kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez amado » Wt, 09 cze 2015 19:14

Czysto teoretycznie
Tak sobie pomyślałem że w zasadzie przy założeniu że mapa jest w pewnym sensie "transparentna" tz jest to po prostu jakiś raster, można pokusić się o kalibrację jedynie w oparciu o konkretne punkty z konkretnymi współrzędnymi.
Czyli biorąc sobie jakąś tam np. wigówkę, na podstawie daj my na to google earth w ozim lub innym programie, kalibrujemy ją nie w datum BG, tylko już w jakimś bardziej "zrozumiałym" dla programów do przetwarzania na KMZ-ty lub JNX-sy, wybierając współrzędne punktów co do których nie ma wątpliwości że występują na obydwu mapach.
Pytanie jest tylko ile takich punktów musi być ? 4,6,8....20 ?
I przy zastosowaniu którego układu współrzędnych najlepiej i najprościej zarazem jest to zrobić ?
Czy muszą być to skrajne punkty , czy też mogą być zlokalizowane w dowolnym miejscu mapy ?
A może powinny być rozłożone równomiernie ( krawędzie, środek,itd) ?
Próbowałem takiego rozwiązania, niestety gdzieś popełniłem błąd i nie do końca wynik był zadowalający, więc może któryś z bardziej doświadczonych kolegów podzielił by się jakimiś spostrzeżeniami.
amado
 
Posty: 85
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Zachu » Wt, 09 cze 2015 19:38

Transparentna w rozumieniu na forum to jest przezroczysta. Czy na pewno o to Ci chodzi?
Tak w Google Earth musisz suwak przesunąć do połowy i masz przezroczystą i do kalibracji nie potrzeba nic więcej niż sprawnego oka, dłoni i cierpliwości.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8012
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez amado » Wt, 09 cze 2015 20:30

nie do końca to miałem na myśli :-)
Chodziło mi o to że transparentna tz można podstawić jakikolwiek raster ( wig, Kongresówkę, czy inną nie zbyt typową mapę).
Jeżeli uda się znaleźć na google earth punkty wspólne na obydwu mapach, i ustali się ich współrzędne, to teoretycznie w taki sposób można by skalibrować praktycznie każdą mapę. Tak czysto teoretycznie rzecz jasna.
Pytanie jaką dokładność będzie miała tak skalibrowana mapa ?
I ile takich punktów oraz jak rozmieszczonych powinna posiadać.
Oczywiście jak napisałem, najważniejsze to w jaki sposób ( według którego układu) ją kalibrować w oparciu o takie założenia, żeby margines błędu był jak najmniejszy.
amado
 
Posty: 85
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez torqe » Śr, 10 cze 2015 8:39

Z geodezyjnego punktu widzenia - kalibracja każdego rastra powinna się odbywać w takim układzie w jakim została mapa sporządzona. Są oczywiście współczynniki transformacji umożliwiające przejście z jednego układu w drugi, ale wtedy efekt końcowy możne być różny (np. rozciągnięcie mapy).
Co do punktów do kalibracji to doświadczenie mówi że im więcej tym lepiej. Z tym że może to też zależeć od programu i mechanizmu (algorytmów) kalibracji. Są programy gdzie wystarczy 2 punkty. Ale to za mało. Tzw. optymalne minimum wg mnie to 4 punkty w układzie rozproszonym (rozrzucone po całym rastrze lub w układzie kwadratu). Rozłożenie punktów też zależy od programu - znam programy gdzie wskazujesz dowolny punkt w treści mapy (w dowolnym miejscu), a są programy gdzie wskazuje się do kalibracji współrzędne minimalne i maksymalne rastra (2 punkty - xmin, ymin oraz xmax, ymax)
Dokładność mapy jest związana ze skalą, im większa skala i precyzja wskazania punktów (kalibracja) tym lepszy efekt :)
pozdrawiam maciek
outdoor Garmin 60csx [Walker_Mapset]
Avatar użytkownika
torqe
Bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): Cz, 07 lip 2011 8:59

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Śr, 10 cze 2015 11:44

torqe napisał(a):….przejście z jednego układu w drugi, ale wtedy efekt końcowy możne być różny (np. rozciągnięcie mapy).

Jeżeli transformacja do innego układu została dobrze przeprowadzona, to nie ma żadnych przeszkód,
„rozciągnięcie mapy” to tylko efekt wizualny na dużym ekranie, na małym ( w odbiorniku ) nie ma większego znaczenia.
Podczas przetwarzania map do plików kmz czy jnx i tak następuje zmiana układu i projekcji na WGS 84 Lat/ Lon,
może jedynym wyjątkiem są pliki TB, które zachowują układ i projekcję.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez amado » Cz, 11 cze 2015 20:05

z moich dotychczasowych doświadczeń kalibracja wiga w ozim w układzie BG i dalsza konwersja z ozf na kmz ( przy pomocy ozf2kmz), nie przynosiły oczekiwanych rezultatów.
Ślad w rzeczywistości różnił się o około 0,5-0,7mc w stosunku do drogi na mapie. Próbowałem coś pozmieniać, po manipulować punktami, ale jak gdzieś w jednym miejscu mapy się zgrało to w innym się rozjeżdżało.
Po jakimś czasie walki , dałem sobie spokój na jakiś czas.
Ale nadal mnie to nurtuje - Jak z WIG-a zrobić w prosty sposób KMZ lub JNX.
Jak na razie nie znalazłem prostego i skutecznego sposobu na transformacje z BG do innego układu, dlatego pomysł kalibracji rastra ( w tym wypadku WIG-a) w oparciu o punkty w np. WGS-ie czy jakimkolwiek innym układzie wydaje się być dość ciekawa.
Korzystałem z tego poradnikahttp://gps.astronet.pl/new/porady-kalibracja.htm#turyst%20WGS ale jeszcze nie udało mi się uzyskać idealnego pokrycia.
Może jakieś podpowiedzi ?
amado
 
Posty: 85
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Wt, 16 cze 2015 18:07

@amado
No cóż, nie widać chętnych, to może spróbuję :-)
Podpowiedź będzie dość prosta - najlepiej skorzystać z narzędzia zawodowca.
Pan Wiesław Kozakiewicz (numerus) sporządził kiedyś takie oto narzędzie PC-towe do kalibracji map WIG (i nie tylko), dla opornych:
http://www.numerus.net.pl/autokalibrator.html
Jego cechą jest to, że dla zdefiniowanych w nim rodzajów map, w tym WIG, KDR i MBlat, podaje na podstawie godła mapy wprost gotową kalibrację w WGS. Jedyne co trzeba dodatkowo zrobić, to odpowiednio skorygować położenie punktów kalibracyjnych na posiadanym obrazie mapy (to z użyciem OzieE Trial).
Dalsze przekręcenie tak przygotowanej mapy do kmz-ta czy jnx-a to już raczej pestka.
Autokalibrator co prawda nie obejmuje wielu innych rodzajów map historycznych, ale tu akurat jak ulał pasuje :-)
I jeszcze jedna uwaga co do pliku datums.dat z dodatkowymi odwzorowaniami w OziE - w tym przypadku jest zupełnie zbędny, nie trzeba nic kombinować z definicjami. W przytoczonym powyżej artykule Lechu użył pliku datums.dat dla definicji Borowej Góry z norweską wersją elipsoidy Bessela (nr 27 zamiast klasycznej 3), co raczej nie jest poprawne. No ale czego się czasem nie robi, by lepiej siedziała kalibrowana mapa ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez amado » N, 21 cze 2015 12:59

Ranger napisał(a):Dalsze przekręcenie tak przygotowanej mapy do kmz-ta czy jnx-a to już raczej pestka.

no właśnie nie tak do końca, bo przy zastosowaniu do konwersji programu ozf2kmz robi się lekki rozjazd
amado
 
Posty: 85
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » N, 21 cze 2015 13:17

Narzędzi do konwersji skalibrowanego obrazka z formatu PC-towego OziE (plik graficzny+plik kalibracyjny) do formatu kmz Garmina jest wiele, np. mapc2mapc, Global Mapper, itd.
Nie mam pojęcia co potrafi ozf2kmz, nie zetknąłem się :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez amado » Pt, 26 cze 2015 8:39

sorry...... pomyliłem nazwy :-)
dokładnie to jest OzimapToKmz, ale po konwersji pliku skalibrowanego w Ozim w układzie BG, plik KMZ sie ..."lekko" rozjeżdża.
amado
 
Posty: 85
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Pt, 26 cze 2015 9:14

To właściwie chyba wiele nie zmienia :-)
Najpierw trzeba chyba zrozumieć, w jaki dokładnie sposób mapa została wpasowana do OziE, który przecież nie obsługuje wprost map w BG/QSR.
Z tego co podałeś wynika, że użyłeś przybliżenia z porady Lecha w postaci kalibracji wigówki w układzie BG/TM.
A dla kmz-tów czy jnx-ów obraz mapy powinien być w WGS/Lat-Lon.
Czy narzędzie, które wybrałeś, rzeczywiście poprawnie transformuje obraz mapy z BG/TM do WGS/Lat-Lon, zanim ją dalej potnie na kafle i spakuje ?
A może tylko wykonuje drugą część zadania, czyli mapy już w wymaganym odwzorowaniu kafelkuje i pakuje do formatu kmz ?
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez amado » So, 27 cze 2015 17:36

Zgodnie z twoją poradą zrobiłem eksperyment.
Skalibrowałem mapę przy pomocy programu Autokalibrator ( zgodnie z opisem z filmu instruktażowego :-)
następnie w Ozi-m odczytałem współrzędne dowolnego punktu z mapy ( w tym wypadku było to skrzyżowanie dwóch dróg) i wprowadziłem je do Google Earth.
Dystans pomiędzy punktami wynosił niestety niecałe 200m ( 187 m dokładnie) czyli nie do zaakceptowania.
Wykonałem drugi eksperyment i dokonałem konwersji tego samego pliku przy pomocy OzimapToKmz, rezultat wynikowy był podobny.
Niestety nie jestem w stanie określić dlaczego tak się dzieje :-(
O ile w drugim eksperymencie przekłamanie mogło by wynikać z dajmy na to x powodu samej konwersji, to w przypadku opisanym przez numerusa, punkty powinny raczej na siebie trafić, przynajmniej tak by się wydawało.
Jakieś pomysły ?
amado
 
Posty: 85
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » So, 27 cze 2015 19:17

Owszem, jeden :-)
Możesz wkleić tu plik kalibracyjny mapy z autokalibratora i plik z punktem ?
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez amado » So, 27 cze 2015 21:37

amado
 
Posty: 85
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » So, 27 cze 2015 23:06

Hmm, współrzędne podanego punktu raczej nie leżą na skrzyżowaniu, nawet na wigówce skalibrowanej w WGS :-)
Wypada chyba sprawdzić ustawienia OziE, być może wyświetlanie współrzędnych jest ustawione na inne odwzorowanie niż załadowana mapa. Bywa.
No i nie radzę z setki robić 50-tki, bo błędy też się mnożą razy 2 ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
Wspolrzedne_skrzyzowania.png
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości