kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Wt, 07 lip 2015 14:55

@meridian,
To po cholerę walisz obrazkami, na których nic nie widać ? By było ich więcej ? :-)
Czyli kalibracja zamieszczona przez amado, bez zmian ?
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Wt, 07 lip 2015 16:15

Ranger napisał(a):To po cholerę walisz obrazkami, na których nic nie widać ?

Widzę, że brak Ci jest doświadczenia, nie „zrobisz” obrazka tego arkusza
przy innym ustawieniu niż „Full Map” żeby był widoczny cały arkusz. ( cztery punkty kalibracyjne)
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Wt, 07 lip 2015 16:36

@meridian
Możemy się przekomarzać, tylko nie wiem po co :-)
Zauważ, że kolega amado podał wszystko co niezbędne do przyjętego sposobu obsługi mapy, nawet nie używając obrazków.
Wystarczył plik kalibracyjny. Średnio rozgarnięty kalibrator zazwyczaj na tej podstawie wie, czy została użyta kalibracja afiniczna i którego stopnia, z jakim odwzorowaniem, itd. :-)
A co do obrazka spróbuj tak - ustaw wyświetlanie tej mapy na 20%, wejdź w sprawdzanie kalibracji i ... gotowe :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Wt, 07 lip 2015 17:48

Ranger napisał(a):Możemy się przekomarzać, tylko nie wiem po co :-)

Cudowne olśnenie ? :(
Przy ustawieniu "20" nie jest widoczny cały arkusz, cały arkusz jest widoczny przy "10", co jest odpowiednikiem „Full Map”.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Wt, 07 lip 2015 18:02

@meridian
Widać mam ekran o większej rozdzielczości :-)
A poważniej - jeżeli chcesz podać inną kalibrację (ich oceny już były w komplecie), by np. kolega amado mógł zobaczyć te drobne różnice, to to zrób.
Jeżeli nie, to jest to tylko piłowanie wody ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Wt, 07 lip 2015 18:15

e..tam nie będziemy robić z setki 25-kę, a poważniej.....
pisałeś o instrukcji użycia współrzędnych prostokątnych, skalibruj prawidłowo mapę w tym układzie a ja zrobię resztę.
( zmienię układ w WGS 84).
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Wt, 07 lip 2015 18:36

@meridian,
Nie bardzo jest mi potrzebna taka zabawa z przeliczaniem poprawek dla arkuszy setek (tych które są znane), bo i po co.
Na poziom planu miasta na tych mapach nie schodzę, a różnice jak widać na zamieszczonych przeze mnie przykładach, da się przeżyć ;-)
Pozdrawiam
Ranger

Edycja
A zresztą co mi tam :-)
Kalibracja mapy w BG/TM ze współrzednych prostokątnych (odwzorowanie w przeliczeniu na model BG/TM)
Definicja datum, bo bez tego OziE nie pojedzie:
Borowa Gora,3,633,33,456
Reszta jest w pliku kalibracyjnym, tzn. obrazek mapy znormalizowany do 180ppi i docięty (wymiary na końcu), użyte parametry TM, itd.
Przy innym wymiarze trzeba popchnąć punkty na mapie na właściwe przecięcia siatki, a reszty nie ruszać.
Efekt porównania tej kalibracji z innymi mapami - kolejno setka PL-1992, BG/TM i Potsdam/DHG.
Wynik kalibracji na BG jest podobny do Autokalibratora, różnica jest taka, że działają współrzędne km BG.
Załączniki
Setki_PL-1992_vs_BG_vs_Potsdam_DHG.png
P39_S29_GOSTYNIN_gridBG.zip
(821 Bajtów) Pobrane 52 razy
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Śr, 08 lip 2015 12:08

Ranger napisał(a):Wynik kalibracji na BG jest podobny do Autokalibratora, różnica jest taka, że działają współrzędne km BG. .

I w tym właśnie jest problem, ale co tam każdy może używać mapy z dużymi przesunięciami ( jeżeli tylko jemu to odpowiada).

Po zamieszczeniu przeze mnie obrazka z poprawioną mapą i naniesionymi drogami ( leśnymi) z mapy UMP okazałeś zdziwienie, zauważyłeś,
że mapa jest w projekcji Lat/Lon a mało wprawny kalibrator zauważyłby zgodność dróg mapy WIG z danymi wektorowymi i nie zadawał by pytania,
co ilustruje obrazek, ale w tym momencie nie wiedziałeś, że mapa WiG ma duże przesunięcia na tak dużym obszarze.

Napisałeś, że mapa jest zgodna z innymi mapami, moim zdaniem nie może być zgodna, więc napisz ( zmieść obrazek) w jakim stopniu jest zgodna ( ile jest metrów przesunięć).
W Twoich wypowiedziach widzę sprzeczności piszesz, że mapa powinna być kalibrowana w odpowiednim układzie a ten układ, który stosujemy jest nieodpowiedni.
Napisałeś, że mapa setka WIG powinna być o decymetrowych dokładnościach a uzyskujemy większe przesunięcia (znacznie większe) wnioskuję,
że układ w którym kalibrowana jest mapa jest nieodpowiedni.
Przeczytaj co napisałeś.
„Bo zupełnie czymś innym są przybliżenia układu WIG, nazywane w slangu kalibracyjnym "Borowa Góra", w/g których się praktycznie wykonuje kalibracje.”


Interpretując w karykaturze Twoje wypowiedzi całkiem dobrze możemy mapę setkę WZK ( obrazek) skalibrować w losowo wybranym układzie
uzyskując mniejsze niezgodności niż przy proponowanej przez Ciebie kalibracji mapy WIG w myśl zasady „ nie będziemy robić z setki 25-ki”.
Przecież nie ma sensu dokładniejsza kalibracja setki WZK i tak w TB nie ma takiego zoomu żeby zobaczyć te niezgodności,
ale już w grminie mapa z przesunięciami stwarza kłopot, nie ten kłopot, o którym zapewne pomyślisz ( przy dużym zbliżeniu)
w garmine często użytkownicy wyświetlają dwie mapy jednocześnie a odmienny przebieg dróg na mapie wektorowej i rastrowej stwarza niezły bałagan, mapa przestaje być czytelna.
Są przynajmniej dwa wyjścia, nie włączać dwóch map jednocześnie lub dokonać korektę mapy,
pierwszy sposób nie jest najlepszym rozwiązaniem, po przełączeniu map będziemy wizualnie w innym miejscu,
chociaż zgodnym z tym, co wskazuje kursor.
Stosowanie dużego oddalenia mapy nie jest lekarstwem na jej niedokładność, ta niedokładność nadal istnieje.

WZK.JPG
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » Śr, 08 lip 2015 14:48

@meridian
Mapy TM są łatwe w adaptacji do użytku GPS, a mapy QSR nie. Gadanie o tym wiele nie zmieni.
Mapy QSR (układ WIG, układ 65, GUGIK 80) spełniały postawione im swego czasu wymagania. I nikt się wtedy nie zastanawiał czy i jak będą pasowały do nieistniejącego gps-u. Nie stały się też inne z powodu jego pojawienia się.
Czy znany jest dziś np. prosty sposób na współpracę odbiornika gps z papierową WIG-ówką ?
Bo od tego się przecież wiele lat temu zaczęło i wyszło, że nic łatwego tu nie ma. Trzeba zdefiniować układ QSR jak się da, np. jako przybliżenie, by odbiornik coś z siebie wydał. Później pojawiła się w odbiornikach możliwość wstawiania obrazków, wykonanych w/g określonych wymagań. Czy to cokolwiek wniosło z punktu widzenia map QSR ? Nic. Te wymagania i możliwości nadal tak samo nie pasowały do siebie jak poprzednio.
A wracając do detali kalibracji - porównanie wpasowania mapy było już pokazane w tym temacie, w kilometrach BG, kilka stron wstecz.
Zmiana sposobu kalibracji jak widać nie spowodowała dramatu, co było jest widoczne nadal ;-)
A wyświetlanie mapy w jej naturalnej skali na pewno jej nie zaszkodzi :-)
Pozdrawiam
Ranger

Edycja.
I jeszcze jedna uwaga dotycząca kalibracji WIG-ówek.
Dyskusje o ich kalibracji najczęściej kręcą się wokół kolorowych setek, wykonanych w odwzorowaniu quasi-stereograficznym WIG.
Ale przecież to nie wszystko, WIG wykonywał również mapy w innych odwzorowaniach i skalach, które też się czasem do użytku gps adaptuje :-)
Przykład takiej historycznej już dziś mapy poniżej.

Obrazek
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Pt, 10 lip 2015 20:53

Ranger napisał(a):Trzeba zdefiniować układ QSR jak się da, np. jako przybliżenie, by odbiornik coś z siebie wydał.

Jeżeli tak piszesz, to chciałbym dokładniej przyjrzeć się jak masz skalibrowaną 25-kę,
podobno u Ciebie mapa jest zgodna z setą WIG ( może nie warto oglądać :( ).
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » Pt, 10 lip 2015 21:36

Ps.
Tak przestrzegałeś żeby nie robić z setki 25-k aż naszła mnie ochota i spróbowałem.

WIG 100.JPG


Obrazek: Mapa 3929_A_Waldrode_(Gostynin)_XII_1944 ( 25-ka) + P39_S29_GOSTYNIN_300dpi + CNE.
Dużo sie nie zmieniło, przybyło trochę dróg.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » So, 11 lip 2015 8:05

@meridian
Cytat odnosił się do innej sytuacji, czyli ustawienia bezmapowca do mapy trzymanej w garści.
Najpierw trzeba było określić w jakiej postaci by się przydały współrzędne z odbiornika, a potem stanąć na głowie, by takowe z siebie wydał :-)
Powiadasz przybyło dróg na 25-tce ... ? To zerknij jeszcze np. na 3380 Leslau (Włocławek) :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez meridian » So, 11 lip 2015 20:18

Ranger napisał(a):Cytat odnosił się do innej sytuacji, czyli ustawienia bezmapowca do mapy trzymanej w garści.

Oj.. Ranger chyba piszesz, aby coś napisać.
Ranger napisał(a):Te wymagania i możliwości nadal tak samo nie pasowały do siebie jak poprzednio. .

Jeżeli nic się nie zmieniło, to cytat jest odpowiedni :D .
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Mariusz65 » So, 11 lip 2015 20:38

Ranger napisał(a):3380 Leslau (Włocławek) :-)
Załączniki
Leslau.jpg
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania

Postprzez Ranger » So, 11 lip 2015 22:27

Ale to raczej o coś innego chodziło ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
Wloclawek_25k.png
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość