Witam
Dziś nastąpił kolejny etap utrudniania życia w centrum Poznania. Korkowy [...] jest niesamowity. Z tej okazji pootwierałem różne źródła i porównałem "jakość" danych.
Zamknięty jest odcinek ul. Roosevelta. Link do mapki:
http://zdm.poznan.pl/news.php?site=view&id=1924
tak to wygląda
Co nam pokazują serwisy korkowe:
v-traffic - "ruch płynny". No k... brawo. Czy to dane dla samolotów czy pieszych?
google maps - też na zielono, choć na legendzie napisali "aktualny ruch - mały", a nie "płynny".
yanosik - jako jedyni nie mają danych dla wyłączonego odcinka.
Może Państwo z Mediamobile rozważyliby zmianę dostawcy danych drogowych, bo przekazując bzdury daleko nie zajdziecie?
Źródła danych - małe porównanie
Źródła danych - małe porównanie
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2013, 13:43 przez bombel, łącznie zmieniany 1 raz.
[Vista HCx] + 2*[Nuvi 765T] + [Nuvi 1690 w rozsypce] + [UMP + rower]
Re: Źródła danych - małe porównanie
Nigdy nie testowałem żadnego systemu "Live Traffic", czy faktycznie jest jakieś rozwiązanie tego typu przekazujące wiarygodne dane?
Forerunner 110 | 735XT
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO
Nuvi 2545LMT
Dash Cam 56
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO
Nuvi 2545LMT
Dash Cam 56
Mam wrażenie, że w Yanosiku, jeżeli nie maja bieżących danych z terminali, to nie kolorują dróg.
W google i u dostawcy danych mediamobile w takim przypadku biorą chyba dane statystyczne - np. średnie natężenie (z godziny / dnia tygodnia) z ostatnich kilku miesięcy. Chcą na siłę pokazać wielkie pokrycie danymi o korkach, a tymczasem dane nie są z rzeczywistości, ale z d....
W google i u dostawcy danych mediamobile w takim przypadku biorą chyba dane statystyczne - np. średnie natężenie (z godziny / dnia tygodnia) z ostatnich kilku miesięcy. Chcą na siłę pokazać wielkie pokrycie danymi o korkach, a tymczasem dane nie są z rzeczywistości, ale z d....
[Vista HCx] + 2*[Nuvi 765T] + [Nuvi 1690 w rozsypce] + [UMP + rower]
www.korkosfera.pl pokazuje ulice jako zamknięte ze względu na remont. Moje doświadczenie z korkosferą jest bardzo pozytywne. Pokazują remonty nawet małych uliczek. Jedyny problem jest taki, że pokazują ten remont (i blokują w tym miejscu routing) dość długo po tym, kiedy ruch został już puszczony.
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
- nocnyMarek
- Bywalec
Do kompletu jeszcze dwa źródła:bombel pisze:pootwierałem różne źródła i porównałem "jakość" danych.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free