Łączenie Map - rastry

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Re: Łączenie Map - rastry

Postprzez AAA222 » Wt, 28 paź 2014 19:50

amado, jeśli chodzi o mapy skanowane, to nie ma zmiłuj... jeśli ma być dokładnie, to nie może być prosto, łatwo i przyjemnie, bo trzeba zniekształcić raster, żeby wyeliminować zniekształcenia powstałe przy drukowaniu i skanowaniu. Zwykle oznacza to konieczność wprowadzenia kilkudziesięciu punktów kalibracyjnych (przy odrobinie wprawy jakieś 20 minut roboty na arkusz ;). Robię to teraz za pomocą duetu AutoCAD + Kalibronek (oba niestety trzeba kupić, AutoCADa można podobno zastąpić InteliCADem). Skalibrowane mapy można przyciąć i połączyć i w jeden raster.
Zupełnie inaczej wygląda sprawa z mapami rastrowymi pobieranymi z serwisów mapowych - tych nie trzeba deformować, bo ktoś już to zrobił, wystarczy skalibrować na narożniki. Serwisy WMS, jak się je o to poprosi, odsyłają mapę zdeformowaną i przyciętą w żądanym układzie współrzędnych (oczywiście, jeśli ten układ obsługują, ale chyba wszystkie obsługują te najbardziej przydatne - WGS84 i googlowy EPSG 3857).
Monterra, Becker TAHighspeed, Rugged Phones A9 <- zdechł po dłuuuugiej chorobie, polecam... omijanie szerokim łukiem !!!, OziExplorer, Kafelkarz 14.0.0.7
AAA222
 
Posty: 31
Dołączył(a): Pn, 27 paź 2014 18:28

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez amado » Wt, 14 lip 2015 14:12

Przecież wystarczy każdą po kolei skalibrować pod Ozim.
Następnie wgrać je po kolei do MapEdita i wyeksportować z MapEdita pod Oziego (w formacie WGS84) tak jak w moim wątku (OziMapToKMZ), z wycięciem marginesów. Każda z nich może być wtedy wczytana po kolei do OziMapToKMZ i będzie wytworzony plik .kmz.


Jak próbuję ustawić w MapEdicie skale na wartość 100, 50,10m to plik nabiera gigantycznych rozmiarów. Znacznie większych niż oryginalny plik wyjściowy.Mo
Można coś z tym zrobić ?
A może w Global Mpperze da się jakość "obciąć" marginesy ? Chce wynikowo zapisać plik jako JNX, i jak wgram kilka kolejnych arkuszy to , marginesy mapy, legendy, itd nakładają się na drugą mapę
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: Łączenie Map - -rastry

Postprzez GPS Maniak » Wt, 14 lip 2015 15:18

amado napisał(a):Można coś z tym zrobić ?

Nie stosować przeskalowania?
Nie stosować nienaturalnych w stosunku do skali mapy, zoomów?

Co do marginesów. Wszystko jest kwestią determinacji. Zależy jak bardzo ważny jest jak najlepszy efekt końcowy i ile możemy/chcemy poświęcić czasu na przygotowanie końcowego plku. Metod na obcięcie marginsesów jest wiele. Najprostsze co może przyjść do głowy, chociaż najbardziej pracochłone, bo wymagające ponownej kalibracji rastra, wydaje się być obcięcie marginesów w pliku graficznym programem do edycji takich plików. Zaletą tego rozwiązania jest to, że po obcięciu zbędnego marginesu plik graficzny możemy zapisać jako bmp, czyli całkowicie bezstratnie - bez utraty jakości.

Jeżeli chodzi o GlobalMappera jest możliwość wyeksportowania określonego obszaru mapy. Można więc wyeksportować skalibrowaną mapkę (np. jako geotiff czy JNX) bez marginesów. O ile dobrze pamiętam jest jednak jedno "ale". Mapa musi/może być obcięta wyłącznie wzdłuż południków i równoleżników w układzie odpowiadającym WGS84, co oznacza, że nie każdą mapę można będzie obciąć wzdłuż ramki, bo nie każda mapa jest opracowana w WGS84 (ramka nie jest równoległa do południków i równoleżników WGS).
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Łączenie Map - rastry

Postprzez meridian » Pt, 17 lip 2015 14:21

@ Amado
Mapy można przyciąć w wielu programach we wspomnianym MapEdit, OKmap, w OKmap jest utrudnienie zapisuje do dedykowanego formatu " Cropped"
można temu zaradzić zapisując powtórnie do pliku Ozi w Global Mapperze można przyciąć ramkę każdej mapy bez względu na układ.
OKmap ma zdefiniowany układ Potsdam Rauenberg DHDN, tworzy plik kmz jnx..

Okmap do pobrania
http://www.okmap.org/en_download.asp
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Łączenie Map - rastry

Postprzez amado » N, 19 lip 2015 18:58

Na warsztat wiozłem 5 kolejnych arkuszy 25-tek messtishblatt o numerach 1678,1679,1680,1681,1583 ( czyli cała mierzeja wiślana).
Marginesy przyciąłem, jeżeli tak można powiedzieć w MapEdicie, skalibrowałem ponownie w OZI-m, w układzie Potsdam Rauenberg DHDN zgodnie z oryginalnymi współrzędnymi.
Niestety pomimo tego po otworzeniu plików w global mapperze arkusze się lekko rozjeżdżają, i nie bardzo mam pomysł jak to poprawić.
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: Łączenie Map - rastry

Postprzez amado » Śr, 22 lip 2015 8:28

w Global Mapperze można przyciąć ramkę każdej mapy bez względu na układ.

Tylko jak to zrobić ?, nie bardo mi to wychodzi :-(.
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Re: Łączenie Map - rastry

Postprzez AAA222 » Śr, 22 lip 2015 17:42

@ amado
Otwierasz Global Mappera, wczytujesz mapy, otwierasz Overlay Control Center (Alt+C), wybierasz z listy mapę, klikasz Options... i zakładkę Cropping. Jeśli miałeś mapę/y skalibrowane w Ozim z ustawioną granicą, to wybierasz opcję Automatically Crop Collar, jeśli nie, to Crop Manually... i podajesz współrzędne ramki.

Jeśli zamierzasz używać sklejone mapy w Ozim, to najlepiej posklejaj je w Map Merge Utility for OziExplorer (darmowy generuje ozfx4). Mapy z plikami kalibracyjnymi dla Oziego znajdziesz np. tu: http://mapy.amzp.pl/maps.shtml

ps.
Ostatnio "naciągałem" skanowane mapy na siatkę w Georeferencerze QGISa - narzędzie trochę toporne i trzeba się trochę pomęczyć, ale efekt całkiem, całkiem... - na pewno jest to niezłe rozwiązanie dla tych, co wolą "za darmo" ;). Jeśli skan jest zdeformowany to kombinowanie z kalibracją nic nie pomoże - gdzieś musi się rozjechać.
Monterra, Becker TAHighspeed, Rugged Phones A9 <- zdechł po dłuuuugiej chorobie, polecam... omijanie szerokim łukiem !!!, OziExplorer, Kafelkarz 14.0.0.7
AAA222
 
Posty: 31
Dołączył(a): Pn, 27 paź 2014 18:28

Re: Łączenie Map - rastry

Postprzez amado » Cz, 23 lip 2015 20:03

dziękuje, właśnie o to mi chodziło :-)
Swoją drogą zauważyłem coś ciekawego, co w moim przypadku powodowało pewne błędy przy próbie przycięcia marginesów.
Otóż podczas zmiany obrazka w pliku i powtórnej rekonfiguracji w OZI-m, nie zmieniały się współrzędne ramki.
Trzeba było to ręcznie poprawić, i jak na razie jest OK :-)
Z innej beczki zapytam czy jest jakiś sposób na optymalizacje plików JNX ( zmniejszenie ich rozmiarów, ilości kafelków, itp) czy to nie ma sensu , i jest bez znaczenia dla germina
amado
 
Posty: 79
Dołączył(a): Pn, 09 lis 2009 20:59

Poprzednia strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość