Navteq Map Reporter (wersja polska)

Tutaj można dyskutować na temat błędów i problemów związanych z CNE.

Moderator: frasun

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez Zachu » Pt, 13 sie 2010 21:22

To kompilator. GPMapa z PL znakami ma właśnie wielkie litery, taki UMP nie ;) Możliwości są tylko Garmin ich nie chce wykorzystać. To samo z kodowaniem PL czy RU znaków w starszych odbiornikach. Przez to TTS jest parodią. Dodatkowo ten nie potrzebny wstęp: Ulica Stanisława ... .
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7674
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez asandrzej » Pt, 13 sie 2010 21:40

Zachu napisał(a):Dodatkowo ten nie potrzebny wstęp: Ulica Stanisława ... .

Witam

U nas w Polsce nie potrzebny, ale w innych krajach ma to znaczenie.
viewtopic.php?p=69642#p69642
Garmin „poszedł na łatwiznę” i wszystkich potraktował równo.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez Zachu » Pt, 13 sie 2010 21:56

Myślisz że u nas w jednym mieście nie ma placu i ulicy tego samego imienia? Tak samo jak ignoruje CN nasze 11A. Zobacz jak wygląda to w Moskwie: http://maps.yandex.ru/. Myślisz że Garmin da radę wyświetlić/odszukać 19AK2.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7674
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez asandrzej » Pt, 13 sie 2010 22:08

Tak są, tylko u nas w nazwie ulicy nie ma słowa „ulica” dodajemy, tylko jeżeli nazwa nie dotyczy ulicy słowo „plac”, „aleja”, jeszcze czasami bywa „skwer”

To nie to, że ja tak myślę u nich po prostu tak jest. „Ulica Tadeusza Kościuszki” to nazwa ulicy.
U sąsiadów za Odrą też jest coś podobnego „Friedrichstraße” „straße”( ulica) czy "Spandauer Straße" , ale nie wiem jak to u nich dokładnie to działa.
Inny przykład "Wall Street" "Street" (ulica)
Pozdrawiam.
Ps. Zobacz jak są naniesione nazwy ulic w Gpmapie (polski produkt) a jak w CNE.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez ememek » N, 22 sie 2010 22:45

Zachu napisał(a):Wchodzisz na stronę Navteq w zakładce Map Highlight zaznaczasz jv i szukasz Berlin ;)

beetle-m w wątku Nuvi - Lane Assist, Junction View, Landmarki, bryły 3D pokazał polski przykład JV
Polecenie nawigacji jest poprawne, ale obie tablice mają błędy :oops: numeracji dróg, powinno być:
- w lewo A4/E40
- w prawo A18/E36Obrazek
Nüvi-765
ememek
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 25 lip 2009 21:07
Lokalizacja: Wrocław

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez ciamajda » Pn, 30 sie 2010 21:14

Pomijając błędy oznaczeń tras.
Zasymulowałem przejazd tą trasą i jest ikonka pokazująca, że mam jechać jednym z dwóch lewych pasów.
Ale nijak nie pokazuje się widok skrzyżowania :(
Po naciśnięciu ikony z widokiem pasów pojawia się ekranik z widokiem skrzyżowania, z opisem manewru, czasem, odległością.
Na dole jest nieaktywny przycisk System Lane Assist.

Zacząłem nawet 10km przed skrzyżowaniem i żadnego efektu.

Sprzęt to N765 (FW 4.00), mapa CNE 2011.2.
W katalogu /Garmin/JCV mam jeden plik: D1281050A.JCV
W samym katalogu /Garmin, poza różnymi katalogami mam:
gmap3d.img
gmapbmap.img
gmapprom.img
gmaptz.img
Ostatnio edytowano Pn, 30 sie 2010 21:19 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Nie cytujemy całego poprzedniego postu, pliss
Nuvi 765 + CNE + UMP
ciamajda
Bywalec
 
Posty: 130
Dołączył(a): Cz, 26 sie 2010 9:07
Lokalizacja: Łódź

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez Przemko » Wt, 31 sie 2010 8:55

ciamajda, w katalogu JCV powinieneś mieć plik D1281060A.JCV, twój jest od cne 2011.10
modecom mx3 + automapa
Przemko
Bywalec
 
Posty: 329
Dołączył(a): N, 25 lis 2007 12:19
Lokalizacja: Włocławek

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez beetle-m » Śr, 22 gru 2010 15:18

Dołączyłem do wątku ankietę.
Jeśli znajdziecie czas i ochotę proszę o zaznaczenie jednej z opcji.

Zaproponuję dalszą dyskusję po zebraniu danych.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6692
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez beetle-m » Pt, 31 gru 2010 8:49

Oto wynik naszej ankiety (grudzień 2010):
Ankieta_MapReporter_Garniak2010.PNG
Wynik ankiety z grudnia 2010
Ankieta_MapReporter_Garniak2010.PNG (9.4 KiB) Przeglądane 6612 razy
Dziękuję tym, którzy wzięli udział.

Mam pytanie do użytkowników, którzy jak ja zgłaszają ale sporadycznie: co jest tego powodem ?

Widzę wstępnie takie, potencjalne przyczyny:
1. Stopień skomplikowania strony Map Reporter mimo wersji polskiej
2. Zbyt długi czas oczekiwania na analizę, a przede wszystkim implementację mojego zgłoszenia
3. Ogólny brak czasu na głębsze zajmowanie się problemami CNE.

Beetl(e)dit: Dodałem nową ankietę !
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6692
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez Mariusz65 » Pt, 31 gru 2010 9:38

Przyczyna może być też taka, że ktoś kto ma wybór pomiędzy CNE a GPMapą wybiera tą drugą, lub nawet UMPa bo na przykład zbiera ślady ;-)
Ja tak często robię i dlatego często zgłaszam błędy w UMP a tych w CNE siłą rzeczy nawet nie zauważam. Ponieważ mam stary odbiornik więc nie jest dla mnie priorytetem używanie CNE dla nowych funkcji nie dostępnych w innych mapach.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4462
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez beetle-m » Pt, 31 gru 2010 9:48

Przecież pytanie zadałem do użytkowników, którzy sporadycznie ale jednak zgłaszaja błędy do Navteq.
Byłem przekonany, że podkreślenie "zgłaszają ale sporadycznie" wystarczy.

@Mariusz65.
Jeśli należysz do zgłaszających - wybierasz w takim przypadku wariant (3).
Jeśli nie należysz - nie wybierasz.
O Twoim zaangażowaniu w projekt UMP czytałem wielokrotnie. Również sympatyzuję i zgłaszam, co tylko mogę.
Szucun dla uczestników projektu UMPpcPL. Ten wątek jest stanowczo o CNE i MR.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6692
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez wopozka » Pt, 31 gru 2010 10:11

beetle-m napisał(a):Mam pytanie do użytkowników, którzy jak ja zgłaszają ale sporadycznie: co jest tego powodem ?

Rzadko zgłaszam bo ogólnie mówiąc navteq ma te zgłoszenia głęboko w czterech literach. Niektóre moje zgłoszenia wiszą od ponad roku, a są typu: od tego dnia ta ulica dostała kierunek. Tak więc niebardzo widzę powód aby cokolwiek zgłaszać.
wopozka
Bywalec
 
Posty: 579
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez beetle-m » Pt, 31 gru 2010 10:52

Dzięki wopozka.
Przy okazji Twojego sygnału pozwolę sobie na cytat z innego wątku:

frasun w wątku: W CNE chciałbym ... napisał(a):Mariusz zrobił /.../ zestawienie błędów, które zgłaszaliśmy (ogromna przewaga zgłoszeń Mariusza) i wysłaliśmy je dalej. Może to coś da...
Dodam, że na to bardzo liczę.

BTW nasza statystyka (zgłoszenia moje i frasuna wysyłane od 03-10-2007 do 31-12-2010):
Stat_MR.PNG
Statystyka dla zgłoszeń w MR

Opis/komentarz.
W Map Reporter zgłoszenia mogą mieć status: "Closed" lub "In Process".
Faktyczny stan na dzień publikacji raportu może być: "Zrealizowane" lub "Brak realizacji".
Kolor czerwony w statystyce oznacza potencjalny lub faktyczny problem.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6692
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez Mariusz65 » Pt, 31 gru 2010 11:08

535 dni robi wrażenie ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4462
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez beetle-m » Pt, 31 gru 2010 11:21

... smutne wrażenie.
Zgłoszenie dotyczy fragmentu ulicy Zimowej w Goczałkowicach (przecznica od ul. Szkolnej), która jest nieprzejezdna (teren prywatny) od ... co najmniej 20-30 lat. Również błąd w nazwie ulicy: "Ziomowa".
535 to tylko dni robocze, bez weekendów (jeśli ufać formule Excela).

Navteq w e-mail po wysłaniu każdego raportu napisał(a):We are investigating your suggested change. We make every effort to make sure that our map data is accurate and up-to-date by employing full-time staff in more than 130 offices around the world.
Each map report is organized by severity and individually investigated. It may take up to several months to resolve your requested change /.../
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6692
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy CNE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość