Łączenie Map - rastry

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez GPS Maniak » N, 06 gru 2009 18:49

No właśnie :!:
Wcześniej napisałeś:

amado napisał(a): dla Oziego sama mapa nie jest istotna, o ile pamiętam jest ona transparentna. Ważne jest przypisanie odpowiednich współrzędnych konkretnym pixelom

OK. Tyle, że przypisanie odpowiednich współrzędnych konkretnym pikselom nie odbywa się w prosty, "proporcjonalny" sposób, lecz wg określonego układu opisanego przez MapDatum i MapProjection. Podczas kalibracji mapy poza współrzędnymi podajesz właśnie ten układ i on jest wiążący.

Przykładowo w geometrii analitycznej, w obowiazującym w niej układzie współrzędnych całkowicie płaskich i całkowicie proporcjonalnych nie da się wstawić punktu C w to miejsce, w którym ja wstawiłem:

Obrazek

Ten punkt leży źle i w imię zasad należy go przesunąć, co też ...... czyni Ozi.

Pamiętać przy tym należy że nie mówimy tu o zwykłej geometrii płaskiej i proporcjonalnej siatce współrzędnych, ale o mapie przedstawiającej płaski obraz elipsoidalnej powierzchni ziemi raz opisanej jednym ściśle określonym odwzorowaniem (w konsekwencji siatką), a następnym razem innym, ale znów ściśle określonym odwzorowaniem (siatką). W takim stanie rzeczy problemy "złej lokalizacji" punktów muszą wystąpić, ponieważ - jak wspomniałem wcześniej - zależności pomiędzy tymi różnymi układami nie są proporcjonalne, nie są liniowe. Owszem Ozi coś tam zapewne naciągnie, ale tak czy siak musi trzymać się określonego algorytmu, określonego układu współrzędnych, określonej siatki i w efekcie waypoint służący jako punkt kalibracyjny opisany współrzędnymi w jednym układzie może po zastosowaniu do mapy, która była wykonana w innym układzie wylądować po kalibracji mapy w nieco innym punkcie mapy. To efekt braku spójności układów i ..... należy się z tym pogodzić :oops:

Zresztą gdyby było inaczej niż jest, gdyby pomiędzy układami były proste zależności liniowe, to ani w Ozim, ani w innych programach nie byłoby takich ceregieli z kalibracją map. Wystarczyłyby cztery punkty wg WGS84 lat/lon i po kłopocie :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez amado » N, 06 gru 2009 20:00

GPSmaniak napisał(a):OK. Tyle, że przypisanie odpowiednich współrzędnych konkretnym pikselom nie odbywa się w prosty, "proporcjonalny" sposób, lecz wg określonego układu opisanego przez MapDatum i MapProjection. Podczas kalibracji mapy poza współrzędnymi podajesz właśnie ten układ i on jest wiążący.

I wydawało mi się że, jeżeli kalibruje mapę ( w tym przypadku WIG) w WGS84 lat/lon w oparciu o 4 punkty których współrzędne są również wyrażone w WGS84 to rezultat powinien być taki sam co kalibracja w datum Borowa Góra.
W takim przypadku jak najlepiej w WGS84 prawidłowo skalibrować dowolną mapę w oparciu o weypointy ?, o ile to oczywiście możliwe.

Pozdrawiam
A
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez GPS Maniak » N, 06 gru 2009 20:40

amado napisał(a):... kalibruje mapę ( w tym przypadku WIG) w WGS84 lat/lon w oparciu o 4 punkty których współrzędne są również wyrażone w WGS84 ....

Problem w tym, że w tej układance poza dwoma zgodnymi elementami: waypointami w WGS84 i siatką wGS84 lon/lat mamy trzeci niekompatybilny, a co gorsza nieroformowalny (w Ozim) element: to mapa/obrazek sporządzona w innym układzie niż WGS84. Mówiąc obrazowo - geometria mapy nie jest zgodna z tym co wyraża sobą siatka WGS84 lat/lon i w takiej sytuacji nie ma mocnych. Mapa nigdy nie będzie prawidłowo skalibrowana.
amado napisał(a):W takim przypadku jak najlepiej w WGS84 prawidłowo skalibrować dowolną mapę w oparciu o weypointy ?

To jest dokładnie to samo co zrobiłeś. Nie ma znaczenia czy waypointy wziąłeś z GPSu, czy z Oziego, bo problem nie sprowadza się do samych waypointów, ale do tego że kalibrujemy mapę w układzie, w którym ona nie została sporządzona. Zatem rozbieżności zawsze będą.

Wydaje się, że receptą na poprawienie wyników może być większa ilość punktów kalibracyjnych. Może być, ale czy jest, tego nie wiem :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez asandrzej » Pn, 07 gru 2009 18:09

.
Załączniki
WGS.jpg
Borowa Góra.jpg
Ostatnio edytowano Pn, 03 gru 2012 19:17 przez asandrzej, łącznie edytowano 1 raz
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez GPS Maniak » Pn, 07 gru 2009 19:21

O tym, że warto pobawić się z TM wspominałem już parę postów wyżej.
Andrzej, ale nie napisałeś jakie zastosowałeś Projection Setup. Takie samo jak w przypadku kalibracji "Borowa Góra", czy inne?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez amado » Cz, 10 gru 2009 22:02

Przekonwertowałem mapkę według zaleceń kolegi, i niestety tracklog mi się rozjeżdża....
Czyżbym o czymś zapomniał, albo coś przeoczył ?????

Pozdrawiam
A
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez amado » N, 27 gru 2009 21:58

Witam,
Już o tym wiem :-).
Pojawił się za to inny problem. Nie mogę otworzyć mapy za pomocą MapEdita.
W czasie otwierania mapy wyskakuje komunikat :
Loading data from file 'D:\Mapy_test\P39_S30_WYSZOGROD_WGS84.map'...
Load time is 0.02 s.
ERROR: The map is empty.
Dlaczego tak się dzieje ?, czy przed otworzeniem mapy w MapEdicie należy porze konwertować plik na ozf ?

Pozdrawiam
A
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez soko » Pn, 28 gru 2009 11:53

A w katalogu : D:\Mapy_test\ - jest plik: P39_S30_WYSZOGROD_WGS84.jpg ( .png , czy jak mu tam) ?
Odpowiadający dokładnie nazwie pliku .map ?
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez amado » Pn, 28 gru 2009 20:19

tak wygląda nagłówek pliku map

OziExplorer Map Data File Version 2.2
WIG_MODLIN_WGS84.jpg
D:\Mapy_test\WIG_MODLIN_WGS84.jpg
1 ,Map Code,
WGS 84,WGS 84, 0.0000, 0.0000,WGS 84
Reserved 1
Reserved 2
Magnetic Variation,,,E
Map Projection,Transverse Mercator,PolyCal,No,AutoCalOnly,No,BSBUseWPX,No


Nazwa pliku map i jpg jest taka sama, ścieżka bezwzględna pliku również.

Komunikat niestety wciąż taki sam.
Loading data from file 'D:\Mapy_test\WIG_MODLIN_WGS84.map'...
Load time is 0.03 s.
ERROR: The map is empty.
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez soko » Śr, 30 gru 2009 11:04

Minął miesiąc od mego zapytania, w czym tu problem. Dwa razy pokazałem, że kalibracja WIGówek pod Potsdam Rauenberg i przepuszczenie jej następnie przez Mapedit i OziMapToKMZ daje pięknie skalibrowane mapki. Wgrałem z ciekawości mapkę WIG Modlin i kalibracja jest OK.
Amado - do czego zmierzasz? Dlaczego nie kalibrujesz w Potsdam Rauenberg?
Krzysztof
Ostatnio edytowano Śr, 30 gru 2009 17:26 przez soko, łącznie edytowano 1 raz
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez amado » So, 30 sty 2010 16:29

Z powyższego wynika jednak że WGS 84 ma najmniejszy błąd w odniesieniu do datum Borowa Góra

Pozdrawiam
A
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez popej » Cz, 04 lut 2010 13:17

asandrzej napisał(a):Globar Mapper toleruje datum Borowa Góra wczytując arkusz w datum WGS 84

Zgłoś to na forum GlobalMappera:
http://www.globalmapperforum.com/forums/

Podobny kłopot mieliśmy przy wczytywaniu danych z Corine Landcover. Postawienie problemu na forum spowodowało, że w ciągu paru dni autor Globalmappera zrobił poprawkę.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez asandrzej » Cz, 04 lut 2010 13:23

Witam.
Mnie osobiście nie doskwiera brak datum Borowa Góra w programie Globar Mapper opanowałem w Ozim transformację datum Borowa Góra do WGS 84.
Poza tym arkuszy WIG nie jest tak dużo do przetworzenia, ale zagłoszę.

Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez amado » Pt, 04 cze 2010 18:00

Witam,

Prosił bym o przypomnienie sposobu na zmianę datum z Borowa Góra na WGS84.
Bo wydawało mi się że coś pamiętam, ale finalnie mi się trochę rozjeżdżają WPT...
tz że jednak jeszcze robię coś nie tak jak potrzeba :-)

Pozdrawiam
A
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: Łączenie Map - rastry

Postprzez amado » N, 05 paź 2014 20:14

Witam,
Tak sobie pomyślałem, że może warto by odświeżyć nieco ten temat.
Kolega zastanawiał się ostatnio jak by tu z kilku WIG-ówek ( datum borowa góra oczywiście) zrobić sobie jedną i zapisać to jako KMZ.
I tak się zastanawiam czy może na przełomie ostatnich lat pojawiły się jakieś "nowe" lub ulepszone narzędzia typu "user friendly" do wykonania takiej operacji.
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości