doczytałem :oops:
GPS Maniak napisał(a):* informacje "pod kursorem" - po kliknięciu paluchem w punkt,

Faktycznie działa tak po kliknięciu na POI. Dopiero po przytrzymaniu punktu Locus próbuje łączyć się z Internetem i szuka adresu.

Przy dużym powiększeniu dopiero zauważyłem, że punkty z pliku .db są rysowane jako dodatkowe, klikalne POI (tak samo jak własne waypointy), niezależnie od POI wybranej mapy.
Clipboard.png
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 889
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: Locus

Postprzez Baggio » Śr, 06 maja 2015 16:32

Witam wszystkich
Mam pytanko które już padało, ale chyba przez zmęczenie materiału na trasie wzrok-mózg nie widzę tego w Locusie.
Chodzi o Locus 3.8.2
Przesiadłem się na niego po bardzo długiej przygodzie ze starszą wersją i tam miałem ustawiony prawy panel boczny ze skrótami które mi najbardziej odpowiadały żeby nie tracić czasu na odpalanie funkcji z ustawień.
Kiedyś pamiętam było to w ustawieniach/więcej/panel boczny/edytuj.. czy jakoś tak.
I dochodząc do sedna, gdzie to jest teraz upchnięte? Po prostu tego nie widzę, a może wcześniej trzeba zaptaszkować w ustawieniach coś żeby się taka opcja pokazała?
Przesuwam palcem z prawej strony ekranu i nie otwiera się panel, a tylko przesuwa mapa..
Mógłby ktoś dać mi ścieżkę do ustawień co trzeba zrobić?
Z góry dzięki każdemu za pomoc
Robert.
Baggio
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 06 maja 2015 16:22

Re: Locus

Postprzez pelsta » Śr, 06 maja 2015 16:44

Cześć,
chyba o to chodzi:

Menu Główne -> Ustawienia -> Mapa-przyciski&panele -> Otwórz panel boczny przez pociągnięcie
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 889
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: Locus

Postprzez Zachu » Śr, 06 maja 2015 16:55

Baggio napisał(a):Mam pytanko które już padało, ale chyba przez zmęczenie materiału na trasie wzrok-mózg nie widzę tego w Locusie.
Co to ma wspólnego z Garminem?
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7674
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Locus

Postprzez gavia » Śr, 06 maja 2015 20:04

Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na (chyba) nowy bajer - taka funkcja działającą OFFLINE - ,,Punkty Orientacyjne/beta''. tzn . na tym ekranie
Obrazek

Pojawia się ekran gdzie na górze można coś wpisać i Locus szuka np.Obrazek
albo wpisuję Cieplice Obrazek potem Termy i pojawia sie okienko
Obrazek i dalej możemy przejśc na mapę Obrazek

Żeby to wszystko działało potrzeba z poziomu Locusa przez sklep ściągnąć mapę OSM np Polski i chyba ją otworzyć.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Locus

Postprzez GPS Maniak » Śr, 06 maja 2015 20:39

@gavia. Jest o tym info z grudnia. Kilka postów wyżej: viewtopic.php?f=32&t=12663&start=60#p182662
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez pelsta » Śr, 06 maja 2015 20:47

Locus wykorzystuje ściągnięty ze sklepu razem z mapą plik poland.osm.db
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 889
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: Locus

Postprzez gavia » Śr, 06 maja 2015 21:02

GPS Maniak napisał(a): Jest o tym info z grudnia. Kilka postów wyżej


Sory rzeczywiście. Musiałem sobie przetrawić na swój jężyk.

Ale na mapie , też OSM ściągnietej stąd http://www.gmaptool.eu/pl/content/locus-polska-osm nic nie wyskakiwało.

Znaczy jest tak
pelsta napisał(a):Locus wykorzystuje ściągnięty ze sklepu razem z mapą plik poland.osm.db
a tam gdzie powyższy link tego pliku nie ma ? ( bo to chyba nie do końca te same mapy - w sensie ta z linku jest ,,podrasowana'')
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Locus

Postprzez pelsta » Śr, 06 maja 2015 22:01

Nie ma.
Zauważyłem, że plik poland.osm.db się uaktywnia po wyświetleniu mapy ściągniętej ze sklepu Locusa i potem działa też z innymi mapami.
Natomiast wyszukiwanie Punkty Orientacyjne działa mi niezależnie od tej mapy.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 889
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: Locus

Postprzez gavia » Śr, 06 maja 2015 22:10

No tak , najważniejszy ten plik z końcówką db .
Wywaliłem na próbę wszystkie mapy wektorowe zostawiając plik db i wyszukiwanie działa niezależnie od tego jaka mapa( np z osobistych) włączona.

( Może się czasem przydać- ja tak myśłę sobie ściagnąć np .kraje Alpejskie , potem analogicznie zostawić pliki db a skasować mapy)

edit: Ej nie takie proste. Austria , Czechy poszły ale już Italia ,Niemcy to Locus woła jakieś LoCoinsy- czyli nie do końca za darmo to jest
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Locus

Postprzez pelsta » Wt, 19 maja 2015 18:43

gavia napisał(a):Nie wiem czy ktoś już próbował w Locusie nowy wynalazek do OFFLINE Nawigacji GraphHopper , więcej tutaj http://forum.locusmap.eu/index.php?topic=4036.0

Wypróbowałem na kilku wycieczkach pieszych. Wg mnie jest świetny. Lepszy niż Brouter. Używałem w trybie Pieszy, wyznacza trasy najkrótszą drogą tam, gdzie OSM ma drogi/ścieżki.
Gdyby jeszcze były dane do routingu wg mapy UMP-pcPL to eTrex20 poszedłby do szuflady.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 889
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: Locus

Postprzez gavia » Śr, 20 maja 2015 13:36

Było tam w coś , jakaś istotna wada w tym GraphHopperze, że wdług mnie nie mógł do końca zastąpić Broutera i zrezygnowałem ale teraz jakoś nie moge sobie przypomnieć.
Pamiętam tylko że dane routingowe do Hoppera zajmowały dużo mniej miejsca.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Garmin a konkurencja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości