Jak ściągnąć duży obszar z geoportalu?

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Jak ściągnąć duży obszar z geoportalu?

Postprzez jankomuzykant » Śr, 12 lut 2020 19:39

Cześć po latach przerwy. Na geoportalu są bardzo fajne cienie, które można sobie nałożyć np. w photoshopie na własny raster i załadować potem taką mapę w posiadane urządzenie (od jakiegoś czasu używam Locus Map, ale to nie ma znaczenia). Przykład takiej mapy zamieszczam w załączniku. Byłaby mi ona (i nie tylko pewno mi) bardzo przydatna ze względu na widoczność każdego zagłębienia terenu. Do chodzenia przed siebie - rzecz świetna. Ale nie za bardzo mam pomysł na to jak ściągnąć w przyzwoitej rozdzielczości teren powiedzmy 100x100 km, najlepiej w jednym kawałku, który już jakoś sobie przeskaluję i wrzucę na własny raster.

Mapka w załączniku składa się z wymieszanych w photoshopie warstw Rzeźba/Cieniowanie REST oraz Dane archiwalne/Dane topograficzne/Skany map topograficznych. Potrzebuję pierwszej warstwy. Próbowałem kilku narzędzi, ale poległem. Jakieś pomysły?
Załączniki
mapa.jpg
jankomuzykant
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr, 12 lut 2020 19:29

Re: Jak ściągnąć duży obszar z geoportalu?

Postprzez roro » Śr, 12 lut 2020 22:23

jankomuzykant napisał(a):Cześć po latach przerwy. Na geoportalu są bardzo fajne cienie, które można sobie nałożyć np. w photoshopie na własny raster i załadować potem taką mapę w posiadane urządzenie (od jakiegoś czasu używam Locus Map, ale to nie ma znaczenia).

Moim zdaniem ma znaczenie korzystanie z Locusa - w Locusie Pro jest standardowa opcja "Cieniowanie mapy".
( trzeba pobrać dane wysokościowe srtm )
roro
Bywalec
 
Posty: 540
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Jak ściągnąć duży obszar z geoportalu?

Postprzez jankomuzykant » Śr, 12 lut 2020 23:44

Ale mi zależy na tych konkretnych cieniach, bo tam są widoczne wszystkie dziury, strumienie, skarpy itd. Modele wysokościowe nie mają takiej dokładności.
jankomuzykant
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr, 12 lut 2020 19:29


Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość