Mapy z geoportalu - import?

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez doman226 » Pn, 04 mar 2013 8:50

Witam,
Podłącze się pod temat. Pytanie odnośnie importu map z Geoportalu2. Chodzi mi w szczególności o mapę Topograficzną. Szukałem adresów WMS, ale nic nie znalazłem, a przynajmniej żaden adres nie chodził. Czy komuś udało się ściągnąć mapę Topo z geoportalu2?
Pozdrawiam Piotr
GARMIN Oregon 650, Fenix 1 i 2, NavRoad 430 BT
Dawniej: TwoNav Aventura, GPSMAP 62st, Oregon 550, Montana 600
Avatar użytkownika
doman226
 
Posty: 62
Dołączył(a): So, 04 wrz 2010 10:18
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez GPS Maniak » Pn, 04 mar 2013 14:28

Wydaje mi się, że geoportal2 udostępnia via WMS dane będące w zasobach powiatów, nie wykluczone zatem że ogólnopolskie mapy topograficzne nie są udostępnione. Przyznam jednak, że tematem do końca się nie interesowałem.

Zalacznik1.jpg
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez doman226 » Pn, 04 mar 2013 15:24

Lechu w najnowszej wersji programu Geoxa Viewer również są udostępnione zasoby z Geoportalu2. Natomiast z map TOPO nie udało mi się dotychczas nic wyświetlić. Stary geoportal chodzi bez zarzutu. Możliwe, że jest tak jak mówisz i na dzień dzisiejszy geoportal nie udostępnia zasobów ogólnopolskich, ale poczekamy może w przyszłości się coś zmieni.
Pozdrawiam Piotr
GARMIN Oregon 650, Fenix 1 i 2, NavRoad 430 BT
Dawniej: TwoNav Aventura, GPSMAP 62st, Oregon 550, Montana 600
Avatar użytkownika
doman226
 
Posty: 62
Dołączył(a): So, 04 wrz 2010 10:18
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez popej » Pn, 04 mar 2013 15:57

A to nie są te same serwery dla obu wersji geoportalu?

Przykładowo Geoportal2 pokazuje taki serwer wms dla VMAP:
http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/servic ... /WMSServer
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez foka » Śr, 01 maja 2013 22:15

Witam.
Czy może ktoś łopatologicznie krok po kroku napisać jak pobrać dane z geoportalu tak by można było je wykorzystać do naniesienia śladów z GPSMap 62s. Chodzi mi o to że na geoportalu wyszukałem sobie region po którym się poruszałem ale nie wiem jak to wszystko zrobić. Posiadam program MapoTero i wpisywałem tam współrzędne z narożników ale to nic nie daje. Podejrzewam że jest to problem ściągnięcia danych z geoportalu a językiem jakim się posługują ludzie na innych forach nie jest dla mnie zrozumiały. Jak ktoś może pomóc to proszę o info lub PW
foka
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt, 24 sie 2010 12:57

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez kagb » Wt, 21 maja 2013 8:42

Z mojego doświadczenia, z tymi mapami nie jest do końca źle ale...
Testuję je obecnie w Beskidach, statystycznie 8/10 ścieżek nie istnieje, z czego część może być już mocno zarośnięta więc przydaję się lepszy instynkt topograficzno turystyczny ;) Ja używam zrobionej nakładki, w postaci lekko brązowych ścieżyn by nie zaśmiecać grubszymi liniami mapy. Poniżej kilka zrzutów:

Clipboard01.jpg
Clipboard03.jpg


W praktyce to często takie ścieżki:

Clipboard04.jpg
kagb
Bywalec
 
Posty: 147
Dołączył(a): Wt, 05 lut 2013 13:01
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez sdsyc » Wt, 21 maja 2013 9:08

kagb napisał(a):Ja używam zrobionej nakładki

Ale czy robienie nakładki mieści się jeszcze w pojęciu "import map z Geoportalu"?
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2806
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez kagb » Wt, 21 maja 2013 10:03

Jeżeli wpis jest niestosowny, to wywal go w diabły.
kagb
Bywalec
 
Posty: 147
Dołączył(a): Wt, 05 lut 2013 13:01
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez Wojtek600 » N, 29 wrz 2013 19:49

Wepnę się ze swoim pytaniem dot. importu map. Chodzi konkretnie o orto z geoportalu. Niech będzie na przykładzie Leska.

Sciągam bardzo prosty jednokaflowy obraz 3000x3000 pix, mały obszar, kleić nie trzeba; geoportal ma ładny obraz tego terenu - zoom max 1:1000 ładny szczegół, wszystko gra ( tutaj tylko wycinek centrum, zrzut żywcem z geoportalu):

Obrazek

Poniżej widać wszystko co ustawiam - czyli niewiele. Zaznaczam, że nie wchodzę w ustawienia "Warstwa dolna" Warstwa górna".

Obrazek

Otrzymuję z tego taki produkt ( odpowiednik sklai 1:2444):

Obrazek

No dobra, to teraz zbliżmy tak jak 1:1000 na geoportalu:

( nie wiem co jest z tym "level2" widocznym na panelu z lewej, nie mam bladego pojęcia, nie wiem co się z tym robi, żeby to był jeden normalny level, zoomowalny "do oporu", czyli do poziomu materiału 1:1000 jak widać na zrzucie z geoportalu...):

Obrazek

Piksele, figa z makiem, nie da się zoomować 1:1000...
Wiem, że ten konkretny obraz w max zbliżeniu da się uzyskać jako jnx. Bo już go widziałem . Teraz usiłuję zróbić sobie taki sam.

Logicznym jest, że żeby uzyskać jnx zoom-owalny 1:1000, to trzeba w takiej skali pobrać surowiec. Najwyrażniej pobrał się 1:2444 i dalej ostrośc już nie "pójdzie". Tylko byłem przekonany, że orto automatycznie pobiera się w takiej skali, jaka jest w geoportalu bez względu na zoom, czyli w tym wypadku zaimplememtowany jest materiał 1:1000 i taki powinien "się pobrać".

Można się zadowolić tym odpowiednikiem zoomu 1:2444 i też "obleci", zwłaszcza jak się podkręci kolory, ale chodzi o zasadę. Dlaczego nie wyszło... :|

Już wcześniej miałem podobny problem na przykładzie innej mapy 1:25000, forumowicze poradzili, żeby zmienić ustawienie warstw jnx customizerem, bo mapa jest dwuwarstwowa. Albo jnxerem.

Ale jak to robić, na etapie pierwotnej produkcji, by nie trzeba było się "bawić" w takie poprawki, lecz od razu dostać prawidłowy produkt finalny :?: jednowarstwowy? Jnxer pokazuje level 1 = poglądówkę całego arkusza. Level 2 to jest to optymalne jeszcze ostre zbliżenie.

"Zasejwowałem " sobie :wink: jeden level w jnxerze , zeby było jednowarstwowo,i już jest faktycznie jednowarstwowy. Ale to i tak mi nie wyostrzy mapy do 1:1000 oryginału. Zaraz wrzucę zrzuty.

Już gotowe - zrzuty. Plik nie był podkręcany kolorystycznie,

Obrazek

Obrazek

Może ja szukam sztucznego problemu... ale jest jednak różnica między geoportalem a tym co potem widać w jnxerze czy - przede wszystkiem - na wyświetlaku Garmina. Czyżby to wszystko była "strata" konwersyjna...?

Pozostaje jeszcze "makijaż" pliczku dla lepszej precepcji wzrokowej....

A tutaj na koniec przytaczam mój "punkt odniesienia" i jednocześnie "cel" - jest to jnx autorstwa pewnego bieszczadnika:

Obrazek

Wyraźnie lepszy, i chyba nie jest to tylko zasługa tuningu graficznego ( zrzut: ekran Oregona 450 )

Z góry przepraszam za nudnawe być może sygnalizowanie podobnych problemów w różnych miejscach, ale jestem zielonkawy w temacie a większość forum to dośc zaawansowani kartografowie "gps-owi"( a pewnie i "tradycyjni") i zapewne z życzliwym pobłażaniem czytają takie marudzenie. Niestety. Tak się docieram. Jak autobus marki Ikarus. Z bólem i zgrzytem. :wink:
Na piechotę: Garmin Oregon 600
Avatar użytkownika
Wojtek600
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): N, 22 wrz 2013 13:24
Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez meridian » N, 29 wrz 2013 20:55

Nie uzyskasz takiej jakości wizualnej jak na obrazku z Oregona, zdjęcie satelitarne nie jest ortomapą
najprawdopodobniej było pobrane z „Zumi”.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez Wojtek600 » N, 29 wrz 2013 23:17

Być możę zostało pobrane jako zdjęcie satelitarne, być może... chociaż autor opisał to jako: "z geoportalu".
Może było to zdjęcie z gugle-ziemia. Na pewno podkręcił optycznie.

Czyli z geoportalu więcej nie "wyciągnie" na ostrości widzenia....
Na piechotę: Garmin Oregon 600
Avatar użytkownika
Wojtek600
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): N, 22 wrz 2013 13:24
Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez meridian » Pn, 30 wrz 2013 11:33

Wojtek600 napisał(a):Czyli z geoportalu więcej nie "wyciągnie" na ostrości widzenia....

Przyjrzałem się obiektom ruchomym na zdjęci ortomapy, zdjęcia wyglądają bardzo podobnie. ( może to jest ortomapa)
Czy nie da się wyciągnąć więcej, na pewno się da, zależy to od programu, wielkości obszaru i cierpliwości.

228.jpg
228.jpg (80.31 KiB) Przeglądane 12054 razy
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez Wojtek600 » Pn, 30 wrz 2013 13:34

Materiał bazowy, czyli zageokodowany obraz powinien na to pozwolić bo jestb. dobrej jakości aż do 1:1000.... inna sprawa, że mapki orto tak dopracowane są potwornie ciężkie: obszar 4km x 4km i mamy około 200MB w jnx-ie. Ale chodzi o zasadę czyli opanowanie techniki, potem mogę sobie odpuścić ze świadomością, że wiem jak.

No, i ten ostatni zrzut jest właśnie taki o jaki chodzi - a czym uzyskany ( efekt, nie zrzut) :?:

Wiem na pewno, że retusz i tuning kolorystyczny, na wzorcu z oregona 450 przytoczonym przeze mnie to akurat efekt Photoshopa, ale to nie jest przedmiotem rozważań, bo to rzecz trzeciorzęna do uzyskania jakimkolwiek programikiem graficznym.
Na piechotę: Garmin Oregon 600
Avatar użytkownika
Wojtek600
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): N, 22 wrz 2013 13:24
Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez meridian » Pn, 30 wrz 2013 14:20

Wojtek600 napisał(a):No, i ten ostatni zrzut jest właśnie taki o jaki chodzi - a czym uzyskany ( efekt, nie zrzut) :?:

Nie interesuję się zdjęciami satelitarnymi, więc nie bawiłem się w pobierane ortomapy,
na obrazku z Oregona 650 jest skalibrowany zrzut ekranu przetworzony do plku kmz.
tak wygląda wyświetlony na tle mapy UMP w Base Camp.

Załącznik.JPG
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez Wojtek600 » Pn, 30 wrz 2013 20:16

Aha. Dziękuję.
Na piechotę: Garmin Oregon 600
Avatar użytkownika
Wojtek600
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): N, 22 wrz 2013 13:24
Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości