Konwersja .tif + .tfw do .tiff (GeoTIFF)

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Konwersja .tif + .tfw do .tiff (GeoTIFF)

Postprzez IreuN » Śr, 25 mar 2015 13:24

Witajcie, mam pewien problem, nie do końca związany z garminem, ale widzę, że jesteście tu w takich sprawach zorientowani.

Użyłem programu GeoxaViewer aby pobrać wycinek ortofotomapy z geoportalu. Wszystko się udało, tylko że pliki wyjściowe to .tif i .tfw a program do którego ja ten wycinek potrzebuję obsługuje tylko i wyłącznie .tiff czyli GeoTIFF. Moglibyście podpowiedzieć jak to przekonwertować? Starałem się coś znaleźć, jednak niezbyt mi to co znalazłem pomogło. Ach jeszcze jedno, w tym GeoxaViewer nie ustawiałem żadnej skali, nie wiem szczerze jaka am być, (jednostki). Wybaczcie bo pewnie niewiedza aż ode mnie promieniuje, ale nie jestem zorientowany z tym temacie.

Jakby co to plik .tfw wygląda u mnie tak:

Kod: Zaznacz cały
            0.0000059589
            0.0000000000
            0.0000000000
           -0.0000059589
           19.0514870000
           50.4967260000



Lub, jeśli dla kogoś to łatwizna, poprosiłbym aby ktoś taki kawałek mapy dla mnie wygenerował. Chodzi mi dokładnie o lotnisko Katowice - Pyrzowice, głównie pasy startowe, terminal i to tyle. Jeśli ktos by to dla mnie zrobił to byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. ;)

Edit: Chyba dałem radę ręcznie ustawiając "rogi" zdjęcia wg koordynatów które są widoczne w geodexie. Ale napisać mozecie, chętnie się dowiem.

I jeszcze jedno pytanie, czy da się utworzyć zdjęcie o większej rozdzielczości niż te 600DPI?
IreuN
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 25 mar 2015 13:15

Re: Konwersja .tif + .tfw do .tiff (GeoTIFF)

Postprzez AAA222 » N, 12 kwi 2015 9:53

Skoro sobie poradziłeś, to pewnie już wiesz co oznaczają poszczególne liczby w pliku ~.tfw, i jak z ich pomocą wyznaczyć współrzędne narożników mapy.
Można otworzyć raster w jakimś gisie (używam QGISa) i skalibrować go na narożniki, a popem zapisać jako geotiff, ale najprościej chyba skonwertować tifa do geotifa za pomocą gdal_translate.exe. Praktycznie wszystkie gis-y korzystają z procedur gdala, więc być może wszystko czego potrzebujesz masz już gdzieś na kompie i wystarczy sie tylko rozejrzeć ;). Jeśli nie, to linki do paczek z bibliotekami i plikami wykonywalnymi dla różnych systemów znajdziesz tu: http://trac.osgeo.org/gdal/wiki/DownloadingGdalBinaries Opis opcji znajdziesz tu: http://www.gdal.org/gdal_translate.html. Gdal_translate.exe działa z linii poleceń. Na początek powinieneś ustawić ścieżkę do folderu z danymi gdala, czyli polecenie:
SET {TuŚcieżkaDoFolderuzGDAL"}\data i potem Enter ;)
Polecenie konwersji Twojego rastra będzie wyglądało mniej więcej tak:
gdal_translate.exe -of GTiff -a_srs EPSG:4326 -a_ullr {Lon0} {Lat0} {Lon1} {Lat1} {PełnaŚcieżlaiNazwaTwojegoPlikuŹródłowego}.tif {PełnaŚcieżkaiNazwaGeorastra}.tif
gdzie:
zamiast {Lon0} i {Lat0} - wpisz długość i szerokość w stopniach lewego górnego narożnika rastra,
zamiast {Lon1} i {Lat1} - wpisz długość i szerokość w stopniach prawego dolnego narożnika rastra.
Polecenie trzeba wywołać z folderu, w którym jest gdal_translate.exe, albo podać gdal_translate.exe z pełną ścieżką (wybacz, że tłumaczę jak krowie na rowie, ale nie wiem kto to kiedyś będzie czytał ;)).

Czyli np.: d:\c\cache\gdalwin32\bin\gdal_translate.exe -of GTiff -a_srs EPSG:4326 -a_ullr 15.46875 51.6180165487736 16.875 50.7364551370106 d:\c\cache\Mapy\MapaŻródłowa.tif d:\c\cache\Mapy\MapaDocelowa.tif

A..., i jeszcze o rozdzielczości ;) - rozdzielczość pobieranej mapy możesz zadysponować praktycznie dowolną, tyle że zwiększanie rozdzielczości powyżej rozdzielczości, w jakiej wykonana została mapa, którą pobierasz, nie ma sensu, bo informacji na mapie przez to nie przybędzie.

ps. w poleceniu napisałem EPSG:4326, bo po wpisach w pliku ~.tfw sądzę, że masz raster pobrany/skonwertowany do WGS84. Generalnie, w tym miejscu trzeba podać układ współrzędnych mapy (rastra), czyli numer EPSG, albo w uszach definicję. Powodzenia !
Monterra, Becker TAHighspeed, Rugged Phones A9 <- zdechł po dłuuuugiej chorobie, polecam... omijanie szerokim łukiem !!!, OziExplorer, Kafelkarz 14.0.0.7
AAA222
 
Posty: 31
Dołączył(a): Pn, 27 paź 2014 18:28


Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość