Zmienię markę

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.

Moderatorzy: Zachu, GPS Maniak, Azzie

Re: Zmienię markę

Postprzez asandrzej » Pt, 13 maja 2011 17:28

POIGNE napisał(a):Aktualnie jest trochę kłopotliwe wyłączenie widoku budynków.
Trzeba przytrzymać 3D i suwakiem zjechać na min.
Stare rozwiązanie było lepsze.


Nie znam tej aplikacji nawigacyjnej, może to zależy od wersji lub urządzenia,
ale widziałem jak znajomy dokonywał zmiany ikoną w dolnej części ekranu,
teraz nie jestem pewny, ale drugą od prawej, (patrząc na ekran)
a po przytrzymaniu (3D) i puszczeniu, suwakiem regulował wysokość budynków.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Zmienię markę

Postprzez POIGNE » Pt, 13 maja 2011 18:35

asandrzej napisał(a):Nie znam tej aplikacji nawigacyjnej, może to zależy od wersji lub urządzenia,
ale widziałem jak znajomy dokonywał zmiany ikoną w dolnej części ekranu,
teraz nie jestem pewny, ale drugą od prawej, (patrząc na ekran)
a po przytrzymaniu (3D) i puszczeniu, suwakiem regulował wysokość budynków.

Właśnie ten suwak mnie wkurza.
Dawniej były trzy możliwości : 2D, 3D, 3D + budynki.
Wystarczyło raz czy dwa nacisnąć.
Teraz nacisnąć 3D i przytrzymać a następnie bawić się suwakiem.
Nowe nie znaczy lepsze.
Pozdrawiam Rysiek
Nuvi 660 FM + CNE 2013.40, GP MAPA 2010.3 i UMP-pcPL
Navroad Auro 2S + Automapa 6.12
POIGNE
 
Posty: 60
Dołączył(a): So, 13 lis 2010 16:27
Lokalizacja: Kraków

Re: Zmienię markę

Postprzez asandrzej » Pt, 13 maja 2011 18:43

Wnioskuję..... na podstwie naszych wypowiedzi,
że wcześniej nie było regulacji wysokości budynków,
tylko wszystko, albo nic.

Pozdrwiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Zmienię markę

Postprzez miecho » Pt, 13 maja 2011 22:45

Marko napisał(a):Czy w AM również istnieje algorytm "uczenia" się prędkości w zależności od prędkości poruszania się po drogach danej kategorii, jak w Garminie?
Nie uczy się, ale możesz ustawić prędkości ręcznie dla każdej kategorii dróg. W moich Garminach (niesamochodwoych) ETA działa bezbłędnie tak w odległości 200m od celu.
W AM jest jeszcze coś takiego co się nazywa AutoMapa Traffic. Działa to tak, że w niedzielę wyznaczy Ci inaczej trasę niż np. w poniedziałek.
Marko napisał(a):Raz, przypadkowo, jechałem równolegle z AM i Garminem - Garmin wydawał się podawać bardziej aktualne ETA.

Sprawdzałeś może jakie masz ustawienia dla ETA?
AM_ETA.PNG
AM_ETA.PNG (6.37 KiB) Przeglądane 4874 razy
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Vivoactive HR- 500PLN, Forerunner 920XT - 750PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 992
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: Zmienię markę

Postprzez nocnyMarek » So, 14 maja 2011 17:48

POIGNE napisał(a):Właśnie ten suwak mnie wkurza.Dawniej były trzy możliwości : 2D, 3D, 3D + budynki.
Wystarczyło raz czy dwa nacisnąć.Teraz nacisnąć 3D i przytrzymać a następnie bawić się suwakiem.
Nowe nie znaczy lepsze.

Przecież to jednorazowa czynność. Nie powiesz chyba, że bawisz się tym na okrągło
dstosowując wysokość budynków do długości cienia ;)
Dla mnie nowe rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze. W ogóle nie używam 3DR (3D+budynki),
wystarczy więc, że raz spłaszczę budynki do zera i mam święty spokój.
Wcześniej przy przełączaniu 2D/3D za każdym razem musiałem 'przedzierać się' przez 3DR
którego nie miałem ochoty oglądać, albo musiałem wyłączyć 3DR za pomocą ręcznej
edycji plików konfiguracyjnych, bo menu programu nie dawało takiej możliwości.

POIGNE napisał(a):Roczny koszt 78 zł.
Podobno jest haczyk - nie można przerwać aktualizacji.

Ten haczyk jest tylko w wersji dla iPhone.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Re: Zmienię markę

Postprzez POIGNE » So, 14 maja 2011 21:41

nocnyMarek napisał(a):Przecież to jednorazowa czynność. Nie powiesz chyba, że bawisz się tym na okrągło
dstosowując wysokość budynków do długości cienia ;)

Jednorazowa po każdym odpaleniu GPS.
Jak na trasie mam kilka postojów ( w naszym wspaniałym kraju lepiej nie zostawiać nawigacji na widoku ) to każdorazowe sprowadzanie budynków do zera jest ciut uciążliwe.
Stare rozwiązanie było szybsze.
Wystarczyło dwa razy kliknąć i po kłopocie.
Pozdrawiam Rysiek
Nuvi 660 FM + CNE 2013.40, GP MAPA 2010.3 i UMP-pcPL
Navroad Auro 2S + Automapa 6.12
POIGNE
 
Posty: 60
Dołączył(a): So, 13 lis 2010 16:27
Lokalizacja: Kraków

Re: Zmienię markę

Postprzez nocnyMarek » So, 14 maja 2011 22:57

POIGNE napisał(a):Jednorazowa po każdym odpaleniu GPS.

Używam AM na 3 różnych urządzeniach i na żadnym z nich nie muszę tego robić.
Raz ustawiłem w grudniu po instalacji AM 6.7 i tyle.
Nie wiem dlaczego musisz to robić za każdym razem, może zapytaj support?
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Re: Zmienię markę

Postprzez POIGNE » N, 15 maja 2011 8:58

Skorzystałem z podpowiedzi :D
Wysłałem e-maila do Supportu o 6.53.
Odpowiedź przyszła o 8.32 i to w NIEDZIELĘ (wcześniej też reagowali błyskawicznie i fachowo ).
Wygląda na to że nieprawidłowo wychodziłem z Automapy.
Po prostu wyłączałem jak Garmina.
Przez to ustawienia nie były zapisywane.
Pozdrawiam Rysiek
Nuvi 660 FM + CNE 2013.40, GP MAPA 2010.3 i UMP-pcPL
Navroad Auro 2S + Automapa 6.12
POIGNE
 
Posty: 60
Dołączył(a): So, 13 lis 2010 16:27
Lokalizacja: Kraków

Re: Zmienię markę

Postprzez Marko » N, 15 maja 2011 18:05

miecho napisał(a):Sprawdzałeś może jakie masz ustawienia dla ETA?

Takie, jakie są ustawione standardowo.
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6091
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Zmienię markę ... albo nie zmienię.

Postprzez Castel 899 » So, 11 cze 2011 23:30

Witam!
Każdego coś tam wkurza w jego Garminie, więc i ja robiłem sobie wstępne przymiarki. W sklepach i w necie modelów jak mrówków. Wymagania mam raptem 3 i wydawało mi się, że realne; żeby nawigacja:
- łykała AutoMapę Traffic,
- miała ≧ 4,3" i uchwyt z zasilaniem,
- gadała z TTS-em.
No i okazuje się, że albo ja nie umiem szukać, albo ... nie ma takich zwierząt. Czy to są naprawdę za duże wymagania ?
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 424
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zmienię markę

Postprzez Zachu » N, 12 cze 2011 7:20

AM nie ma TTS.
Reszta prawie do załatwienia. PNA z aktywnym uchwytem to rzadkość.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7693
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zmienię markę ... albo nie zmienię.

Postprzez nocnyMarek » N, 12 cze 2011 10:53

Castel 899 napisał(a):Wymagania mam raptem 3 i wydawało mi się, że realne; żeby nawigacja:
- ...
- ...
- gadała z TTS-em.

Chciałbym zrozumieć Twoje wymagania, a mam problem z tym ostatnim.
Dlaczego TTS jest dla Ciebie tak ważny, że postawiłeś go na piedestale tych najważniejszych?
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Re: AM nie ma TTS.

Postprzez Castel 899 » N, 12 cze 2011 10:57

Siemanko!
A czyje to słowa: "To funkcja oprogramowania jak np asystent pasa. Z mapy co najwyżej odczytuje informacje do komunikatu." ?? :mrgreen:
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 424
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zmienię markę ... albo nie zmienię.

Postprzez Castel 899 » N, 12 cze 2011 11:24

nocnyMarek napisał(a): Dlaczego TTS jest dla Ciebie tak ważny, że ... ?

Bo w czasie jazdy na nawigację tylko zerkam, żeby nie wjechać w (_x_)ę np. wywrotce (i niechcący nie uruchomić mechanizmu zrzutu :)),
głównie odbieram ją uszami.
Kiedyś w pewnym ścisłym city miałem "Skręć w prawo" w punkcie, z którego odchodziły w prawo dwie prawie równoległe ulice. Schodziły się na skrzyżowaniu, więc przed skrętem nie było pojęcia "pierwsza w prawo".
Czemu nikt nie pyta posiadaczy 37xx, po diabła im taki śliczny ekranik? A ja mam swojego widzimisia i szukam go.
A poza tym - któryś z wielkich mężów stanu powiedział: "Można ludziom wielu rzeczy nie dać, ale gdy już dasz - nie próbuj zabrać." ;)
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 424
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: [News] Garmin - ogólnie

Postprzez jjanusz » So, 27 sie 2011 20:58

ostre słowa beetle-m i popej... na wszelki wypadek zamówiłem jakiegoś taniego navroad'a do testów alternatywnych rozwiązań (AutoMapa, iGo, MapaMap). Póki co to będą wersje "demo", jak się zdecyduję na jakąś "produkcyjną" wersję dam znać. BTW: Może by trzabyło założyć na facebook'u jakis profil "niezadowoleni z Garmina"? Czy już całkiem go olewamy?

---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
jjanusz
Bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): Wt, 23 cze 2009 12:22

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Garmin a konkurencja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość