Navteq Map Reporter (wersja polska)

Tutaj można dyskutować na temat błędów i problemów związanych z CNE.

Moderator: frasun

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez TxF » Śr, 12 paź 2011 9:44

jjanusz napisał(a):Hej mappero, jak masz "wtyki" w navteq'u to powiedz im, żeby zmienili to co nas najbardziej wkurza: "Ulica" !! do tego nazwa ulicy bez imion, tytułów, stopni wojskowych itp. :)) A jak już koniecznie się upierają (nie dlaczego by mieli, no ale) to niech to przynajmniej jest z głową robione, bo "Ulica 3 Maja" i "Ulica 8-Go Maja", "Ulica Mjr. Rogozina", "Osiedle Staszica A", "Ulica W. Wroblewskiego" "Ulica Mikolaja Kopernika" itp. do żadnego schematu nie pasują.

Niestety, Navteq to hurtownik - nie podejrzewam, aby mieli możliwość zastanawiać się, czy polska "ulica" jest nie ok, i dlaczego "aleja" już powinno być, a "ulica" nie, jak gdzie indziej mają "street", "ave" i nikt nie płacze. I tu akurat nawet ich zrozumiem.
Nazwy ulic mają, podejrzewam, też zaimportowane skądś hurtem, i te niespójność wynika raczej z tego iż w takiej formie dostali to z Polski (a najźródlejszym źródłem jest Teryt, gdzie chyba porządek jeszcze nie został w pełni zaimplementowany). Jeśli na podstawie już posiadanych nazw wykrywają różnice (zmiany nazw etc), to nie ma szans żeby coś ręcznie poprawiać, poza błędami.
Oczywiście "ulica" możnaby wykosić systemowo, ale należałoby założyć wolę i zrozumienie z drugiej strony :0
Więc osobiście uważam, że o ile można ich o ww. pingać, to nie należy sobie robić zbyt dużej nadziei...
Pozdrawiam,
TxF, nuvi 765
TxF
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 06 lut 2008 7:23

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez mappero » Cz, 13 paź 2011 14:49

Czy wkorza nazwa "ulica" wyswietlana na nawigacji czy jak?

Navteq globalnie patrzy na swiat. Jedna baza danych musi przyjac standard do ktorego sa dostosowane dane z roznych krajow. Jeszcze gdy mamy jezyki Latin-1, Latin-2 to problemow jeszcze nie ma. Ale jak sie pojawiaja kraje arabskie albo bliskiego wschodu z ich alfabetami to jakos trzeba to dostosowac w imie jednego wspolnego standardu.

Np w Holandii nie ma drog nieposiadajacych nazw. W PL takie sa. Wiec trzeba to jakos zroznicowac. W niektorych krajach kazda ulica ma numer, w PL takie nie ma. Itp itd :o
GPS: Garmin 765T
Mob: HTC Desire with Google Navigation
mappero
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pt, 08 paź 2010 12:47

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez beetle-m » Cz, 13 paź 2011 20:01

mappero napisał(a):Czy wkorza nazwa "ulica" wyswietlana na nawigacji czy jak?
Chyba wiesz, że w naszym języku nie nadużywa się słowa "ulica" (tak jak "Street" na zachodzie).

Przesyt słowem "ulica" szczególnie boleśnie odczuwalny jest przy:
- korzystaniu z polskiego TTS,
- obserwowaniu zbędnie długaśnych opisów nazw ulic na belce nuvi.
Wpadnij czasami z Holandii do Polski i skorzystaj z TTS.

:arrow: viewtopic.php?f=1&t=8818
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6692
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: City Navigator Europe 2013.21

Postprzez bombel » N, 22 lip 2012 13:36

No to tak trochę offtopic - czy ktoś z Was spotkał się z tym, że zgłosił błąd CNE i został on poprawiony?
Informacja ta byłaby przydatna do określenia głębokości, na której Garmin/Navteq ma w pupie aktywnych, zgłaszających błędy, polskich użytkowników.

Ja rok temu przez stronę navteq zgłosiłem wraz ze screenami, rysunkami itp. nieistniejące ulice ( viewtopic.php?f=34&t=9591&start=15#p129934 ).
Bez efektu.
Ostatnio edytowano Cz, 16 sie 2012 21:30 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Przeniesione z innego wątku
[Vista HCx] + 2*[Nuvi 765T] + [Nuvi 1690 w rozsypce] + [UMP + rower]
bombel
Bywalec
 
Posty: 143
Dołączył(a): Śr, 29 lip 2009 11:34
Lokalizacja: POZ

Re: City Navigator Europe 2013.21

Postprzez EGON » N, 22 lip 2012 13:58

Zobacz tutaj: :arrow: viewtopic.php?p=111620#p111620
I tutaj: :arrow: viewtopic.php?p=112664#p112664

To tylko wybrane fragmenty, ale możesz przeczytać całość. ;)
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490 + UMP pcPL + CNE
Xiaomi Redmi 3 Pro Android 5.1.1
Avatar użytkownika
EGON
Bywalec
 
Posty: 1157
Dołączył(a): So, 26 kwi 2008 15:53
Lokalizacja: Wrocław

Re: City Navigator Europe 2013.21

Postprzez bombel » N, 22 lip 2012 14:11

Dzięki za pozbawienie złudzeń.

Szybciej będzie wyklikać numerację w UMP dla całej Polski, niż oczekiwać na poprawienie zgłoszonych błędów w CNE.
[Vista HCx] + 2*[Nuvi 765T] + [Nuvi 1690 w rozsypce] + [UMP + rower]
bombel
Bywalec
 
Posty: 143
Dołączył(a): Śr, 29 lip 2009 11:34
Lokalizacja: POZ

Re: City Navigator Europe 2013.21

Postprzez Zachu » Pn, 23 lip 2012 9:08

bombel napisał(a):No to tak trochę offtopic - czy ktoś z Was spotkał się z tym, że zgłosił błąd CNE i został on poprawiony?

Ja zgłosiłem. Jedno czy dwa wydania temu ulica była podzielona na dwa odcinki i jeden miał nazwę ...ól.... a drugi ...oł..., polskie znali komuś sprawiły kłopot. Już jest OK.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7674
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez Castel 899 » Wt, 27 sie 2013 12:01

beetle-m napisał(a):... Nie da się wyrysować nowej drogi, ale jest możliwość dodania załączników.
Musi jestem mało gramotny, bo za ch...re nie mogę znaleźć jakiegoś wirt-klawisza "Dodaj załącznik". A ichni Help (nawet na polskojęzycznej stronie) jest w połowie po protestancku, a listy rozwijane to w 100 %-ach.
Możesz mi łopatologicznie wskazać sposób wklejania? <- Dotyczy również innych "życzliwych".
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 424
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez beetle-m » Wt, 27 sie 2013 12:18

Zacytowałeś mnie z dnia 09-02-2011 :shock: Podejrzewam, że wiele opcji na tej stronie już nie istnieje.
BTW Dziwię się, że ktokolwiek ją odwiedza.

A ja strzeliłem Navteqowi takiego focha, że nie mam zamiaru wchodzić na ich strony "do końca swojego lub jej". Wybacz, nie pomogę.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6692
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Navteq Map Reporter (wersja polska)

Postprzez Castel 899 » Wt, 27 sie 2013 12:40

Nie będę pokazywał palcem, kto rozpalił ognisko :mrgreen: yyyy.. temat - znaczy się.
No to muszę czekać na "życzliwych".
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 424
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia strona

Powrót do Błędy CNE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość