OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.

Moderatorzy: Zachu, GPS Maniak, Azzie

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez świadziu » Cz, 16 paź 2014 19:20

Meridian,
pobieram "Wersja w formacie mapsforge (dla Locus/OruxMaps etc)" - rozumiem że mam ją wypakować na kompie a do jakiego katalogu w telefonie wkleić ?
Jeśli chodzi o B6 to masz na myśli (B6) gmapsupp-topo.zip / torrent 173M z 09.10 09:46
Sorki ale nie za bardzo wiem co to są mapy wektorowe i jak je odróżnić od innych - nie mam pojęcia jakie rodzaje map mam do dyspozycji, jak je rozpakowywać i gdzie wklejać :(
grzegorzswiadek.pl - wędkarstwo i grzyby
świadziu
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 18:29

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez meridian » Cz, 16 paź 2014 19:27

Rodzaj map można rozróżnić po rozszerzeniu ( to co jest po kropce w nazwie pliku),
można też metodą "prób i błędów" wkleić do katalogu maps w Locusie, jeżeli mapa nie pojawi się na liście to przenieść do katalogu mapsVector.
Tak, mam zainstalowane mapy z plików, które wymieniłeś.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

OsmAnd+19

Postprzez sserafin » So, 31 sty 2015 15:25

Mam osmanda +ver 19 and 442 kk SGS4
przerzuciłem aplikację na kartę sd
wyznaczyłem folder do przechowyania danych na tej sd
przy pobraniu ponad 11 czsem 12 map lub przekroczeniu 3 GB w mapach - aplikacja mówi że nie może zindeksować czy coś tam zrobić jest - komunikat błędu - i nie pobierze kolejnych map

ponoć tak jest na and 442 i na to trzeba root zrobić??
Ostatnio edytowano So, 31 sty 2015 19:57 przez sserafin, łącznie edytowano 1 raz
Samsung Galaxy S 4 - Osmand +
Modecom MX3 AutomapaEU
sserafin
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): So, 31 sty 2015 15:10
Lokalizacja: Kraków

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez Faja » So, 31 sty 2015 19:37

Kit Kat nie obsługuje dodatkowej karty (pamięci).
Po zdrówka Wiesiek

kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli :-)
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo

Faja (Wiesiek)
Avatar użytkownika
Faja
Bywalec
 
Posty: 232
Dołączył(a): Pt, 18 maja 2007 18:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez sserafin » So, 31 sty 2015 19:55

tzn - jaki masz przekaz myślowy - nie rozumiem?
Samsung Galaxy S 4 - Osmand +
Modecom MX3 AutomapaEU
sserafin
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): So, 31 sty 2015 15:10
Lokalizacja: Kraków

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez Faja » N, 01 lut 2015 12:20

Kit Kat nie obsługuje dodatkowej pamięci,tylko pamięć w telefonie. Poprawili to w lizaku. Niektóre firmy od telefonów ulepszały z różnym rezultatem.
Po zdrówka Wiesiek

kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli :-)
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo

Faja (Wiesiek)
Avatar użytkownika
Faja
Bywalec
 
Posty: 232
Dołączył(a): Pt, 18 maja 2007 18:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez GPS Maniak » N, 01 lut 2015 13:25

Problem ograniczeń związanych z obsługą karty przez niektóre aplikacje w KitKat można ominąć przez zrootowanie telefonu i dokonania drobnej zmiany w systemie. Z jednym zastrzeżeniem: Jeżeli system pozwoli zrobić roota statystycznemu użytkownikowi. Ja miałem taki problem z Lenovo A5500-F. W końcu jednak, dzięki Zachowi, udało się zrobić roota. Żeby było śmieszniej kolejna aktualizacja systemu jest na tyle skuteczna, że znów nie mogę zrootować łobuza. :lol: Na całe szczęście, root w zasadzie nie jest konieczny. Swobodny zapis na kartę działa. :shock: Nie wiem tylko czy to wynik poprawki w obecnej wersji KitKat, czy też najnowsza aktualizacja nie zmieniła tych plikôw systemowych, które są odpowiedzialne za sposób dostępu do karty, a które modyfikowałem po wcześniejszym rootowaniu.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez sserafin » Pn, 02 lut 2015 18:17

ale root - to gwarancja w kosz
Samsung Galaxy S 4 - Osmand +
Modecom MX3 AutomapaEU
sserafin
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): So, 31 sty 2015 15:10
Lokalizacja: Kraków

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez ndmystko » Pt, 24 kwi 2015 13:39

Popej, jeśli znajdziesz czas to zaktualizuj proszę mapę na Locusa. Dzięki!

EDIT: właśnie znalazłem "śmieć szlakowy" z Jaworzyny Krynickiej. Dopilnuję, żeby w ciągu paru dni znikł.
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
ndmystko
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): N, 16 maja 2010 13:51
Lokalizacja: Kraków

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez popej » Pt, 24 kwi 2015 17:47

Mam dużo różnych tematów do zrobienia i za nic nie mogę się zabrać. Mapa do Locusa to jest łatwa sprawa, więc może się uda, ale nie obiecuję.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez ndmystko » Pn, 27 kwi 2015 10:04

Dzięki, wgrane i działa. Jak zwykle :)
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
ndmystko
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): N, 16 maja 2010 13:51
Lokalizacja: Kraków

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez norshall » Pn, 18 maja 2015 23:47

Witajcie,
ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym wszystkich serdecznie przywitać:)

ponieważ poszedłem w budżetową opcję i do smartfona Galaxy S3 ściągnąłem Locusa Pro i dokupiłem holuxa rcv 3000, mam pytanie - postąpiłem zgodnie z instrukcją, wszystko odpaliło ale dwie mapy to max co mogę mieć na locusie bo nie mam możliwości wyjść poza pamięć zewnętrzną, karta micro sd tylko do odczytu wedle komunikatu także lipa,znacie jakieś rozwiązanie tego problemu??
norshall
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pn, 18 maja 2015 23:40

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez sdsyc » Wt, 19 maja 2015 5:29

Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2813
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez norshall » Wt, 19 maja 2015 13:26

Ale przy tym sposobie musiałbym mieć locusa już na SD z tego co widzę, a tego zrobić nie mogę, znaczy się niby jest na SD jak siedzi w kompie ale jest ciągle również w telefonie. i z telefonu nie da się wykasować bo mam komunikat chroniony itd. W ogóle jak wchodzę w foldery map to na kompie pokazuje że są puste...jakaś czarna magia, albo ja czegoś nie wiem:/
norshall
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pn, 18 maja 2015 23:40

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez sdsyc » Wt, 19 maja 2015 15:21

Nie musisz mieć Locus na karcie!
Locus w pamięci wewnętrznej.
Folder dla plików Locus w pamięci wewnętrznej.
Tylko dodatkowy folder dla map na karcie SD.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2813
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Garmin a konkurencja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości