kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Cz, 02 lip 2015 10:37

Ranger napisał(a): Może warto wziąć na tapetę 25-tkę, zamiast robić ją z setki ?

Nie robię z setki 25-kę tylko z setki robię setkę. Na obrazku jest setka,
przy kalibracji nikt nie powinien mieć problemu a ta steka nie udaje 25-ki, jest setką.
Na setce nie muszą być ( z założenia) przesunięcia o 200 m.

Gostinin_3.JPG
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Cz, 02 lip 2015 11:55

@meridian
Na setce WIG nie ma z założenia przesunięć 200m, w/g założeń to mapa o decymetrowych dokładnościach :-)
Oprócz tego jest oczywiście życie, czyli warunki, zdarzające się ludzkie błędy, itd.
Dziś istnieje efekt w postaci map i brakuje ich dokładnego modelu w popularnych narzędziach kalibracyjnych, to wszystko.
Co niewiele zmienia z punktu widzenia map kmz, które i tak są w innym odwzorowaniu.
Nie ma specjalnie sensu pokazywanie przykładów map wykonanych znacznie później w TM, tu akurat model w narzędziach jest.
Podobne problemy można pokazać na mapach QSR w układzie 65 (strefy 1-4) czy na setkach GUGIK-80.
Pozdrawiam
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Cz, 02 lip 2015 13:28

Ranger napisał(a):@Na setce WIG nie ma z założenia przesunięć 200m, …

Według założeń kartograficznych setka nie ma mieć przesunięć o 200 m,
ale Ty piszesz, że z setki chcemy zrobić 25-ę, my nie chcemy z setki zrobić 25-ę tylko setkę bardziej wpasowaną w odwzorowanie terenu.
Kolega chce uzyskać mapę WIG bez takich przesunięć
a z tym jest problem, nawet po poprawkach przesunięcie jest bliskie 20 m.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Cz, 02 lip 2015 14:18

@meridian
A jakie Twoim zdaniem można odnieść wrażenie, oglądając np. taki obrazek:
download/file.php?id=11589&mode=view
Tak oglądasz tę mapę w odbiorniku ? Bo papier aż tak rozciągliwy nie jest :-)
(Dla mniej obeznanych - na mapie jest siatka 2km, która ma normalnie rozmiar 2 cm).
Po prostu widzę na obrazie jakąś walkę o detale na setce, których w normalnej skali prawie nie widać. Za to są widoczne na 25-ce.
Coś innego jest raczej ważne - cena za brak precyzyjnego odwzorowania modelu mapy taka bywa, ale nawet 2 mm to nie centymetr :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Cz, 02 lip 2015 14:37

Ranger napisał(a):(Dla mniej obeznanych - na mapie jest siatka 2km, która ma normalnie rozmiar 2 cm).

Daj już spokój, jak widzę to dyskusja z Tobą nigdy się nie skończy,
co post to dodajesz nowe teoretyczne slogany.
Jak miałem Ci pokazać, jakie przesunięcia występują na arkuszu po kalibracji,
owszem można oddalić mapę, ale czy przez to przesunięcie zniknie.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Cz, 02 lip 2015 14:45

@meridian
Ale odpowiedź na te problemy jest znana od dawien dawna, zamiast poprawiać każdą mapę w wielu miejscach prościej jest ją wymalować inaczej od nowa.
Nie przez przypadek wskazałem przecież na mapy OKH :-)
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
WIG_zmieniony_uklad_map.png
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Cz, 02 lip 2015 15:06

@ Ranger
Po co ta cała zabawa z Autokalibratorem jak kalibrując w układzie Potsdam Rauenberg DHDN
i po przetworzeniu do WGS 84 Lat/Lon uzyskujemy podobny efekt.

Postsdam.JPG
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Cz, 02 lip 2015 15:27

@meridian
Kalibracja WIG-ówki jest tak samo poprawna (czyli przybliżona) :-)
Model Potsdam Rauenberg (Bessel 1841, TM) vs BG (Bessel 1841, QSR)
Natomiast mapy OKH z 1944 roku Heereskarte są już rzeczywiście wykonane na elipsoidzie Bessela 1841 z rzutem DHG (2 strefy) i praktycznie treścią WIG-ówek zweryfikowaną zdjęciami lotniczymi, z niewielkimi zmianami.
Czyli problem braku QSR po prostu nie występuje. Co ciekawe, arkusze mają też na zewnątrz ramki oznaczenie siatki BG.
Zabawa z Autokalibratorem daje kalibrację map WIG od razu w WGS84 w/g wyliczonych współrzędnych płaskich, nie ma problemu transformacji elipsoidalnej.
A temat jest przecież o kalibracji map WIG bez podania parametrów odwzorowań, nieprawdaż ? :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Cz, 02 lip 2015 16:54

meridian napisał(a):…co post to dodajesz nowe teoretyczne slogany.

Ranger napisał(a):Zabawa z Autokalibratorem daje kalibrację map WIG od razu w WGS84 w/g wyliczonych współrzędnych płaskich, nie ma problemu transformacji elipsoidalne=.

Ale po, co nam kalibracja w układzie WGS 84 jak pogram sam przetworzy kalibrację
Potsdam Rauenberg DHDN do WGS 84 z podobnym efektem końcowym. ( przetwarzając kalibracjię w ukaładzie "Borowa Góra" nie uzyskamy zblizonego efektu)

viewtopic.php?p=187296#p187296
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Cz, 02 lip 2015 18:22

A po co kalibracja w ogóle, idąc jeszcze dalej tym tokiem myślenia ? Jakieś Potsdamy, Borowe Góry, elipsoidy, odwzorowania ?
Nie wystarczy biblioteka gotowych kmz-tów WIG ? No i cóż na to poradzisz, że kolega chce sam umieć sobie zrobić ? :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez amado » N, 05 lip 2015 8:58

Koledzy,
Jak widać powyżej można na WIG-ach ( nie ważne czy są to 100-tki czy 25-tki) uzyskać co najmniej poprawny efekt końcowy. Czyli da się je skalibrować w taki sposób żeby o przesunięcia były minimalne ( nie mam tu na myśli skali wyświetlania) Często korzystam z dużych powiększeń, więc dokładność jest dla mnie bardzo ważna.
Jak pisze kolega Ranger, można też skorzystać z map Messtischblatt. Tak czy inaczej pytanie jest jak to zrobić :-)
W mojej subiektywnej co prawda ocenie, WIG-i są bardziej przejrzyste ( są kolorowe) co ma dla mnie pewne zalety. Ale to kwestia indywidualnych preferencji.

Myślę że pytanie jakie należy postawić to :
1. W jaki możliwie najprostszy sposób skalibrować mapę WIG do właściwego formatu ( czyli do WGS czy innego który daje się przekonwertować)
2. W jaki (I także możliwie najprostszy) sposób po wykonaniu ww. czynności zapisać mapę w formacie KMZ i JNX
3. Czy skalibrowanie mapy ( jakiejkolwiek) jedynie w oparciu o współrzędne charakterystycznych punktów ( powiedzmy w ilości miedzy 10 a 20) wpłynie zasadniczo na jakość kalibracji
4. Jakich narzędzi do tego użyć ? i w jakiej kolejności ?
:-)

Celowo piszę o najprostszych metodach i narzędziach, gdyz niektóre ze znanych programów są rozbudowane tak dalece ze zrobienie w nich prostych operacji , nie należny do najłatwiejszych. ( zresztą poza stroną http://gps.astronet.pl/new/porady-kalibracja.htm, nie znalazłem innych tutoriali)
amado
 
Posty: 85
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez GPS Maniak » N, 05 lip 2015 9:47

Generalnie większość problemów zniknie, gdy podejdzie się do zagadnienia w sposób - rzekłbym - bardziej profesjonalny. Krótko mówiąc zamiast kombinować czym i jak skalibrować mapkę, by potem znów pytać czym i jak można to przekonwertować na format Garmina, należałoby użyć profesjonalnego narzędzia, które pozwoli skalibrować mapę w układzie Borowa Góra, potem jeszcze skorygować tzn. "dopieścić" kalibrację przez porównanie z danymi wektorowymi (drogi/punkty) i na końcu wypluć jeszcze gotowy JNX czy KMZ. Czy jest takie narzędzie? Jest. Niestety płatne: http://gpsmaniak.com/2010/programy-globalmapper.htm

O ile pamięć mnie nie myli, to właśnie z wykorzystaniem GlobalMappera przygotowałem ten zestaw: http://gpsmaniak.com/2010/download-jnx.htm#WIG
Z tym, że nawet GlobalMapper nie zapewni jakiejś super dokładności na całym obszarze mapy, bo WIGówki są jakie są.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » N, 05 lip 2015 10:44

@amado
Ad.1.
Dokładna kalibracja map WIG wymaga użycia odwzorowania w/g którego te mapy zostały wykonane, co w temacie już padło.
Wtedy można np. próbować wykonać dokładną transformację obrazu mapy do innego odwzorowania docelowego.
I to w przypadku map WIG nie jest proste, m.in. dlatego, że stosuje się kalibracje przybliżone. Ale coś jest lepsze niż nic :-)
Ad.2.
Zapis obrazu odpowiednio przygotowanych map do formatu kmz czy jnx nie jest problemem, są poradniki jak to zrobić różnymi narzędziami, np. porady Lecha:
http://www.gpsmaniak.com/2010/porady-custommaps.htm
http://www.gpsmaniak.com/2010/porady-jnx.htm
Wystarczy znajomość i umiejętność korzystania z użytych do tego celu narzędzi, a poradniki skracają tę drogę do rozsądnego minimum.
Są też do dyspozycji oprócz poradników gotowe mapy w tych formatach, jak np. Bieszczady, z którymi można porównać efekty prac własnych.
Ad 3.
W przypadku kalibracji wielopunktowych trzeba mieć pewność, że niezbędne w kolejnym kroku narzędzia dostosowujące format mapy do kmz/jnx takie dane kalibracyjne rozumieją i potrafią je w taki sam sposób wykorzystać. Jeżeli nie potrafią, to kalibracja się po prostu posypie.
Kalibracje wielopunktowe to raczej sposób na dopieszczenie zdeformowanego obrazu mapy wskutek np. ich przetwarzania optycznego z papieru, niż sposób na transformację odwzorowań.
@Lechu
Global Mapper nie obsługuje odwzorowania QSR WIG. Trudno obsługiwać coś co jest nieznane, znane są tylko przybliżenia ;-)
Niektórzy próbują np. na oblique stereographic sterea, ale tu też jest trochę zagwozdek z Rousshilhe'm :-)
Pozdrawiam
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez amado » Pn, 06 lip 2015 8:11

meridian napisał(a):Poprawiłem układ dróg w okolicy Gostinina, zmniejszyłem ilość "kafelków".

https://www.dropbox.com/s/owng8c3bnlu7v ... 0.kmz?dl=0

Wcześniejszy post można usunć.


Meridian,
Możesz napisać w jaki sposób "poprawiałeś" mapę...tak patrzę i patrzę, i wydaje się że jak na możliwości WIG-ówek to chyba dużo lepiej już nie będzie. :wink:
amado
 
Posty: 85
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Pn, 06 lip 2015 23:29

Tak jak napisałem wcześniej, nie ma możliwości prawidłowego skalibrowania arkusza mapy WIG ( przynajmniej ja nie znam takiego sposobu )
żaden układ łącznie z „Borową Górą” nie jest odpowiedni. Transformować bezstratnie do układu WGS 84 można.
Sytuacja nie jest zgodna z ideą wątku, fakt trzeba wybrać jeden z układów, ale nie bardzo ma znaczenie, który wybierzemy,
bo żaden nie jest odpowiedni i wymaga korekty.
Dodatkową trudnością jest to, że niektóre obiekty są faktycznie błędnie narysowana na mapie a trudno rozeznać,
czy przesunięcie wynika z błędu rysowania, czy z błędu spowodowanego nieodpowiednią kalibracją.
Najprostsza sprawa gdyby udało się wygenerować prawidłową siatę w Układzie Borowa Góra podobnie,
jaka jest dostępna dla układu Hermannskogel do kalibracji starszych map Bałkanów w układzie WGS 84.
a tak pozostaje metoda prób i błędów, chociaż praktycznie nie jest to skomplikowane.
Dane mam podane w metrach, więc ustawienie mapy nie nastręcza problemu.
Jest mi obojętne w jakim układzie skalibruję mapę, w tej chwili nie wiem, którą wersję zamieściłem,
u mnie w odbiorniku mapa wyświetlona na tle mapy TOPO Poland Light v2 wygląda tak jak na zamieszczonych obrazkach.

1.jpg


2.jpg


Tak wygląda wyświetlona w Base Camp na tle mapy UMP.

BC.JPG
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości