OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez asandrzej » Wt, 03 lis 2009 9:31

Witam.
Do punktu (3.) dodam, że należy jeszcze przejść do Configuration > zakładka Maps >Alternate Grid >ustawić wyświetlanie siatki zaznaczyć >User Grid .
Nie jest to konieczne dla dalszych czynności ale, jeżeli chcemy sprawdzić kalibrację porównując wyświetlanie siatki z siatką mapy dla Map Datum Pulkovo 1942 (2) powinno być ustawianie User Grid.
Pozdrawiam.
Załączniki
Pulkowy.jpg
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez soko » Wt, 03 lis 2009 18:24

W nawiązaniu do uwag w pierwszym poście na temat zoomu przy eksporcie z MapEdita pod OziMapToKMZ.

Tak wyglądają ekrany - pogranicze mapki wgranej z zoom 1:48 000 ( ciemniejsza po lewej) i z zoomem 1: 29 000 ( jaśniejsza po prawej). Obie mapki z tego samego źródła i w komputerze wyglądają tak samo ( kolorystyka i nasycenie):

Obrazek Obrazek Obrazek

A tak mapa wektorowa oraz mapa cz-b 1:50 000 u góry i dwie mapki j.poprzednio poniżej. Drogi i rzeki kolorowe na wszystkich częściach ekranu są z mapy wektorowej. Mapa cz-b eksportowana przy zoomie ok. 1: 50 000:

Obrazek

Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez GPS Maniak » Wt, 03 lis 2009 18:54

[OT]
Te bagna widoczne na górnych screenach leżące na zachód od Bębnikąta, wskutek generalnego obniżenia się wód w Puszczy Noteckiej praktycznie już nie istnieją :( ale jako że bywają tam miejsca bardziej mokre niż zwykła łąka, czasami bywają tam żurawie :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez soko » Pt, 06 lis 2009 8:50

Jeśli już mamy gotowe (przycięte wzdłuż krawędzi) mapki sąsiadujące ze sobą, warto wgrać je po kolei do MapEdita i wyeksportować pod Oziego w jednym pliku. Można później przy konwersji w OziMapToKMZ zaoszczędzić na ilości kafelków ( mniej ścinek z boków). Wersja demo MapEdita pozwala na wgranie 4 mapek. Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez asandrzej » Pt, 06 lis 2009 9:09

Witam.
Mam GpsMapEdit w wersji demo u mnie niema ograniczenia, co do ilości wczytanych map.
Jest tylko ograniczenie związane z pamięcią.
Pozdrawiam.
Edit: Wczytuje jednorazowo sześć może siedem arkuszy Compass-u.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez soko » N, 22 lis 2009 20:36

Pobranie zdjęcia satelitarnego poprzez ZUMIBUDDY:

Obrazek

1. Ustawiamy sobie okolicę, na której znajduje się interesujący nas wycinek terenu.
2. Klikamy czerwono zielony kratkowany przycisk.
3. Trzymając prawy klawisz myszy zaznaczamy po przekątnej obszar do pobrania.
4. Po chwili ukazuje się on w postaci zaznaczonego prostokata.
5. Na dolnym pasku mamy informację o wielkości boków ( pamiętamy, by nie przekroczyć 10 000 x 10 000 )
6. Na dolnym pasku mamy też informacje o brakujących kwadratach, uzupełniamy ten brak klikając na kulę ziemską z zieloną strzałką.
7. Klikamy na dyskietkę z napisem "ozi" , wpisujemy nazwę pliku i po chwili mamy go w wybranym katalogu.
i:
8. Plik ten pobieramy programem OziMapToKMZ tak jak opisałem w pierwszym poście wątku.
9. Po chwili mamy gotowy do wgrania do COLORADO plik .kmz.

Jeśli nie ma problemu z pobraniem plików, całość zajmuje 1- 2 minuty.

Wartość powiększenia do wgrania każdy dobierze sobie sam, ja radzę zacząć od x3, bo zapewnia to dość duzy obszar w dobrej rozdzielczości. Np. 10000 x 10000 ( w wersji x3) umożliwia wgranie praktycznie całego Wielkopolskiego Parku Narodowego w jednym pliku o niezłej rozdzielczości.

Polecam ten program, choć nie wszędzie ma dobre pokrycie Polski. Gdy GoogleMV raz po raz kaprysi - używam Zumi Buddy.
Polecam zapoznanie się z niezwykle prostym i zwięzłym menu pomocy programu.

Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez foni1969 » So, 31 lip 2010 11:37

Witam.
Zacząłem nowy wątek viewtopic.php?f=5&t=8559&p=99676#p99676
ale kolega z forum nakierował mnie na ten.
Dopiero są to moje początki z zabawą z kalibracją i proszę o wyrozumiałość i porady [dla przedszkolaka :P ]

Skalibrowałem sztabówkę w Ozim i przetworzyłam na kmz.
Ale niestety mapa ma poważne przesunięcie.
Czy mapa może być tak skopana,czy ja coś robię źle???

Zaznaczone mam punkty prawidłowo [blok i Góra Skobielewa] ale powinny być w miejscu czerwonych kropek które zaznaczyłem.
To jakieś-500/700 metrów poślizgu.
Sprawdzałem w Ozim. wedle wskazówek Lecha z jego strony http://gpsmaniak.com/new/porady.htm
i siatka niestety się nie pokrywa.

Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi.
Załączniki
3.jpg
3.jpg (146.52 KiB) Przeglądane 6880 razy
Aby do przodu!!

Garmin 60CSx / Oregon 550 + Fiskars...
Avatar użytkownika
foni1969
Bywalec
 
Posty: 334
Dołączył(a): Pt, 15 cze 2007 22:02
Lokalizacja: Osowiec Twierdza

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez foni1969 » So, 31 lip 2010 21:15

Jeszcze raz proszę o pomoc...
Aby do przodu!!

Garmin 60CSx / Oregon 550 + Fiskars...
Avatar użytkownika
foni1969
Bywalec
 
Posty: 334
Dołączył(a): Pt, 15 cze 2007 22:02
Lokalizacja: Osowiec Twierdza

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez asandrzej » So, 31 lip 2010 21:51

Witam

Na pewno coś robisz źle,
nie zapoznałeś się z informacjami na temat wstępnego przygotowania mapy w programie MapEdit.
O tym wspominałem w poście viewtopic.php?p=99669#p99669 .

Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez foni1969 » So, 07 sie 2010 23:22

Witam.
Przeczytałem wszystko co mogłem i dalej jak na załączniku wszystkie sztabówki które skalibruje są przesunięte dobre kilkaset metrów na zachód.
Robię tak jak radzi Lechu na swej stronie:
http://gpsmaniak.com/new/porady.htm
"kalibracja map rastrowych"

Jest to arkusz n-34-115-c_pułtusk.
W Ozim ustawiam-Pułkowo 1942 POL
Łapię i zapisuję wszystkie cztery rogi.
Wcześniej do arkusza 34 ustawiam;
-21 E.
-1.
-4500000.
Zapisuje i przerabiam na KMZ.
Ładnie mapki pakują się i otwierają w Oregonie ale jak widać po śladzie który zrobiłem wcześniej w MapSource [krzyżówka dróg] są przesunięte sporo.

Proszę o pomoc.
Co robię źle??

Pozdrawiam.
Załączniki
1.jpg
1.jpg (127.96 KiB) Przeglądane 6788 razy
Aby do przodu!!

Garmin 60CSx / Oregon 550 + Fiskars...
Avatar użytkownika
foni1969
Bywalec
 
Posty: 334
Dołączył(a): Pt, 15 cze 2007 22:02
Lokalizacja: Osowiec Twierdza

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez asandrzej » N, 08 sie 2010 0:29

Witam.
Nie wiem gdzie jest błąd. Nie wiem też, jakim programem tworzysz mapce.kmz

Żeby przyśpieszyć sprawę proponuje zapoznać się z programem MAPC2MAPC program nie jest skomplikowany, jest też filmowa instrukcja.
viewtopic.php?p=97282#p97282
Już kiedyś napisałem, w jaki sposób przygotować sztabówki do przetworzenia tym programem.

W Ozim ustawić Map Datum na (S42) zmienić Transverse Mercator na Lat/Lon zapisać plik map z nową nazwą.
Przed zmianą postawić kilka punktów w celu sprawdzenia, jaki wpływ będą miały te zmiany.
Jeżeli po dokonanych zmianach nie będzie przesunięć punktów względem arkusza a nie powinno być można przystąpić do przetworzenia do pliku.kmz
Program MAPC2MAPC w pełni akceptuje Map Datum S-42 z projekcją Lat/Lon.
W najbliższym czasie uzupełnię listę Map Datum o Datum Pułkowo Pol i w tedy nie trzeb będzie nic zmieniać przed przetworzeniem.

Edit: Zrzut ekrany arkusz N-34-94-c plik .kmz nałożony na Gpmapę.
Pozdrawiam

Mogę Tobie przesłać arkusz N-34-39-c w pliku .kmz
Załączniki
Osowiec.JPG
Ostatnio edytowano N, 08 sie 2010 13:54 przez asandrzej, łącznie edytowano 1 raz
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez foni1969 » N, 08 sie 2010 0:41

Witam.
kmz otrzymuje programem-OziMapToKMZ.

Kombinuje na różne sposoby i cały czas ten sam błąd-każda sztabówka przesunięta dużo na zachód.!!
Tu już nic nie wymyślę bez podpowiedzi,zwłaszcza,że wszystko robię wedle przykazań ze strony Lecha...
MAPC2MAPC zamiast Oziego do kalibracji -dobrze zrozumiałem??

Jak widać nowe ustawienia które podałeś na Oziego ,pomogły częściowo.
Ślad jest już o wiele bliżej .
Czyli jeszcze nie to...
Pozdrawiam.
Załączniki
1.jpg
1.jpg (122.05 KiB) Przeglądane 6779 razy
Aby do przodu!!

Garmin 60CSx / Oregon 550 + Fiskars...
Avatar użytkownika
foni1969
Bywalec
 
Posty: 334
Dołączył(a): Pt, 15 cze 2007 22:02
Lokalizacja: Osowiec Twierdza

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez asandrzej » N, 08 sie 2010 1:30

"Jak widać nowe ustawienia które podałeś na Oziego ,pomogły częściowo."

Dlatego zastosuj MAPC2MAPC do utworzenia pliku .kmz
OziMapToKMZ nie obraca mapy, dlatego wcześniej terzeba przepuścić przez MapEdit,
w MAPC2MAPC już to nie jest potrzebne.

Kalibrację myślę że masz .OK

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano N, 08 sie 2010 1:36 przez asandrzej, łącznie edytowano 1 raz
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez foni1969 » N, 08 sie 2010 1:34

Czyli tak jak już znalazłem na forum-kalibracja może być OK! tylko program do kmz coś knoci??

Próbuję kombinować coś z MAPC2MAPC ale nic mi nie wychodzi.
Instrukcja też nie za wiele daje.
Nie wiem o co chodzi.
Pozdrawiam.
Aby do przodu!!

Garmin 60CSx / Oregon 550 + Fiskars...
Avatar użytkownika
foni1969
Bywalec
 
Posty: 334
Dołączył(a): Pt, 15 cze 2007 22:02
Lokalizacja: Osowiec Twierdza

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez asandrzej » N, 08 sie 2010 1:39

Dzisiaj już nie dam rady opisać jak ustwić MAPC2MAPC.
Tam nie ma nic skomplikowanego jeżeli otrzymasz plik kml, to wczytaj do Googe Eart i zapisz do pliku .kmz
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość