A-GPS

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.

Moderatorzy: Zachu, GPS Maniak, Azzie

Re: Ovi Mapy dla Nokia

Postprzez szy » Śr, 20 sty 2010 15:13

GPS Maniak napisał(a):Problem bierze się z tego, że zimny fiks w Nokii, a przynajmniej w większości modeli trwa bez aktywnego AGPS naprawdę bardzo długo.

Jeśli zarządzanie GPS-em w Nokii E52 przez MXT uznać za kompletne,
to... w tym telefonie nie ma możliwości skorzystania z wbudowanego
modułu bez AGPS. Pozostaje zewnętrzny moduł przez Bluetooth.

Ale nie dam się za to pochlastać, być może nie trafiłem na tę opcję.

Szy.
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Frankonia. Romantyczna podróż przez Niemcy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 845
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Ovi Mapy dla Nokia

Postprzez GPS Maniak » Śr, 20 sty 2010 15:26

Nie znam GMXT w wersji na Symbiana, ale zapewne nie ma takiej opcji.

Inna rzecz, że ja mówiąc o wyłączeniu dopalacza w moim Asusie, mówiłem o wyłączeniu go z poziomu systemu telefonu, a nie z poziomu GMXT.

Swoją drogą pierwszy raz mam smartphona i kiedy był jeszcze "gorący", a ja ni stąd ni z owąd zobaczyłem w telefonie leżącym na biurku jak ikonka połączeń przechodzi z antenki: "gotowy do rozmów" w stan "połączenie GPRS" zgłupiałem :shock: Trochę to trwało, zanim wpadłem na to, że telefon sam z siebie ściąga z sieci dane o satelitach :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Ovi Mapy dla Nokia

Postprzez Spider » Śr, 20 sty 2010 15:34

szy napisał(a):Jeśli zarządzanie GPS-em w Nokii E52 przez MXT uznać za kompletne,
to... w tym telefonie nie ma możliwości skorzystania z wbudowanego
modułu bez AGPS. Pozostaje zewnętrzny moduł przez Bluetooth.

Sądzę że w E52 będzie podobnie jak w 5800 a w tym telefonie jest: Aplikacje -> Lokalizacja -> Ustalanie pozycji -> Metody ustalania pozycji -> Wspomaganie GPS -> Wyłącz. Ciekawostką natomiast jest to, że można włączyć A-GPS, wyłączyć moduł wbudowany i użyć modułu na BT - A-GPS w tej konfiguracji również będzie działać.
Garmin: Colorado 300 | Nüvi 1200T
Android: HTC One Mini 2

Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Spider
Radny
 
Posty: 1134
Dołączył(a): N, 02 gru 2007 20:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ovi Mapy dla Nokia

Postprzez szy » Śr, 20 sty 2010 15:41

szy napisał(a):Ale nie dam się za to pochlastać, być może nie trafiłem na tę opcję.

I jest. Ustalanie pozycji w E52 można realizować za pomocą:

- GPS przez Bluetooth,
- wspomaganie GPS (czyli 'nasz' AGPS),
- zintegrowany GPS (ów Navilink?),
- info z sieci, czyli tak jak Google Maps w Symbianach bez GPS.

Każdą z opcji można dowolne włączać/wyłączać.

Teraz jednak nie powiem jak startuje 'na chłodno' samotny Navilink,
bo widzę że wciąż 'gorący'... ;)

Szy.
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Frankonia. Romantyczna podróż przez Niemcy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 845
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Ovi Mapy dla Nokia

Postprzez szy » Śr, 20 sty 2010 15:43

Spider napisał(a):Sądzę że w E52 będzie podobnie jak w 5800 a w tym telefonie jest: Aplikacje -> Lokalizacja -> Ustalanie pozycji -> Metody ustalania pozycji -> Wspomaganie GPS -> Wyłącz.

Właśnie się do tego dokopałem :), choć w E52 to:

Ustawienia -> Ogólne -> Pozycjonowanie -> Metody pozycjonowania.

:]

Szy.
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Frankonia. Romantyczna podróż przez Niemcy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 845
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Ovi Mapy dla Nokia

Postprzez nismo » Śr, 20 sty 2010 15:46

Proponuję wydzielić posty dotyczące AGPS do osobnego wątku bo trochę odeszliśmy od tematu wątku - Ovi Mapy dla Nokia.

EDIT: (GPS Maniak) Może w nocy się uda :wink:
Pozdrawiam,
nismo
Avatar użytkownika
nismo
 
Posty: 17
Dołączył(a): Śr, 16 gru 2009 15:09

Re: Ovi Mapy dla Nokia

Postprzez GPS Maniak » Śr, 20 sty 2010 15:49

szy napisał(a):Teraz jednak nie powiem jak startuje 'na chłodno' samotny Navilink,
bo widzę że wciąż 'gorący'... ;)

Trochę potrzyma :D O ile pamiętam dane w Asusie (przy okazji: ta funkcja u mnie nazywa się: GPS Catcher) traciły ważność dopiero po trzech dniach i po tym terminie telefon - w zależności od ustawień - albo sam ściągał dane z sieci albo zgłaszał stosowny komunikat, że dane straciły ważność.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Ovi Mapy dla Nokia

Postprzez asandrzej » Śr, 20 sty 2010 16:01

Witam.
szy napisał(a):Jasne. Jednak, jeśli korzystam z abonamentu iPlusa nie ma dla mnie


Ponosisz, jeżeli dostęp do internetu otrzymujesz w pakiecie to nie tylko ponosisz koszt, ale wręcz musisz ponosić koszty.
Jeżeli abonament byłby bez tej usług byłby tańszy tyko marketing tak działa (tak to ustawia) żeby stworzyć złudzenie, że nie ponosimy żadnych kosztów.
Ogólnie to można podciągnąć pod określenie, „Że dobry bajer to połowa sukcesu”.
Muszę też powiedzieć, że takie działania istniały od zawsze kiedyś na targowiskach sprzedawcy też to stosowali
/ Tanio!! krawat 5zł. chusteczka 5 zł drugi sprzedawca krawat 10 zł a chusteczka za darmo/
widzimy analogię aplikacja za darmo a za złapanie fix-sa płacisz i to jeszcze nie wiesz ile to (ile ) nie znaczy, że dużo tylko,
że nikt przed nabyciem tej usługi nie jest wstanie określić, jakie koszty poniesiesz.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Ovi Mapy dla Nokia

Postprzez popej » Śr, 20 sty 2010 16:18

Odbiornik do określenia pozycji potrzebuje kolejno kilku informacji:
1. Almanach, czyli opis orbit satelitów. Ściągnięcie tego może trwać i pół godziny, ale ważność tych danych jest bardzo długa.
2. Efemerydy, czyli poprawki do almanachu. Ściągnięcie trwa około 40 sekund, ważność danych wynosi 4 godziny.
3. Synchronizacja zegara. To trwa kilka sekund.

Jeżeli odbiornik wyłączymy, to najpierw tracimy synchronizację zegara i po włączeniu potrzeba kilku sekund na spełnienie punktu 3. Po 4 godzinach upada ważność efemerdy, więc start wymaga 40 i więcej sekund. Almanach praktycznie jest zawsze aktualny. Zdecydowanie pomocne jest zgrubne określenie, gdzie odbiornik się znajduje. Jeżeli przemieścimy wyłączony odbiornik na dużą odległość, to czas złapania fiksu znacznie wzrośnie.

Teraz AGPS: Ta funkcja może dostarczyć 2 informacji - można pobrać efemerydy przez internet oraz zgrubnie określić położenie na postawie położenia stacji bazowej GSM. W rezultacie AGPS daje możliwość załpania fiksa przez kilka sekund. Problem z telefonami polega na tym, że odbiornik jest robiony w sposób skrajnie oszczędny. Wg mojego doświadczenia telefony nie pamiętają ani efemeryd ani ostatniego położenia. Czyli praktycznie każdy start bez AGPS wymaga długiego oczekiwania.

Teraz współczesny SiRF/MTK/itp.: Taki odbiornik pamięta ostatnie położenie oraz efemerydy. Po krótkim wyłączeniu łapie fix w ciągu paru sekund. Ponadto SiRF/MTK/Cartesio stosowane w Garminach (a pewnie i inne chipsety GPS) stosują technologię ekstrapolacji efemeryd. Podczas pracy na podstawie kolejno pobranych tablic efemeryd próbują określić przyszłe wartości. W rezultacie, jeżeli korzysta się systematycznie z odbiornika, to nawet po dniu czy kilku dniach wyłączenia odbiornik startuje w ciągu kilku-kilkunastu sekund. O tym właśnie pisał Lechu.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: A-GPS

Postprzez saper » Śr, 20 sty 2010 17:45

Szy w oregonie bez agps wygląda to następująco, włączam i po upływie ok 5-8 s zapala się wyświetlacz i w tej samej chwili mam sygnał z przynajmniej 9 satelit (satelitów) :?: nie wiem dalej jak to się pisze.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Avatar użytkownika
saper
Bywalec
 
Posty: 737
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 18:07
Lokalizacja: Zaklików

Re: A-GPS

Postprzez asandrzej » Śr, 20 sty 2010 18:05

@ „popej”
Wiem, że odbiornik nie pobiera „całości” danych o naszym położeniu, lecz tyko porównuje i koryguje zawarte w pamięci przy SiRF/MTK/. (Ty opisałeś to fachowo).
Jak może wyglądać sytuacja, gdy system A-GPS utraci sygnał Gps czy powtórnie będzie się łączył przez internet w celu pobrania danych czy tylko następuje to przy uruchomieniu aplikacji.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: A-GPS

Postprzez popej » Śr, 20 sty 2010 18:50

Wydaje mi się, że jak odbiornik GPS w telefonie pracuje, to wszystkie dane trzyma. Chwilowa utrata sygnału nie kasuje tego, przynajmniej nie zauważyłem, żeby przy słabym sygnale telefon zachowywał się inaczej niż odbiornik Garmina. Ale jeżeli na chwilę wyłączę oprogramowanie i interfejs GPS zostanie zamknięty, to ponowny start bez AGPS będzie długi.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: A-GPS

Postprzez asandrzej » Śr, 20 sty 2010 18:54

Czyli pobiera dane tylko przy uruchomieniu aplikacji .
Dzięki.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: A-GPS

Postprzez GPS Maniak » Śr, 20 sty 2010 19:08

popej napisał(a): Ale jeżeli na chwilę wyłączę oprogramowanie i interfejs GPS zostanie zamknięty, to ponowny start bez AGPS będzie długi.

Na to nie ma reguły. U mnie fiks na gorąco trwa 3-5 sekund. Tzn. od momentu kiedy wystartuje aplikacja (mam na myśli konkretnie MemoryMap) i zacznie mrugać niebieska dioda, kursor pozycji aktywuje się zanim doliczę do 25 - zaczynając od 21 rzecz jasna :wink:

Podkreślam: dotyczy to gorącego startu - np. po godzinie, dwóch od ostatniego wyłączenia aplikacji i modułu GPS.

Oj widzę już tematykę następnego Zlotu - jak pracuje GPS w telefonach komórkowych :lol:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: A-GPS

Postprzez popej » Śr, 20 sty 2010 19:13

Oczywiście wszelkie uogólnienia są ryzykowne, pewnie zdarzają się też dobre moduły w telefonie. Zapewne Twój SiRF potrafi więcej niż mój Qualcomm.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Garmin a konkurencja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości