kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » N, 28 cze 2015 17:15

Poprawiłem układ dróg w okolicy Gostinina, zmniejszyłem ilość "kafelków".

https://www.dropbox.com/s/owng8c3bnlu7v ... 0.kmz?dl=0

Wcześniejszy post można usunć.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » N, 28 cze 2015 19:17

Nie wiem czy ma sens, ktoś przysnął przy stoliku, a odjazd został powielony na wielu różnych mapach. Chyba wszystkich nie da rady, zresztą to historia ;-)
Natomiast nadal jest zagadką, jak nam kolega odjechał ze skrzyżowaniem o 187m ?
Pomiary na 25k pokazują maksymalny odjazd poniżej 100m, a na setce też nie jest wiele gorzej.
Za to podane współrzędne punktu wyraźnie poszły gdzieś w pole :-)
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
WIG_P39_S29_25k_vs_100k.png
Wspolrzedne_skrzyzowanie_blad.png
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez amado » Pn, 29 cze 2015 10:18

też stanowi to dla mnie zagadkę.
Współrzędne zaczytałem z mapy w Ozim, potem wprowadziłem je do Google earth i wyszło jak widać :-(
Zacząłem się zastanawiać co może być przyczyna błędu.
Czy map datum w Ozim powinno być ustawione na Datum of Loaded Map czy na WGS 84 ? i pytanie czy mapa wynikowa którą załączyłem wygenerowana za pomocą Autokalibratora jest skalibrowana poprawnie czy tez zawiera przesunięcie ?
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Pn, 29 cze 2015 13:08

No dobrze, ale nie wiemy przede wszystkim gdzie ten punkt został na mapie postawiony, a szkoda :-)
Oprócz setek jest np. dostępny ich materiał wejściowy w postaci 25-tek, na których łatwiej (modelowo) dokładniej wskazać punkt.
Autokalibrator kalibruje mapy WIG w odwzorowaniu WGS/TM, z którego jest znacznie bliżej do kmz-towej mapy w WGS/Lat-Lon, niż np. z BG/TM.
Natomiast OzimapToKmz nadaje się do przetwarzania map w WGS znormalizowanych do True North. Sam takiej normalizacji obrazu nie wykonuje.
Stąd może lepiej było wybrać coś z narzędzi, które wykonują też transformację obrazu mapy, od odwzorowania źródłowego do docelowego.
Czy datum of loaded map jest bezpieczniejszym ustawieniem przy operowaniu punktami na ekranie aplikacji ?
Niewątpliwie tak, łatwiej jest zweryfikować współrzędne w stosunku do widocznych siatek niż np. się bawić kalkulatorem współrzędnych.
Z kolei do zapisu punktów w plikach, do zastosowań gps, lepiej wybrać WGS.
Ale jeżeli ktoś podaje współrzędne spisane z ekranu, to tylko sam autor wie co tak naprawdę spisał ;-)
Można np. walnąć zrzut z ekranu aplikacji, ze stosownym widokiem punktu na mapie i wartości współrzędnych, prawda ?
Mapa jest skalibrowana Autokalibratorem prawidłowo, choć dwa razy za duża w stosunku do wymagań map kmz (nominalnie 150 ppi a nie 300).
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez amado » Wt, 30 cze 2015 14:10

wielkie podziękowanie dla kolegi Meridiana za mapkę :wink:
Niemniej jednak to nie rozwiązuje mojego problemu, dlaczego nie wychodzi mi konwersja :('
Postaram się dziś powtórzyć ten proces i załączę zrzut.
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez amado » Śr, 01 lip 2015 17:47

wygląda to tak :
Załączniki
ozi.jpg
ozi_1.jpg
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Śr, 01 lip 2015 20:12

A jak by miało wyglądać ? Teraz wygląda lepiej :-)
Warto zauważyć, że współrzędne na obrazku powyżej są teraz inne, niż te które zostały podane cyfrowo na poprzedniej stronie. Skąd ta zmiana ? :-)
Nowy punkt jest teraz o połowę bliżej skrzyżowania (na zdjęciu SAT) niż poprzednio i to zaczyna wyglądać sensownie, mniej więcej na poziomie dokładności tak skalibrowanej mapy.
Jeżeli odbiornik ma powiedzmy ekran 150 ppi (punktów na cal), czyli niecałe 6 punktów na milimetr, to przy setce oznacza krok 17m na punkt jego ekranu. Dokładniej się nie da :-) Pomóc może mapa szczegółowa.
W takim razie jeszcze jeden przykład. Tym razem mapy OKH w DHG tego samego terenu, które powstały kilka lat później niż WIG-ówka.
Proszę nie pytać, jak widoczny efekt kalibracji został uzyskany, bo lekko nie było ... ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
Kalibracja_przyklad_MBlat_25k_GBlat_100k.png
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Śr, 01 lip 2015 21:02

Ranger napisał(a):Proszę nie pytać, jak widoczny efekt kalibracji został uzyskany, bo lekko nie było ... ;-)

Nie pytam :(

ppp.JPG
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez amado » Śr, 01 lip 2015 21:44

nie wiem koledzy jak to robicie, ale mi to nie wychodzi tak ładnie :-(
Załączniki
ozi_2.jpg
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Śr, 01 lip 2015 22:07

@meridian
No dobrze, ale co chciałeś tym obrazkiem zilustrować ?
Poziome rozciągnięcie mapy po transformacji do Lat-Lon nie jest przecież w odbiorniku widoczne :-)
Kolega ma raczej szansę zobaczyć w swoim komputerze to co poniżej, jeżeli po prostu poprawnie wykona wariant kalibracji jak w temacie, czyli bez podania parametrów odwzorowania. Korzystając z narzędzia, które te parametry wstawia samo. Jeżeli jeszcze doda jakieś w miarę pewne ślady, zamiast próbować wcelować w punkt na setce, to będzie miał też orientację jak wygląda efekt na całym arkuszu, a nie w jednym wybranym punkcie.
A propos wcelowywania w punkt - z poniższego obrazka widać w jakiej relacji do położenia skrzyżowania w/g śladu został postawiony punkt. Na południowy-wschód, co widać też na zdjęciu SAT.
Wstawianie punktu na setce to po prostu nie jest najszczęśliwszy pomysł. Równie dobrze można było skalibrować tym samym automatem 25-tkę i na niej stawiać punkty, po czym je oglądać na ogólniejszej mapie, prawda ? Setka ma po prostu stale dokładność założoną dla setki, co by tam z obrazkiem dalej nie robić ;-)
Natomiast pomysł by się również zmierzyć z podobnymi mapami ma zupełnie inny cel. W ich przypadku nie występuje problem braku obsługi odwzorowania QSR w Ozim, które trzeba czymś zastąpić. Za to występują np. problemy wynikające z jakości skanów map. No i może jeszcze jedna niespodzianka ...
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
Sprawdzenie_kalibracji_bez_podania_parametrów.png
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Śr, 01 lip 2015 22:37

@ Ranger
Tak tajemniczo napisałeś (Proszę nie pytać) a wszystkie informacje są na forum.
Piszesz o dokładności setki, a czemu setka ma być niedokładna
na zamieszczonym obrazku jest setka i nie ma problemu ze skalibrowaniem.
Czy z autokalbratorem, czy bez ( je nie mam problemu z transformacją do układu WGS84)
nie uzyskasz przy kalibracji arkusza WIG średniego przesunięcia poniżej 90 m.
Zamieść obrazek Gostynina to będziemy wiedzieli, co widzisz na ekranie.

100.JPG


Drogi na mapie to mapa UMP ( zmieniłem typ żeby drogi typu Walkway/trail były wyswietane przy jednym zoomoie)

Ranger napisał(a):Kolega ma raczej szansę zobaczyć w swoim komputerze to co poniżej

Kolega zobaczy na swoim ekrane to, co jest na obrazku.

AAA.JPG
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Śr, 01 lip 2015 23:49

Ranger napisał(a):Poziome rozciągnięcie mapy po transformacji do Lat-Lon....

Ten sam obrazek w innej projekcji ( Transverse Mercator) UTM.

BBB.JPG
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Cz, 02 lip 2015 7:55

@meridian
E tam, tajemniczo.
Uwaga "Proszę nie pytać ..." znajduje się w akapicie dotyczącym przykładu kalibracji map OKH i tego dokładnie dotyczy.
Wpisanie w wyszukiwarkę na forum wyrazów "OKH" lub "DHG" zwraca dokładnie i wyłącznie wpisy ... w tym temacie :-)
Co do kalibracji - proszę bardzo, poniżej przykład tej samej mapy z okolic Gostynina.
Tu nie ma żadnych tajemnic, mapa jest skalibrowana Autokalibratorem przez kolegę amado (i bez jakichkolwiek innych zabiegów), ślady pochodzą z OSMroutera, wyświetlanie obrazu na poziomie 50%, czyli bliżej dpi urządzenia końcowego i skali mapy.
Wszystko to jest dokładnie do powtórzenia z identycznym efektem w sensie obrazu, kto by tego nie robił :-)
Wchodzenie w jakieś szczegółowe dyskusje dlaczego złożenie obrazów i danych po transformacjach wygląda tak a nie inaczej w różnych narzędziach - to raczej chyba nie temat do dyskusji o kalibracji bez parametrów :-)
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
Przyklad_Gostynin_WIG.png
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Cz, 02 lip 2015 9:16

Ranger napisał(a):Co do kalibracji - proszę bardzo, poniżej przykład tej samej mapy z okolic Gostynina.

Miałem na myśli zamieszczenie obrazka układu dróg w okolicy Gostynina
a Ty zamieściłeś „widokówkę” całe miasto jest pzresunięte o około 90m a miejscami 200 m. ( zależne od sposobu pomiaru)
Plik kalibracyjny z Autokalibratora mamy ten sam.
Gostynin.JPG
Arkusz kalibrownany Autoklibratorem


Gostinin_2.JPG
Arkusz po poprawkach


Ranger napisał(a):Wchodzenie w jakieś szczegółowe dyskusje dlaczego złożenie obrazów i danych po transformacjach wygląda tak a nie inaczej w różnych narzędziach - to raczej chyba nie temat do dyskusji o kalibracji bez parametrów :-) .

Mogę przetransformować arkusz skalibrowany w układzie Borowa Góra do układu WGS 84
kalibracja będzie dokładnie taka sama, ale cóż z tego jak arkusz nie będzie zgodny z innymi mapami.
Dla kolegi transformacja między układami to cel pośredni liczył, że po transformacji do układu WGS 84 i przetworzeniu do pliku kmz uzyska mapę bez przesunięć, a tak nie jest,
bo problem nie jest tylko w transformacji do układu WGS 84. Kalibracjąc autokalibratorem czy kalibracjąc w ukladzie "Borowa Góra" nie uzyskamy prawidłowego odwzorowania
tylko przybliżone z miejscowymi deformacjami o wiekszym nasileniu.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Cz, 02 lip 2015 10:14

Setka WIG to jest widokówka a nie plan miasta. Może warto wziąć na tapetę 25-tkę, zamiast robić ją z setki ? ;-)
BTW, kolega amado miał, moim zdaniem, prosty problem z oceną uzyskanej kalibracji.
Co masz na myśli pisząc "arkusz skalibrowany w układzie Borowa Góra" ? W BG/QSR ? W Ozim to raczej niewykonalne :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość