Po utworzeniu KMZ nie widać etykiet

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Po utworzeniu KMZ nie widać etykiet

Postprzez Fenervil » Wt, 28 cze 2016 16:57

Przygotowałem mapę z wydzieleniami leśnymi. Każde wydzielenie ma pobraną etykietę z tabeli atrybutów, która wyświetla się normalnie w QGIS- ie. Niestety po przygotowaniu we wtyczce "Garmin Custom Map" pliku KMZ- etykiet nie widać. Czy powodem może być to że etykiety to nie jest grafika wektorowa tylko jakiś inny format? Co zrobić żeby się wyświetlały?
Fenervil
 
Posty: 12
Dołączył(a): So, 18 cze 2016 12:09

Re: Po utworzeniu KMZ nie widać etykiet

Postprzez Fenervil » Wt, 28 cze 2016 18:04

Posiadam Etrex 30. KMZ wyśletla się w nim bez etykiet
Fenervil
 
Posty: 12
Dołączył(a): So, 18 cze 2016 12:09

Re: Po utworzeniu KMZ nie widać etykiet

Postprzez GPS Maniak » Wt, 28 cze 2016 19:36

Trudno mi zgadywać na jakim etapie powstają zawirowania, bo nie bardzo czuję w jaki sposób dokonywałeś konwersji danych. W każdym bądź razie odbiornik na pewno jest tu bez winy, bo KMZ to raster, obrazek, bitmapa, więc albo coś na nim jest, albo nie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Po utworzeniu KMZ nie widać etykiet

Postprzez Fenervil » Wt, 28 cze 2016 23:37

W QGIS etykiety wyświetlają się w zależności od skali mapy. Można to sobie ustawić, np. Od 1:100000 do 1:10000. Tylko że przy dużych powiekszeniach etykieta staje się wieksza niż sam poligon. Nie zmienia to faktu, że i wtedy konwersja też ich nie obejmuje.
Zauważyłem ponadto, że oprócz etykiet nie są konwerotowane także punkty.
Tak więc poligony, linie owszem ale już obiekty punktowe nie.
Fenervil
 
Posty: 12
Dołączył(a): So, 18 cze 2016 12:09


Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości