Problem z połączeniem GPSa do kompa

O serii 96 i całej ofercie lotniczej Garmina. O wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samolocie (jako pilot lub pasażer), w szybowcu czy na paralotni.

Problem z połączeniem GPSa do kompa

Postprzez WZZ048 » Wt, 01 wrz 2009 22:10

Witam. Mam ciągłe problemy z GPSem. Podłączam go kablem (na jednym końcu USB na drugim podłączenie do GPSa) do kompa czy też do ładowarki i nic się nie dzieje :/ Czasem chwyta od razu ale czasem milion prób i dupa blada. Co to może być? Wina kabla czy GPSa a dokładniej łącza?

PS:Na podczerwień hot-sync'uje się od razu.
WZZ048
 
Posty: 17
Dołączył(a): N, 24 maja 2009 16:43

Re: Problem z połączeniem GPSa do kompa

Postprzez Zachu » Śr, 02 wrz 2009 0:00

Ciekawe, który to Garmin łączy się na podczerwień ;)
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7595
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z połączeniem GPSa do kompa

Postprzez popej » Śr, 02 wrz 2009 0:02

iQUE?
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6836
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Problem z połączeniem GPSa do kompa

Postprzez WZZ048 » Cz, 03 wrz 2009 0:37

/\Owszem. A co do mojego pytania jakieś rady?
WZZ048
 
Posty: 17
Dołączył(a): N, 24 maja 2009 16:43

Re: Problem z połączeniem GPSa do kompa

Postprzez popej » Cz, 03 wrz 2009 10:23

Plan jest taki:
1. Najpierw wyciągniemy od Ciebie, o co chodzi.
2. Potem zastanowimy się.
3. Może coś wymyślimy.

Teraz jesteśmy przy punkcie 1. Kolejna zagadka: Palm OS czy Windows Mobile?
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6836
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Problem z połączeniem GPSa do kompa

Postprzez WZZ048 » Cz, 03 wrz 2009 23:58

Punkt 1: Sprzęt o jaki mi chodzi to GARMIN iQue 3600...generalnie po tym jak założyłem wątek trochę mu się polepszyło więc chyba się przestraszył ;) Ale tylko trochę :/
WZZ048
 
Posty: 17
Dołączył(a): N, 24 maja 2009 16:43

Re: Problem z połączeniem GPSa do kompa

Postprzez WZZ048 » Pn, 04 sty 2010 15:44

Nie chcąc zakładać nowego vondeg'u pisze tutaj. Mam problem znowu z moim iQue 3600 a dokładniej problem z jego ładowaniem. Kiedy podłącze go do ładowarki (zwijany automatycznie kabel, na jednym końcu USB na drugim wejście do GPSa, wraz z ładowarką do prądu) muszę strasznie kombinować z ustawieniem kabla żeby w ogóle lampka się zaświeciła. Potem jak już to nastąpi świeci się (ładuje) przez 5min i zaczyna migać. Kiedy go włącze nadal miga i na ikonie baterii pojawia się "błyskawica"...raz na kilka sekund... w czym problem? łącze w GPSie jest zużyte? Czy może kwestia ładowarki albo kabla?
WZZ048
 
Posty: 17
Dołączył(a): N, 24 maja 2009 16:43

Re: Problem z połączeniem GPSa do kompa

Postprzez PouchX » Wt, 05 sty 2010 9:06

Oczyść styki.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4502
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: Problem z połączeniem GPSa do kompa

Postprzez Sen123 » So, 27 mar 2010 22:51

Na wstępie witam wszystkich,
Podłaczę się do tematu. Latam na paralotni i zalogowałem sie na forum by rozwiazać problem jaki mam gpsmap76. Mam do niego oryginalny kabel z okrągłą wtyczką (na jednym końcu) a z drugiej strony złacze 9 pinowe. Kupiłem przejściówkę (http://apex24.pl/go/_info/?user_id=WFMAG_2353&lang=pl) by móc podłaczyć do laptopa. Do kabla była dołaczona płytka ze sterownikami. Zainstalowałem wszystko pomyślnie, ale komp nie widzi gpsa. Nie ma go na wykazie "mój komputer" jak i w programie "map source". Mam prosbę doradźcie, sezon sie rozpoczyna a ja bez gpsa :)
Sen123
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): So, 27 mar 2010 22:37

Re: Problem z połączeniem GPSa do kompa

Postprzez asandrzej » So, 27 mar 2010 23:35

Witam.
Sprawdź > Właściwości komputera>Menażer urządzeń> Porty (Com LPT) czy jest utworzony Prolfic UBS –to- Serial Comm Port (xx)
(xx to oznaczenie portu może ulegać zmianie przy następnych podłączeniach)
Jeżeli jest, ale niaktywny próbuj pobrać inne sterowniki z sieci.
Pobierz MapEdit > Uruchom GPS Tracking i poczekaj na złapanie Fix-sa, w ten sposób przekonasz się czy jest transmisja sygnału GPS.
Mapedit sam wyszykuje port i ustala protokół transmisji.
Tu jest coś na ten temat viewtopic.php?f=2&t=5482&p=63875&hilit=przej%C5%9Bci%C3%B3wka#p63875
Potwierdzona została możliwość transmisji danych, ale czy sygnał GPS jest odbierany przez PC-ta to nie zostało potwierdzone.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Problem z połączeniem GPSa do kompa

Postprzez Sen123 » N, 28 mar 2010 15:16

asandrzej napisał(a):Sprawdź > Właściwości komputera>Menażer urządzeń> Porty (Com LPT) czy jest utworzony Prolfic UBS –to- Serial Comm Port (xx) - (xx to oznaczenie portu może ulegać zmianie przy następnych podłączeniach) Jeżeli jest, ale niaktywny próbuj pobrać inne sterowniki z sieci.

Sprawdziłem. Po podłaczeniu kabla w "menadzerze urządzeń" w portach "COM i LPT" pojawia się "Prolfic UBS –to- Serial Bridge (COM5)" Po odłaczeniu kabla, znika. Co to znaczy "nieaktywny"? Powinien być jeszcze jakis znacznik obok powyższego komunikatu?
Sen123
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): So, 27 mar 2010 22:37

Re: Problem z połączeniem GPSa do kompa

Postprzez asandrzej » N, 28 mar 2010 15:23

Witam.
Jak odłączasz to znika, tak powinno być. Nie precyzyjnie to określiłem ( nieaktywne – nieznane urządzenie)
Tak chyba komunikuje jak są niezgodne sterowniki.
Pozdrawiam
Jest program, który wyszukuje informacje o podłączonym odbiorniku. ( gpsspy32)
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Problem z połączeniem GPSa do kompa

Postprzez Sen123 » N, 28 mar 2010 15:44

Sciagnąłem "mapedit", uruchomiłem "gpsttracking", potem "gps panel". Wszystko jest ok, gps jest widoczny :). Popróbuję jeszcze z programem "MaxPunkte" bo to z niego korzystają kumple by wgrywać tracki z przelotów. Ale póki co muszę go rozgryźć
Dzieki serdeczne za pomoc. Jak pojawia sie jakieś problemy to wiem gdzie uderzyc :)
Sen123
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): So, 27 mar 2010 22:37

Re: Problem z połączeniem GPSa do kompa

Postprzez WZZ048 » Cz, 13 maja 2010 18:39

To jeszcze raz ja zapytam w czym jest problem jeśli GPS (iQue 3600) po podłączeniu kablem do kompa robi hotsync'a ale nie ładuje się. Tak samo przy podłączeniu (tym samym kablem) do ładowarki samochodowej albo stacjonarnej?
WZZ048
 
Posty: 17
Dołączył(a): N, 24 maja 2009 16:43


Powrót do W powietrzu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość