OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.

Moderatorzy: Zachu, GPS Maniak, Azzie

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez Laos » Pt, 04 kwi 2014 12:16

Tylko, że pobrane mapy są w formacie .map a nie .obf i osmand ich nie widzi (po odświeżeniu).
Pozdrawiam
Oregon 400T
Laos
 
Posty: 69
Dołączył(a): Wt, 02 cze 2009 12:26

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez popej » Pt, 04 kwi 2014 12:58

A przepraszam, nie skojarzyłem, że chodzi o inny format. To raczej nie zadziała. Można spróbować namówić twórców openandromaps na drugą wersję mapy. Tymczasem mapy świata do OsmAnd są dostępne tutaj:
http://download.osmand.net/rawindexes/
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez Laos » Pt, 04 kwi 2014 13:06

Zamiast się pobierać archiwa ZIP pobiera się download.php
Co z tym download.php zrobić ?
Oregon 400T
Laos
 
Posty: 69
Dołączył(a): Wt, 02 cze 2009 12:26

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez popej » Pt, 04 kwi 2014 13:12

Zmień nazwę na *.zip i rozpakuj.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez Laos » Pt, 04 kwi 2014 13:44

Dzięki Popej. Wszystko teraz chodzi.
Pozdrawiam
Oregon 400T
Laos
 
Posty: 69
Dołączył(a): Wt, 02 cze 2009 12:26

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez jaszczur78 » N, 29 cze 2014 21:11

Koledzy, co zrobić żeby mapa Popeja była widoczna w Locusie? Wrzuciłem rozpakowane archiwum do folderu MAPS, w programie w mapach dodaję plik poland-ct.map i wyskakuje komunikat PROBLEM. Moja wersja to LOCUS PRO z Google Play. Mapy pobrane przez Locusa z folderu maps vector działają.
jaszczur78
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 10:34
Lokalizacja: Słubice (woj. lubuskie)

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez pelsta » N, 29 cze 2014 21:17

Mapy wektorowe mają być w katalogu mapsVector.
Do katalogu maps wrzucamy mapy rastrowe .tar
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 890
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez jaszczur78 » N, 29 cze 2014 21:22

Dzięki Pelsta, kombinowałem pół dnia na różne sposoby i chyba już zaćmienia dostałem :) Przeniosłem do folderu z wektorowymi i zaskoczyło. Wydawało mi się że już wszystkiego próbowałem. Dzięki i pozdrawiam!
Garmin eTrex Vista HCx - firmware 3.20 (karta Kingston SDHC 4GB class4)
Android: Sygic, Locus
jaszczur78
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 10:34
Lokalizacja: Słubice (woj. lubuskie)

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez ndmystko » Śr, 17 wrz 2014 15:24

Przez wakacje chyba najwięcej szlaków przybywa na mapach bo ludzie chodzą, zbierają i rysują. Można prosić o aktualizację mapy?
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
ndmystko
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): N, 16 maja 2010 13:51
Lokalizacja: Kraków

Re: OSM na telefon - Locus, OsmAnd

Postprzez popej » Cz, 18 wrz 2014 0:14

Niedługo zaktualizuje mapy, chwilowo mam sporo innej pracy.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Viago czy Navigon ? Proszę o pomoc :)

Postprzez świadziu » Śr, 15 paź 2014 19:01

sdsyc napisał(a):przeniesiono z wątku viewtopic.php?f=13&t=14936


Panowie dzięki wielkie za pomoc !
Pobrałem wersję darmową locus i mam kilka pytań:
1. pobrałem http://www.gmaptool.eu/pl/content/locus-polska-osm lecz pojawia mi się komunikat: " nie można otworzyć pliku" :(
2. co zrobić aby zainstalować powyższą mapę na androidzie i aby lucus mógł z niej skorzystać ?
3. czy powinienem w jakiś sposób zaznaczyć miejsce ściągania map aby program aplikacja locus je wykryła ?
4. jakie inne mapy polecacie na locusa ?
5. mam wayponkty w mapsource oraz w 60csx - w jaki sposób je skopiować do locusa - prośba o prostą instrukcję.

Przepraszam za laickie pytania ale jeśli je pisze to znaczy że potrzebuję pomocy i mam nadzieję że mi jej udzielicie :).
Pozdrówka
Ostatnio edytowano Śr, 15 paź 2014 19:23 przez sdsyc, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Przeniesiono z wątku 14936
grzegorzswiadek.pl - wędkarstwo i grzyby
świadziu
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 18:29

Re: Viago czy Navigon ? Proszę o pomoc :)

Postprzez meridian » Śr, 15 paź 2014 19:12

Plik mapy wklej do katalogu Locus\mapsVector.
Możesz pobrać mapę UMP w wersji dla Locusa jak i bezpośrednio w pliku .img http://ump.waw.pl/wszystkie.html
wyświetlanie mapy z pliku .img różni się od wyświetlania tej mapy w odbiorniku Garmin.

Plik Gpx wklej do katalogu export, (teraz nie wiem, chyba trzeba utworzyć katalog z poziomu Locusa o dowolnej nazwie na ekranie "Dane") następie kliknąć w cztery kropki obok nazwy > Import.
Locus wyświetla również rastrowe mapy własne w różnych formatach. Odczytuje mapy w plikach kmz ( import danych)

http://trail.pl/apps/locus

http://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:main
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Viago czy Navigon ? Proszę o pomoc :)

Postprzez popej » Śr, 15 paź 2014 22:29

świadziu napisał(a):co zrobić aby zainstalować powyższą mapę na androidzie i aby lucus mógł z niej skorzystać ?

Użyj do rozpakowania programu 7-zip, aktualna wersja to 9.20:
http://www.7-zip.org/

Po rozpakowaniu wgraj mapę, czyli plik poland-ct.map do odpowiedniego katalogu, to jest \Locus\MapsVector w pamięci telefonu lub na karcie SD. Katalog jest konfigurowalny w Locusie, chyba taka jest standardowa nazwa.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Viago czy Navigon ? Proszę o pomoc :)

Postprzez świadziu » Cz, 16 paź 2014 18:24

Panowie dzięki za pomoc !
Locus Pro zainstalowany i mapa http://www.gmaptool.eu/pl/content/locus-polska-osm również pobrana i zainstalowana :)

meridian napisał(a):Plik mapy wklej do katalogu Locus\mapsVector.
Możesz pobrać mapę UMP w wersji dla Locusa jak i bezpośrednio w pliku .img http://ump.waw.pl/wszystkie.html
wyświetlanie mapy z pliku .img różni się od wyświetlania tej mapy w odbiorniku Garmin.


Którą konkretnie mapę mam pobrać z powyższego linku i w jaki sposób zainstalować ( jaki folder, itp. )

Katalog locus miałem w pamięci telefonu, skopiowałem go cały do karty pamięci i tam wgrałem mapę http://www.gmaptool.eu/pl/content/locus-polska-osm - czy mogę mieć takie same katalogi na karcie i w pamięci telefonu ? Czy mapę też wgrać do pamięci telefonu ? Sorki za pytanka ( jak już wspomniałem powyżej laickie ) ale nie mam zielonego pojęcia w tym temacie.
Z góry dzięki za pomoc.
grzegorzswiadek.pl - wędkarstwo i grzyby
świadziu
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 18:29

Re: Viago czy Navigon ? Proszę o pomoc :)

Postprzez meridian » Cz, 16 paź 2014 18:54

świadziu napisał(a):Którą konkretnie mapę mam pobrać z powyższego linku i w jaki sposób zainstalować ( jaki folder, itp. )


Mapa UMP dedykowana dla Locusa "Wersja w formacie mapsforge (dla Locus/OruxMaps etc)"
Ja ma zainstalowaną również mapę z pliku B6 .
Pliki mapy wektorowych umieść w katalogu Locus\mapsVector.
Ps.
Pobrany plik zip należy rozpakować.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Garmin a konkurencja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość