Jak zgrać lot z GPS?

O serii 96 i całej ofercie lotniczej Garmina. O wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samolocie (jako pilot lub pasażer), w szybowcu czy na paralotni.

Jak zgrać lot z GPS?

Postprzez strażak » So, 09 lut 2008 18:56

Witam .
Mam pytanko: Jak zgrać lot z gps? Chodzi mi o te ,ktore zapisalem w pamieci.Jezeli po ladowaniu wylaczam gpsa i potem wgrywam na pc to jest ok.Ale gdy kozystam z opcji w gps "zapisz" ,pojawia sie problem . Zaden program nie widzi tych lotow i tym samym nie moge ich wgrac do pc.W gpsie sa widoczne .Jedyny program ,ktory je widzi to MapSurce, inne np SeeYou juz go nie widza.Kozystam z Garmina 76csx sofware 3.50.
Googlowale,szukalem na roznych forach i nic nie znalazlem.
Z gory dzieki.
strażak
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): So, 09 lut 2008 18:03

Postprzez PouchX » So, 09 lut 2008 23:21

Chodzi pewnie o zwykłą konwersje garminowego pliku .gpx na format jaki przyjmuje SeeYou.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak zgrać lot z GPS?

Postprzez Bas » So, 09 lut 2008 23:38

strażak napisał(a):Jedyny program ,ktory je widzi to MapSurce


Jezeli masz na mysli slad, to mozna go z MapSource przerzucic do Excela...


strażak napisał(a):Jezeli po ladowaniu wylaczam gpsa i potem wgrywam na pc to jest ok. Ale gdy kozystam z opcji w gps "zapisz" ,pojawia sie problem.


A moze masz na mysli, ze te "zapisane" informacje sa niepelne (w stosunku do tych zgrywanych "bezposrednio")?
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, 7ways...
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1479
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Postprzez strażak » So, 09 lut 2008 23:49

Ok ,juz wszystko jasne,pozwole sobie zacytowac RAV'a,ktory odpisal mi cos takiego:


"I dlatego tak właśnie nie należy robić. Zapisując ślad w GPSie tracisz
informację o czasie (a więc i o prędkości). Taki okaleczony ślad co
prawda da się wciągnąć do SeeYou, ale korzyść z tego jest niewielka.

Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz zgrywać śladów odpowiednio często
(np. długi wyjazd na latanie bez dostępu do komputera), możesz
wykorzystać zapis śladu na kartę pamięci. Zapisuje się on z taką samą
dokładnością, jak ślad aktywny, tylko jego długość jest ograniczona
jedynie wolnym miejscem na karcie (kiedyś wyliczyłem, że 128 MB to ok.
miliona punktów). Uwaga: tym sposobem nie uzyskasz G-Recordu,
koniecznego do zawodów internetowych."

No i ten nieszczesny G-Record:(
Loty udalo mi sie zgrac za pomoca programu CompeGPS, ale faktycznie jest okaleczony i z G-record nic.

Dzieki za pomoc
strażak
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): So, 09 lut 2008 18:03

Jak zgrac lot z GPS

Postprzez Darek Kozuch » N, 16 mar 2008 23:45

"No i ten nieszczesny G-Record:(
Loty udalo mi sie zgrac za pomoca programu CompeGPS, ale faktycznie jest okaleczony i z G-record nic. "

Witam
Zapraszam do odwiedzenia http://groups.google.com/group/pl.rec.paralotnie/topics
i przeczytania tego co napisalem na temat G-rekordu,
http://groups.google.com/group/pl.rec.p ... 5eeaa39985

o komentarze prosze tutaj, na tamtej grupie nie chce juz wicej bic piany.
Moja teza:
G-record mozna "zrobic' ze sladu zapisanego na SD karcie, w bardzo prosty sposob, jak rowniez modyfikowac "aktywny slad"
Uwazam, ze problem jest powazny, upada caly system OLC, oraz zawody paralotniowe gdze sedziuje sie na podstawie GPS ow Garmin.
Pozdrawiam
Darek Kozuch
Darek Kozuch
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): N, 16 mar 2008 23:12
Lokalizacja: United State of America

Postprzez Fickus » N, 06 kwi 2008 11:50

Może głupie pytanie, ale pnieważ zaczynam swoją zabawę za śladowaniem chyba mi wypada.
Aby ślad był widoczny w Seeyou potrzeba plik IGC (co kolwiek by to znaczyło).
Niestety na żadnym forum nikt nie podpowiedział jak fizycznie, punkt po punkcie, zgrać ślad do PC aby pojawił się tam plik XXX.IGC
Proszę o podpowiedź bo wnioskuję, że jest to proste jak konstrukcja cepa, tak proste że nikt się o ty ani nie zająknie.
Biorę garmina z nagranym śladem (może być ślad zapisany na karcie ???) podłączam do PC i co dalej???
Garmin 76CSx :-)
Avatar użytkownika
Fickus
Bywalec
 
Posty: 120
Dołączył(a): Pt, 18 sty 2008 21:21

Postprzez Magnoom » N, 06 kwi 2008 12:04

Zapewne używasz MapSource do ściągania śladów i zapisu ich na dysku twardym PC. Spróbuj zapisać ślad w jakimś dowolnym formacie (.gdb, .gpx) i użyć programu GPSBabel do konwersji na FAI/IGC Flight Recorder Data Format (igc).
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1756
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Fickus » N, 06 kwi 2008 20:03

Otóż zainstalowałem GPSbabel: potrafi co prawda utworzyć rozszerzenie CUP które ma służyć dla Seeyou ale Seeyou jakoś nic nie widzi...
Może jest na forum ktoś kto posługuje się Garminem i potrafi mi opowiedzieć jak do licha utworzyć IGC. Jak to się robi w praktyce aby np. wysłać swojego traka IGC do internetowej książki lotów.
Garmin 76CSx :-)
Avatar użytkownika
Fickus
Bywalec
 
Posty: 120
Dołączył(a): Pt, 18 sty 2008 21:21

Postprzez RAV » Pn, 07 kwi 2008 13:40

Fickus napisał(a):Aby ślad był widoczny w Seeyou potrzeba plik IGC (co kolwiek by to znaczyło).
Niestety na żadnym forum nikt nie podpowiedział jak fizycznie, punkt po punkcie, zgrać ślad do PC aby pojawił się tam plik XXX.IGC

Można to zrobić w samym SeeYou, przez F9, ale jest lepszy sposób. SeeYou zapisze wszystko od włączenia do wyłączenia GPSa, tymczasem między włączeniem a startem może upłynąć sporo czasu, który w końcowym pliku jest nam do niczego niepotrzebny. Dlatego można zrzucić pliki z GPSa do programu GPS Dump, w nim wybrać tylko ten zakres punktów, który nas interesuje, i dopiero zapisać jako IGC.

Fickus napisał(a):może być ślad zapisany na karcie ???

Lepiej nie. GPS Dump ani SeeYou nie widzą śladów na karcie (chyba, ze coś się zmieniło). Można takie ślady zgrać przez MapSource i skonwertować do IGC, ale cokolwiek byś nie zrobił, nie uzyskasz G-Recordu z karty. Nie wiem, czy to dla Ciebie ważne, ale dla niektórych - kluczowe.
Pozdrawiam

RAV
Nuvi 765T, 76CSx
Avatar użytkownika
RAV
Bywalec
 
Posty: 189
Dołączył(a): Cz, 17 maja 2007 12:44
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Fickus » Pn, 07 kwi 2008 21:29

O.K. ale nie za bardzo rozumiem... Seeyou (...) zapisuje od włączenia do wyłączenia GPSa...
Wykonując lot z włączonym śladem tworzę go na karcie, bo tak to jest zorganizowane w moim HCX. Laduję, wyłączam zapis śladu, zapisuję ślad pod nazwą XXX.
Wyłączam GPS, jadę do domu. Włączam go z powrotem podlączam do kompa i co dalej? Jak włączę SeeYou to czy on zobaczy podpiętego GPSa i znajdzie w nim ślad i będzie można zapisać jako IGC?
Wyobraź sobie że masz przed sobą kompletnego imbecyla i opowiedz mu (mnie) co nalezy wykonać aby po powrocie do domu zrzucić ślad (ślady) do formatu IGC. Proszę... :oops:
Garmin 76CSx :-)
Avatar użytkownika
Fickus
Bywalec
 
Posty: 120
Dołączył(a): Pt, 18 sty 2008 21:21

Postprzez RAV » Pn, 07 kwi 2008 23:46

Fickus napisał(a):Wykonując lot z włączonym śladem tworzę go na karcie, bo tak to jest zorganizowane w moim HCX.

Być może, ale to nieważne. Zapis na karcie to tylko dodatek. Z punktu widzenia dokumentacji przelotów ważny jest tylko ślad aktywny, zapisany w pamięci wewnętrznej GPSa. W Viście może on liczyć 10.000 punktów i tylko z niego można uzyskać zapis lotu z G-Recordem.

Fickus napisał(a):Wyobraź sobie że masz przed sobą kompletnego imbecyla i opowiedz mu (mnie) co nalezy wykonać aby po powrocie do domu zrzucić ślad (ślady) do formatu IGC.

1. Podepnij GPS do komputera i włącz program GPS Dump (darmowy, wygooglaj sobie).

2. Kliknij przycisk "Garmin USB". Wyświetli się lista punktów. Można odpiąć GPS.

3. W ostatniej kolumnie listy możesz spotkać słowa "START" - to momenty włączenia odbiornika. Korzystając z nich oraz z daty, godziny, prędkości i wysokości znajdź początek lotu. Kliknij datę przy tym punkcie.

4. W podobny sposób znajdź koniec lotu. Wciśnij Shift i kliknij datę przy punkcie końcowym. Zaznaczy się cały zakres punktów należących do lotu.

5. Kliknij "File -> Save tracklog (IGC)" lub wciśnij Ctrl I. Wypełnij dane w okienku. Zwróć uwagę na zaznaczenie opcji zapisującej G-Record. Gotowe.
Pozdrawiam

RAV
Nuvi 765T, 76CSx
Avatar użytkownika
RAV
Bywalec
 
Posty: 189
Dołączył(a): Cz, 17 maja 2007 12:44
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Magnoom » Wt, 08 kwi 2008 0:10

Fickus napisał(a):Wykonując lot z włączonym śladem tworzę go na karcie, bo tak to jest zorganizowane w moim HCX. Laduję, wyłączam zapis śladu, zapisuję ślad pod nazwą XXX.
Wyłączam GPS, jadę do domu.
Czy tu chodzi o zapisanie śladu aktywnego w pamięci wewnętrznej odbiornika :?: Bo jeśli tak to w tym momencie ślad aktywny zostaje uproszczony do max 500 pkt i tracimy informacje o czasie. Może to też stanowiło problem. Sam nie latam, więc zgaduję.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1756
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Fickus » Wt, 08 kwi 2008 16:19

Właściwie Wasze podpowiedzi są jasne. Spróbuję jak najszybciej. ciekawą kwestią pozostaje (pytanie do RAVa), mogę wybrać w tym programiku który slad chcę wczytać?
Zakładam że mam w GPS kilka śladów po lotach.
Poza tym nie zabardzo czuję co znaczy ślad aktywny... Casem udaje mi się zapisać pod nazwą i zawiera on to co było pomiędzy włączeniem "śladowania" a wyłączeniem a czasami zapisują się połaczone dwa ślady pomimo że pomiędzy pierwszym a drugim ślad był wyłączony a poszczególne zapisane pod osobnymi nazwami...
Jak to zrozumiem to uznam że wiem już sporo.
Garmin 76CSx :-)
Avatar użytkownika
Fickus
Bywalec
 
Posty: 120
Dołączył(a): Pt, 18 sty 2008 21:21

Postprzez Magnoom » Wt, 08 kwi 2008 16:54

Tego się właśnie obawiałem, że w naszej dyskusji pojawiają się różne nazwy na te same rzeczy i możemy sie nie dogadać.
Proponuję przeczytać to co napisał GPS Maniak w swoim poradniku o śladach i zacząć np. od podstawy GPS / FAQ, potem może Waypointy, trasy, ślady. Można też zajrzeć do mnie na stronkę, gdzie pisałem też o śladach w kontekście GPSMap 60CS. Tyle słowem wstępu.

Ślad aktywny to ten jaki jest rejestrowany przez odbiornik w trakcie używania go. Oczywiście jeśli jest zaznaczona opcja jego rejestracji. Zazwyczaj widoczny też jest na ekranie mapy, itp.
W momencie, gdy w menu ślady wybierzemy Zapisz ślad aktywny staje się śladem zapisanym (w całości lub tylko wybrany fragment).
Nowsze odbiorniki posiadają coś na wzór trackloggera. Umożliwiają równoległy do śladu aktywnego zapis śladu na karcie. To jest kopia tego śladu aktywnego z pamięci wewnętrznej tyle, że bez jego ograniczeń do np. 10000pkt.
Fickus napisał(a):Casem udaje mi się zapisać pod nazwą i zawiera on to co było pomiędzy włączeniem "śladowania" a wyłączeniem a czasami zapisują się połaczone dwa ślady pomimo że pomiędzy pierwszym a drugim ślad był wyłączony a poszczególne zapisane pod osobnymi nazwami...
No właśnie, czy "włączenie i wyłączenie śladowania" to zmiana na ekranie Ślady przy Slad Zał./Wył.. Jeśli więc rejestrowałeś ślad przez jakiś czas, potem użyłeś tej opcji, aby go nie rejestrować, ale odbiornik był dalej włączony i po jakimś czasie ponownie włączyłeś tą opcję jest całkiem naturalne, że ślady się połączyły.
Ostatnio edytowano Wt, 08 kwi 2008 17:05 przez Magnoom, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1756
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez RAV » Wt, 08 kwi 2008 16:59

Fickus napisał(a):(pytanie do RAVa), mogę wybrać w tym programiku który slad chcę wczytać?

Oczywiście. Jeśli w śladzie aktywnym masz wiele lotów, to możesz je wszystkie pozapisywać po kolei, powtarzając punkty 3-5 z powyższej instrukcji.

Fickus napisał(a):Poza tym nie zabardzo czuję co znaczy ślad aktywny...

Ślad aktywny to "matka wszystkich śladów" w Viście. Jest zapisywany w pamięci wewnętrznej z określoną przez użytkownika częstotliwością. Może liczyć max. 10000 punktów, zawierających pozycję, wysokość i czas. Po wypełnieniu pamięci zapis może być przerwany lub mogą znikać najstarsze punkty. W śladzie aktywnym może być zapisanych wiele lotów. Tylko ślad aktywny jest odczytywany przez SeeYou lub GPS Dump i tylko on może zawierać G-Record.

Fragmenty śladu aktywnego można ręcznie kopiować w odbiorniku w postaci tzw. śladów zapisanych (Saved Tracks). Jest ich bodajże 20 (nie pamiętam) i mogą liczyć mniej punktów (w moim 76CSx: 750, a Viście pewnie też). Żeby ślad się zmieścił w komórce pamięci, może zostać "rozrzedzony" - traci część punktów. Znika też informacja o czasie. Śladów zapisanych można używać do funkcji TracBack (powrót po własnych śladach), ale do dokumentacji lotów zupełnie się to nie nadaje.

Ręczniaki z kartą (poza Colorado) mają dodatkowo możliwość tworzenia automatycznie, w czasie rzeczywistym, kopii śladu aktywnego na karcie. Jest to tzw. funkcja loggera. Kopia ta jest bezstratna, a jej pojemność zależy jedynie od wielkości wolnego miejsca na karcie (więc zwykle znacznie przekracza długość śladu aktywnego). Jedyny problem to łatwość zmanipulowania takiego śladu, dlatego nie da się go zapisać w komputerze z prawidłowym G-Recordem. Nadaje się on zatem do zapisywania śladów na własne potrzeby, natomiast na zawody - już nie. Ślad loggera można zrzucić do komputera przez MapSource, a potem ew. przekonwertować na format IGC.

Ja swoje loty zapisuję w śladzie aktywnym z zawijaniem i z niego odczytuję, a ślad loggera traktuję jako zapas. Śladów zapisanych nie używam.
Pozdrawiam

RAV
Nuvi 765T, 76CSx
Avatar użytkownika
RAV
Bywalec
 
Posty: 189
Dołączył(a): Cz, 17 maja 2007 12:44
Lokalizacja: Wrocław


Powrót do W powietrzu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość