V-map Level 2 do Garmina

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Re: V-map Level 2 do Garmina

Postprzez szy » So, 06 cze 2009 21:35

I tak trzeba było od razu, a nie we własnym wątku śmiecić ;). Dzięki.

Szy.
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Frankonia. Romantyczna podróż przez Niemcy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 845
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: V-map Level 2 do Garmina

Postprzez Junga » So, 13 cze 2009 17:31

popej napisał(a): zrobiłem też własny plik TYP, więc wygląd w sumie jest inny, ale zakres informacji podobny.


Możesz mi podpowiedzić dlaczego po zastosowaniu Twojego pliku TYP niektóre obiekty punktowe wyglądają tak:

screen001.jpg
screen001.jpg (17.74 KiB) Przeglądane 4640 razy


screen002.jpg


co muszę zrobić, żeby wyglądały poprawnie
Edward
GPS12, Oregon 450T, Mio P350, Modecom MX3, Evolveo Q7(Android)
PL Topo, Vmapa,
Avatar użytkownika
Junga
 
Posty: 53
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 13:05
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Re: V-map Level 2 do Garmina

Postprzez GPS Maniak » So, 13 cze 2009 18:16

Junga napisał(a):co muszę zrobić, żeby wyglądały poprawnie

Spróbuj zaktualizowć MapSource. Swojego czasu na "panoramicznym" laptopie na Topo_PL_100 też miałem takie krzaczki.
Obecnie mam MS 6,15,6 oraz 6,13,7 w wydaniach "Garniak Edition" i wszysto jest OK. Także na "popejowym" typie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: V-map Level 2 do Garmina

Postprzez Junga » So, 13 cze 2009 18:33

Mam MapSource 6.13.7 w wersji "Garniak"

screen003.jpg
Edward
GPS12, Oregon 450T, Mio P350, Modecom MX3, Evolveo Q7(Android)
PL Topo, Vmapa,
Avatar użytkownika
Junga
 
Posty: 53
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 13:05
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Re: V-map Level 2 do Garmina

Postprzez GPS Maniak » So, 13 cze 2009 18:43

No to się poddaję :oops:
Podejrzewam jednak że coś jest nie ten teges z jakimiś bibliotekami.

Żeby było śmieszniej wydaje mi się, że podobne problemy miałem właśnie z wersją 6,13,17, ale zniknęły one wraz z przeniesieniem jej do podkatalogu w którym mam tylko 3 pliki: MapSource.exe, MapSource_Lang.dll i MapSourcePLK.dll i po zainstalowaniu w katalogu C:\garmin wersji 6,15,6 Garniak Edition.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: V-map Level 2 do Garmina

Postprzez popej » So, 13 cze 2009 19:37

Mapsource 6.13.7 ma problemy z plikiem TYP. Najprawdopodobniej chodzi o to, że jeżeli bitmapa w pliku TYP jest mniejsza niż chciałby Mapsource, to ikona jest wyświetlana źle. Moje bitmapy mają 16x16 punktów i wyglądają poprawnie, jeżeli w Mapsource ustawi się w preferencjach małe symbole. Niestety w przypadku ustawienia dużych symboli, 16x16 nie wystarcza. Chyba będzie dobrze dopiero przy rozmiarze 24x24.

To moje pierwsze podejście do zrobienia pliku TYP, stąd takie błędy.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6842
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: V-map Level 2 do Garmina

Postprzez popej » Pn, 15 cze 2009 1:54

Aktualizowałem narzędzia, do pobrania w starym miejscu:
http://www.anpo.republika.pl/download.html#vmap2mp
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6842
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: V-map Level 2 do Garmina

Postprzez SP2BZW » Śr, 17 cze 2009 0:43

z każdą wersją coraz lepiej działa, tak trzymaj :idea: :D
SP2BZW
 

Re: V-map Level 2 do Garmina

Postprzez Ajger » Śr, 17 cze 2009 8:13

popej napisał(a):Mapsource 6.13.7 ma problemy z plikiem TYP. Najprawdopodobniej chodzi o to, że jeżeli bitmapa w pliku TYP jest mniejsza niż chciałby Mapsource, to ikona jest wyświetlana źle. Moje bitmapy mają 16x16 punktów i wyglądają poprawnie, jeżeli w Mapsource ustawi się w preferencjach małe symbole. Niestety w przypadku ustawienia dużych symboli, 16x16 nie wystarcza. Chyba będzie dobrze dopiero przy rozmiarze 24x24.

Dokładnie tak. Jakiś czas temu to "odkryłem" i od tamtej pory wszystkie moje ikony mają rozmiar 24x24.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Avatar użytkownika
Ajger
Bywalec
 
Posty: 853
Dołączył(a): Wt, 13 lis 2007 8:07
Lokalizacja: Nowa Sarzyna 50°19'N, 22°20'E

Re: V-map Level 2 do Garmina

Postprzez popej » Pt, 19 cze 2009 0:34

Aktualizowałem narzędzia. Przybyło typów a także różnych opisów. Trochę tekstów jest testowych, bo nie wiem co to fabryka 215 czy las 24. Ale z czasem to też wykryjemy.

Plik typ tworzę pod 60CSx. Prawdopodobnie Lechu wyprodukuje wariant dla Visty i Rino. Mój typ nadal ma charakter roboczy, bo nie starcza mi energii, żeby go dopracować.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6842
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: V-map Level 2 do Garmina

Postprzez SP2BZW » Pt, 19 cze 2009 0:40

albo za mało śledzę albo od razu z wersji 13 skok do 15 :D
SP2BZW
 

Re: V-map Level 2 do Garmina

Postprzez popej » Pt, 19 cze 2009 0:52

Zanim zdążyłem wrzucić 014 to już miałem następne pomysły ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6842
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: V-map Level 2 do Garmina

Postprzez GPS Maniak » Pt, 19 cze 2009 1:21

SP2BZW napisał(a):albo za mało śledzę albo od razu z wersji 13 skok do 15 :D

Nie martw się. Ja już też nie nadążam za Andrzejem. Na dodatek nadajemy na różnych falach, bo tworzymy różne TYPy. Andrzej dla 60CSX, a ja dla VISTY.
Przy tak szczegółowej mapie rodzaj używanego odbiornika ma znaczenie.

A konwersja naprawdę wychodzi przepięknie:

Obrazek

Moje mapy wyglądają przy tej jak .... ubogi krewny :oops:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: V-map Level 2 do Garmina

Postprzez Ajger » Pt, 19 cze 2009 6:38

E tam, nie przesadzaj, mnie się podobają :mrgreen: choć i tak czasem zmieniam wyswietlane obiekty na swoje ulubione TYPy 8)

A tak przy okazji... czy Wy kiedyś śpicie? :D
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Avatar użytkownika
Ajger
Bywalec
 
Posty: 853
Dołączył(a): Wt, 13 lis 2007 8:07
Lokalizacja: Nowa Sarzyna 50°19'N, 22°20'E

Re: V-map Level 2 do Garmina

Postprzez popej » Pt, 19 cze 2009 11:41

Ja już wstałem, zaraz będę jeść śniadanie ;-)

Typ Lecha wygląda w porządku w Mapsource ale w 60CSx to lasy są blado-sine. A jak się zmieni kolor lasów, to trzeba kombinować z warstwicami i przecinkami. Właściwie nie ma wyboru, trzeba zrobić różne typy dla różnych odbiorników. Tylko mamy problem, bo przy każdej zmianie musimy robić transfer ikon między TYP-ami ;-)

A ja nie nadążam ze zmianami czcionek, ukrywaniem napisów, rozmiarem ikon dla Mapsource 6.13 itd. Trzeba jeszcze w to trochę pracy włożyć.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6842
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość