Mapy lotnicze w nuvi

O serii 96 i całej ofercie lotniczej Garmina. O wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samolocie (jako pilot lub pasażer), w szybowcu czy na paralotni.

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez sdsyc » N, 16 wrz 2012 19:33

Warto chyba przypomnieć
viewtopic.php?f=4&t=179&start=0
Może gpb zmienić na gpx, zdefiniować alerty dla pewnych (kategorii) punktów i załadować poiloaderem
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2813
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez ranr68 » N, 16 wrz 2012 23:30

Tak, ale... nie chodzi o alarmy powiązane z punktami, a ze strefami, a te nie pokrywają się z punktami. Mapa punktów jest oczywiście bardzo dobra i dokładna, sam do niedawna uważałem, że jej załadowanie jest niezbędne, bo wersja map dostarczona przez vfrpoland nie miała POI. Po konwersji map przez popej'a nie ma takiej potrzeby, no chyba, że mapa vfrpoland nie zawiera wszystkich punktów.
ranr68
 
Posty: 13
Dołączył(a): Śr, 12 wrz 2012 16:30

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez sdsyc » Pn, 17 wrz 2012 5:13

Ale "technicznie" alarmy potrafimy zrobić tylko w oparciu o punkty. Dodanie do punktu odpowiednio dużego promienia alarmu nie byłoby satysfakcjonujące?
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2813
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez ranr68 » Pn, 17 wrz 2012 6:10

To trzeba by każdą ze stref wewnątrz "opunktować" i dać odpowiedni promień alarmu. Istniejące punkty się do tego nie nadają, bo i nie wszystkie strefy mają punkty przykład strefa nad kampinosem, granice FIS, czy też wszystkie strefy TSA (np. N52'23.542E21'5.24). Jest naprawdę wiele takich stref, dałem kilka z brzegu przykładów z okolic warszawy... i znowu - ja nie wiem jak to działa, bo może one mają "ukryte punkty w środku???
ranr68
 
Posty: 13
Dołączył(a): Śr, 12 wrz 2012 16:30

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez Antonio » Pn, 17 wrz 2012 21:48

ranr68 napisał(a):To trzeba by każdą ze stref wewnątrz "opunktować" i dać odpowiedni promień alarmu.

To chyba nie tak. Granice poziome elementów przestrzeni powietrznej wyznaczają linie, a to zbiór punktów. Wystarczy nanieść zbiór punktów leżących na granicy każdej ze stref, czy innych elementów przestrzeni powietrznej, a alerty powiadomień ustawić na odległość wymaganej separacji. Odległości między punktami ustawić odpowiednio mniejsze, niż separacja pozioma i ... już.
Chociaż to i tak wiele dłubaniny.

EDIT: gorzej ze strefami, gdy chcesz lecieć pod lub nad strefą i nie chcesz alarmu, bądź chcesz by Cię nuvi powiadamiał, gdy naruszysz separację pionową. To już chyba awykonalne.

Pamiętam, było na Garniaku, droga czy ślad też może być zapisana w pliku .gpi i generować alerty powiadomień, jednak chyba tylko Garmin to potrafi.
Tak na szybko nie mogę tego znaleźć.
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 792
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: Mapy lotnicze w nuvi

Postprzez vfrpoland » Wt, 23 paź 2012 9:19

Po dłuuugiej przerwie odpowiadam, za co przepraszam :(

popej napisał(a):W tej mapie siedzą jakieś obszary ale niewidoczne, bo wybrano dziwny typ obiektu. Poniżej inny wariant mapki, gdzie te strefy starałem się pokazać.
...

Starałem się zrobić tak przezroczyste by po nałożeniu na jakąś inną mapę strefa nie zasłaniała podkładu. Inaczej, by był widoczny las, jezioro itp i przy okazji strefa :-)

ranr68 napisał(a):W moim poście przeanalizowałem wszystkie znane mi +/- rozwiązań. Post jest napisany Z PUNKTU WIDZENIA LOTNIKA, być może zachu stąd nieporozumienia.

1. Po wgraniu samej mapy nie da się wyszukać wszystkich punktów w wyszukiwarce - trzeba je wskazać na mapie - jak wyjaśniłem w poście to jest bardzo istotne ograniczenie. Nie wiem dlaczego tak jest (może ty wiesz), że punkty istnieją jako średnie miasta, lub też duże miasta (np. sprawdź EPPR w Pruszczu Gdańskim), ale za nic się nie da ich wyszukać. TO JEST DLA LOTNIKA BARDZO ISTOTNE OGRANICZENIE, ponieważ jeśli używamy tego urządzenia pomocniczo, to często tylko na podstawie kodów punktów musimy zaplanować trasę. Bywa i tak, że nawet nie wiesz, gdzie ten punkt jest (np. jeśli robisz trasę na podstawie punktów dla nieznanego ci wcześniej obszaru / lotniska i nie masz mapy papierowej). Skoro nie wiesz - to nie znajdziesz, a jak nie znajdziesz na mapie, no to i nie dodasz i nie dowiesz się gdzie to jest :D swoisty paragraf 22. Dlatego BARDZO WAŻNE (znowu - dla lotników) jest wgranie punktów. Alternatywa - dodawanie ich sobie raz za razem. W Polsce jest ich blisko 2000, na dlapilota.pl jest opublikowanych ok. 1200.

2. OK. w BC po dodaniu 2 punktów otwiera się okno z możliwością dodawania kolejnych. Ale - podstawowy warunek - wgrałeś punkty (a nie tylko mapę).


ranr68, jeżeli chodzi Tobie o punktu typu GOMED, OLILA, LODNI itp to przez jakiś czas były na mapie jako miasta. Zrezygnowałem z nich bo z moim celu było zrobienie mapy dla VFRów, szybowników, glajciarzy, latającego dywanu ;-). Jeżeli są potrzebne to za parę dni się pojawią ze spóźnioną mapą na 18.10. oraz na airac listopadowy.
Natomiast punkty VFR jak np PAPA, ZULU itp to są dla wszystkich lotnisk (jako większe miasto) opublikowanych w AIP. Chyba, że o czymś zapomniałem :/.
vfrpoland
 
Posty: 20
Dołączył(a): Pt, 09 mar 2012 13:30

Re: Mapy lotnicze w nuvi

Postprzez ranr68 » Wt, 23 paź 2012 9:33

VFR, jest dobrze, już przelatałem parę tras z tymi mapami. Kilku punktów nie znalazłem, ale to pikuś (np. sprawdź czy masz wszystkie punkty pomocy radionawigacyjnych z częstotliwościami wypisanymi - to by bardzo pomogło. W załączeniu załącznik z AIP. Pozdrawiam i dozo.
Załączniki
EP_ENR_4_1_en.pdf
(5.24 KiB) Pobrane 171 razy
ranr68
 
Posty: 13
Dołączył(a): Śr, 12 wrz 2012 16:30

Re: Mapy lotnicze w nuvi

Postprzez popej » Wt, 23 paź 2012 10:30

vfrpoland napisał(a):Starałem się zrobić tak przezroczyste by po nałożeniu na jakąś inną mapę strefa nie zasłaniała podkładu.

Mam nadzieję, że nie masz mi za złe przekompilowania mapy ;)

Obszar typu 4A to jest specjalny typ, oznaczający zakres arkusza mapy. Właściwie to jest używany przez Mapsource a GPS może go nie pokazywać. Tak akurat było w przypadku mojego nuvi.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Mapy lotnicze w nuvi

Postprzez vfrpoland » Wt, 23 paź 2012 10:36

Ale gdzie tam! :)
Jak najbardziej, wszelkie uwagi mile widziane!
Mapy te robię metodą prób i błędów :) także wychodzi jak wychodzi czasami ;-)
vfrpoland
 
Posty: 20
Dołączył(a): Pt, 09 mar 2012 13:30

Re: Mapy lotnicze w nuvi

Postprzez lapawwa » Pn, 07 lip 2014 9:52

Witam,

Do swojego Garmina 62S dodałem mapę lotniczą z postów wyżej i widzę punkty VFR, radiolatarnie, ścieżki podejścia niestety nie mogę ich wyszukać ani w miastach ani w punktach poi. Co mam zmienić? :?:

Pozdrawiam
lapawwa
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn, 07 lip 2014 9:25

Poprzednia strona

Powrót do W powietrzu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość