Borowa Góra, WIG, przeróbka na WGS84

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Borowa Góra, WIG, przeróbka na WGS84

Postprzez Wojtek600 » Pn, 26 maja 2014 18:26

Po lekturze porady jak zmienić układ w pliku .map stworzonym przy pomoci Ozi chciałem się posłużyć GPSmapEdit-em:

http://gpsmaniak.com/2010/porady-custom ... m#OzitoKMZ

Niestety okazuje się, że GPSMapEdit niekoniecznie chce otworzyć plik mapowy Ozi. Wyskakuje komunikat: Datum unsupported i koniec dyskusji, nie otworzy.

Dodam, że plik został stworzony bez większych problemów w Ozim w oparciu o 4 punkty naroży wg wskazówek dla układu Borowa Góra =>

http://gps.astronet.pl/new/porady-kalibracja.htm

z pojedynczego arkusza WIG, nie jest to wielka mapa.

Przeróbka układu miała posłużyć utworzeniu jnx-a.

Feralny plik ma oczywiście rozszerzenie .map i jest rozpoznawany przez GPSMapEdit jako pliczek Oziego.

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale GPSEdit jest niezarejestrowany.

Dam radę cokolwiek z tym zrobić...?

Załączyłbym te pliki, ale .map się tu nie "podczepi".Blokada.
Na piechotę: Garmin Oregon 600
Avatar użytkownika
Wojtek600
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): N, 22 wrz 2013 13:24
Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.

Re: Borowa Góra, WIG, przeróbka na WGS84

Postprzez meridian » Pn, 26 maja 2014 18:49

Użyj podczas kalibracji Map Datum Potsdam Rauenberg DHDN, nie będzie idealnie, ale do przyjęcia.
inny sposób to "przeliczenie" danych georeferencyjnych do Układu WGS 84, lub zastosowanie programu do przetworzenia, który akceptuje Datum Potsdam Rauenberg DHDN.

Ps.
Przyślij arkusz z "skalibrowany " Datum Potsdam Rauenberg DHDN, zrobię Ci plik jnx.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Borowa Góra, WIG, przeróbka na WGS84

Postprzez Wojtek600 » Pn, 26 maja 2014 19:20

OK, dziękuję, jutro się za to wezmę.

Mapa jest 1:25 tys, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jeszcze popróbuję poczytać o przeliczaniu.
Na piechotę: Garmin Oregon 600
Avatar użytkownika
Wojtek600
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): N, 22 wrz 2013 13:24
Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.

Re: Borowa Góra, WIG, przeróbka na WGS84

Postprzez Wojtek600 » Pt, 13 cze 2014 14:22

A gdybym tak chciał jednak trochę na siłę ( brutal force... :?: ) skalibrować wigówkę 1:25 000 godło p49-s33-a przy użyciu WGS84, to jaki Transverse Mercator Setup ewentualnie zastosować ? Możnaby zobaczyć co wyjdzie. Mam dane narożników, mam też dwa punkty ekstra, współrzędne wziąłem z geoportalu, to daje w sumie 6 punktów.
Na piechotę: Garmin Oregon 600
Avatar użytkownika
Wojtek600
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): N, 22 wrz 2013 13:24
Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.

Re: Borowa Góra, WIG, przeróbka na WGS84

Postprzez JacekN » So, 14 cze 2014 10:07

Żaden problem.Zapominasz o siatkach i innych danych na mapie i znając np. współrzędne skrzyżowań kalibrujesz w układzie współrzędnym WGS84.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 604
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Borowa Góra, WIG, przeróbka na WGS84

Postprzez Wojtek600 » So, 14 cze 2014 10:41

Tak, ale przygotowując kalibrację w ozim trzeba jednak "zapodać" jakiś Transverse Mercator Setup. Pytanie czy może to być taki set:

Obrazek

Arkusz wigówki to strefa nr 1 jeśli mówimy o podziale kraju na strefy, zdaje się że to ma znaczenie przy wporwadzaniu tych danych do ustawień . Przyznam się, że nie wiem co to jest ten scale factor, biorę to "na wiarę", że "tak musi być", ale zauważyłem, że są to różne wartości.

( pochodzi ze strony: http://gps.astronet.pl/new/porady-kalibracja.htm )
Na piechotę: Garmin Oregon 600
Avatar użytkownika
Wojtek600
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): N, 22 wrz 2013 13:24
Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.

Re: Borowa Góra, WIG, przeróbka na WGS84

Postprzez GPS Maniak » So, 14 cze 2014 11:17

Wojtek600 napisał(a):Tak, ale przygotowując kalibrację w ozim trzeba jednak "zapodać" jakiś Transverse Mercator Setup.

Jeżeli zrezygnujesz z Mercatora i - tak jak napisał Jacek - zapomnisz o siatkach i innych danych na mapie, a oprzesz kalibrację wyłącznie na waypointach np. współrzędnych skrzyżowań odczytanych z innych map, nie trzeba kombinować z "Setupem":

Obrazek

Efekty tego typu kalibracji co prawda nie powalają z nóg:

Obrazek

ale w większości przypadków dają wystarczająco dobre wyniki.

Jeżeli to nie wystarcza, jeżeli chcesz większej precyzji nie pozostaje nic innego jak Borowa Góra - najlepiej w GlobalMapperze, chociaż pamiętam że i w tym przypadku przygotowując JNX: "WIG południowo wschodniej Polski" musiałem w niektóych przypadkach ręcznie korygować lokalizację punktów kalibracyjnych.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Borowa Góra, WIG, przeróbka na WGS84

Postprzez Wojtek600 » So, 14 cze 2014 11:53

Jasne, dziękuję.
Na piechotę: Garmin Oregon 600
Avatar użytkownika
Wojtek600
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): N, 22 wrz 2013 13:24
Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.

Re: Borowa Góra, WIG, przeróbka na WGS84

Postprzez meridian » So, 14 cze 2014 21:31

Wojtek600 napisał(a):Tak, ale przygotowując kalibrację w ozim trzeba jednak "zapodać" jakiś Transverse Mercator Setup.

Na pewno jest problem z "kalibracją" map WIG żeby uzyskać zgodność na całym obszarze arkusza,
jeżeli to już osiągniemy transformacja z Układu Borowa Góra do układu WGS 84 jest możliwa.
Jeżeli masz dobrze skalibrowany arkusz w Układzie Borowa Góra to dokładnie taką samą kalibrację
poprzez transformację danych można uzyskać transformując arkusz Borowa Góra do układu WGS 84.

Borowa Góra.JPG
Kalibracja w Układzie Borowa Góra


WGS.JPG
Kalibracja WGS 84
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Borowa Góra, WIG, przeróbka na WGS84

Postprzez amado » Wt, 07 paź 2014 17:05

A czy mógłbyś opisać " po żołniersku" jak to przekonwertować ?
Bo tak czytam i czytam, i nadal nie wiem jak to zrobić żeby było dobrze.
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: Borowa Góra, WIG, przeróbka na WGS84

Postprzez zebra » So, 19 lis 2016 14:43

Program AutoKalibrator http://www.numerus.net.pl/autokalibrator.html kalibruje mapy właśnie bezpośrednio w układzie WGS84. WIG-ówki też.
zebra
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): N, 08 maja 2011 20:36


Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości