Mapy z geoportalu - import?

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

geoportal problem

Postprzez motokriss » Wt, 11 wrz 2012 8:01

czesc

probuje zciagnac mape z geoportalu za pomoca mapotero i jedyne co dostaje to biale pole z napisem geoportal.
Ma ktos jakis pomysl na to jak to zrobic - tylko prosze w miare prostym jezykiem bo jestem swiezy w temacie.

ps. wszystkie posty na ten temat juz przeczytalem z forum ale nie pomagaja rady tam zawarte. Moze teraz sa jakies nowe ustawienia ???

Pozdrawiam.
Krzysiek
motokriss
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt, 11 wrz 2012 7:57

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez GPS Maniak » Wt, 11 wrz 2012 8:29

Najprawdopodobniej dla danego obszaru nie istnieje mapa w danym odwzorowaniu (być może w powiązaniu ze skalą).
Nie znam programu, który używasz ale w Geoxie też zdarzają się takie rzeczy.
Wówczas trzeba wskazać inną warstwę WMS bądź/i zmienić skalę.

Obrazek
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez Bas » Wt, 11 wrz 2012 11:37

motokriss napisał(a):probuje zciagnac mape z geoportalu za pomoca mapotero i jedyne co dostaje to biale pole z napisem geoportal.
GPS Maniak napisał(a):Najprawdopodobniej dla danego obszaru nie istnieje mapa w danym odwzorowaniu (być może w powiązaniu ze skalą).

Rozwiazanie jest takie, ze mozna ustawic w MapoTero kilka warstw do pobrania. "Na spodzie" kladziemy taka, ktora jest na pewno dla danego terenu, a na wierzchu taka, na ktorej naprawde nam zalezy. Jesli dla danego terenu nie bedzie mapy "z wierzchu", to przez "dziure w warstwie" bedzie widoczna mapa, ktora jest na dole. W efekcie otrzymujemy mape na ktorej nie ma zadnych bialych plam, choc niekoniecznie jednorodna (mozliwe trzy rozne mapy z trzech roznych warstw).
Uwaga:
Mapa "pod spodem" moze byc w innej skali - i tak zostanie przeskalowana. To w jakiej skali bedzie mapa zalezy od parametru "metrów na piksel", czyli jako zrodlo wskazujemy np. 1:10k, ale jesli ustawimy w tym polu 4, to caly obraz znacznie nam sie zagesci, tzn. mapa/obrazek zmniejszy sie, choc zrodlem- wyjsciowym obrazkiem/mapa caly czas jest 1:10k. Z drugiej strony dla mapy 1:50k ustawienie parametru na 1 rozciagnie nam mape zrodlowa.

Nie pamietam juz teraz dokladnie czy ta wierzchnia warstwa w MapoTero nie powinna byc na dole (kolejnosc jakby odwrocona), a bawilem sie tym programem dawno temu. Niemniej jednak zasada jest wlasnie taka i na pewno to dzialalo.

Caly watek, lacznie z powyzszymi informacjami, jest na forum:
http://www.forum.eksploracja.pl/viewtop ... 3d#p161202
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, 7ways...
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1479
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez motokriss » Wt, 11 wrz 2012 20:28

CZytalem watek ktory podales ale jest z 2009 roku - ustawiam wszystkie warstwy kmbinuje zamieniac x z y i nic - ciagnie tylko napis geoportal.

probowaliscie zciagnac cos teraz , moze to ta nowa odslona na geo nie dziala - moze ktos sprobuje i odpowie czy sie udalo czy nie i jakich ustawien uzyl.

Pozdrawiam
motokriss
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt, 11 wrz 2012 7:57

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez Zachu » Śr, 12 wrz 2012 5:48

Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez kaszubski-turysta » Cz, 13 wrz 2012 10:02

Obawiam się, że jednak Geoportal daje ciała, bo nawet w Geoxie przeglądanie map jest praktycznie niemożliwe :/
kaszubski-turysta
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt, 17 lip 2012 14:32

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez asandrzej » Cz, 13 wrz 2012 10:20

U mnie działa, znacznie wolniej niż zazwyczaj, ale działa.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez GPS Maniak » Cz, 13 wrz 2012 13:35

Potwierdzam ... obie wypowiedzi :D
Bywają chwile, że Geoxa po załadowaniu "projektu" nie chce wystartować, a bywa tak że startuje ale muli niemiłosiernie :(
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez JacekN » Pt, 01 mar 2013 22:11

Czy da się zrobić podkład z geoportalu w mapedit 2 ?
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 604
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez kagb » So, 02 mar 2013 11:52

Da się. Ale wcześniej trzeba mieć tą mapę z geoportalu skalibrowaną, np. w Ozim.
kagb
Bywalec
 
Posty: 146
Dołączył(a): Wt, 05 lut 2013 13:01
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez JacekN » So, 02 mar 2013 13:51

Tyle to wiem.Nowa wersja umożliwia podgląd z wielu portali (google,bing,kosmosnimki,OSM i inne).
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 604
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez Artur » So, 02 mar 2013 14:31

Ale nie z geoportalu.
Jest skrypt LUA do ME++ dla geoportalu, ale u mnie nie zadziałał.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez kagb » So, 02 mar 2013 19:51

Ja pobieram interesujący mnie fragment w Geoxa Viewerze, import do TIFF, dalje konwertuję do BMP, kalibracja w OzimE do pliku .map i podkład gotowy! Nawet sprawdza się w terenie, tak +- 2-5m odchyłki w poniektórych miejscach.
kagb
Bywalec
 
Posty: 146
Dołączył(a): Wt, 05 lut 2013 13:01
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez asandrzej » So, 02 mar 2013 20:06

kagb napisał(a):kalibracja w OzimE

Chyba nie ma potrzeby „kalibracji”, arkusz jest pobierany wraz z danymi georeferencyjnymi.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez JacekN » So, 02 mar 2013 22:13

Ale mnie interesuje podgląd tak jak to jest z googlemap ,bingmap ,kosmosnimki,OSM i inne.Jest w mapedit specjalna ikona do tego.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 604
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość