Łączenie Map - rastry

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez Ranger » Wt, 01 gru 2009 14:18

Wiem. Zresztą mamy podobne podejście co do dokładności map w praktycznym użyciu :-)
Przynajmniej niektórych ;-)
Chodziło o coś innego - o rozwiązanie jakościowe znane z map kafelkowych, które dzisiaj jest powszechnie stosowane w serwisach mapowych, a które może wnieść nową jakość do kalibracji map WIG.
Taki ukłon w stronę użytkowników o przyzwyczajeniach dokładnościowych z map drogowych ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez amado » Wt, 01 gru 2009 19:21

Jako NOWY użytkownik garmina, muszę przyznać że jeżeli chodzi o prostotę obsługi oraz możliwości wgrywania map na własne potrzeby to Ozi jest nie do pobicia. Szkoda że kolesie z Garmina nie za bardzo biorą sobie do serca potrzeby użytkowników, i nie zaimplementują np: Oziego do swojego Os-a lub nie dopiszą podobnej aplikacji . Wprawdzie chyba Custom maps jest jednak krokiem w tym kierunku, ale puki co umożliwia on wgranie na raz przecież tylko 1 pliku KMZ....:-( .A gdyby tak móc wgrać ich...kilkanaście..... :-)
Swoją drogą przecież podobnych aplikacji pod WM jest troszkę, no a pod garmina...puki co trzeba z kilku programów korzystać, a i tak sam efekt końcowy czasami nie powala na kolana.
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez GPS Maniak » Wt, 01 gru 2009 20:03

Z tą łatwością przygotowania map dla Ozi_Ce bym nie przesadzał. Znam wielu, którzy tego nie potrafią i korzystają wyłącznie z gotowców :wink:
Z Garminem sprawa będzie zapewne wyglądała podobnie. Za lat kilka sieć będzie pełna plików KMZ i będzie po problemie.
No i najważniejsze. Podstawą nawigacyjno mapowej filozofii Garmina jest jednak mapa wektorowa eksportowana z MapSource, bądź wręcz "preinstalowana". W takim wypadku filozofii nie ma już praktycznie żadnej. Kowalski dostaje odbiornik z mapą i wio w teren .... :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez soko » Wt, 01 gru 2009 21:06

amado napisał(a): Wprawdzie chyba Custom maps jest jednak krokiem w tym kierunku, ale puki co umożliwia on wgranie na raz przecież tylko 1 pliku KMZ....:-( .A gdyby tak móc wgrać ich...kilkanaście..... :-)

Można. Poniżej 11 plików .kmz:
Obrazek

Trudno o prostszą czynność niż ściągnięcie zdjęcia satelitarnego poprzez ZumiBuddy ( lub GoogleMV) i przepuszczenie potem tego przez OziMapToKMZ. I koniec roboty.
Przepuszczenie skalibrowanych map przez MapEdit i potem przez OziMapToKMZ też nie jest filozofią. No chyba, że datum egzotyczne. :D
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez Azzie » Śr, 02 gru 2009 3:35

amado napisał(a):jeżeli chodzi o prostotę obsługi oraz możliwości wgrywania map na własne potrzeby to Ozi jest nie do pobicia


A ja ostatnio bardzo cierpię, bo jednak możliwości kalibracyjne Oziego są... jak by to powiedzieć... słabe. A wiele mapek jest skalibrowanych w tym formacie, do tego zwykle źle. Bardzo źle wspominam też poruszanie się po wielu arkuszach mapy i łączenie map przy pomocy tego ślamazarnego narzędzia co to do Oziego dają.

Coraz bardziej mi się podobał Memory-Map, ale nowa wersja zeszła na psy. Żeby za ładowanie starych mapek trzeba osobno płacić, to ktoś musiał na głowę upaść. Fajne są mapki z DigitalMapShopu, ale żebym kupił więcej to by musiały być w normalnym formacie.

Polecam GeoTIFFy i QLandKarte :-) GDAL też oczywiście nie jest idealny a QLandKarte jest słaby w projektowaniu tras, ale są perspektywy na poprawę.

Swoją drogą ostatnio kalibrowałem nieco wyuzdane francuskie mapki i okazało się że w GDALu połowy definicji potrzebnych układów nie ma, a druga połowa jest... z błędami :-)
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
Avatar użytkownika
Azzie
Radny
 
Posty: 913
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 1:20
Lokalizacja: Zurich

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez amado » Śr, 02 gru 2009 9:57

Azzie napisał(a):A ja ostatnio bardzo cierpię, bo jednak możliwości kalibracyjne Oziego są... jak by to powiedzieć... słabe. A wiele mapek jest skalibrowanych w tym formacie, do tego zwykle źle

Chyba nie moge się zgodzić z tym stwierdzeniem. Puki co w Ozim można skalibrować chyba prawie dowolną mapkę ( stara czy nowa) i w zasadzie bez większych trudności każdy chyba sobie możne z tym poradzić. Ilość map w Ozim....chyba tu nie ma górnej granicy. No i co najważniejsze 1 program do kalibracji i jeden do odtwarzania np: na PDA. Naprawdę trudno o większą prostotę, zwłaszcza że sposoby ( Tutoriale) jak skalibrować większość dostępnych dla obszaru polski map jest ogólnie dostępna w necie.http://gpsmaniak.com/new/porady.htm. Nie twierdze tu wcale że Ozi jest idealnym rozwiązaniem, ale puki co jest chyba najbardziej sprzyjający użytkownikowi.
Pozdrawiam
A
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez kwieto » Śr, 02 gru 2009 10:29

PathAway ma bardzo duży zasób odwzorowań kalibracyjnych (znacznie większy niż Ozi), tylko nie pamiętam, czy plik po kalibracji można było zapisać w jakimś "ludzkim" formacie. Palm OS'owa wersja plików (pdb) do dalszej obróbki się (raczej) nie nadaje, Windowsową chyba jakoś się dało obrabiać dalej.
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez kwieto » Śr, 02 gru 2009 10:42

Poza tematem: "póki"

Azzie napisał(a):No i co najważniejsze 1 program do kalibracji i jeden do odtwarzania np: na PDA.


Pod warunkiem, że używasz PDA z systemem Win Mobile. Jeśli masz inny OS (a co za tym idzie inne programy w palmtopie) sytuacja robi się kłopotliwa, bo konwersja z Oziego na coś innego jest dość kłopotliwa. Krążą np. po sieci skalibrowane pod Ozi'ego mapy Polski z serii xx CD - dla mnie bezużyteczne, bo nie uporałem się z tym, jak (nie musząc kupować wersji pełnej) przewalić to na format zjadliwy dla mojego softu.

Przypomniał mi się właśnie jeszcze jeden, bardzo dobry (choć drogi) program do obsługi map - Touratech TTQV. Bardzo rozbudowane narzędzie, które może współpracować z MapSource i odbiornikami Garmina. Ma też możliwość eksportu skalibrowanych map w niektórych formatach oprogramowania palmtopowego (na pewno PathAway i Fugawi, nie pamiętam co jeszcze)
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez ememek » Śr, 02 gru 2009 11:32

kwieto napisał(a):PathAway ma bardzo duży zasób odwzorowań kalibracyjnych (znacznie większy niż Ozi)
Bo używa biblioteki proj4 :o

tylko nie pamiętam, czy plik po kalibracji można było zapisać w jakimś "ludzkim" formacie.
Sorry, we don't supply any software that converts a PathAway map to another format. :roll:
Nüvi-765
ememek
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 25 lip 2009 21:07
Lokalizacja: Wrocław

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez amado » Śr, 02 gru 2009 12:04

Panowie !,
Tak naprawdę zagadnienie jest znacznie prostsze. Nie ważne czy to jest Ozi, Mapsource, czy jakikolwiek inny soft.
Idea chyba jest taka żeby bez większych problemów dało się skalibrować dowolną mapę...z dowolnym układem współrzędnych. I to wszystko.
W mojej ocenie problem z Garminem polega na tym że nie jest on elastyczny, a oprogramowanie dołączane do niego ( zresztą nie za darmo) jest mało funkcjonalne.
Konieczność zakupu 1 lub więcej programów w celu kalibracji "własnej" mapy, nie jest specjalnie ekonomicznym rozwiązaniem.
Każdy soft kosztuje średnio kilkadziesiąt lub i więcej USD czy Euro
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez GPS Maniak » Śr, 02 gru 2009 12:50

Azzie napisał(a):Coraz bardziej mi się podobał Memory-Map, ale nowa wersja zeszła na psy ....

Jako tradycjonalista (jeżeli coś działa i jestem zadowolony - nie zmieniam :wink: ) używam starą wersję: 5.1.3 _715 zarówno na PCcie jak i w komórce z WM. A tak poważniej przyczyna korzystania ze starej wersji jest nieco inna. Wersja 5.1.3 była ostatnim upgradem działającym na licencji, którą legalnie posiadam bodaj od 2002r.

Minusem MemoryMapa są "dla Kowalskiego" mimo wszystko możliwości kalibracyjne, a raczej ich całkowity brak. Program z założenia miał bazować na mapkach zakupionych via internet i jako taki praktycznie nie wspiera procesu kalibracji. Na całe szczęscie jest furtka - MemoryMap importuje geotiffy, które ..... przygotowuję w GlobalMapperze, na bazie map skalibrowanych ..... w Ozim :D :mrgreen: W przeciwieństwie do nowego Ozi_CE, MemoryMap - przynajmniej w wersji 5.1.3 nie obraca map track-up. Reszta w tym np. ergonomia obsługi prościutkiego w sumie MemoryMapa - w moim odczuciu - bije na głowę Oziego_CE.

Jeżeli chodzi o kalibrację, to ta okrężna droga na pierwszy rzut oka wydaje się być upierdliwa, ale tak naprawdę cały proces przekształcenia jpg+map w qct nie trwa dłużej niż proces przeróbki jpg+map na pocketową wersję ozf.

Ale najważniejsze i zgodne z tematem wątku :!: jest to, że będąc przymuszonym do korzystania "po drodze" z GlobalMappera mogę na etapie przygotowania geotiffa nie dość że w banalny sposób połączyć kilka różnych mapek, to na dodatek wyeksportować arkusz dostosowany do moich potrzeb. Nie tylko poprzez przycięcie odpowiedniego prostokąta, ale także dobierając ręcznie szereg parametrów w tym. np. rozdzielczość (opisaną parametrem: rozmiar obszaru odpowiadający jednemu pikselowi) pliku wynikowego.

Efekt pokazałem na screenach.
1. Widok pełnej mapy "Bieszczady-WIG" do przygotowania której wykorzystałem 9 arkuszy (jak widać - po obcięciu mapa obszarowo jest odpowiednikiem ok. 7 arkuszy)
2. Widok połączenia 4-ech arkuszy, przebiegajacego praktycznie pod "moimi oknami" :D

Zalety tego rozwiązania: jedna mapa dla całego obszaru działania - od Rymanowa na zachodzie, po Sianki (z dużym marginesem na wschód) na wschodzie. Żadnego przełączania map, żadnych braków na styku arkuszy. Oczywiście gdy będę robił (jeżeli będę robił) "Beskid Niski" to wjadę z obszarem mapy do połowy arkuszy Łupków/Lesko/Sanok aby uniknąć ewentualnego działania "na krawędzi".

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez amado » Śr, 02 gru 2009 13:26

a efekt końcowy to plik typu KMZ czy IMG ? czy też jeszcze inny...bo z uwagi na mnogość oprogramowania troszkę się pogubiłem.
No i jeszcze jedna kwestia, bo w końcu Global Mapper obsługuje datum WIG czy nie ?? w moim przypadku nie otworzył on nawet mapy.... :(
Ostatnio edytowano Śr, 02 gru 2009 13:30 przez amado, łącznie edytowano 1 raz
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez GPS Maniak » Śr, 02 gru 2009 13:29

amado napisał(a):W mojej ocenie problem z Garminem polega na tym że nie jest on elastyczny ...

Pisałem już o tym na pl.rec.gps. Problem jest bardziej skomplikowany niż się Tobie wydaje.

Otóż nie ważne czy to Ozi czy MemoryMap czy cokolwiek innego, geokodowanie piksela - idea powiązania konkretnego piksela konkrentego obrazka ze współrzędnymi geograficznymi czy kilometrowymi polega na tym że:
- obrazek - jpg masz constans
- soft w PDA/komórce/PC-cie - oblicza współrzędne piksela zgodnie z zadeklarowanym układem.
Najważniejsze w tej filozofii jest to, że to konkretny obrazek jest podstawą systemu, natomiast przeliczane są współrzędne. W tym np. w celu wizualizacji na tle tego obrazka przeliczane są odpowiednio współrzędne tracków/tras/waypointów

W Garminie - podstawą systemu nawigacyjno mapowego są mapy wektorowe - zawsze :!: (wyjątkiem jest rynek chiński) "wyprodukowane" w WGS-84 i aby te wektorowe mapy w WGS-84 mogły współpracować z rastrami mamy trzy możliwości:
1. przeliczać współrzędne map wektorowych (tak jak w PDA trasy/waypointy) do obrazka "constans" skalibrowanego w konkretnym układzie współrzędnych
2. przekształcać "w locie" w odbiorniku obrazek z dowolnego układu na obrazek w WGS-84
3. przekształcać obrazek z dowolnego układu na obrazek w WGS-84 przed wgraniem do odbiornika.

I tu dla mnie sprawa jest prosta i logiczna. Gdyby było to wszystko projektowane od nowa. Gdyby wsadzić do odbiorników szybsze procesorki - każdy wariant - także ten typowo pocketowy byłby możliwy. W sytuacji gdy raster jest jednak tylko dodatkiem do już istniejącego systemu, to stosowne rozwiązania tak oceniam:
1. wywracanie całej filozofii z powodu kilku wybranych modeli - mało sensowne
2. procesory jakie włożono do sprzętu mogą sobie nie poradzić z "deformowaniem" obrazka + zmiana filozofii - mało sensowne
3. najprostsze i chyba także jak najbardziej logiczne - sensowne :D

Oczywiście można powiedzieć, że Garmin poszedł na łatwiznę, ale ponieważ z przygotowaniem map do MemoryMapa jest dokładnie tyle samo roboty ile z przygotowaniem pliku KMZ nie widzę problemu. No i najważniejsze: nie należy zapominać, że te rastry w Garminie to tylko dodatek. Dla osób, dla których w GPSie priorytetem są rastry, są do dyspozycji inne rozwiązania w tym także .... Ozi_CE.

@amado można też odwrócić problem: jeżeli narzekasz na mało przyjazny system rastrowy w Garminie to w ramach rewanżu spróbuj uruchomić w Ozim_CE UMPa, bądź GPMapę :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez GPS Maniak » Śr, 02 gru 2009 13:34

amado napisał(a):a efekt końcowy to plik typu KMZ czy IMG ? czy też jeszcze inny...bo z uwagi na mnogość oprogramowania troszkę się pogubiłem.

Efekt końcowy to QCT - mapa w formacie MemoryMap, czyli programu jaki używam w komórce.
KMZ też będzie, bo fakt czy z GlobalMappera "wypluwam" to czy tamto nie ma znaczenia. Tyle, że przed publikacją KMZ muszę to przetestować w jakimś Garminie, którego ...... nie mam.

EDIT: pisałem kilka postów wyżej ( viewtopic.php?p=82860#p82860 ) że do takich celów kalibruję WIGówki na WGS-84 Lon/Lat
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez amado » Śr, 02 gru 2009 15:50

Jeżeli coś mi umknęło to przepraszam.
Ale może warto by stworzyć jakiegoś Tutoriala :-)
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości