ArcPad

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.

Moderatorzy: Zachu, GPS Maniak, Azzie

ArcPad

Postprzez cybm » Pn, 22 cze 2009 10:52

Witam!!!
Wiem ze to raczej troche niebardzo zwiazane z tematem forum...ale nie chce sie specjalnie logowac na nowe bo tu mi sie podoba a moze ktos akurat uzywa ArcPAd'a i mi pomoze. Wiec zaczolem testowac ArcPad 7.0 zainstalowanego na Mio P560 do pomiarow. Zauwazylem jednak dziwna rzecz...jesli przejde np 20 m powolutku to moje polozenie sie nie zmienia...dopiero kiedy rusze szybkim krokiem gps reaguje na moj ruch i odswieza pozycje...
Spotkal sie ktos kiedys z czyms takim....to wina jakis ustawien w ArcPad czy wina odbiornika GPS w Mio P560 ??
Ostatnio edytowano Pn, 22 cze 2009 12:07 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Przeniesiono z działu "Software".
cybm
 
Posty: 16
Dołączył(a): So, 28 cze 2008 14:29
Lokalizacja: Poznań

Re: ArcPad

Postprzez GPS Maniak » Pn, 22 cze 2009 14:52

cybm napisał(a):.. jesli przejde np 20 m powolutku to moje polozenie sie nie zmienia...dopiero kiedy rusze szybkim krokiem gps reaguje na moj ruch i odswieza pozycje...

SIRF Star III? To normalny objaw załączonego Static Navigation.

Moja komórka (ASUS P527) wymaga przekroczenia mniej wiecej 4.5 km/h aby zauważyła ruch. Co gorsze w moim ASUSIE nie udało mi funkcji Static Navigation wyłączyć żadnym z programów jakie taką funkcję mają. Widocznie ASUS nie pozwala na konfigurację SIRFa.

Kiedy byłem właścicielem MIO (PDA: 169 - z GPSem na com2) udało się to zrobić pierwszym programem jaki znalazłem: Memory Map Sirf Setup.
EDIT: http://www.memory-map.com/MMSirfSetup.exe
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: ArcPad

Postprzez miecho » Wt, 23 cze 2009 7:52

W moim Asusie (PDA) udało się wyłączyć za pomocą SirfTech.
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Forerunner 920XT - 650PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 997
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: ArcPad

Postprzez GPS Maniak » Wt, 23 cze 2009 10:12

Dzięki.

Niestety próbowałem chyba wszystkiego co wygooglałem no i kicha :oops:
Wygląda na to, że Ausus ma inne rozwiązania w pocketach niż w komórkach albo ja mam jakiś trefny egzemplarz ....
Na całe szczęście mam outdoorowego Garmina, a do ewentualnego obejrzenia swojej pozycji na tle zdjęć SAT wystarczy to co mam.
Ostatecznie mogę zrobić przebieżkę i wówczas GPS działa jak trzeba :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: ArcPad

Postprzez popej » Wt, 23 cze 2009 14:03

Praktyczniejsze byłoby coś w rodzaju skrzyżowania telefonu z bumerangiem. Albo telfon na długiej gumce ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: ArcPad

Postprzez Artur » Wt, 23 cze 2009 14:58

ROTFL
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: ArcPad

Postprzez cybm » Wt, 30 cze 2009 10:43

Dziekuje wszytskim za pomoc !! Cos nie dziala mi powiadamiane mailem o odpowiedzi i dopiero dzis odczytalem wszystkie posty. Jak na razie radzilem sobie chodzac dosyc szybko po mierzonych dzialkach. Przedchwila zainstalowalem MMSirfSetup.exe . Pozniej dam znac czy operacja sie udala :D

EDIT
Wszytsko dziala jak nalezy teraz juz nie musze biegac, GPS reaguje na kazdy najdrobniejszy ruch. Dziekuje wszytskim jeszcze raz za pomoc :!:
Ostatnio edytowano Wt, 30 cze 2009 18:01 przez Zachu, łącznie edytowano 1 raz
Powód: połączono posty
cybm
 
Posty: 16
Dołączył(a): So, 28 cze 2008 14:29
Lokalizacja: Poznań


Powrót do Garmin a konkurencja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość