kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez mer » Cz, 06 lis 2014 10:40

czy kalibrujac jakakolwiek mape konieczne jest podanie parametrow odwzorowania czy wystarczy skalibrowac mape o wspolrzedne geograficzne narozy.oczywiscie nie zalezy mi na siatce kilometrowej.czy brak wyboru odwzorwania ma wplyw na jakosc kalibracji na naroze?
mer
 
Posty: 59
Dołączył(a): Pn, 14 mar 2011 14:31

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez GPS Maniak » Cz, 06 lis 2014 12:05

mer napisał(a):czy brak wyboru odwzorwania ma wplyw na jakosc kalibracji na naroze?

Gdyby dobór właściwego odwzorowania nie miał wpływu na jakość "kalibracji", autorzy Oziego etc. nie zawracaliby sobie tym głowy, by tego typu opcje wprowadzać. To naprawdę nie jest sztuka dla sztuki.

Inna sprawa to odpowiedź na pytanie czy przy mapie nie obejmującej zbyt dużego obszaru, odstąpienie od prawidłowego odwzorowania z praktycznego punktu widzenia będzie rodziło błędy nie do zaakceptowania, czy też będą to błędy akceptowalne. Na to pytanie każdy musi sobie sam odpowiedzieć: viewtopic.php?f=5&t=14532#p178116

Z tym, że w opisanym przypadku nie chodziło o kalibrację na współrzędne narożników, lecz w oparciu o punkty o znanych współrzędnych. Kalibracja w oparciu o współrzędne narożników mapy to w ogóle inna śpiewka.

Z tego samego wątku - porada meridiana viewtopic.php?f=5&t=14532#p177558
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Cz, 06 lis 2014 13:06

Zadane pytanie można mniej więcej przełożyć na tekst - czy jeżeli używam dowolnego celownika do armaty, będzie strzelała równie celnie jak z oryginalnym ? :-)
Mapa to przecież rzut z elipsoidy na płaszczyznę, wykonany w ściśle określony, a nie jakiś przypadkowy sposób. Tak od dwóch wieków.
Najlepiej to wychodzi, gdy się zna poprawne odwzorowanie mapy, a użyte do kalibracji obrazu narzędzia pozwalają na skorzystanie dokładnie z niego.
Co do map WIG - właściwie dzisiejsze popularne narzędzia nie obsługują wprost odwzorowania rzutu quasi-stereograficznego użytego dla tych map, stąd w ich przypadku zawsze jakieś przybliżenie ma miejsce, nawet modelowe. Nie wspominając już o tym, że mapy skanowane z papieru są dotknięte różnymi deformacjami wynikającymi ze stanu źródeł czy sposobu ich przetworzenia do postaci elektronicznej.
No i nie bez znaczenia jest tu skala mapy - im większy teren obejmuje dana skala WIG-ówki, tym większe są różnice wynikające z niewłaściwego odwzorowania. Przynajmniej tak jest dla oryginalnych obrazów, bo zdarzają się też obrazy przetworzone do innego układu, na bazie WIG-ówek powstawały np. mapy AMS czy innych wojsk, które też się czasem kalibruje.
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez mer » Cz, 06 lis 2014 13:27

Czyli probujac wpasowac mape na opisane wspolrzednymi geograficznymi naroza oraz wybierajac dwa rozne odwzorowania to za kazdym razem dostaniemy 2 rozne wpasowania? ( delikatnie przesuniete wzgledem siebie ).
Czy wybierajac jakiekolwiek odwzorowanie chodzi o to by otrzymac poprostu siatke kilometrowa?
mer
 
Posty: 59
Dołączył(a): Pn, 14 mar 2011 14:31

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Cz, 06 lis 2014 14:04

To dość typowy błąd myślowy w czasach WGS - czy zapisane współrzędne geograficzne narożników są niezależne od odwzorowania ? :-)
Nie są, przy różnych odwzorowaniach te same współrzędne wskazują różne miejsca, czyli punkty na mapie.
Z tego wynika, że kalibracja mapy ze współrzędnych geograficznych narożników mapy musi uwzględniać jej odwzorowanie, a kalibracja przybliżona wymaga poprawnego przeliczenia współrzędnych lub wskazania miejsc o znanych współrzędnych w innym układzie.
Współrzędne kilometrowe to kwintesencja układu mapy.
Idealnie skalibrowane mapy wykazują zarówno pokrycie się linii siatki km jak i geograficznej, czyli zgodność współrzędnych.
Natomiast kalibracje przybliżone mają to do siebie, że im dalej od punktów kalibracji tym różnice położenia wynikające z odwzorowania są coraz bardziej widoczne, np. po wrzuceniu konkretnych śladów na skalibrowane mapy.
WIG-ówki są dość trudne w precyzyjnej kalibracji, mają w sobie trochę różnych tajemnic :-)
Ale ich wartość jest nieoceniona, pozwalają czasem zobaczyć obraz czego już nie ma, albo jest i się zmieniło :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez mer » Cz, 06 lis 2014 14:27

Przy kalibracji rastra w zakladce setup ( mowa o ozim ) w okienku Map projecktion jest takze do wyboru latitude longitude. co to oznacza?wtedy parametry definiujace odwzorowanie sa nieaktywne. Co to ?
mer
 
Posty: 59
Dołączył(a): Pn, 14 mar 2011 14:31

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Cz, 06 lis 2014 15:38

Nie, to ustawienie oznacza tylko, że jakaś mapa została wykonana w takim rzucie (tzn. rzucie Lat/Lon) :-)
Kalibracja w Ozim jest tak zaprojektowana, że albo układ jest całościowo zdefiniowany, albo się podaje tzw. datum i projection (rodzaj elipsoidalny układu i rodzaj rzutu).
WIG-ówki są wykonane inaczej, w układzie Borowa Góra (odwzorowanie QSR), który nie jest typowo zdefiniowany w Ozim.
Stąd najpierw trzeba się zaprzyjaźnić z samym układem WIG i dodać do Oziego jego definicję, bo go standardowo nie ma w tym narzędziu.
Wtedy można coś zacząć sensownie z kalibracją map WIG robić, bliżej natywnego układu Borowa Góra.
Inne sposoby to wskazane powyżej kalibracje przybliżone, gdzie się zakłada np. że Potsdam Rauenberg plus rzut Gausa Krugera to układy o podobnej specyfice do map WIG (odwzorowanie odwrócone walcowe, podobne elipsoidy, itp).
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez mer » Cz, 06 lis 2014 20:52

przepraszam ze pytam o rzeczy oczywiste ( nie dlamnie :)ale czy moglby Pan wyjasnic mi co to za rzut lat/lon
mer
 
Posty: 59
Dołączył(a): Pn, 14 mar 2011 14:31

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Cz, 06 lis 2014 22:37

Hmm, dobre pytanie :-)
Jak chcesz korzystać z Oziego i robić kalibrację map, nie znając podstaw mapiarstwa ?
Mapy z tego rodzaju rzutem można rozpoznać np. po tym, że często zawierają prostopadłe do siebie linie siatki współrzędnych geograficznych.
Źródło
http://www.oziexplorer3.com/eng/help/mapproj.html
To dość proste, jeżeli w opisie mapy (legenda) jest informacja o rzucie to nie trzeba go zgadywać, po prostu kalibruje się mapę w/g jej opisu i już.
Jeżeli opisu nie ma, to ten rodzaj widocznej na mapie siatki sugeruje wstępnie rodzaj rzutu Lat/Lon, ale to trzeba jeszcze potwierdzić.
Po skalibrowaniu mapy z użyciem rzutu Lat/Lon można włączyć siatkę tego rodzaju generowaną przez OziExplorera i upewnić się czy to co widoczne na mapie pokrywa się z tym co generuje aplikacja. Powinny się zgadzać widoczne linie siatki i wartości współrzędnych.
W ten sposób są np. wykonane nieliczne polskie mapy turystyczne, większość liczących się dziś polskich producentów takich map wykonuje je w rzucie odwróconym walcowym (TM/UTM).
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Pt, 07 lis 2014 20:42

mer napisał(a):Przy kalibracji rastra w zakladce setup ( mowa o ozim ) w okienku Map projecktion jest takze do wyboru latitude longitude.

Przy kalibracji map WIG ta projekcja nie będzie Ci potrzebna zastosuj Transverse Mercator z odpowiednimi danymi (dane masz tu http://www.syryjczyk.krakow.pl/Mapy_Polskie_GPS.htm )
Jeżeli mapa nie będzie przetwarzana do innego formatu, czyli będzie wyświetlana tylko w Ozi, to możesz kalibrować z Datum Borowa Góra,
jeżeli masz zamiar przetwarzać mapę do innego formatu będzie problem, programy do przetwarzania nie obsługują tego Datum
po przetworzeniu do układu WGS 84 uzyskasz przesuniecie około 270 m w kierunku południowo zachodnim.
Jaka rada: najłatwiejszym sposobem jest kalibracja z Darum Potsdam Rauenberg DHDN z zastosowaniem danych dla Transverse Mercator oraz zastosowanie programu do przetwarzania, który akceptuje Darum Potsdam Rauenberg DHDN. Program MAPC2MAPCNET może przetworzyć ( nie wiem, czy wszystkie wersje) tak skalibrowaną mapę do różnych formatów. Datum należy wybrać ręcznie, w tym programie ma nazwę "POTSDAM". Przy większej orientacji związanej z kalibracją map można transformować mapę do układu WGS 84, co rozwiązuje problem dalszego przetwarzania mapy do innych formatów. Przy zastosowaniu Datum Potsdam Rauenberg DHDN będzie przesunięcie około 27 m w stosunku do mapy kalibrowanej z Datum Borowa Góra
podczas korzystania z mapy bez większego przybliżania nie ma, to większego znaczenia przy tej skali mapy ( 1 : 100 000), przy znacznym przybliżeniu może być trochę drażniące, nic więcej.
Mapy WIG były opracowane do nawigacji wzrokowej.
Załączniki
Załącznik.JPG
Przesunięcie Borowa Góra vs Potsdam Rauenberg
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » So, 08 lis 2014 13:05

Kalibracja map do użytku z gps-em jest rzeczywiście czynnością techniczną :-)
Dyskusje o tym co potrafią (a raczej czego nie potrafią) różne narzędzia nie powinna przesłonić sedna pytania.
Bo w gruncie rzeczy pytanie jest niebanalne - czy obraz mapy istnieje bez parametrów odwzorowania ? :-)
Co do samych WIG-ówek - wiele osób ma mylne wyobrażenia o tych mapach, bo nie miała nigdy okazji ich trzymać w ręcę w pierwotnej postaci.
Stąd ich "zrozumienie" często powstaje poprzez styczność z różnymi obrazkami elektronicznymi, a to nie w skali, a to po przetworzeniu do celów wizualizacyjnych. Co zostaje z pierwotnej mapy po takich operacjach ?
Oglądanie setek WIG-ówek na ekranach komputerowych (często wielokrotnie powiększonych, nawet zamieszczony tu przykład ma niewiele wspólnego z oryginalną skalą mapy, pomimo podkreślonego napisu 100%) zupełnie zmienia odbiór treści tych map.
Oczywiście nic w tym złego, że można się przyjrzeć bogatym detalom tych map, których normalnie ... nie widać. Czyli oglądać je jakby przez lupę.
Ale już robienie z mapy taktycznej mapy operacyjnej to chyba sztuka dla sztuki :-)
Wartość tych map tkwi w zupełnie czymś innym niż gps-owa precyzja. Powstały w czasach gdy o gps-ie nikt nie słyszał.
Dla przykładu, jedni idąc dziś z Cisnej stokówką na Przysłup czują że idą po torach byłej kolejki leśnej, a inni że po leśnej drodze :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » So, 08 lis 2014 14:18

Ranger napisał(a):Bo w gruncie rzeczy pytanie jest niebanalne - czy obraz mapy istnieje bez parametrów odwzorowania ? :-)

Jednak odpowiedź jest banalnie prosta, nie dokonując żadnego wyboru coś akceptujemy.
Pytanie też jest inne. Obraz mapy już istnieje więc nie musimy się nad tym zastanawiać.

Mapę kalibrujemy w jakimś programie, czy program umożliwia wybranie opcji bez parametrów odwzorowania,
nie wybierając "nic" zostanie zastosowany domyślny układ odniesienia. Program nie daje nam wyboru musimy zdecydować się na
zastosowanie któregoś Datum, problem może jest w tym, czy domyślny układ będzie zgodny z układem, w którym została opracowana mapa.
Dlaczego programy, w których kalibrujemy mapę nie umożliwiają kalibracji bez danych o układnie odniesienia, to już odrębny temat.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » So, 08 lis 2014 14:21

meridian napisał(a):Obraz mapy już istnieje więc nie musimy się nad tym zastanawiać.

Rzeczywiście ? :-)
To chyba w ogóle by nie było zadanego tu pytania ...
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » So, 08 lis 2014 14:27

Pytanie jest czysto techniczne "czy kalibrujac jakakolwiek mape konieczne jest podanie parametrow odwzorowania"
forumowicz chce skalibrować mapę, a nie opracować mapę od podstaw :wink: .
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » So, 08 lis 2014 14:34

No i napotyka na podstawowy problem, widzi jakiś obrazek, a jednocześnie nie wie co to jest. Oczywiście w aspekcie pytania.
Nie ma sensu tego rozklepywać, jaki jest problem chyba każdy widzi :-)
BTW, w jakim odwzorowaniu jest mapa poniżej ? ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
Do_Leska_2014.jpg
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Następna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość