geoportal 2 - kataster

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

geoportal 2 - kataster

Postprzez Falcon_12 » Wt, 10 cze 2014 16:59

Dzień dobry,

czy ktoś orientuje się czy jest możliwość pobrania katastru z geoportalu2, a jeśli nie czy ktoś poleci osobę/portal gdzie zasięgnę fachowej informacji ?
Geoportal poprzedni już chyba nie działa i to spore utrudnienie dla mnie.
Pozdrawiam.
Falcon_12
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt, 10 cze 2014 16:54

Re: geoportal 2 - kataster

Postprzez popej » Wt, 10 cze 2014 18:38

popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: geoportal 2 - kataster

Postprzez Falcon_12 » Wt, 10 cze 2014 19:12

Okej chwilowo była "przerwa"....
Falcon_12
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt, 10 cze 2014 16:54

Re: geoportal 2 - kataster

Postprzez Wojtek600 » Pt, 15 sie 2014 9:26

Czy ściągał lub czy próbował może ściągnąć ktokolwiek z Was jakiś fragment rastra z geoportalu? Mapo tero nic nie zasysa, permanentnie zgłasza błąd: " nie udało się ściągnąć wszystkich segmentów" ( = nic, a chodzi o max 1-2 kafle, testowo). Ostatnio, czyli jakieś dwa miesiące wcześniej strona geoportalu z której zapodawałem koordynaty x, y otwierała się jako geoportal, teraz tylko jako geoportal 2, link wygląda jednak tak jak dawniej:
http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/
Podgląd map rastrowych i odczyt współrzędnych x,y jest jednak taki sam. Geoportal uprzedza, że może nie działać, ze od 14 lipca wyłączył poprzedni geoportal 1.
Geoxa też nic nie zasysa z rastrów geoportalowskich. Biała próżnia...
Na piechotę: Garmin Oregon 600
Avatar użytkownika
Wojtek600
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): N, 22 wrz 2013 13:24
Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.

Re: geoportal 2 - kataster

Postprzez notch » Pt, 15 sie 2014 11:37

Niestety jest tylko rozwiązanie połowiczne... Trzeba zamienić plik topo.txt:

Kod: Zaznacz cały
http://mapy.geoportal.gov.pl:80/wss/service/img/guest/TOPO_SERIA/MapServer/WMSServer?request=GetMap&version=1.3.0&CRS=EPSG:2180&layers=
Raster_10_1942
1
Raster_10_1965
1
Raster_10_1992
1
Raster_25_1965
2
Raster_50_1942
4
Raster_50_1965
4
Raster_50_1992
4
Raster_50_UTM
4
Raster_100_1980
8
Raster_250_1992
20
Raster_500_1992
40
Raster_1000_1992
80
Raster_4000_1992
320
Raster_8000_1992
640


Dodatkowo, max rozmiar ustawić na 2000x2000 oraz zamienić x i y w opcjach programu. Niestety, numeracja kafli jest zła i kalibracja też. Można się jedynie pobawić (np. w IrfanView), posklejać sobie raster i zrobić ręczną kalibrację w Ozim. Z tym, że po kalibracji u mnie też jest rozjazd i jeszcze nie doszedłem dlaczego...
notch
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pn, 17 paź 2011 12:55

Re: geoportal 2 - kataster

Postprzez Wojtek600 » Pt, 22 sie 2014 17:02

Chyba na razie nici z jakiegokolwiek zasysania skanów z geoportalu, bo do dziś MapoTero nic nie zaciąga. Nawet mapki kilometr na kilometr. Szkoda. Zwłszcza tam szkoda, gdzie są mapy 1:10 tys 10_92 :cry: Gdybym wiedział, tobym przygotował sobie tych map na zapas wcześniej.
Na piechotę: Garmin Oregon 600
Avatar użytkownika
Wojtek600
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): N, 22 wrz 2013 13:24
Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.

Re: geoportal 2 - kataster

Postprzez notch » N, 24 sie 2014 12:11

Cierpliwości, odezwał się autor Mapotero i pracuje nad uaktualnieniem programu
notch
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pn, 17 paź 2011 12:55


Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości