Ślad GPS w OSMAnd

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.

Moderatorzy: Zachu, GPS Maniak, Azzie

Ślad GPS w OSMAnd

Postprzez banan70 » Cz, 08 maja 2014 12:55

Witam,
czy OSMAnd na androida ( ver.1.7.5) , rysuje przebyty ślad gps i zapisuje go ( w jakim formacie? ) ? Jeśli tak, to gdzie to się uruchamia ?
Jakoś nie mogę znaleźć tej funkcji.
Pozdrawiam
Tomek
--------
Mój Oregon 550 korzysta z
Obrazek

Obrazek Obrazek
banan70
 
Posty: 47
Dołączył(a): Cz, 04 lut 2010 18:46
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Ślad GPS w OSM

Postprzez sdsyc » Cz, 08 maja 2014 13:12

Wpierw w ustawieniach, we wtyczkach, zaznaczasz "usługi śledzenia i tryb uśpienia".
Dzięki temu w ustawieniach pojawi się nowa pozycja, tj. "usługi śledzenia i tryb uśpienia".
Tamże znajdziesz "zapisuj ślad do gpx".
Ślady znajdziesz potem w ustawieniach, w "dane gpx" (lub poprzez menedżera plików w folderze osmand/tracks)
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2838
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Ślad GPS w OSM

Postprzez banan70 » Cz, 08 maja 2014 13:21

Dziękuje - ustawiłem. :)

Proszę jeszcze o info - do czego i jak wykorzystać funkcje Śledzenie online / Adres Śledzenia online ?
Jaki tu adres ustawić przykładowo ?
To oznacza, że ślad będzie gdzieś zapisywany w sieci/ na dysku w chmurze / google / inne ?
Pozdrawiam
Tomek
--------
Mój Oregon 550 korzysta z
Obrazek

Obrazek Obrazek
banan70
 
Posty: 47
Dołączył(a): Cz, 04 lut 2010 18:46
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Ślad GPS w OSM

Postprzez banan70 » Cz, 08 maja 2014 21:53

banan70 napisał(a):Dziękuje - ustawiłem. :)


... i działa, tzn. robi ślad i zapisuje. Można go potem wybrać w warstwach i obejrzeć na mapie.
Ale jak ustawić by od razu rysował ślad na mapie ?

Zapisuje w postaci pliku .gpx, ale MapSource go nie czyta, jakiś błąd. Po konwersji do formatu .gdb - jest OK
Pozdrawiam
Tomek
--------
Mój Oregon 550 korzysta z
Obrazek

Obrazek Obrazek
banan70
 
Posty: 47
Dołączył(a): Cz, 04 lut 2010 18:46
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Ślad GPS w OSM

Postprzez sdsyc » Pt, 09 maja 2014 6:41

banan70 napisał(a):Proszę jeszcze o info - do czego i jak wykorzystać funkcje Śledzenie online / Adres Śledzenia online ?
Jaki tu adres ustawić przykładowo ?
To oznacza, że ślad będzie gdzieś zapisywany w sieci/ na dysku w chmurze / google / inne ?

Wszystko masz opisane w https://code.google.com/p/osmand/wiki/H ... neTracking
Sam osobiście tego nie używałem.

banan70 napisał(a):Ale jak ustawić by od razu rysował ślad na mapie ?

Menu / Warstwy mapy / Ślad GPX / Pokaż bieżący ślad

banan70 napisał(a):Zapisuje w postaci pliku .gpx, ale MapSource go nie czyta, jakiś błąd. Po konwersji do formatu .gdb - jest OK

GPX z OsmAnd otwieram w MapEdit++ i eksportuje do... GPX. Po tej operacji MS już się nie buntuje.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2838
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03


Powrót do Garmin a konkurencja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość