Mapy lotnicze w nuvi

O serii 96 i całej ofercie lotniczej Garmina. O wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samolocie (jako pilot lub pasażer), w szybowcu czy na paralotni.

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez Zachu » So, 15 wrz 2012 8:37

Kopiowanie 26072012.img wystarczy. Wszystko działa jak na pokazanych obrazkach. Nowe nuvi obsługują dowolne nazwy. Katalog Map tworzy MapSource przy wysyłaniu mapy w Nuvim.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7761
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez Antonio » So, 15 wrz 2012 16:57

Zachu napisał(a):Kopiowanie 26072012.img wystarczy.

W takim razie skąd różnice w wielkości plików 26072012.img i GMAPSUPP.IMG utworzonym przez program img2gps (odpowiednio: 210/208 KB)?
Pliku 26072012.img w nuvim nie testowałem :oops: .
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450 + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 794
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez Mariusz65 » So, 15 wrz 2012 17:09

Nawet różne wersje MS też tworzyły pliki *IMG o różnej "wadze".
Mam inny numerek w pracy niż w domu i te same mapy mają trochę inną objętość KB :?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4469
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez Zachu » So, 15 wrz 2012 17:28

Antonio napisał(a):W takim razie skąd różnice w wielkości plików

Spytaj się popeja, to on jest master ;)
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7761
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez Antonio » So, 15 wrz 2012 17:51

Zachu napisał(a):Spytaj się popeja, to on jest master ;)

Wiem, wiem... Może przeczyta i się wypowie... :wink:
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450 + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 794
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez popej » So, 15 wrz 2012 18:29

Nie pomogę, bo nie znam ani mapy ani programu, który stosujesz.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez ranr68 » N, 16 wrz 2012 9:42

Zachu napisał(a):Kopiowanie 26072012.img wystarczy. Wszystko działa jak na pokazanych obrazkach. Nowe nuvi obsługują dowolne nazwy. Katalog Map tworzy MapSource przy wysyłaniu mapy w Nuvim.


Przetestowałem wszystko jeszcze raz zaczynając od początku (po wykasowaniu urządzenia i programów BC). Oto wnioski (w tym powtórzenia wcześniejszych, ale piszę dla porządku):

1. Wystarczy wgrać (ręcznie) plik .img do katalogu MAP w urządzeniu (dowolny, nie musi to być plik GMAPSUPP). Po takim wgraniu punkty są widoczne (tak jak to zilustrował zachu) w urządzeniu i potem w BC (wcześniejsze posty w tym wątku). Jednak nie da się ich wyszukiwać, bo nie ma ich w bazie, chyba, że ręcznie dodamy je do ulubionych. Tu powstaje jednak problem - mapa zawiera najważniejsze punkty, ALE NIE WSZYSTKIE (niektóre dolotówki i punkty wejścia / wyjścia ze stref).

2. Aby wyszukiwać punkty w bazie i mieć pewność posiadania wszystkich punktów proponuję pobrać z dlapilota.pl - link w wątku Punkty nawigacyjne dla odbiorników Garmin EDIT=poprawiłem, Zach ;)

3. Po wgraniu wszystkich punktów i map mamy punkty w "zapisanych" i możemy na urządzeniu tworzyć trasy, również są one widoczne w BC.

4. Nie udało mi się zmusić ani Img2GPS ani MS ani BC do importu plików .img - co jest o tyle istotne, że kolejny krok dla lotników, to punkty i mapy w Europie.

5. Jeśli zrobimy tylko punkt 1, to możemy planować na BC wskazując na oryginalne punkty, ale wtedy otrzymamy "hybrydową trasę" - np. "Pruszcz Gdański - EPPR PAPA - itd." zamiast "EPPR RWY10 - EPPR PAPA" - niby nic, ale jeśli trasa nieznana, punktów wiele (lotnicy wiedzą, że w długiej trasie jest ich kilkadziesiąt) to dobrze jest mieć lotnicze nazwy a nie cywilne. Dlatego proponuję wgrać punkty według 2.

6. Utworzyłem sobie kilka tras i muszę przyznać, że znacznie łatwiej mi się robi trasę w urządzeniu, niż w BC - być może nie wiem jak w sposób prosty dodawać punkty w BC do trasy bez używania wskazówki na mapie - znowu doświadczenie lotnicze - długa trasa = wiele punktów które można szybko wpisać / podać bo zna się ich kody i nie ma potrzeby przesuwać wskazówkę na mapie i pilnować, czy się dobrze kliknie. W tym sensie w urządzeniu jest to prostsze - po prostu dajesz "+" i zatwierdzasz punkt, a na dodatek możesz je dodawać w dowolnej kolejności a potem dowolnie i łatwo przesuwać.

7. Wynika stąd "luka" w programie BC - nieergonomiczność tworzenia tras lotniczych - no ale rozumiem, że to program nie do tego - może ktoś ma jakiś program freeware dla lotnika do tworzenia tras po punktach tak aby współpracował choćby z plikiem .img, a najlepiej z .gdb - bardzo by to nam wszystkim pomogło. Ja mam pewnie do dodania na dzień dobry z 10 - 20 tras w Polsce, a dodawanie ich w BC jest uciążliwe. Oczywiście - być może ja po prostu nie wiem jak to się "prawidłowo" robi w BC.

Uff dużo tego, pewnie zachu mi to "obetnie" do przystępnej formy :D, ale uważam, że takie podsumowanie dla lotnika jest przydatne. Sam znam już co najmniej 5-10 osób, które mają podobne problemy - używane nuvi (a i nowe) są nieporównywalnie tańsze od garniaków lotniczych, a jako "secondary unit" mogą być bardzo pomocne (tak, tak, wiem o ilości satelitów potrzebnych do nawigacji lotniczej i precyzji, ale chodzi tylko o urządzenie wspierające np. lot VFR).
ranr68
 
Posty: 13
Dołączył(a): Śr, 12 wrz 2012 16:30

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez Zachu » N, 16 wrz 2012 10:33

ranr68 napisał(a):Jednak nie da się ich wyszukiwać, bo nie ma ich w bazie, chyba, że ręcznie dodamy je do ulubionych.

Napisałem i pokazałem. Wszystkich może nie ma. Nie wiem czego szukać. Punkty są zapisane na mapie jako MIASTA i tego trzeba szukać.
ranr68 napisał(a):być może nie wiem jak w sposób prosty dodawać punkty w BC do trasy bez używania wskazówki na mapie

Jest stosowny temat na forum o BC. Producent umieścił filmy instruktażowe z podstawowymi funkcjami.
ranr68 napisał(a):Wynika stąd "luka" w programie BC

Luka jest w znajomości. Routes -> bezdroża i masz co chcesz.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7761
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez ranr68 » N, 16 wrz 2012 11:11

W moim poście przeanalizowałem wszystkie znane mi +/- rozwiązań. Post jest napisany Z PUNKTU WIDZENIA LOTNIKA, być może zachu stąd nieporozumienia.

1. Po wgraniu samej mapy nie da się wyszukać wszystkich punktów w wyszukiwarce - trzeba je wskazać na mapie - jak wyjaśniłem w poście to jest bardzo istotne ograniczenie. Nie wiem dlaczego tak jest (może ty wiesz), że punkty istnieją jako średnie miasta, lub też duże miasta (np. sprawdź EPPR w Pruszczu Gdańskim), ale za nic się nie da ich wyszukać. TO JEST DLA LOTNIKA BARDZO ISTOTNE OGRANICZENIE, ponieważ jeśli używamy tego urządzenia pomocniczo, to często tylko na podstawie kodów punktów musimy zaplanować trasę. Bywa i tak, że nawet nie wiesz, gdzie ten punkt jest (np. jeśli robisz trasę na podstawie punktów dla nieznanego ci wcześniej obszaru / lotniska i nie masz mapy papierowej). Skoro nie wiesz - to nie znajdziesz, a jak nie znajdziesz na mapie, no to i nie dodasz i nie dowiesz się gdzie to jest :D swoisty paragraf 22. Dlatego BARDZO WAŻNE (znowu - dla lotników) jest wgranie punktów. Alternatywa - dodawanie ich sobie raz za razem. W Polsce jest ich blisko 2000, na dlapilota.pl jest opublikowanych ok. 1200.

2. OK. w BC po dodaniu 2 punktów otwiera się okno z możliwością dodawania kolejnych. Ale - podstawowy warunek - wgrałeś punkty (a nie tylko mapę).
ranr68
 
Posty: 13
Dołączył(a): Śr, 12 wrz 2012 16:30

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez popej » N, 16 wrz 2012 12:34

Tak na szybko przekompilowałem mapę z http://www.vfrpoland.republika.pl/
Nie znam się na mapach lotniczych, proszę ostrożnie podchodzić do mojej kompilacji, powtarzam za autorem mapy: NIE DO UZYTKU OPERACYJNEGO!

Plik do bezpośredniego zapisania w odbiorniku lub SD, w katalogu MAP:
Załączniki
Lotniska120726.7z
(344.1 KiB) Pobrane 165 razy
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez ranr68 » N, 16 wrz 2012 14:35

Popej,
powiedz proszę czym się różni skompilowana przez Ciebie wersja od pliku, który jest dostępny na wskazanej przez Ciebie stronie - widzę, że jest istotna różnica wielkości (Ty masz 600k, tamten plik ma jakieś 300). Data pliku jest taka sama.
Oba wynikowe pliki (po rozpakowaniu) to .img - zastanawiam się (przed sprawdzeniem), jak Twój plik będzie się "zachowywał", dlatego pytam na czym polegała Twoja kompilacja i czemu wynik jest tak znacznie większy od źródła.

dz
ranr68
 
Posty: 13
Dołączył(a): Śr, 12 wrz 2012 16:30

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez popej » N, 16 wrz 2012 15:28

Zrobiłem wyszukiwanie POI i podciągnąłem widoczność obiektów mniej więcej do skali 20km.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez ranr68 » N, 16 wrz 2012 15:44

Rewelka!!! to jest dokładnie to co trzeba. Po pierwsze widoczność na 20km - super, po drugie sprawdziłem punkty (kilka) - działa. wielkie dzięki :D :D :D

Nie wiem co jeszcze zrobiłeś, ale teraz nawet w BC się wszystko (a szczególnie strefy) wyświetla poprawnie JAKO NOWA MAPA (wcześniej tego nie było). W zasadzie mam identyczną funkcjonalność jak w nawigacji lotniczej (no może bez warstwy poziomicowej i ostrzeżeń/alertów o strefach - może to można jakoś dorobić???)

jeszcze raz dzięki!
ranr68
 
Posty: 13
Dołączył(a): Śr, 12 wrz 2012 16:30

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez Zachu » N, 16 wrz 2012 16:30

Zapomniałem wspomnieć Garmin Pilot
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7761
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mapy lotnicze na Nuvi

Postprzez popej » N, 16 wrz 2012 18:35

W tej mapie siedzą jakieś obszary ale niewidoczne, bo wybrano dziwny typ obiektu. Poniżej inny wariant mapki, gdzie te strefy starałem się pokazać.
Alarmów w mapie to się chyba nie da wpisać, musiałbyś eksperymentować z POILoaderam, tak jak to jest robione dla fotoradarów.
Załączniki
Lotniska120726.7z
(375.7 KiB) Pobrane 167 razy
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do W powietrzu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość