GPSMapEdit eksportuje prawidłowo img, ale mapy nie widać

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

GPSMapEdit eksportuje prawidłowo img, ale mapy nie widać

Postprzez cybuk » Pt, 29 sty 2021 11:10

Cześć!
Zabawę z tworzeniem map dopiero zaczynam. Grafikę wektorową mam ogarniętą w Corel Draw i tam będę robił podkłady.

Problem. Stworzyłem kilka obiektów na zaciągniętym podkładzie w GPSMapEdit. Wersja próbna. Ustawiłem parametry na zoom 0 - jedna warstwa i jedna nieaktywna.
Eksportuję do img, kopiuję na Garmin 78S i plik widoczny w Garminie ma inną nazwę, niż nadawałem w programie GPSMapEdit, a samej mapki nie widać - tego, co stworzyłem.

Kompilator jest OK, bo ściągnąłem jakiegoś sampla z netu w formacie *.mp i zrobiłem z niego img. Mapa się wyświetla z właściwą nazwą pliku i wszystko jest OK.

Nie mam już pomysłu, co robię źle i bardzo proszę o pomoc.
Jak uporam się z problemem, to kupię pełną wersję GPSMapEdit.

Dziękuję
cybuk
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 29 sty 2021 10:36

Re: GPSMapEdit eksportuje prawidłowo img, ale mapy nie widać

Postprzez sdsyc » Pt, 29 sty 2021 12:26

Podejrzewam, że eksportujesz img jako 1 arkusz
Natomiast w odbiorniku muszą być pliki img będące zestawami arkuszy.
Jeśli szybciej ktoś nie pogłębi wątku, napiszę wieczorem.
A teraz poszukaj GMapTool i funkcji Łącz
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3265
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: GPSMapEdit eksportuje prawidłowo img, ale mapy nie widać

Postprzez cybuk » Pt, 29 sty 2021 14:14

Stokrotne dzięki za podpowiedź.
Zaraz do tego siądę i dam znać, czy się udało.
cybuk
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 29 sty 2021 10:36

Re: GPSMapEdit eksportuje prawidłowo img, ale mapy nie widać

Postprzez cybuk » Pt, 29 sty 2021 14:41

Czy w załączonym pliku *.mp też są zestawy arkuszy?
Wyeksportowałem ten plik do img i mapka działa.
Funkcji "łącz" jeszcze nie znalazłem. Gdzie tego szukać?
Wystarczy ścieżka.
Załączniki
Tramin.zip
(460.66 KiB) Pobrane 81 razy
cybuk
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 29 sty 2021 10:36

Re: GPSMapEdit eksportuje prawidłowo img, ale mapy nie widać

Postprzez sdsyc » Pt, 29 sty 2021 15:53

Nie, w MP nie nie ma informacji o zestawach.
To są źródła dla tworzenia poszczególnych arkuszy img.
Ale jeśli napisałeś, że widzisz w odbiorniku mapę, to oznacza że gpsmapedit tworzy zestaw img (tzw mapset) złożony z 1 arkusza (map).

O łączeniu zestawów map
https://www.gmaptool.eu/pl/content/po%C ... czenie-map
Żeby zamieszać - ww program stworzony przez naszego kolegę Popej-a służył jako zamiennik dla garminowego MapSource w celu szybkiego złączenia zestawów w jeden plik img zawierający mapset-y.

Czyli plik img może być: jednym arkuszem, zestawem (rozumianym przez odbiornik) lub (dla starszych odbiorników) zbiorem zestawów.

Zestaw potocznie można nazwać mapą.

[edit]
Najlepiej zacznij od lektury http://gpsmaniak.com/new/porady.htm
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3265
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: GPSMapEdit eksportuje prawidłowo img, ale mapy nie widać

Postprzez cybuk » Pt, 29 sty 2021 16:36

Gmaptool już ściągnąłem i używam. Był potrzebny, żeby zaciągnąć mapę img Garmina do Base Camp i Mapsource.

Nadal pozostaje tajemnicą, dlaczego plik, który załączyłem mogłem wyeksportować bez dodatkowych operacji do *.img i jest OK, a moja mapa nie jest widoczna i ma inną nazwę w Garminie.

Przynajmniej już wiadomo, że nie trzeba niczego łączyć i wykonywać dodatkowych operacji, bynajmniej w moim przypadku.

Szukam dalej przyczyny ....
cybuk
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 29 sty 2021 10:36

Re: GPSMapEdit eksportuje prawidłowo img, ale mapy nie widać

Postprzez sdsyc » Pt, 29 sty 2021 21:27

Nie potrafię zinterpretować, co oznacza, że mapa jest OK, mimo, że nie widzisz jej w odbiorniku.

1. Czy jest na liście map w odbiorniku?
2. Czy jest włączona tylko ta mapa?
3. Jak ją wysyłasz do odbiornika - przy pomocy BaseCamp lub MapSource?
4. Czy lokalizacja odbiornika rzeczywista lub symulowana jest w zasięgu mapy?
5. Może zbliżenie jest takie, że odbiornik nie prezentuje szczegółów mapy?
6. Może źle zdefiniowane warstwy (level) w mapie?
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3265
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: GPSMapEdit eksportuje prawidłowo img, ale mapy nie widać

Postprzez cybuk » Pt, 29 sty 2021 22:48

1. Czy jest na liście map w odbiorniku? - Jest
2. Czy jest włączona tylko ta mapa? - Tak, też tak próbowałem
3. Jak ją wysyłasz do odbiornika - przy pomocy BaseCamp lub MapSource? - Przekopiowuję plik *.img do Garmina po kablu USB
4. Czy lokalizacja odbiornika rzeczywista lub symulowana jest w zasięgu mapy? - Nie, ale wczytywane mapy zawsze bez problemów znajdowałem i były na swoim miejscu. Moja mapka ma na pewno właściwe koordynaty.
5. Może zbliżenie jest takie, że odbiornik nie prezentuje szczegółów mapy? - Sprawdzałem na wszystkich zbliżeniach - obiektów brak.
6. Może źle zdefiniowane warstwy (level) w mapie? - Tego wykluczyć nie mogę i jeszcze doczytam. Do testów zdefiniowałem jedynie 2 aktywne poziomy. Ale nie definiowałem poziomów dla elementów na mapie, choć rysowałem na Level 0.
cybuk
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 29 sty 2021 10:36

Re: GPSMapEdit eksportuje prawidłowo img, ale mapy nie widać

Postprzez sdsyc » So, 30 sty 2021 0:08

Ad.3. Tu prawdopodobnie jest błąd. BaseCamp lub MapSource przy wysyłce do odbiornika tworzą zestaw (mapset) rozumiany przez odbiornik. Spróbuj. Przed eksportem zarchiwizuj pliki img z odbiornika, szczególnie gmapsupp.img (taki plik tworzy MapSource i nadpisuje wcześniejszy)
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3265
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: GPSMapEdit eksportuje prawidłowo img, ale mapy nie widać

Postprzez cybuk » So, 30 sty 2021 13:25

To już przetestowałem. Jak pisałem wcześniej - plik sampla ściągnięty z netu *.mp wczytuję do GPSMapEdit i od razu eksportuję do img, a następnie kopiuję po USB sam plik.
Wszystko działa. Nie działa tylko mapa zrobiona przeze mnie więc to nie będzie ta przyczyna.
Coś robię źle w samym programie GPSmapEdit. Skupię się na Levelach, bo tylko to mi chyba zostało z przyczyn.
Resztę już przetestowałem i do wygenerowania prawidłowego img nie potrzebują nic innego - żadnego dodatkowego softu oprócz GPSMapEdit.
Zrobione przez innych mapki się u mnie wczytują, a z eksportem do img nie mam żadnych problemów.
cybuk
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 29 sty 2021 10:36

Re: GPSMapEdit eksportuje prawidłowo img, ale mapy nie widać

Postprzez sdsyc » N, 31 sty 2021 0:11

ad.3. Fakt - ten punkt można wykluczyć. Sprawdziłem w alternatywnym MapEdit++, że tworzony img jest "jednoakruszowym" zestawem, czyli gotowym do użycia w odbiorniku.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3265
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: GPSMapEdit eksportuje prawidłowo img, ale mapy nie widać

Postprzez roro » Wt, 02 lut 2021 20:08

cybuk napisał(a):Nie mam już pomysłu, co robię źle i bardzo proszę o pomoc.

Trudno jest  bez przeglądu pliku określić przyczynę - często wykonuje się czynności, których się nie podaje.
W Twoim przypadku moim zdaniem zrobiłeś dużo niepotrzebnych rzeczy.

Nie wiem, co chcesz uzyskać, przy braku doświadczenia nie zmieniaj ustawienia " level" będziesz miał mniej problemów,
w levelu 0 dodaj punkty i przejdź do komplikacji pliku img.

Na obrazku mapa z dodanym punktem o nazwie " Garniak":

301.jpg
301.jpg (40.2 KiB) Przeglądane 1458 razy



Jeżeli mapa będzie widoczna na ekranie odbiornika ustaw "Stopień zoomu > Punkty mapy" według swoich preferencji w przypadku, 
gdy ustawienie " Auto" nie będzie Ci odpowiadało. 

Poza tym do pliku można dodać plik Typ i w nim zdefiniować ikony punktów, bo standardowe
nie zawsze są dostosowane do naszych odczuć wizualnych, ale to trochę bardziej skomplikowane.

cybuk napisał(a):Resztę już przetestowałem i do wygenerowania prawidłowego img nie potrzebują nic innego - żadnego dodatkowego softu oprócz GPSMapEdit.

W GpsMapEdit można narysować mapę, ale za utworzenie pliku img. odpowiada komplikator np.  cGPSmapper autorstwa Stanisława Kozickiego.

Sam też często używam takiego uproszczenia " mapę utworzyłem w GpsMapedit", ale żeby nie umniejszać wkładu Stanisława Kozickiego nie chcę używać zwrotu, że "GpsMapEdit tworzy plik img".
Wpisem, że jedno arkuszowy plik img może nie być widoczny w odbiorniku i koniecznością wysłania z Base Camp (MapInstall) byłem zaskoczony,
początkowo większość mapek tworzonych we własnym zakresie była jednoarkuszowa.
roro
Bywalec
 
Posty: 714
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16


Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości