Locus

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.

Moderatorzy: Zachu, GPS Maniak, Azzie

Locus

Postprzez GPS Maniak » N, 27 sty 2013 15:12

Nie zawsze na bieżąco śledzę zmiany w aplikacjach komórkowych, dlatego też nie wiem kiedy nastąpiła w Locusie (czy może w mapach OSM?) zmiana w dziedzinie skórek, w każdym bądź razie w ostatnio pobranych mapach OSM (Polska - wersja 3 datowana na 20.11.2012 ) w obecnej wersji aplikacji (2.8.5) po włączeniu skórki "Wędrówka" mamy piękny widok kolorowych szlaków :mrgreen:

Zalacznik3.jpg

Gdyby tak jeszcze Locus zrezygnował z routingu on_line na rzecz routingu off_line, byłaby to naprawdę aplikacja na bardzo wysokim poziomie - i to za grosze, bądź też całkowicie za free, jeżeli komuś - w wersji niezarejestrowanej - nie przeszkadza brak kilku drobiazgów.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14779
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: "Ozi" na androida?

Postprzez gavia » N, 27 sty 2013 17:32

Ten Locus wygląda bardzo fajnie tylko trochę skomplikowany jak na pierwszy raz . Miałem dziś okazję się pobawić pół h Locusem na Xperii S i z mojego punktu widzenia kilka b. ważnych plusów, od Oziego wydaje się dużo lepszy.

1.Można na nim oglądać własne rastrowe mapki turystyczne np. z TwoNav -a nie tylko Osm ,Google.Open Cycle itp. i to chyba bez żadnych ograniczeń kafelków.
2. Konfigurowalny ekran(Dashboard) -co oznacza że można sobie na ekranie mapy ustawić różnego rodzaju pola danych(ile chcę) .Konfiguracja trochę uciążliwa ale coś tam mi się udało.
3. Program obsługuje ANT+ ( nie wiem jak w praktyce)- więc czy to puls , kadencję albo prędkość z koła możemy widzieć na bieżąco na ekranie mapy.

Co do funkcji nawigacyjnych ,routingu ( ONLINE ??) przewyższeń, wykresów jestem bardzo ciekaw-nie zdążyłem sprawdzić zresztą nie wiem czy dałbym radę.

Do tego wyczytałem , że od którejś tam wersji program obsługuje dane SRTM- jak przekręciłem to proszę o poprawienie ( czyli tak jakby podkład wysokości o ile dobrze wyczytałem).
Można przypuszczać, że funkcje typu ,,naciskam na ekran i dostaję dane punktu np. jaka wysokość i jak do niego daleko jakoś z Locusa można wydobyć'' ,tak samo z profilami i przewyższeniami.

(Chyba powinno być w wątku o Locusie ale tam zaledwie kilka postów).
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: "Ozi" na androida?

Postprzez GPS Maniak » N, 27 sty 2013 18:51

gavia napisał(a):Do tego wyczytałem , że od którejś tam wersji program obsługuje dane SRTM

Tak. Obsługa danych wysokościowych - w przeciwieństwie do routingu działa w trybie off_line - bez dostępu do sieci. Wydaje mi się, że w bardzo wczesnych wersjach Locusa tego nie było i dane wysokościowe były pobierane z sieci - tak samo jak obecnie dane do routingu.

Dzięki danym SRTM mamy możliwość wygenerowania zarówno profili wysokościowych zaplanowanej trasy jak też bieżącą informację na temat wysokości punktów "pod kursorem" tak jak widać to na na tej fotce - te "621 m" to właśnie informacja wyświetlana na tle mapy rastrowej, a pochodząca z SRTM:

Obrazek

Podobnie jak SRTM, w trybie "off_line" działa wyszukiwarka na bazie plików GeoNames. Tyle, że nie działa to w niezarejestrowanej wersji Locusa.
A co do "upierdliwości" konfiguracyjnej Locusa. Nic mi nie mów :twisted: W smartphonie działa po prostu upgrade, więc problemu nie ma. W zegarku aby zainstalować nowszą wersję, poprzednią muszę wpierw odinstalować, co w konsekwencji oznacza kilkadziesiąt minut grzebania w ustawieniach :(
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14779
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: "Ozi" na androida?

Postprzez Marko » N, 27 sty 2013 19:07

GPS Maniak napisał(a):W zegarku aby zainstalować nowszą wersję, poprzednią muszę wpierw odinstalować, co w konsekwencji oznacza kilkadziesiąt minut grzebania w ustawieniach :(

Być może ustawienia są zapisywane w pliku, który wystarczyłoby podmienić?
Edit: Z lustracji sieci wynika, że w Locusie jest to plik config.cfg, który trzeba najpierw sobie zarchiwizować, a potem skopiować do katalogu głównego.
eTrex 30 Epix Virb Monterra Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6026
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: "Ozi" na androida?

Postprzez gavia » N, 27 sty 2013 20:52

GPS Maniak napisał(a):A co do "upierdliwości" konfiguracyjnej Locusa.


Na razie to cały ten Android jest dla mnie upierdliwy( przyzwyczajenia z win mobile)

Trochę również pod wpływem tego Locusa- Xperia Active chwilowo wygrała jednak z Dakotą 20 i Etrexem 30 ( 800pln. trochę było mi jednak szkoda). Powinna przyjść na dniach to spróbuję wydobyć coś z tego programu i w ogóle pomęczyć tel .
Zobaczymy jak wypadnie z mojej perspektywy na tle TwoNav. Z fotek i krótkiego zapoznania wydaje się że Locus powinien ''powalczyć''.

Skąd wziąć dane SRTM ? - czy mogą być te z Two Nav ( np Europa DEM) ,Memory Map albo Oziego ? Wgrywamy tam gdzie mapy czy jest jakiś specjalny katalog ?
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: "Ozi" na androida?

Postprzez Ajger » Pn, 28 sty 2013 7:49

O ile wiem, to Locus obsługuje dane DEM w formacie hgt (ale tylko w wersji zarejestrowanej).
gavia napisał(a):Skąd wziąć dane SRTM ?

Np. stąd: http://dds.cr.usgs.gov/srtm/version2_1/SRTM3/Eurasia/
Edit:
GPS Maniak napisał(a):...po włączeniu skórki "Wędrówka" mamy piękny widok kolorowych szlaków

A gdzie to się włącza, nie mogę znaleźć. No chyba, że to tylko w wersji PRO.

Edit2:
Już znalazłem, ale na mapie w wersji z grudnia nie działa :(
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: GPSMap 76CS, Foretrex 201, Quest, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Avatar użytkownika
Ajger
Bywalec
 
Posty: 852
Dołączył(a): Wt, 13 lis 2007 8:07
Lokalizacja: Nowa Sarzyna 50°19'N, 22°20'E

Re: "Ozi" na androida?

Postprzez GPS Maniak » Pn, 28 sty 2013 12:09

Ajger napisał(a):A gdzie to się włącza, nie mogę znaleźć.

Cały Locus :lol:

Prawdę powiedziawszy sprawę kolorowych szlaków odkryłem przez przypadek i wcale nie w ustawieniach globalnych, gdzie miałem poprzednio ustawione: "Rower", a wówczas gdy chciałem - po ostatniej aktualizacji map - włączyć wektor "POLAND" i tak niefortunnie pacnąłem - czy raczej zbyt długo przytrzymałem - nazwę mapy, że zamiast włączenia mapy zobaczyłem coś takiego :shock: :

Zalacznik1.jpg

Wówczas dopiero dowiedziałem się, że istnieje skórka "Wędrówka", której we wcześniejszych wersjach programu/map nie widziałem. Dodam też, że ekran jaki widać na screenie oraz kolorowe szlaki pojawiają się zarówno w wersji PRO z potwierdzoną licencją jak też w wersji niezarejestrowanej jaką mam w zegarku:

Zalacznik2.jpg

Tak więc należy podejrzewać że to raczej kwestia mapy (na starszych mapach nie mam możliwości zmiany skórki z poziomu panelu zarządzania mapami), a nie samego programu.

Ajger napisał(a):na mapie w wersji z grudnia nie działa :(

No właśnie. Tu jest chyba pies pogrzebany, bo to raczej nie jest oficjalna wersja.
Ja pobieram mapy bezpośrednio z poziomu aplikacji (PRO + wtyczka Locus addon maps) i aktualna wersja mapy jest datowana na 20.11.2012r
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14779
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: "Ozi" na androida?

Postprzez gavia » Śr, 30 sty 2013 21:20

Ajger napisał(a):O ile wiem, to Locus obsługuje dane DEM w formacie hgt (ale tylko w wersji zarejestrowanej).

Np. stąd: http://dds.cr.usgs.gov/srtm/version2_1/SRTM3/Eurasia/


Dziękuję Ajger.
Po ciężkich walkach w końcu udało mi się jakoś Europe zmontować bo tych pików multum i dopiero WebRipper dał radę.( Ten format hgt to chyba to samo co ,,ściąga'' Ozi Explorer ?!)

GPS Maniak napisał(a):
Dzięki danym SRTM mamy możliwość wygenerowania zarówno profili wysokościowych zaplanowanej trasy jak też bieżącą informację na temat wysokości punktów "pod kursorem" tak jak widać to na na tej fotce - te "621 m" to właśnie informacja wyświetlana na tle mapy rastrowej, a pochodząca z SRTM:

Obrazek



Udało mi się zrobić podobny ekran jak na screenie ale trochę na piechotę innej opcji nie widzę( kupiłem wersję pro).
Chodzi mi o taka funkcję-naciskam na kursor - widzę wysokość punktu i np.odległość do niego. Zapisanie punktu, wpisanie nazwy trochę mało istotne- ważne żeby było widać wysokość.Nie wiem czy to możliwe.

Jedyne do czego doszedłem to taki sposób.
Daję nowy punkt , potem otwiera się okienko gdzie możemy min. wpisać nazwę ale jak zejdziemy w dól jest pole Wysokość -daję NOWY pyta czy Online czy Ofline , po kliknięciu na offline potem OK i mam podobny rysunek tzn. jest data, godzina, odległość no i wysokość. To trochę mało ekonomiczna metoda.

Inna możliwość -otwieram jakiś zapisany track i jak nachodzę kursorem na ten punkt śladu jest wysokość, można też zrobić wykres śladu.Ale tę wysokość mamy oczywiście tylko na punktach śladu.

Opcji -wysokość pod kursorem jakoś nie mogę znaleźć.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: "Ozi" na androida?

Postprzez GPS Maniak » Śr, 30 sty 2013 22:02

gavia napisał(a):Opcji -wysokość pod kursorem jakoś nie mogę znaleźć.

Ustawienia -> Mapa obiekty & styl -> Dynamiczna wysokość /Zaptaszkować/
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14779
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Locus

Postprzez gavia » Śr, 30 sty 2013 22:24

@GpsManiak- Bardzo dziękuję.

Rzeczywiście teraz działa. Wcześniej bałem się tego ruszać bo coś o ,,Online'' było napisane a staram się być ,,OFFLINE''.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Locus

Postprzez gavia » Cz, 28 mar 2013 0:35

GPS Maniak napisał(a):Gdyby tak jeszcze Locus zrezygnował z routingu on_line na rzecz routingu off_line, byłaby to naprawdę aplikacja na bardzo wysokim poziomie - i to za grosze, bądź też całkowicie za free, jeżeli komuś - w wersji niezarejestrowanej - nie przeszkadza brak kilku drobiazgów.


Ten routing ON-LINE nie taka głupia sprawa jak by się wydawało ( pod warunkiem, że jesteśmy w Polsce chyba,że mamy wykupiony kosmiczny pakiet danych w roamingu)

Kiedy chcemy wyznaczyć trasę przez punkty VIA w Locusie jest to możliwe na 2 sposoby.
1. Kreślimy po prostu punkt po punkcie ślad-trasę -trochę uciążliwe jak chcemy mieć dokładny i jest sporo zakrętów.
2. Dajemy punkt i Locus na podstawie np. internetowego ,,YOURS'',,Cloude Map''czy ,,Map Quest'' liczy trasę ( z nawigacją lub bez jak nam się podoba)
To było wiadomo ale, że można wyznaczyć trasę ''VIA'' przez kilka punktów z komunikatami zakręt po zakręcie to już nie było dla mnie takie oczywiste. ( aż do wczoraj )

Ale najlepsze jest to, że możemy sobie podczas wyznaczania takiej trasy łączyć oba te sposoby. A przydaje się taka możliwość wtedy gdy np. ,,YOURS'' nie ma na danej drodze-ścieżce routingu i prowadzi ,,dużo na około'' -dla przykładu podejście Koralową Ścieżką na grzbiet Karkonoszy albo zejście z Równi pod Snieżką do Strzechy Akademickiej. Wtedy kilka punktów musimy wklepać na ''krechę'' a następne już normalnie ( tj. jest liczone przez YOURS, albo inne ). Coś jak w Map Source wklepujemy punkt - program liczy , potem znowu punkt liczy itd.

Koniec końców otrzymujemy trasę z wszelkimi istotnymi danymi jak wykres, przewyższenia, kilometry itd. A trwa to nie 15 minut ( jak w przypadku kreślenia na piechotę) ale dużo krócej.Potem pozostaje wyłączyć internet a trasa zostaje , nawigacja z komunikatami jak komuś potrzebna również ( z tym , że nie będzie przeliczania po zejściu z trasy). Czyli problem sprowadza się do tych kilku minut wyznaczania samej trasy ( bez żadnego ściągania map ) za granicą -nie wiem jakiego rzędu są to koszty ale może do przeżycia.

Nie wiem jak wygląda taka sytuacja w GARMINIE tzn., że w pewnym obszarze mapy routing nie działa ( po prostu np.nie widzi drogi, która jest dlatego prowadzi w koło).Co się wtedy dzieje ?- czy można podobnie tak jak w Locusie łączyć tryby -na krechę z nawigacją w jednej trasie?
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Locus

Postprzez Marko » Cz, 28 mar 2013 6:08

Nie, w Garminie niestety albo routing, albo na kreche.
Nie mozna laczyc tych dwoch wariantow.

Jedynie w komputerze mozna kreslic takie trasy w QLandkarte GT, ale nie o to chodzi...
eTrex 30 Epix Virb Monterra Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6026
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Locus

Postprzez sdsyc » Cz, 28 mar 2013 6:52

Podróże w nowszych seriach nüvi zbliżają się do tych wymagań ;-)
viewtopic.php?f=9&t=10993&p=136109#p136109
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: viago + UMP, Locus / Brouter + OSM (było 7Ways, Oruxmap, OsmAnd)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2756
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Locus

Postprzez gavia » Cz, 28 mar 2013 9:11

sdsyc napisał(a):Podróże w nowszych seriach nüvi zbliżają się do tych wymagań ;-)


No tak ale w tej serii chyba nie dostaniemy wykresu wysokości i przewyższeń tego co nas czeka a to w sumie najważniejsze.

Jak dla mnie to ciekawe rozwiązanie w tym Locusie , szkoda tylko, że tak ''zakamuflowane''.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Locus

Postprzez sdsyc » Cz, 28 mar 2013 9:20

gavia napisał(a):w tej serii chyba nie dostaniemy wykresu wysokości i przewyższeń

Oczywiście - dlatego pisałem "zbliżają się" z przymrużeniem oka :wink:
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: viago + UMP, Locus / Brouter + OSM (było 7Ways, Oruxmap, OsmAnd)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2756
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Następna strona

Powrót do Garmin a konkurencja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość