kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez amado » Wt, 07 lip 2015 8:11

tylko jak to poprawić ?
Mi jak do tąd nie udało się przesuwając punkty kalibracyjne w ozim osiągnąć zadowalającego pokrycia na całej powierzchni mapy.Jak się w jednym miejscu nakłada to w innym się rozjeżdża.
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Wt, 07 lip 2015 11:52

meridian napisał(a):Tak jak napisałem wcześniej, nie ma możliwości prawidłowego skalibrowania arkusza mapy WIG ( przynajmniej ja nie znam takiego sposobu )
żaden układ łącznie z „Borową Górą” nie jest odpowiedni.

Proszę być bardziej precyzyjnym, bo tego rodzaju ogólne stwierdzenia mogą wprowadzać w błąd :-)
Układ Borowa Góra w oryginale (obrazek modelu odwzorowania poniżej) jest jak najbardziej odpowiedni, w/g tego układu wykonano przecież mapy.
Mapy artyleryjskie, o charakterze azymut-odległość, przynajmniej jeżeli chodzi o setki :-)
Różne materiały źródłowe dotyczące układu WIG, czyli np. oryginalną Instrukcję Użycia Wpółrzędnych Prostokątnych można znaleźć bez trudu na mapywig.org.
Tylko że tak zdefiniowanych układów nie ma po prostu dziś w popularnych narzędziach, które są zazwyczaj używane do adaptacji tych map :-)
Bo zupełnie czymś innym są przybliżenia układu WIG, nazywane w slangu kalibracyjnym "Borowa Góra", w/g których się praktycznie wykonuje kalibracje.
A są to przybliżenia układu quasi-stereograficznego WIG wykorzystujące inne odwzorowanie, najczęsciej odwrócone walcowe (TM).
Koledze amado ta wiedza i tak chyba wiele w praktycznej kalibracji map nie pomoże (jako że z problemem kalibracji WIG walczy na forum bodajże od 6 lat). Jeżeli użyte odwzorowanie jest tak inne, to siłą rzeczy musi się coś rozjechać.
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
Odzworowanie_WIG_istota_i_dokladnosc.png
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Wt, 07 lip 2015 12:18

Ranger napisał(a):Bo zupełnie czymś innym są przybliżenia układu WIG, nazywane w slangu kalibracyjnym "Borowa Góra", w/g których się praktycznie wykonuje kalibracje.

Żle jest jak starasz sie kogoś pouczać nie czytajac co on naapisał.

meridian napisał(a):Tak jak napisałem wcześniej, nie ma możliwości prawidłowego skalibrowania arkusza mapy WIG ( przynajmniej ja nie znam takiego sposobu )
żaden układ łącznie z „Borową Górą” nie jest odpowiedni.


Ranger napisał(a):Proszę być bardziej precyzyjnym, bo tego rodzaju ogólne stwierdzenia mogą wprowadzać w błąd :-)

Napisałem nie miej precyzyjnie niż Ty.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Wt, 07 lip 2015 12:49

@Meridian
Kompletnie nie rozumiem, dlaczego uważasz, że ktoś chce Cię pouczać ? :-)
Według mnie, starasz się praktycznie wpasować treść map w model bliski docelowemu, deformując treść obrazu. Co samo w sobie nie jest niczym nadzwyczajnym, wystarczy się przyjrzeć serwisom składającym różne mapy, w tym WIG, np. do porównań historycznych. I można się też dowiedzieć, jak to praktycznie zrobiono (co też nie jest specjalnie trudne). Tylko że wtedy uwagi powinny się odnosić dokładnie do takiego podejścia oraz uzyskanych wyników, i ani milimetr dalej. Powtórzę raz jeszcze co już padło w tym temacie - czy mapy po transformacji to są nadal te same mapy ?
Przecież kolega amado nawet nie wie, czym się da w taki sposób ruszyć obraz map :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Wt, 07 lip 2015 13:02

Ranger napisał(a):Kompletnie nie rozumiem, dlaczego uważasz, że ktoś chce Cię pouczać ?

Prosiłeś mnie ( bezpodstawnie) o większa precyzję, czyli mnie pouczasz.

Ranger napisał(a):wpasować treść map w model bliski docelowemu, deformując treść obrazu.

Nie zauważyłeś, że po kalibracji Autokalibratorem mapa jest zdeformowana :lol: .
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Wt, 07 lip 2015 13:12

@meridian
Jesteś chyba trochę przewrażliwiony, gdy ktoś zwraca Ci na coś uwagę :-)
Co do Autokalibratora - kompletna bzdura, to narzędzie wyłącznie wylicza współrzędne WGS, do operacji z obrazem mapy jest używany w/g instrukcji OziE, który nie ingeruje w treść obrazu map rastrowych. W nim się tylko pokazuje gdzie co na mapie jest. Lechu już wspomniał coś o innych narzędziach, które robią coś innego ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Wt, 07 lip 2015 13:23

Ranger napisał(a):Co do Autokalibratora - kompletna bzdura, to narzędzie wyłącznie wylicza współrzędne WGS, do operacji z obrazem mapy jest używany w/g instrukcji OziE, który nie ingeruje w treść obrazu map rastrowych. W nim się tylko pokazuje gdzie co na mapie jest.

No.... dobrze z teoretykami już tak jest. Czyli mapa po kalibracji Autokalibtatorem jest wyświetlana jako zdeformowana,
wię, to co napisałem nie jest bzdurą. Dokładnie tak samo ja postępuję, zapisuje plik map i mapa w Ozi podczas wyświetlania jest mniej zdeformowana.

Chcesz sobie pogadać o klibracjach ? czy co?
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Wt, 07 lip 2015 13:32

No niestety nie, mapa jest wyświetlana w OziE nadal tak, jak ją zeskanowano :-)
Myk polega na czymś innym, na sposobie nakładania kolejnych treści (punkty, ślady, trasy) tak jakby mapa była w innym odwzorowaniu.
Za wyjątkiem siatek, które są nakładane w odwzorowaniu kalibracji.
Temat jest chyba o kalibracjach wigówek bez podania parametrów ...
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Wt, 07 lip 2015 13:35

Ranger napisał(a): No niestety nie, mapa jest wyświetlana w OziE nadal tak, jak ją zeskanowano

Bzdura…. :D
Ps.
Ja mam tylo cztery punkty kalibracyjne żaden punkt więcej nie został dodany a mapa wyświetla się tak jak widzisz na ekranie.

Ranger napisał(a):Myk polega na czymś innym, na sposobie nakładania kolejnych treści (punkty, ślady, trasy) tak jakby mapa była w innym odwzorowaniu.

Myk może jest, ale nie taki jak myslisz, ja nic nie nakładam ani nie dodaję.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Wt, 07 lip 2015 13:57

Widać widzimy inne ekrany, u mnie są mniej rozciągnięte ;-)
Myki mykami. a kolega amado ani o krok bliżej wymarzonych obrazków. Nadal pyta co powinien zrobić ? :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Wt, 07 lip 2015 14:02

@ Ranger
Nie wiem na który ekran patrzysz.
Punkty klibrcyjne są cztery i to w tym samym miejscu.

Ekran.JPG
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Wt, 07 lip 2015 14:10

OKI, widać tam jakieś obiekty na tych białych plamach, gdzie stoi kalibracja ?
No przecież tego kolega amado dokładnie nie powtórzy :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Wt, 07 lip 2015 14:15

Nie wiem o jakich plamach napisłeś.
Czepiłeś się obrazka z pliku roboczego a nie zauważasz , że w następnym poście viewtopic.php?p=187281#p187281 zamieściłem
obrazek mapy w projekcji takiej, jaka sobie życzysz.. Projekcja ma tylko znaczenie wizualne obiektu na moapie nie zmieniają przez to pozycji..
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Wt, 07 lip 2015 14:23

Pls, czytaj to co jest napisane, a nie gdzieś między wierszami.
Na obrazku zamieszczonym powyżej widać, że punkty kalibracyjne odjechały od przecięć siatek. O ile każdy ?
Chcesz kolegę częstować takim obrazkiem dla każdej mapy ?
Prościej by było wkleić gotowe pliki kalibracyjne arkuszy plus informację do których pasują, co też problemu kolegi nie rozwiązuje.
Bo kolega amado chce sam to zrobić :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Wt, 07 lip 2015 14:41

Ranger napisał(a):Na obrazku zamieszczonym powyżej widać, że punkty kalibracyjne odjechały od przecięć siatek. O ile każdy ?

Zmyślasz..

Ekran1.JPG
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości