Kontury krajów (lub kontynentów)

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Kontury krajów (lub kontynentów)

Postprzez jmendys » Wt, 23 wrz 2014 15:12

Odkąd posiądłem Garmina pieczołowicie zbieram swoje tracki z wycieczek (nie zapominając dzielić się nimi z projektem UMP). W międzyczasie tworzę też własną mapkę świata składającej się tylko z moich śladów. Ostatnio wymyśliłem, że fajnie byłoby wzbogacić ją o kontury krajów. Szukałem skąd by je skopiować ale bez powodzenia. Może ktoś z kolegów ma je w formacie MP i mógłby się podzielić?
Za same kontynenty też serdecznie podziękuję!
jmendys
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 23:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kontury krajów (lub kontynentów)

Postprzez wojtek » Wt, 23 wrz 2014 15:27

A choćby z UMPa ;)
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Re: Kontury krajów (lub kontynentów)

Postprzez GPS Maniak » Wt, 23 wrz 2014 16:24

Bądź z mapy bazowej Garmina, która powinna się dać wczytać do GPSMapEdita.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Kontury krajów (lub kontynentów)

Postprzez jmendys » Wt, 23 wrz 2014 16:27

wojtek napisał(a):A choćby z UMPa ;)


Tego próbowałem w pierwszej kolejności: z binariów i ze źródeł. Brakuje mi już pomysłów gdzie i jak to znaleźć żeby zrobić copy-paste :(
Będę wdzięczny za podpowiedź jak się do tego zabrać.

Mam na warsztacie:
- GPSMapEdita (w ostatniej wersji),
- mapkę UMP binaria pełna wersja
- żródła UMP (w tej chwili tylko obszar Warszawy)

W GPSMapEdicie widzę linie 'international boundary', ale jest ich cała masa i nie wiem jak sprytnie skopiować je za jednym razem :(
jmendys
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 23:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kontury krajów (lub kontynentów)

Postprzez torqe » Wt, 23 wrz 2014 16:37

Można próbować stąd http://download.geofabrik.de/europe.html w .shp - da się importować do MapEdita :D
pozdrawiam maciek
outdoor Garmin 60csx [Walker_Mapset]
Avatar użytkownika
torqe
Bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): Cz, 07 lip 2011 8:59

Re: Kontury krajów (lub kontynentów)

Postprzez wojtek » Wt, 23 wrz 2014 16:40

A które granice potrzebujesz?
W UMPie są granice w Europie ale lina brzegowa nie ma naniesionej granicy.
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Re: Kontury krajów (lub kontynentów)

Postprzez jmendys » Wt, 23 wrz 2014 16:45

wojtek napisał(a):A które granice potrzebujesz?
W UMPie są granice w Europie ale lina brzegowa nie ma naniesionej granicy.


Najchętniej linię brzegową (typ ???) oraz granice (typ 0x001e ew dodatkowo 0x001c).
jmendys
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 23:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kontury krajów (lub kontynentów)

Postprzez meridian » Wt, 23 wrz 2014 16:56

Z mapy bazowej pozostaw tylko te obiekty.

Mapa Bazowa.JPG
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Kontury krajów (lub kontynentów)

Postprzez wojtek » Wt, 23 wrz 2014 16:58

z bazówki już wiesz. Jeśli z UMPa to jak niżej:
Linii brzegowej jako takiej w UMPie nei ma ale możesz skorzystać chyba z linii brzegowej w Polsce na podstawie mapki Rafała Fitta:
http://fitt.tychy.pl/gps/index.po.htm
Tam masz gotowego img'a z którego można linię wydobyć.
Granice państw i inne granice są w źródłach UMP w katalogu narzędzia w pliku granice.txt.
Wrzuć je choćby do Twoich źródeł Wawy i zmontuj mont-demont.bat
Musisz tylko wyrzucić wszystkie granice międzyobszarowe.
Najprościej Edycja- wybierz - według typu i usuń co zbędne.
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Re: Kontury krajów (lub kontynentów)

Postprzez jmendys » Wt, 23 wrz 2014 17:17

Dzięki za wsparcie, wskazówki i natchnienie. Podążając waszym tropem znalazłem, że w mapie bazowej jest mała mapka (WW_DEM_1), która zawiera wszystko i tylko to co potrzebuję. Zapisanie tego w formacie polskim i przekopiowanie zawartości do mojego pliku rozwiązuje 90% mojego zadania.

Pozostałe 10% to spowodowanie by kontury i granice wyświetlały się na wszystkich poziomach, czyli dołożenie właściwości EndLevel=3 do każdego z kopiowanych obiektów. Ma ktoś jak to zrobić z automatu (inaczej niż przez jakieś sprytne find-replace w edytorze tekstu)?

UPDATE:
Zrobienie find-replace w edytorze tekstu nie było takie straszne. Cel został osiągnięty w 100%! Jeszcze raz dzięki za pomoc!
jmendys
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 23:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kontury krajów (lub kontynentów)

Postprzez GPS Maniak » Wt, 23 wrz 2014 17:41

Dobry edytor robi to w 2 sek. ale skoro chcesz inaczej, to skorzystaj z GPSMapEdit. Piszę z komórki, z pamięci, więc szczegóły mogę pomylić, ale z grubsza wygląda to tak, że (opcja edytuj?) można zaznaczyć (uaktywnić) wybrane rodzaje obiektów. Potem wskazujesz dowolny aktywny (różowy?) obiekt, klikasz prawym przyciskiem myszy i tam w menu kontestowym znajdziesz opcję zmiany EndLevel, która oczywiście zadziała dla wszystkich zazaczonych, aktywnych obiektów.

Edit. Jak to zrobić w MapEdit zilustrowałem tu: http://gpsmaniak.com/new/porady-mapedit.htm#2
Załączniki
Screenshot_2014-09-23-18-48-07.png
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Kontury krajów (lub kontynentów)

Postprzez jmendys » Wt, 23 wrz 2014 17:54

GPS Maniak napisał(a):Dobry edytor robi to w 2 sek.

Zajęło to jakieś 15 sek, dałem radę :)

GPS Maniak napisał(a): ale skoro chcesz inaczej, to skorzystaj z GPSMapEdit. Piszę z komórki, z pamięci, więc szczegóły mogę pomylić, ale z grubsza wygląda to tak, że (opcja edytuj?) można zaznaczyć (uaktywnić) wybrane rodzaje obiektów. Potem wskazujesz dowolny aktywny (różowy?) obiekt, klikasz prawym przyciskiem myszy i tam w menu kontestowym znajdziesz opcję zmiany EndLevel, która oczywiście zadziała dla wszystkich zazaczonych, aktywnych obiektów.


Tu miałem problem, bo przy próbie right-clicka wybierał mi tylko pojedynczy, wskazany obiekt. Potrzeba trochę wprawy by zrobić right-clicka nie zmieniając wyboru obiektów. W moim wypadku jednak find-replace był prostszy i szybszy.

Pozdrawiam serdecznie!
jmendys
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 23:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kontury krajów (lub kontynentów)

Postprzez popej » Wt, 23 wrz 2014 17:56

Ja korzystam z tego:
http://www.gadm.org/
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Kontury krajów (lub kontynentów)

Postprzez jmendys » Wt, 23 wrz 2014 17:59

Ze wskazanej strony:
Download data for the whole world

These are very large files that may take a long time to download.
It is best to download by country.

But if you really want the whole world you cna download version 2.0 as a shapefile, or ESRI geodatabase (for ArcMap 10): ESRI file geodatabase, ESRI personal geodatabase.

z której wersji korzystasz?
jmendys
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 23:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kontury krajów (lub kontynentów)

Postprzez popej » Wt, 23 wrz 2014 23:02

Cały świat w SHP ma 333MB, co raczej nie jest bardzo dużo. GPSMapEdit i MapEdit++ czytają SHP i łatwo skonwertować SHP na mp.

Edit: po zastanowieniu, to chyba nie jest zbiór, którego używałem. Zobacz jeszcze to:
http://www.naturalearthdata.com/downloa ... ary-lines/
http://www.naturalearthdata.com/downloa ... coastline/
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Następna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości