Własne strefy lotnicze

O serii 96 i całej ofercie lotniczej Garmina. O wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samolocie (jako pilot lub pasażer), w szybowcu czy na paralotni.

Własne strefy lotnicze

Postprzez becia » Pn, 23 maja 2011 8:32

Potrzebuje stworzyc wlasne strefy (nie tylko zamknieta polilinie, ale tak zeby bylo widac ze to strefa) i wgrac do Gramina. Czy ktos moze ma doswiadczenie w tworzeniu takich rzeczy? Czy jest mozliwe narysowanie strefy (np w Global Mapper albo QGIS) i import jako .gpx tak aby nie zakrywala mapy ktora pokrywa?
becia
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn, 23 maja 2011 7:57

Re: Wlasne strefy lotnicze

Postprzez GPS Maniak » Pn, 23 maja 2011 8:47

becia napisał(a): Czy jest mozliwe narysowanie strefy (np w Global Mapper albo QGIS) i import jako .gpx

Być może się mylę, ale wydaje mi się, że GPX to tylko obiekty liniowe i punktowe, zatem raczej nie da się zrobić "nie tylko zamkniętych polilinii".
becia napisał(a):Potrzebuje stworzyc wlasne strefy (nie tylko zamknieta polilinie, ale tak zeby bylo widac ze to strefa) ...... tak aby nie zakrywala mapy ktora pokrywa?

Da się, ale wyłącznie na zasadzie "kreskowania", "kropkowania" etc, bowiem mapy Garmina nie przewidują transparentności obiektów.

Sama mapa - np. stref lotniczych owszem może być "transparentna", (mapę taką potocznie nazywamy to "nakładką"), ale oznacza to tylko tyle, że owszem będziemy widzieli pod spodem "mapę główną", ale tylko tam, gdzie "nakładka" nie zawiera żadnych obiektów - szczególnie obiektów powierzchniowych (poligonów). Rozwiązaniem jest - jak już wspomniałem - przygotowanie własnej transparentnej mapy, z grafiką obszarów zdefiniowaną jako kropkowanie, kreskowanie (możliwe użycie kolorów) etc.

Odrębnym zagadnieniem jest też odpowiednie ustawienia parametrów obu map - głównej i nakładki, tak by uzyskać zamierzony efekt.

Dodam jeszcze, że temat tworzenia własnych map, w tym temat nakładek i grafiki, to sprawa dość banalna, ale wymagająca - zwłaszcza od osoby początkującej - poczytania tego i owego. Niestety nie da się tego opisać w kilku zdaniach.
Rzucam hasła:
* GPS MapEdit
* cgpsmapper
* plik TYP
* mapa transparentna, nakładka

Moje nieco leciwe, ale ciągle "jare" teksty na ten temat:
http://gpsmaniak.com/new/porady-mapedit.htm
http://gpsmaniak.com/new/porady-typ.htm
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Wlasne strefy lotnicze

Postprzez Ajger » Pn, 23 maja 2011 9:14

@becia czy widziałaś(eś) te mapę?
http://garmin.tu.org.pl/Paralotniowa_Ma ... ap_PL.html
Ja się nie znam na mapach lotniczych, ale może chcesz wyważać otwarte drzwi?
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Avatar użytkownika
Ajger
Bywalec
 
Posty: 853
Dołączył(a): Wt, 13 lis 2007 8:07
Lokalizacja: Nowa Sarzyna 50°19'N, 22°20'E

Re: Wlasne strefy lotnicze

Postprzez becia » Pn, 23 maja 2011 10:41

@GPS Maniak: Dzieki, rozjasnilo to troche sprawe. Z tego co juz wyczytalam to GPS Trackmaker ma zdolnosc wczytania "shapow" (wlacznie z poligonami) a nastepnie upload do urzadzen GPS. Chcialam jednak zasiegnac innych opinii.

@Ajger: znam juz ta mape. Ale sprawa jest taka, ze potrzebuje stworzyc swoje strefy na potrzeby zawodow. A do tego okregi, "wezyki" i inne linie wiec mam troche zabawy :)
becia
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn, 23 maja 2011 7:57

Re: Wlasne strefy lotnicze

Postprzez GPS Maniak » Pn, 23 maja 2011 11:34

becia napisał(a):Z tego co juz wyczytalam to GPS Trackmaker ma zdolnosc wczytania "shapow" (wlacznie z poligonami)

OK. Tego nie neguję :D
becia napisał(a):a nastepnie upload do urzadzen GPS.

Ale czy spełni to Twoje oczekiwania? Tzn. czy będzie to "nie tylko zamknieta polilinie, ale tak zeby bylo widac ze to strefa"? Na dodatek w postaci GPX? W to już wątpię. Co prawda nie znam "podręcznikowej" specyfikacji GPX, ale podejrzewam, że pojęcie poligonów, jest temu formatowi obce. Zatem w efekcie uzyskasz - być może po stosownej konwersji - nic innego niż właśnie tę "zamkniętą polilinię" będącą odpowiednikiem granicy strefy.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Wlasne strefy lotnicze

Postprzez becia » Pn, 23 maja 2011 11:47

Chyba (niestety) masz racje ;) Zostaje wiec "kropkowanie" i "kreskowanie". Tylko zastanawiam sie jak zostala stworzona mapa stref lotniczych ktora podal Ajger.
becia
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn, 23 maja 2011 7:57

Re: Wlasne strefy lotnicze

Postprzez GPS Maniak » Pn, 23 maja 2011 11:59

becia napisał(a):Tylko zastanawiam sie jak zostala stworzona mapa stref lotniczych ktora podal Ajger.

Jak zobaczyłem screenshoty sam lekko zgłupiałem :wink:
becia napisał(a):Chyba (niestety) masz racje ;) Zostaje wiec "kropkowanie" i "kreskowanie".

Okazuje się jednak, że się nie pomyliłem :D
Po wyedytowaniu pliku z definicją grafiki widać wyraźnie, że poligony uzyskują "transparentność" metodą kropkowania - tak jak napisałem wcześniej: z grafiką obszarów zdefiniowaną jako kropkowanie, kreskowanie (możliwe użycie kolorów)

1.jpg
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Własne strefy lotnicze

Postprzez GPS Maniak » Pn, 23 maja 2011 12:19

Drobne wyjaśnienie: Pisząc w pierwszym poście o kropkowaniu i kreskowaniu zastosowałem chyba zbyt daleko idący skrót myślowy :wink: Nie chodziło mi bowiem o to, by ręcznie kreskować obszary, ale by tak zdefiniować grafikę mapy, by dany rodzaj kreskowania/kropkowania dotyczył określonego rodzaju poligonu. Tak robię to moich mapach jeżeli chodzi o oznakowanie rezerwatów przyrody i jak widzę podobnie zrobił to autor mapy "strefy lotnicze".

Przy takim rozwiązaniu - nie jest istotne jaki rodzaj (typ) obiektu użyjemy do kreślenia konkretnych stref w programie MapEdit. Ważne, by w mapie wynikowej odpowiednia definicja grafiki (plik TYP) zrobił co trzeba. Tak jak powyższym screenie. Użyty obiekt - w naturalny sposób - wyświetla się w Garminie jako obszar jednolicie niebieski, podczas gdy po zdefiniowaniu grafiki w postaci kropkowano/transparentnej staje się w pewien sposób pół przezroczysty.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Własne strefy lotnicze

Postprzez becia » Wt, 24 maja 2011 5:57

Wielkie dzieki za wyjasnienie! Program fajnie dziala, a twoje opisy ze stron ktore podales wczesniej sa bardzo przydatne :)

Do rysowania okrągłego poligonu oraz przy wyznaczaniu przelotu szukałam opcji zdefiniowania promienia okręgu ale takiej nie widzę. Pominełam coś czy rzeczywiście nie jest to możliwe. Chodzi np o stworzenie punktu o określonych współrzędnych, a wokół niego okrąg np o promieniu 500 m. Ten sam problem mam z narysowaniem śladu "wężykowatego" który wyznaczał by podchodzenie do lądowania. Polilinie mogą być tylko liniami prostymi?
becia
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn, 23 maja 2011 7:57

Re: Własne strefy lotnicze

Postprzez GPS Maniak » Wt, 24 maja 2011 11:38

becia napisał(a):Do rysowania okrągłego poligonu oraz przy wyznaczaniu przelotu szukałam opcji zdefiniowania promienia okręgu ale takiej nie widzę.

Zdefiniować chyba nie można, ale podczas kreślenia koła/okręgu, na dolnym pasku ekranu - z prawej strony pojawia się info o promieniu.
Można też inaczej. Można - operując już na gotowym pliku MP np. w notatniku wkleić (podmienić?) dane wykorzystując narzędzie "kółko" z tej strony: http://wojtus.net/wspolrzedne - generując współrzędne w formacie cgpsmappera (jest taka opcja). Nigdy tego nie robiłem, ale domyślam się, że należy wykreślić dowolny obiekt liniowy (bądź powierzchniowy), po czym po zapisaniu pliku jako MP notatnikiem podmienić współrzędne.
becia napisał(a): Chodzi np o stworzenie punktu o określonych współrzędnych, a wokół niego okrąg np o promieniu 500 m.

Ręcznymi robótkami z wykorzystaniem kalkulatora "kółko" powinno się udać.

becia napisał(a):Polilinie mogą być tylko liniami prostymi?

Raczej tak. Inna sprawa, że odpowiednie zagęszczenie punktów może sprawić iż nie będzie tego widać - tą zresztą metodą MapEdit kreśli koła i okręgi, które są niczym innym jak zbiorem prostych odcinków.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko


Powrót do W powietrzu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości