Mapy z geoportalu - import?

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez tlokkrzys » Wt, 29 paź 2013 16:12

Witam
Mam problem ponieważ próbowałem sciagnać mapę topo oraz ortomapę z geoportalu do geoxy i niestety od dwóch dni nie udaje mi sie to.
Drugi problem jest taki , czy jak zakupię w wodig mapę rastrową w wersji cyfrowej jakiegos terenu ( chodzi o skalę 1:25000 w ukladzie 1965 ) to bez problemu wgram ja do Oregona 550 ( Pan powiedział że to plik geotiff)
Oregon 550
tlokkrzys
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt, 29 paź 2013 15:20

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez meridian » Wt, 29 paź 2013 17:05

Mapy w pliku GeoTIFF przetworzysz do pliku kmz lub jnx program Mapc2mapcnet lub Globalmapper ( komercyjny).
Jeżeli mapy będą w pliku Tiff to, też nie jest problemem, trzeba będzie mapy „skalibrować”, dane będą na arkuszu.
Po utworzeniu pliku georeferencyjnego .map należy przetworzyć do pliku kmz lub jnx za pomocą programu Mapc2mapcnet lub Okimap ,
tak przetworzoną mapę można wgrać do katalogu Garmin\Custommaps, mapa będzie wyświetlana w odbiornik.
Program Okmap obsługuje pliki GeoTIFF, ale nie sprawdzałem jak to działa.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez Wojtek600 » N, 17 lis 2013 14:22

To jeszcze dopiszę: sam nie tak dawno tej jesieni pytałem w innym wątku jak maksymalnie wycisnąć zdjęcie z geoportalu ( orto), zeby "ulepić" superostrego jnxa powiększalnego na ekranie garmina oregon 600 do perspektywy 20 m. Narzędzia: Ma(ł)po Tero oraz mapc2mapc, plus Photoshop .
Otóż okazuje się, że można. Ustawienie 0.5 metra na piksel rozwiązuje sprawę ostrości do poziomu autek na ulicy. Tylko oczywiście jedno zastrzeżenie: mapa orto obszaru np. miasta o bokach 3 km na 3 km ( +/-) będzie miała lekko licząc 60 MB.
Na piechotę: Garmin Oregon 600
Avatar użytkownika
Wojtek600
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): N, 22 wrz 2013 13:24
Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez tlokkrzys » Pn, 25 lis 2013 19:51

Witam
Kolejne pytanie być moze dziwne ale nie potrafie przebrnac. Mam juz zakupione geotiffy dwoch interesujacych mnie map ale niestety nijak nie moge ich przetworzyc na pliki kmz . W Ok map pokazuje jakies dziwne wspolrzedne i mapa laduje na oceanie spokojnym. Moze ktos cierpliwy wytlumaczy krok po kroku co trzeba zrobic zeby to zadzialalo .
Probowalem tez programem mapc2mapc ale tez w jakims punkcie poleglem NIe rozumiem co znaczy zamienic plik m2grid.txt
W moim mapc2mapc nie wyswietla sie wogole PUWG 92
Pomozcie
Oregon 550
tlokkrzys
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt, 29 paź 2013 15:20

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez meridian » Pn, 25 lis 2013 19:56

Dane Transverse Mercator przy samodzielnej "kalibracji"

1.JPG
1.JPG (27.14 KiB) Przeglądane 7257 razy


Podobny przypadek viewtopic.php?p=107570#p107570
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez tlokkrzys » Śr, 27 lis 2013 12:19

Dziekuje za pokazanie prawidlowej sciezki . Wszystko poszlo ok.
Oregon 550
tlokkrzys
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt, 29 paź 2013 15:20

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez tlokkrzys » Pt, 06 gru 2013 14:25

Mam jeszcze jeden problem. Wgralem w oregona mape utworzona przez siebie i jak podlacze GPS do komputera to pokazuje mi w Custom maps ta mape w formacie .kmz , a jak wlacze urzadzenie to nie ma tej mapy. Jest mapa ktora kupilem juz jako plik kmz i jest polska topo 2013 i i jest jakas bazowa mapa chyba Niemiec . Jak sie mozna pozbyc tych map niepotrzebnych z GPSa bo nigdzie nie ma funnkcji usun mape
Oregon 550
tlokkrzys
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt, 29 paź 2013 15:20

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez meridian » Pt, 06 gru 2013 14:44

Map nie usuwaj z odbiornika, mapy można wyłączać i wyłączać. Mapę „Worldwide DEM Basemap” nie wyłączaj.
tlokkrzys napisał(a):a jak wlacze urzadzenie to nie ma tej mapy.

Czy jest komunikat podczas uruchamiania odbiornika związany z Cutom Maps ?.
Jeżeli mapy kmz nie ma na liście map znaczy, że plik ma wadę, ( za duża wielkość kafelków), (użyte znaki polskie w nazwie).
Mapę kmz trzeba włączyć, przesunąć kursor na obszar mapy kmz i kilka razy „przezoomowć”
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez tlokkrzys » Pt, 06 gru 2013 20:17

Niestety mapa nie wyswietla sie w spisie map a jak podlacze do kompa to jest w folderze custom maps,
Probowalem robic ten plik .kmz programem okmap z plikow tiff wygenerowanych z geoxy. Zrobilem juz bardzo maly plik 1,1 MB i tez tej mapy mi nie pokazalo. w Ok map przed zapisaniem w format .kmz mam mape podzielona tylko na 4 kafelki
W nazwie mapy mam tylko cyfry wiec nie ma polskich znakow.
Jak kupilem w Krakowie w compassie mape w pliku .kmz to dostalem tylko na maila odnosnik i zaladowalem ta mape bez problemu do GPS a

Ok poradzilem sobie dzieki za sugestie
Oregon 550
tlokkrzys
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt, 29 paź 2013 15:20

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez Mariusz65 » Pt, 06 gru 2013 21:48

tlokkrzys napisał(a):Wgralem w oregona mape utworzona przez siebie […] Jest (też) mapa ktora kupilem juz jako plik kmz

meridian napisał(a):plik ma wadę, (za duża wielkość kafelków)

Dodam jeszcze, że wszystkie mapy *KMZ załadowane do odbiornika nie mogą w sumie przekroczyć stu kafelków!
Mapy kupne są najczęściej robione w sposób "nieekonomiczny" i mają blisko sto kafli, dlatego nie za bardzo można ich używać razem z innymi mapami KMZ.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4460
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez meridian » Pt, 06 gru 2013 22:11

Informacja o sumie kafelków jest istotna, powoli zaczynam o tym zapominać, w Oregonie 650 nie doskwiera tak bardzo jest zwiększony limit kafelków.

W tym przypadku problem był innego rodzaju, plik był wadliwy.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez polskup » Cz, 20 lut 2014 20:28

@Wojtek 600

Do Kolegi konkluzji dodam swoją.

Doświadczalnie odkryłem pewną regułę, dotyczącą wymagań materiału źródłowego przy lepieniu JNX-ów i innych produktów wtórnych z dowolnych materiałów rastrowych. Mogę więc dopisac swoje nazwisko jako kolejne przy nazwie twierdzenia Whittakera-Nyquista-Kotielnikova-Shannona :lol: . Rzecz w tym, że ostre JNX-y, KML-e wychodza wtedy, kiedy ich "rozdzielczość" jest conajmniej dwukrotnie mniejsza od pobranego materiału źródłowego. Mówiąc po ludzku, aby uzyskać ostry obraz z mapy/ortofotomapy geoportalu/googla pobranej w rozdzielczości 1 m/px, musimy wyprodukowac mapę 2 m/px (lub więcej). Na dodatek warto, aby materiał źródłowy nie był hojnie obdarzony artefaktami JPG-owymi, albo, najlepiej, był plikiem PNG, że o TIFF-ach nie wspomnę.
polskup
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn, 03 lut 2014 10:19

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez alsababnur » Pn, 15 wrz 2014 19:38

Witam.
A jak mam takie pytanie .
Czym właściwie jakim programem pobrać mapy z geoportalu2 pytam ponieważ teraz nie pokazuje się to położenie kursora tak potrzebne do wpisania w mapotero do pobrania map.
No chyba że trzeba to jakoś włączyć :)
alsababnur
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): N, 09 maja 2010 22:27

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez Wojtek600 » Pn, 15 wrz 2014 20:32

Chodzi o współrzędne x i y. One się uwidocznią, kiedy kliknie się takie "oczko": "Pełny" ( przy prawej krawędzi ekranu). Otworzy się wtedy pasek na dole i tam już będą współrzędne. MapoTero nic na razie nie ściąga, mozna podmieniać katalog z warstwami, ale to i tak nie pomaga. Tu jest szerzej o mapotero i geoportalu2:

http://www.forum.eksploracja.pl/viewtop ... &start=425

Co prawda niektórzy podobno pobierają kafle, ale mnie się ten program w ogóle nie odpala po podmianie warstw, podobno trzeba coś jeszcze napisać w pliku conf.txt programu, jak to napisano w wątku ale nie mam pojęcia gdzie jest ten plik... przynajmniej ja go nie widzę.
Na piechotę: Garmin Oregon 600
Avatar użytkownika
Wojtek600
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): N, 22 wrz 2013 13:24
Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.

Re: Mapy z geoportalu - import?

Postprzez alsababnur » Pn, 15 wrz 2014 20:51

Więc mam jeszce jedno pytanie jest może jakaś alternatywa pobierania map z jakiegoś innego portalu dla androzica ważne żeby to były rastry bo jak nie to chyba zostają sztabówki. :)
alsababnur
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): N, 09 maja 2010 22:27

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość